www.snlp.ro Web analytics

Salarizarea bugetarilor – tehnocrati pe sarma, intre capital si saracie Partea I

Captura de ecran din 2016.04.02 la 17.50.11

 

Este foarte dificil sa estimam ce va urma in materie de salarizare in anul 2016 si este practic imposibil sa ghicim ce va aduce 2017. Putem doar incerca sa furnizam informatii cat mai corecte membrilor de sindicat avand in vedere faptul ca organizatia noastra a avut acces la intalniri de varf pe aceasta tema, cu sprijinul Blocului National Sindical.

Pe data de 30 martie SNLP a afirmat public ca ministrul justitiei a propus si sustinut scoaterea politiei si penitenciarelor din structura de aparare nationala ca masura de reducere a cheltuielilor salariale. Nu numai ca este absolut real ceea ce am afirmat dar intre timp am documentat informatia si vom vedea in seria de articole pe tema salarizarii unitare, care a fost exact contextul acestei actiuni ostile in ceea ce ne priveste, precum si care este stadiul demersului.

Constienti ca pe alocuri vom fi enervant de circumspecti in exprimare, vom incepe informarea noastra propriu-zisa mentionand intalnirea informala, intre opt ochi, la nivel de guvern, la care presedintele BNS indisponibil pentru intalnire, a mandatat ca participant, presedintele PUBLISIND/SNLP. Intalnirea a avut rol de informare/consultare si a fost probabil precedata/urmata si de altele similare, cu caracter restrans.

Nu faptul ca s-a produs pe 1 aprilie defineste ca abstracta intalnirea, ci angajamentele asumate avand in vedere caracterul accentuat informal. Prin urmare nu vom da detalii exacte privind participantii si scopul. Insa ne rezervam dreptul de a sesiza si interpreta o serie de aspecte care indica o rascruce in planul tehnocrat de finalizare a unei legi-cadru privind salarizarea personalului bugetar si mai mult de atat, indica o fragmentare de pozitii in interiorul guvernului.

Nu reluam povestea variantelor de proiect caci acestea au evoluat de la trei (v.L284, v.Plumb, v.Costea) la treisprezece variante de modificare a salarizarii, analizate in ultimele doua luni in vederea identificarii unei optiuni ideale care sa impace guvernul si bugetul cu FMI si mediul de afaceri si apoi pe toti cu nivelul de trai, protectia sociala si puterea de consum a populatiei.

Guvernele politice nu sunt indiferente la influenta capitalului si nici tehnocratii nu fac abstractie. Investitorii vor un mediu economic cat mai flexibil si permisiv, tinta fiind profitul. Sindicatele cer salarii decente, protectie pentru salariati si negocieri colective. In tot acest cadru avem un memorandum aprobat de guvern si un minister al muncii care atat pe mandatul incomplet al lui Ponta cat si pe cel anual al lui Ciolos apare in rol pozitiv din perspectiva sindicala.

Ana Costea, actualul ministru al muncii, a coordonat un proces amplu de consultare a ordonatorilor principali de credite si a sindicatelor, rezultatul fiind usor incert intrucat pana in prezent nu a transpirat niciun proiect de lege ci doar principii si comparatii intre variantele posibile, precum si cate ceva despre impactul bugetar. Cu toate acestea doamna Costea chiar este un personaj pozitiv insa doar sindicatele au mai ramas azi de partea domniei sale, iar aceasta sustinere pare fragila.

Nu a fost inca avansat public niciun proiect pentru ca la nivelul cancelariei prim-ministrului impactul generat de proiectul Costea a produs iritare cu toate ca era enorm mai mic decat cel pe care le-ar genera aplicarea L.284/2010 sau a proiectului Plumb. Pentru implementarea integrala (4 ani) a proiectului de lege conceput sub coordonarea Anei Costea, bugetul ar trebui fortat cu 26 mld lei, suma de care premierul nici nu a vrut sa auda. 

Pana la data de 15 aprilie guvernul trebuie sa transmita Comisiei europene, programul de convergenta incluzand revenirea la MTO altfel se va declansa procedura de deficit bugetar excesiv. Precizarea este greu de transcris intr-un limbaj normal printr-o singura fraza. Retinem ca exista un termen si o presiune mare pe guvern. In acest context, dupa calcule intense, guvernul tranteste pe masa negocierilor cu sindicatele o anvelopa salariala modesta insotita de afirmatia „doar atat ne permitem”: 10,2 mld lei brut! 

