www.snlp.ro Web analytics

Salariul minim si efectele in sistemul penitenciar. Negocieri privind cresteri salariale, anterior legii-cadru

m3xruxrecufqmwbb0lpdIn cursul saptamanii trecute au avut loc discutii in interiorul structurii de aparare dar si cu ministerele muncii si finantelor publice privind o serie de modificari legislative necesare pentru corectarea unei situatii generate de cresterea salariului de baza minim brut pe tara, crestere care nu este aplicata corect sau unitar in structura. Cauza principala o constituie sistemul nostru de salarizare construit in jurul salariului de functie si nu al unui salariu de baza.

Incercarea de a descifra fluturasii de salariu este cu adevarat o provocare. Este necesar un manual de instructiuni cat un pachet de 25 de acte normative care au generat haosul acesta, cat si toate procesele puse pe rolul instantelor in perioada asta. De aceea, inainte de a explica care sunt demersurile in derulare la acest moment pentru corectarea unei situatii de ambiguitate salariala, ar trebui mai intai sa clarificam putin structura salariului nostru dar si a fluturasului de salariu.

Spre deosebire de MAI, in sistemul nostru marea majoritate a salariatilor isi cunoaste coeficientul de ierarhizare. Incercati sa intrebati colegii din Politie despre coeficienti! In plus, avand in vedere documentele care incep sa transpire public in planul salarizarii din structura de aparare, nu vedem de ce atata secretizare. Ceea ce a generat in trecut aceasta discretie excesiva, nu mai exista. Si anume un domeniu marcat de riscuri dar platit bine.

Un asistent medical poate fi platit cu mai mult de 1000 de euro (fara garzi), in timp ce un politist sau un agent de penitenciare expus la riscuri permanente timp de 300 de ore lunar (avem cazuri de colegi care efectueaza un numar necontrolat de ore suplimentare lunar) tinde sa ascunda de oprobiul public remuneratia sa uriasa de 2500 de lei cu toate nenumaratele sporuri, majorari si norme inghesuite in jurul unui salariu de functie de 573 de lei! 

Pentru ca o imagine face cat 1000 de cuvinte, am lucrat o schema prin care incercam sa ajutam la intelegerea sistemului nostru de salarizare alambicat si inertial dar deloc impresionant in valori. Prevederile legislative din 2009 incoace au generat o situatie care nu poate fi expusa simplu. Avem legi unitare care abroga legislatia anterioara, apoi legi anuale tranzitorii care suspenda legile unitare reactivand (juridic-ultraactivand) legislatia veche. 

Ce s-ar putea intelege dintr-un astfel de fluturas de salariu care aduna elemente de peste tot si incearca sa peticeasca un venit care sa nu lase de tot fara oameni sistemul de aparare? Si totusi avem o propunere mai buna care macar ar genera o practica unitara in planul acesta daca tot devine de interes salariul de baza minim brut pe tara (a venit vremea ca acesta sa se aplice si la noi). Avand in vedere ca legea-cadru se va aplica in cel mai bun caz (acela in care se va adopta) de la 1 ian 2018, precum si faptul ca situatia actuala va genera sute de procese legate de salariul minim, SNLP propune, ca de obicei, solutii menite sa faca putina lumina.

Divergenta principala din ultima perioada consta in comparatia care trebuie facuta cu valoarea bruta de 1450 de lei (salariul de baza minim brut pe tara incepand cu 1 feb 2017). Mai precis, nu este clar ce anume trebuie comparat cu aceasta valoare cu atat mai mult cu cat HG 1/2017, asa cum am explicat intr-un articol anterior, vine cu precizari noi privind sporurile. Practica neunitara din sistemul national de aparare, generata si de corespondenta fragmentata cu MM/MFP, indica faptul ca in afara de MAI, toate celelalte institutii din sistem coreleaza salariul functiei de baza (SFB) cu valoarea bruta de 1450 de lei si nici pe acesta cum trebuie (unii angajatori de-ai nostri includ in calculul SFB pana si majorarile de 50% si 75%).

