www.snlp.ro Web analytics

Sa eliberam ziua de 29 iunie

descarcare 1Nr.315/SNLP/26.06.2015

Catre Directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor

Avand in vedere neclaritatile sesizate de la nivelul unitatilor privind regimul zilei de 29 iunie 2015, precum si faptul ca la nivel de aparat central nu a fost inca stabilita o interpretare clara desi mai sunt doar 3 zile pana in data de 29 iunie, transmitem opinia SNLP cu privire la acest subiect si solicitam ANP instructarea corespunzatoare si urgenta a directorilor de unitati in vederea unei pontari/compensari unitare a acestei zile in toate unitatile din sistemul administratiei penitenciare.

Aspecte relevante din cadrul legislativ aplicabil:

 • Codul muncii republicat (Legea 53/2004) enumera la art 139 alin. 1 – „zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza”.
 • Acelasi act normativ la art 139 alin. 2 prevede – „acordarea zilelor libere se face de angajator” cu referire evidenta la zilele de sarbatoare legala enumerate la alin. 1
 • In continuare, art 142 alin. 2 reglementeaza aspecte privind compensare si utilizeaza aceasi sintagma – zile libere
 • art 143 din Codul muncii prevede posibilitatea stabilirii altor zile libere prin negocieri colective
 • Acordul colectiv la nivel de grup ANP include ziua de 29 iunie ca zi libera platita, aspect negociat in temeiul art. 143 din Codul muncii conform proceselor-verbale de negociere.
 • Art. 25 alin 2 din Acordul colectiv semnat de MJ/ANP pentru perioada 2015-2016 indica in mod clar si explicit regimul zilei de 29 iunie ca fiind similar regimului zilelor de sarbatoare legala (!), tocmai pentru a evita acordarea neunitara a dreptului.
 • Constitutia Romaniei, art 41 alin 5: „Dreptul la negocieri colective în materie de muncă şi caracterul obligatoriu al convenţiilor colective sunt garantate.”

Concluzii

 

Fara a apela la alte prevederi sau interpretari pe care practica, jurisprudenta dar si literatura de specialitate ni le ofera din plin, putem stabili in mod clar faptul ca zilele libere prevazute la art 143 din Codul muncii au exact acelasi regim cu cel al sarbatorilor legale, influentand direct fondul de timp al lunii (Ftl) si nu doar fondul de timp al absentelor (Fta) care la randul lui modifica implicit fondul de timp individual (Fti). 

Este necesara ajustarea Ftl al lunii iunie prin scaderea zilei de 29 iunie din numarul zilelor lucratoare, ziua de 29 iunie avand regim de sarbatoare legala si nu alt tip de regim (absenta justificata – concediu, invoire etc) cel putin pe considerentul compensarii ulterioare a zilei libere pentru personalul care lucreaza pe data de 29 iunie dar in primul rand motivat prin prevederile legale si cele negociate.

Prin urmare numarul de zile lucratoare din luna iunie este afectat de ziua de 29 iunie in mod identic cu efectul produs de zilele de sarbatoare legala in lunile in care acestea se regasesc in calendar, generand aceleasi rezultate inclusiv in planul muncii suplimentare prin raportarea muncii prestate la „noul” Ftl calculat fara ziua de 29 iunie.

Va rugam sa ne transmiteti opinia dumneavoastra cu privire la aspectele susmentionate.

Cu deosebita consideratie

Stefan Teoroc – Presedinte SNLP / Presedinte Federatia PUBLISIND

 

28 COMMENTS

 1. [quote name=”Stefan Teoroc”]Premierul a afirmat nu noi. Nu putem decat sa preluam. Data rectificarii bugetare pentru toata tara nu poate fi controlata de penitenciare totusi…
  http://www.mediafax.ro/economic/ponta-anunta-ca-guvernul-va-efectua-in-iulie-prima-rectificare-bugetara-din-acest-an-14300310%5B/quote%5D
  Se prevede o noua criza financiara în europa. Una politica în România și ne vom trezi ca la noi iar va fi sacul gol… cine se face vinovat de faptul de a nu fi ieșit în stradă? Pentru ce atâta tărăgănare?

 2. [quote name=”Stefan Teoroc”]Pot – Rectificarea bugetara este la sfarsitul lunii iulie nu iunie! Toate sumele necesare au fost incluse in solicitarea trimisa de ANP la MJ.[/quote]
  Sa intelegem ca iar am fost ,, aburiti”, promisiunea era pentru luna iulie. Parca asa ni se dadeauasigurari, daca nu ma insel chiar si sindicatele dadeau asemenea asigurari.

 3. La noi ANP a facut praf ziua de 29 iunie,nu e sarbatoare legala,e invoire platita iar cei care au venit la munca sunt discriminati fata de cei care au fost liberi ca nu mai pot beneficia de un liber,rasu plansu. 😳

 4. [quote name=”ion”][quote name=”agent”]se stie o data sigura in care o sa aiba loc comisia pentru discutare a cererilor de mutare???[/quote]
  Daca invatai in timpul scoli faceai serviciul lu penitenciarul la care ai fost recrutat ,eu daca asi fi director as aproba transferul numai dupa 3 ani.[/quote]
  vezi tu mai ioane… pacat de tine ca faci parte din acelasi sistem cu mine… sau pacat de mine ca fac parte din acelasi sistem cu oameni ca tine…

  uite ca eu am invatat, fiind primul pe zona olteniei la absolvire, dar surpriza ioane..