Anvelopa de 10,2 mld permite cresteri salariale in medie de 19% diferentiat pe familii ocupationale. De la un sector de activitate la altul, cresterile sunt intre 1% si 42%. Insa dincolo de aceste aspecte aparent pozitive, acest proiect propus de cancelaria premierului (nu de Ministerul Muncii!) vine la pachet cu o conditie brutala, care fie va bloca proiectul fiind inacceptabila pentru sindicate fie va genera profit in economia reala, contrabalansand impactul bugetar al legii.

va urma

 

25 COMMENTS

 1. Omu cu cantaru,
  Evident că liberul arbitru nu poate fi șlefuit cât timp esti setat pe anumite interpretări însă o recomandare de înțelegere a unor aspecte emise de către cel care le transpune într-un articol, nu e rău de a le lua în seamă.
  Omule cu cântar, nu te gândi (e doar o recomandare) că doresc să-ți dau o anume lecție însă din ce am constatat în cele exprimate de tine, ai fi un om patriot, iubitor de țară și de neam. Amice, la pachet cu cele spuse ar trebui prezentate și niște fapte reale, demne de a fi luate în seamă ca fiind acte de patriotism.
  Pe de altă parte, cum ți se par cei care ne conduc acum ? Sunt „de dulceaţă” sau „de rahat”? Și cei care i-au pus în frunte, manipulați printr-un tragic eveniment, cum sunt ? Și țara în care trăiesc acești majoritari cum e ? Te identifici cu ea ? Dacă nu, atunci treci și luptă, și scoate țara din rahatul în care se zbate din ce în ce mai mult!
  Cam asta a fost și recomandarea cu privire la gândirea altfel decât simpla abordare a unor expresii.
  În rest. să ai zile fericite!

 2. [quote name=”Ștefan Teoroc”]Fiecare are dreptul sa-si spuna of-ul
  Dezamagirea fata de proprii parlamentari, propriul guvern, propriul ministru – te poate aduce la disperare[/quote]
  Perfect de acord,da-n cazul asta (ne)oamenii din parlament,guvern,ministresa sunt…. asa cum sunt ! 😆

 3. Fiecare are dreptul sa-si spuna of-ul
  Dezamagirea fata de proprii parlamentari, propriul guvern, propriul ministru – te poate aduce la disperare

 4. D-le presedinte masimt dator cu o precizare:cand am spus”oameni cu atitudine” m-am referit la atitudinea acelui agent cu scoala militara….
  Or ce atitudine e asta cand spui ca tara-i de rahat???
  Pai asemenea agenti(cu sau fara scoala militara)sunt primii care arunca pusca in urzici (sau in papusoi daca-s vasluieni!!) in caz de conflict cu, sa zicem o tara mai putin…prietena.
  Da-i un fluier,o talanga sau o vuvuzea si-ti face galagie in fata guvernului…dar atat,nimic mai mult.

 5. D-le presedinte aici cam sunt de acord cu Omu….
  Ce vina are tara daca e locuita de …oameni cu atitudine?
  ‘Tara-i frumoasa ,pacat ca-i locuita’,am citat nu-s ce clasic 😉
  Nu-l citez pe raposatul Brucan, asta avea dreptate doar pe jumatate cand zicea de „stiupid pipal” 😀 😀

 6. Aţi vrut liberali la conducerea ţării … îi aveţi! Investiţii IOC, salarizare IOC. „Ciocu’ mic … ai voştri şi-au luat ţara înapoi”. Spălaţi-vă cu ei pe cap.

 7. [quote name=”Ștefan Teoroc”]citeste articolele urmatoare si incearca sa gandesti altfel[/quote]
  Serios?
  Pai spuneti cum trebuie sa gandeasca cei care intra pe aici.
  Faceti ceva, un ghid, si cei care nu urmeaza linia, era sa zic a partidului, sigur au o problema…

 8. [quote name=”Ștefan Teoroc”]Pentru atitudine[/quote]
  Naspa atitudine daca ai o asa parere despre tara ta…

 9. [quote name=”UN AGENT CU SCOALA MILITARA”]Dl Teoroc suntem pregatiti pentru cel mai mare miting de cand sunt puscariile in aceasta tara de rahat .[/quote]
  Like pentru ce anume: miting, puscarii, tara sau rahat?
  Sau pentru toate la pachet? 🙂