Cert este ca nicio institutie din structura de aparare nu seamana cu cealalta la constructia salariului. Si tot cert este ca toti ne acuza pe noi cei din penitenciare ca am avea salariile cele mai mari si cumva trebuie sa ne fie si jena de asta. Adica sa ne fie jena ca in ultimii 7 ani am aplicat cat de cat corect legislatia si am acordat sporurile de fidelitate si confidentialitate corect intregului personal, ceea ce nu se intampla in interne, aparare sau servicii.

Ceea ce este denumit salariu de functie la MAI seamana cu ceea ce noi numim SFB asa cum ceea ce noi acordam ca drepturi in afara SFB, sunt incluse de MAI in SF. Ca la balamuc. Dar nu noi sindicatele am creat asta. In 2009 au fost ordine de ministru care au dispus si sefi de ANP care au impus. Degeaba am incercat sa orientam catre un salariu de baza cat mai mare! Povestea intreaga se gaseste chiar aici pe site in articolele scrise in acei ani. ANP ne-a acuzat deschis de negocieri anti-salariati; ei vroiau coeficienti uriasi si zeci de sporuri; legea-cadru avea coeficienti de maxim 2,42 si max 30% sporuri; nu intelegeau nimic, dar asta este deja istorie. 

Revenind la structura salariului, atasam mai jos o imagine care ar trebui sa ajute detaliilor pe care le vom furniza in urmatorul articol. Totodata, postam si propunerea generica de fluturas de salariu pe care o vom sustine in relatia cu MJ/ANP, avand in vedere divergentele care deja se acutizeaza in acest plan. Accentuam precizarea ca imaginile de mai jos reprezinta interpretarea SNLP si ne aratam deschisi si chiar deosebit de interesati la observatii, inclusiv tehnice, pe acest subiect. In orice caz, acest tip de fluturas nu cred ca este corect sa mai continue a se distribui desi, in mod paradoxal, suntem nevoiti sa spunem ca este mult (dar mult!) mai clar si detaliat decat cele care se transmit politistilor.

Update 1 (13.03.2017 – 22,45): structura ajustata 

struct sal 2

flut sal

40 COMMENTS

 1. Pentru mai multa exactitate , inteleg ca pentru norma de hrana nu se platesc impozite , pensie , etc. Dar e ok daca imi dati un raspuns si cu norma de hrana si daca se mai fac angajari.
  Multumesc

 2. de asemenea cat ar cistiga fara norma de hrana un agent operativ cu vechime 2 ani in alt domeniu.
  Multumesc

 3. Buna ziua ,

  Sem ami scot posturi la concurs in lunile urmatoare (octombrie – decembrie 2017 ) sau la inceputul anului 2018?

 4. Paznic – nu ocolim nimic / intrebarea ta presupune insa un raspuns f complex si vom trata asta in urmatorul articol / nu este normal sa nu avem departajare corecta dupa nivel si vechime dar nici plata sub salariul de baza minim nu ste normala / indiferent ce efecte perverse ar avea aceasta intrare in legalitate, ea trebuie produsa / legea e lege iar in Romania s-a decis ca niciun salariu de baza nu va fi mai mic de 1450 lei in 2017

 5. Nici o surpriza.la politie s a actualizat salariul de baza a salariu minim (1450 lei).a rezultat o crestere de minim 150 de lei…nu mai zic nimc

 6. D-le Teoroc cu riscul de a deveni enervant pt dvs eu tot insist sa primesc un raspuns la intrebarea ce v-am adresat-o de 2 ori pana acum: din mom ce salariile au fost aliniate la sal min pe economie si diferenta intre un agent cu 20 ani veche si un agent cu 2 ani vechime este de 60-100 ron ce parere aveti de aceasta situatie. Credeti ca este normala diferenta de 100 ron la o asemenea diferenta de vechime?
  Va rog sa nu mai ocoliti postarea mea si sa-mi raspundeti ceea ce credeti ca ar trebui sa stim noi agentii in aceasta situatie.