  Nu a fost nici un loc pentru absolventi la unitatea care m-a recrutat… Poate daca ai invata 1 an de zile, ca sa ajungi acasa, iar la final vezi ca nu e nici macar 1 loc la unitatea care te-a recrutat… Eu zic, ca e oarecum normal sa fim nerabdatori…

  Dar mentalitatea de comunist al puscariei a mai ramas in unitati.. din pacate..

 5. [quote name=”agent”]se stie o data sigura in care o sa aiba loc comisia pentru discutare a cererilor de mutare???[/quote]
  Daca invatai in timpul scoli faceai serviciul lu penitenciarul la care ai fost recrutat ,eu daca asi fi director as aproba transferul numai dupa 3 ani.

 6. Nu. Doar ca va fi saptamana viitoare. Se stabileste din mers data exacta. O vom transmite. O veti tine cu intrebarile asa non-stop?

 7. se stie o data sigura in care o sa aiba loc comisia pentru discutare a cererilor de mutare???

 8. Pana la urma pentru ce zi din saptamana viitoare a ramas sa se discute rapoartelor de mutare?
  Cu respect

 9. Despre mutari – cele din operativ se vor discuta saptamana viitoare / tot curg cererile spre ANP

  Despre pensii – pana in prezent lucrurile merg spre bine / speram sa se adopte proiectul care nu plafoneaza pensiile

  Despre norma de hrana – este plafonata, in fiecare an, la nivelul anului 2009 / doar prin modificarea OUG 83/2014 se poate debloca ceva aici / se pare ca s-a aprobat o modificare la aceasta ordonanța pentru actualizarea cu indicele de inflație a normei / așteptam publicarea actului ca sa ne lămurim.

 10. Dl. Teoroc referitor despre marirea normei de hrana cunoasteti ceva informatii? Stima!

 11. Rand pe rand si pe susta se redau pensiile speciale. Pe langa magistrati au revenit la pensii speciale grefierii si mai nou diplomatii. Toti au dreptul la 80% din ultimul salariu brut. Nici macar net! Principiul contributivitatii nu mai exista, de fapt nici nu a existat. Mizerie dupa mizerie, tara de rahat! Rusine!

 12. Initial s-a transmis ca pe 30 iunie. Nu am inca confirmarea. Am cerut detalii acum.

 13. Astept sa-mi spuneti si mie cand va avea loc ce-a de-a doua comisie de discutare a rapoartelor de mutare(data si ora daca se poate)
  Cu stima
  Va multumesc

 14. Pot – Rectificarea bugetara este la sfarsitul lunii iulie nu iunie! Toate sumele necesare au fost incluse in solicitarea trimisa de ANP la MJ.

 15. Buna ziua, la salariul de pe 10 iulie primim bani pe orele lucrate? Primim bani de haine? primim drepturile nostre ce ni se cuvin? Multumesc!!!!

 16. Pentru [b]Io[/b]

  Fiecare salariat al ANP a avut ocazia sa beneficieze de 18 lei pentru o astfel de masa. Dar pentru asta cineva trebuia sa-si asume raspunderea organizarii acestei mese.

 17. Astept sa-mi spuneti si mie cand va avea loc ce-a de-a doua comisie de discutare a rapoartelor de mutare(data si ora daca se poate)
  Cu stima
  Va multumesc

 18. Nu vad de ce sunt mese festive ptr ppl,ca doar e ziua lucratorilor din adm penitenciara si nu si a ppl din penitenciare! Oare nu se face putina diferenta?! E ca si cum la ziua pompierilor s-ar da mese festive si la cei care au avut incendii! 😆
  @ cineva
  Normal ca se ponteaza cu 75%,crede-ma ca stiu eu! :lol:Pe deasupra se mai da si o masa gratis,fara alcool,pentru cei aflati in serviciu. Ptr ceilalti,nu se da 75%,dar se da masa si alcool(bere,tuica sau vin).Eu prefer berea bruna.

 19. Se ponteaza oare ca fiind ore lucrate in sarbatoare legala?..pt cei care lucreaza in 29

 20. Da’ retroactiv,pe ultimii trei ani,ce regim a avut?Mai putem beneficia de cele trei zile cu regim de sarbatoare legala?Dar de normele de hrana?

 21. In primul rand ii asigur de respectul meu pe cei care citesc aici, si pe cei de sus si pe cei de jos si ii salut pe aceasta cale! Voi scrie in continuare cand voi vedea ca drepturile noastre sunt incalcate! Vis-a-vis de comparatia cu angajatii din structurile M.A.I., e adevarat ce spune Dl. Presedinte Teoroc, avem multe in avans, dar avem si acest „surplus de lipsuri”. Despre statut si denumire trebuie intr-adevar sa ne identificam, altfel vom ramane „gardienii” din limbajul popular sau „paznicii” din limbajul persoanelor condamnate. Ar trebui echilibrate drepturile persoanelor condamnate cu drepturile noastre, daca ei au ajuns la CEDO si pentru asta sunt prioritari, putem ajunge si noi la CEDO si sa avem castig de cauze ulterior…Si toate astea inseamna bani pierduti de catre stat, bani pe care tot noi ii platim. Ca nu suntem pe un drum spre prosperitate e clar, dar macar sa fim uniti si sa cerem ce-i al nostru atunci cand este cazul, prin sindicate sau personal!

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)