 10. Dl Teoroc suntem pregatiti pentru cel mai mare miting de cand sunt puscariile in aceasta tara de rahat .

 11. se pare ca MTO-ul lui Ponta revine in actualitate. nu stia cu ce se mananca asa cum foarte bine stie…madame Pruna. sa nu o credeti o novice sau o aeriana. cine face asta, poate sa doarma linistit dar as fi curios sa vad ce moaca o sa faca cand se va trezi.
  MTO si M10 par sa aiba o grafie usor asemanatoare. dna Pruna stie ce inseamna M10: a crescut la scoala Macovei. sub conducerea celei din urma, am fi avut acelasi destin, asa cum il creioneaza madame Pruna, numai ca acesta ar fi devenit la aceasta ora deja…obisnuinta! nu stiu de ce, am un feeling: ca totul se va produce asa cum va vrea ea.

 12. [quote name=”Cristian T.”]Importantă este solidaritatea. Fie că ne place ori nu, va trebui să acționăm toți în aceeași direcție. Fiind în pericol de a fi aruncați din structura de apărare, trebuie să ne unim toate forțele pentru viitorul salariaților acestui sistem. Numai noi știm în ce condiții se muncește într-o pușcărie. Pentru a ne apăra drepturile, pieptul sus și putere de luptă !

  Când pentru ministru al Justiției munca de penitenciar se rezumă la a păzi, avem o reală problemă. Niciun ministru al Justiției nu a fost mai tulbure la cap ca această doamnă Prună. E de domeniul ridicolului să constați că un ministru este atât de limitat față de judecata unui sistem cum cel al penitenciarelor, un sistem atât de complicat și se pare, atât ne neînțeles de societatea civilă în ansamblul ei.[/quote]
  Solidaritate??? Cand eu imi risc sanatatea si viata si altul sta linistit si nu are nimeni treaba cu el nici inautru nici afara, cand eu ma imbolnavesc si altu e sanatos tun cand altii trag tot greul si altii sunt auxiliari dar cu aceleasi drepturi sau mai mari mai nou… vrei solidaritate? Vreau ca munca sa fie platita conform riscurilor si vreau ca toate privilegiile furate de astia sa dispara!

 13. Dl Stefan cunoasteti faptul ca un ag de politie de la ipj Timis a cistigat definitiv si irevocabil plata orelor suplimentare.Acest fapt se poate aplica si la noi cu sprijinul sindicatului.Agentul se numeste Belgiuc de la Pol Deta ipj Timis iar sentinta este nr 872/2016

 14. Respect, SNLP! Respect, domnule Stefan Teoroc pentru promptitudinea, claritatea si modul in care prezentati stirile pe care le asteptam atat de mult! Toata stima pentru lupta sindicala si pentru faptul ca incercati sa ne tineti uniti si nu incercati cu disperatea si frustratea altora sa dezbinati si sa ne faceti sa ne uram intre noi, lucratorii de penitenciar! Multumim!

 15. [quote name=”Membru SNLP”]Urlau în gura mare că este vorba de manipulare. Nu putem avea pretenții de la unii din ei.[/quote]
  L-ai uitat pe Antim! 😀 😀

 16. Importantă este solidaritatea. Fie că ne place ori nu, va trebui să acționăm toți în aceeași direcție. Fiind în pericol de a fi aruncați din structura de apărare, trebuie să ne unim toate forțele pentru viitorul salariaților acestui sistem. Numai noi știm în ce condiții se muncește într-o pușcărie. Pentru a ne apăra drepturile, pieptul sus și putere de luptă !

  Când pentru ministru al Justiției munca de penitenciar se rezumă la a păzi, avem o reală problemă. Niciun ministru al Justiției nu a fost mai tulbure la cap ca această doamnă Prună. E de domeniul ridicolului să constați că un ministru este atât de limitat față de judecata unui sistem cum cel al penitenciarelor, un sistem atât de complicat și se pare, atât ne neînțeles de societatea civilă în ansamblul ei.

 17. Sa rămânem noi așa cu capul sus fără atac la persoană să ținem aproape .

 18. Dupa posibilitati 🙂
  Noi militam pentru unitate, in general…
  Si tot ce asumam este demonstrabil
  Nicicand nu am promovat zvonuri
  Zvonul a aparut in februarie si nu l-am putut confirma deci nu am dat nimic atunci

 19. Unu Grosu un om de o” probitate morală” îndoielnică,cică Vulturul.

 20. Urlau în gura mare că este vorba de manipulare. Nu putem avea pretenții de la unii din ei.

 21. Poate acum cum ai detaliat o să înțeleagă și colegii din celălalt sindicat.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)