 7. Ca tot veni vorba de concedii sa se ceara o situatie cu concediile pentru ca anumiti sefi inca cred ca ,trebuie sa dormi la munca , pur si simplu nu iti acorda desi ar putea, te certi cu ei si degeaba.
  Eu mai am 19 zile de concediu pe 2016 oare cand le iau???

  Contabil-Financiar

 8. Dl teoroc îmi răspundeti la întrebare cum ni se calculează salariul la cel din 2009 sau la cel din 2017 adică 1450 așteptăm răspuns multumesc

 9. [quote name=”of. economist”]probabil ai avut confidentialitate 14%, ti-a expirat si acum mai ai doar 10%…[/quote]
  In aceasi situatie este si o colega de la dispecerat si la ea nu ar fi valabila chestia cu 14% si !0% ca ei la dispecerat au 14% confidentialitatea?!

 10. Ce ziceti de asta: un INFIRMIER cu o vechime medie in munca, castiga lejer 3000 de lei in zilele de azi. Noi ce dumnezeu facem?????

 11. Din pacate cam asa este , pacat ca se scot tot din extern si nu se scot macar pe linie interna posturile de ofiter sau alte functii, nu se da macar sansa prin mutare interna…

 12. Cresterea salariala care o tot anunta politicienii care sunt la butoane acum nu are ca finalitate un trai mai bun sau o putere de cumparare mai mare,dupa toate previziunile analistilor economici urmeaza o perioada de inflatie o devalorizare a monedei nationale si o crestere a indicelui Robor care o sa genereze cresteri de dobanzi si inrobire in continuare a celor care au apelat sau apeleaza de acum inainte la un credit in lei- nu cred ca situatia noastra o sa se schimbe pozitiv pana nu refuzam munca suplimentara neplatita si acceptam sa primim in recuperare timp liber dupa mai multi ani ,singurii care pierd in acest moment sunt cei cu sute de ore suplimentare nerecuperate ,cei care nu efectueaza ore suplimentare au consumat si jumate din co pe 2017 iar amaratii din ture abea daca au incheiat cu 2015-este inadmisibil intr-o unitate ca un compartiment sa fie cu schema ful si co la zi iar altii cu restante de 2 ani si sute de ore suplimentare ,asta inseamna proasta gestionare a personalului – daca ramane un loc vacant intr-un compartiment din logistica se ocupa in cateva saptamani in paza preia 1 agent munca la altii 3 care sunt lipsa dc nu mergem in acelasi procent si in birouri un agent sa faca munca la 3-pentru ca pe un loc liber la birou ajung imediat cateva cereri pe cand sa munceasca de noapte cu detinutul nu solicita nimeni – daca in noua lege de salarizare care personal nu cred ca o sa produca efectele dorite nu o sa fie apreciata financiar munca cu detinutul o sa fie o lupta continua intre compartimente.

 13. [quote name=”troublemaker”]Revin si spun din nou…..
  Diferenta intre un agent si un ofiter o face sporurile acordate procentual…
  Echitabil ar fi dupa parerea mea ,acordarea unei sume fixe ,egale pentru toti…
  Chiria spre exemplu….
  Sa nu-mi spuna mie cineva ca un ofiter cumpara 100 Euro mai scump decat un agent :lol:[/quote]
  Pai in ultimii ani nici ofiterul nici agentul nu mai cumpara 100 de euro ca ii da unitatea.

 14. DL Teoroc v-am întrebat dacă de luna viitoare ni se calculează si noua sporurile la salariul de 1450 ptr ca politia ia așteptăm răspuns multumesc

 15. De 8 luni nu am luat concediu si nu exista sanse nici in urmatoarele luni.nu ture libere de 2 luni,detinuti toata ziua laudati cum infrunta ei conditiile grele din penitenciare,victimizati chiar.Aici discutam toata ziua de mariri iluzorii,de calcule matematice financiare,dar sindicatul ce face frate cu conditiile noastre de munca,am fost aseara in foisor dupa 1 luna,nu se cumpara nimic acolo,nu se renoveaza nimic,foisoare de 1metru lungime SI 1,2 latime,de nici nu poti sa te misti in ele,pe sectie un pumn de dero trebuia sa-ti ajunga 1 saptamana pentru curatenia camerelor la detinuti,in fiecare tura eu nu stiu unde o sa fiu,ba pe sectie,ba in poarta ,ba pe foisor si asa este de 19 ani de cand lucrez in system.Nu tu 2 oameni pe sectii pe care ar trebui sa fie,ba in cate o seara ai bonus inca o sectie ca trebuia sa plece si cineva in ture,nu tu reserve,nu tu colega in poarta sa faca perchezitie la femei,dar tu raspunzi de poarta.Detinuti care te agreseaza verbal ,dar niciodata nu trebuie sa fie evenimente,dar avem in fiecare an cate 3 baieti noi sau angajari din surse externe la socio,posturi de ofiteri cu protectia mediului ,vestiarului si al scaunelor.MULTUMESC.P.S Mai angajati domne ofiteri , la socio, la cabinet.A ajuns unul de la locala sa ia 3600 lei si se numeste politist si aici avem decat discutii,cred ca peste 8 ani cand o sa ies la pensie tot aceleasi discutii o sa fie,posibilitati,presupuneri si nimic cert.Daca am greseli gramaticale,scuze dar epuizarea face ravagii.

 16. Dl Teoroc, se are in vedere ca in viitor sa se modifice legislatia astfel incat sporul de studii superioare sa se dea in functie de domeniul absolvit si nu de specializare? Am terminat Educatie fizica si sport,domeniul de licenta educatie fizica si sport insa specializarea este kinetoterapie si din aceasta cauza nu pot beneficia de acest spor. Din cate stiu la politie se da acest spor indiferent de facultatea absolvita. Macar sa se dea in functie de facultate si domeniu nu de specializare ca acum.

 17. Sa fim realisti daca aduni toate elementele din salariul functiei de baza nu ai cum sa ai sub 1450.

 18. Revin si spun din nou…..
  Diferenta intre un agent si un ofiter o face sporurile acordate procentual…
  Echitabil ar fi dupa parerea mea ,acordarea unei sume fixe ,egale pentru toti…
  Chiria spre exemplu….
  Sa nu-mi spuna mie cineva ca un ofiter cumpara 100 Euro mai scump decat un agent 😆

 19. Spre deosebire de macheta dvs, ANP pentru a inlatura orice dubiu, a trimis la unitati o macheta prin care sa se verifice daca salariu functiei de baza este sub 1450,in care [b]atentie[/b], include si [b]sporul ANP si diferenta de spor ANP[/b] ,de aceea ,toate unitatile din tara au spus ca nu au cazuri de salarii de functie sub 1450 ,iar cu asta s-a cam incheiat discutia.

 20. Dl teoroc MAI li se vor calcula sporurile la salariul de 1450 cu data de 1 martie deci si noi vom beneficia va rog să ne spuneți așteptam răspuns multumesc

 21. Stimați colegi ,am cunoștințe care lucrează în Italia,Austria,Spania,Germania, acesti oameni sunt platiti cu al 13-lea si al 14-lea salariu ,lucrând la privat…
  Pe când asa ceva la noi ?

 22. Mare necaz cu acest fluturaș, acum e și mai complicat de înţeles. La Spital Tg.Ocna au tipărit pe el chenare, mai mici , mai mari, chiar și steluţe. Dar nimeni nu ne spune ce și cum. La Salariu funcţie apare 1236,o fi corect? SLB 2009 nu mai apare pe 2017.

 23. Suntem în anul 2017 iar salariile noastre sunt calculate la nivelul anului 2009!
  V-ați întrebat domnilor lideri, domnilor din ANP.MJ și Guvern, ce simte un agent de penitenciare în ziua de salariu?!
  Ei bine, AGENȚII vor spune STOP manierei în care ați înțeles domniile voastre să ne evaluați munca, de pe scaunele pe care sunteți cocoțați.Veniti pe sectii,la punctele de lucru,la instantele de judecata,la specialitati,la consilieri,etc. si vedeți realitatea, dar mai ales stați de vorbă cu agenții de penitenciare, aflați-le nevoile și dați-le ce li se cuvine, plătiți-le munca și devotamentul si sutele de mii de ore suplimentare care poate au depasit milionul.
  REDAȚI-LE DEMNITATEA!
  Asistăm de ani buni cum celelalte segmente bugetare se bucură de majorări salariale, acordări de sporuri și facilități, în timp ce AGENȚII DE PENITENCIARE sunt umiliți de către sistem și de către toate guvernele ce s-au perindat în fruntea țării. Ne-am săturat de promisiunile mai-marilor din ANP si MJ de ignoranța cu care ne trateaza si sa fim nevoiti ca pentru orice drept cat de mic sa fim nevoiti in putinul timp liber pe care il avem la dipozitie, sa iesim in strada! Dintre noi sunt colegi care au plecat de lângă familie, la serviciu si au avut de suferit atat ei cat si familiile lor!
  Fiecare dintre noi ne începem ziua cu gândul la ei, la noi și la riscul la care ne expunem și ne expuneți, fără să recunoașteți dar mai ales fără să ne răsplătiți munca prestată în condiții grele.
  Ați creat o prăpastie între salariul agentului și cel al ofițerului în condițiile prestării aceleiași munci. Știți că pentru o muncă egală prestată într-un birou, un agent este plătit cu 2000 lei, în timp ce ofițerul primește 6000 lei?! Unde este echitatea pe care dumneavoastră, domnilor din ANP,Mj si ministere trebuie să o asigurați, care este scopul acestor discriminări, câtă vreme activitatea zilnica in penitenciarele tarii se bazează pe munca noastră ?!
  SPERAM CA SINDICATELE DIN PENITENCIARE SA DEMONSTREZE UNITATE, SERIOZITATE DAR MAI ALES FERMITATE față de principala problemă a agentului de penitenciare, facut in toate felurile de presa si mass-media – SALARIZAREA!
  Nu ne-au intimidat niciodată presiunile făcute de-a lungul timpului asupra liderilor nostrii si asupra noastra!Am fost intotdeauna langa liderii nostrii si speram ca de aceasta data sa fie si ei cu adevarat reprezentantii nostrii si sa aduca la cunostinta celor care fac aceste legi solicitarile noastre.
  Drepturile pe care le revendicăm sunt aceleași cu ale fiecăruia dintre dumneavoastră, stimați lideri ! Ne macină aceleași probleme indiferent penitenciarul în care ne desfășurăm activitatea sau sindicatul din care facem parte:
  – Acordul colectiv privind raporturile de serviciu care sa fie unul in favoarea salariatului
  – Salarizarea lucratorilor de penitenciare sa fie una conforma cu riscurile,conditiile de munca si munca prestata,sa fie eliminate discrepantele enorme dintre agenți și ofițeri.
  – Statutul politistului de penitenciare si schimbarea cat mai rapida a denumirii ANP in Politie Penitenciara

  ACEST LUCRU IL ASTEPTAM DE LA DUMNEAVOASTRA LIDERII NOSTRII.SA LUATI ATITUDINE SI SA SOLICITATI CORECTAREA GRILEI DE SALARIZARE PRIN REDUCEREA DIFERENTEI DE SALARIZARE INTRE AGENTI SI OFITERI LA UN NIVEL CORECT SI DECENT si rezolvarea cat mai multor probleme ale noastre ale lucratorilor din penitenciare!!!
  ATENTIE SA NU UITATI LA NEGOCIERI PERSONALUL CONTRACTUAL CIVIL DEOARECE SI EI SUNT MEMBRII DE SINDICAT SI AU DREPTUL LA UN SALARIU DECENT, PENTRU CA SI EI SUNT EXPUSI UNOR RISCURI MARI FATA DE SALARIATII DIN AFARA PENITENCIARELOR.

 24. Draq de fluturas ,in tot sistemul penitenciar fiecare unitate traieste dupa propriile reguli,noi nu reusim sa facem un fluturas unitar si visam la lege unitara -Sincer nici nu cred ca o sa avem asa ceva -este o utopie lege unitara de salarii in sistemul bugetar aplicabila-avem una in vigoare si nu este pusa in aplicare de multi ani ,un statut care prevede ajutor de locuinta si nimeni nu viseaza la norme de aplicare-dc ? pentru ca sunt multi altii care beneficiaza in forma actuala si prea putini nemultumiti in comparatie cu cei care primesc chirie si multi cred fara drept.Avem dreptul la prime la al 13- lea salariu la refuzul de a munci suplimentar-avem cumva vreun proces in spetele astea pentru nerespectare a drepturilor.
  Se intereseaza cineva despre interpretarea CCR din momentul taierii salariilor care a spus ca este legal reducerea salariului si anularea unor drepturi (unele din ele castigate cu greu in decursul a multi ani de zile) dar numai pe o perioada determinata – au trecut multi ani si nimeni nu zice nimic despre asta-muncim si asteptam mila de la un stat care calca in picioare si interpreteaza legi dupa bunul plac-in 2018 sunt nevoit sa primesc co din 2016 angajari zero si din pacate multi cred ca se schimba favorabil conditiile-
  Praf in ochi

 25. La incadrarea functionarilor proveniti din sursa externa fiecare unitate a stabilit coeficienti diferiti pentru conditii identice. Urmare a acestui fapt a fost emisa adresa ANP din 16 nov. 2016, in care se stabileste acordarea coeficientilor in functie de gradul acordat. Cum se pot acorda coeficientii, conform adresei amintite, si celor incadrati inainte de emiterea acesteia? Este o situatie paradoxala ca doi colegi cu situatie identica sa fie salarizati cu sume diferite pentru ca a fost numit in functie cu cateva zile sau luni mai devreme de aparitia adresei respective.

 26. Si totusi d-le Teoroc( insist sa-mi raspundeti ), ce facem cu diferenta de 60-100 ron intre tanar coleg nou angajat si cei ca mine cu vechime de peste 20 ani in sist penitenciar?
  Parca nu este chiar corect.
  Cum se vede acest aspect de la varful sindicatului?
  Cu multe multumiri.

 27. Buna ziua , propun ca pozitia B 5 sa fie unlocuita cu Majorare 25% reintegrare / medical iaractuala B5 sa devina B 6 .
  Cu multumiri si succes noului fluturas !!!

 28. [quote name=”Asclepios”]Imi poate explica cineva de ce la punctul 6 al fluturasului meu sal.baza functie pe fluturasul 1 2017 am 1363 lei si pe cel 2 2017 am DOAR 1306 lei?![/quote]
  Cred ca in ianuarie a gresit lucratorul de la financiar si ti-a mai dat inca un salariu de merit, respectiv 57 lei in plus. Corect este 1306. Asa cred ,poti verifica.

 29. probabil ai avut confidentialitate 14%, ti-a expirat si acum mai ai doar 10%…

 30. prima data sal de merit este inclus la baza din 2009 si dupa la suma compensatorie unde se aduna cu sporurile care se calc tot la baza din 2009 unde era deja inclus meritul.
  este o nebunie calculul sal. asteptam o noua lege…

 31. Imi poate explica cineva de ce la punctul 6 al fluturasului meu sal.baza functie pe fluturasul 1 2017 am 1363 lei si pe cel 2 2017 am DOAR 1306 lei?!

 32. D- le Ștefan Teoroc am remarcat faptul că , pe fluturașul de salariu din data de 10 martie , salariul de merit este inclus la introdus la suma compensatorie !!! Am înțeles că este o dispoziție data de A.N.P. . Mă gândesc că pierdem la salar având în vedere ca el se regăsește fără sporuri în suma compensatorie .
  Am înțeles ca aceasta dispoziție a venit odată cu mărirea salariilor la debutanți.
  Vă rog,respectos, să verificaț iaceastă situație , pentru a nu fiifurați la salariu!

 33. Dacă sunt in CO, CM, învoire etc…, unde pot vedea pe fluturaș cu cât plătit?

 34. Dl teoroc nu am înțeles dacă sa mărit să-l minim la 1450 sporurile se vor calcula la săllariul. acesta sau la cel din 2009 mulțumesc așteptăm raspuns

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)