www.snlp.ro Web analytics

Raluca Pruna infige cutitul in spatele propriilor salariati – Partea II

raluca pruna foto www.luju.ro

 

continuare

Rezultatul verificarilor facute ne-a cutremurat in primul rand pentru ca au confirmat fara niciun dubiu actiunile energice prin care Raluca Pruna a incercat eliminarea din structura de aparare a unui numar de aproape 100.000 de functionari publici cu statut special.

Aceste actiuni energice si ostile au fost realizate progresiv. Pe fondul celebrei dusmanii a dnei Pruna fata de penitenciare, in cadrul unei grup de dezbateri, ministrul justitiei a propus o solutie pentru economii bugetare avand in vedere goana acerba pentru indeplinirea acestui deziderat in iminenta unei legi privind salarizarea unitara. A propus ca penitenciarele sa fie eliminate din structura de aparare nationala pentru ca oricum nu au ce sa caute acolo sistemul fiind demilitarizat.

Imediat s-a trecut la calcularea impactului financiar dar… dezamagire, impactul era nesemnificativ. Calculele s-au facut pe eliminarea normei de hrana si e echipamentului, in special. Nu vrem sa intram in filozofia acestei intentii pentru ca o aberatie nu poate sa aiba o filozofie. Fiind vorba doar de 12.000 de oameni, sumele economisite nu puteau fi de natura a starni interesul. Desi dna RP isi dorea enorm implinirea acestui vis, justificarea bugetara era totusi derizorie.

Astfel ca, in loc sa fie eliminata, ideea a fost extinsa si au fost descoperite noi categorii de fpss (politie, politie de frontiera, ANAIGSU etc) ajungandu-se deja la aproape 100.000 de salariati. Deja calculele pe noua masa de manevra au iesit altfel. Lasand atata puhoi de fpss pe din afara structurii de aparare nationala, cu salarii injumatatite prin eliminare normei de hrana si cine stie cator alte drepturi, economiile la buget aratau mult mai frumos si demersul s-a conturat capatand sustinere.

Ideile dnei RP exprimate in aceasta directie de la o intalnire la alta, formale sau informale (fie la MM fie la Guvern etc), au inceput sa certifice o actiune concertata, lansata in doua planuri, contra functionarilor publici cu statut special din structura de aparare nationala.

Nu o data dna RP a rostit, cu referire la penitenciare, afirmatii de genul: „au o multime de sporuri si in realitate nu au riscuri si nu fac mare lucru; stau inchisi, intr-un mediu sigur, pazit; mult mai in pericol ma aflu eu cand merg pe strada si nu-mi da nimeni spor pentru asta”.

In completarea imaginii create in paragraful anterior vom preciza faptul ca in cadrul unei sedinte derulata la inceputul lunii februarie, mai multi ministri printre care bineinteles si RP au cerut ministrului muncii care coordona grupul de elaborare a salarizarii-cadru sa taie mai mult sporuri care se acorda in prezent.

Doamna Ana Costea, ministrul muncii, a cerut participantilor sa vina cu propuneri fundamentate pe fiecare sector si sa raspunda pentru ceea ce solicita sa se eliminae. Cea mai vocala reactie din sala, la pretentia dnei Costea, a fost a dnei Pruna care a intrebat mirata „Cum sa tai eu sporuri? Sa taie guvernul pentru ca este o lege pe care o asuma guvernul”. Ministrul muncii a insistat totusi sa primeasca documente si astfel atacul a alunecat spre derizoriu, nefiind continuat la acel moment.

Actiunea in furca a dnei RP viza totus doua posibile tinte. Fie se aproba scoaterea din structura de aparare, ordine publica si siguranta nationala a salariatilor cu statut special, fie urma sa se opereze o ajustare dramatica de sporuri prin legea de salarizare unitara pe care guvernul Ciolos intentioneaza sa o scoata, inclusiv prin modificari la Legea 71/2015 si prin alte modificari de acte normative (HG-uri spor antena etc).

Toata actiunea orchestrata de RP a culminat luni pe data de 28 martie 2016 cand a fost organizata o sedinta la guvern, coordonata de premier, pe tema salarizarii. La aceasta sedinta au participat maxim 20 de persoane, MJ fiind reprezentat de ministru si de trei specialisti.

In cadrul dezbaterilor, dna Pruna a actionat hotarata si a sustinut cele doua propuneri susmentionate: scoaterea din structura de aparare nationala a functionarilor publici cu statut special si/sau diminuari de sporuri. Premierul a fost rezervat dar ministrul muncii s-a opus ambelor propuneri intr-un mod determinat sugerand celei care a sustinut propunerile ca ar trebui sa-i fie teama sau rusine de salariatii pe care ii expune in felul asta si ca asemenea propuneri sunt deplasate nefacand scopul legii de salarizare. Insa teama si rusinea nu fac parte din arsenalul de scrupule al dnei RP care spus ca nu o intereseaza prea mult parerea salariatilor si ca oricum va pleca din tara in scurt timp.

Ministrul muncii nu a mai continuat mult timp sa participe la o dezbatere fara obiect concret si a parasit sedinta insa referitor la propunerile dnei RP a decis elaborarea si inaintarea unui material documentat catre premier prin care se arata ca efectivele din structura de aparare nationala nu pot fi modificate cu usurinta avand in vedere normele care stabilesc dimensiunea acestora.

Practic nici 1000 de oameni nu pot fi scosi din structura fara o analiza profunda la nivel CSAT. De altfel, conform L.415/2002 CSAT are competenta de a aviza proiectele de legi care privesc securitatea nationala si organizarea institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale.

Esta deci atributul CSAT sa ia astfel de decizii de diminuare dramatica a fortelor de aparare nationale, decizii pe care nu are insa niciun motiv sa le adopte. Avad in vedere faptul ca in prezent in structura de aparare avem 250.000 de salariati, ideea dnei RP reducea aceste efective aproape la jumatate. Si asta in conditii in care amenintarile carora trebuie sa le faca fata Romania, cresc.

Materialul MM, care include o serie de argumente extrase din norme specifice mai mult sau mai putin clasificate a fost depus la guvern si a neutralizat total asaltul ministrului justitiei asupra noastra si a colegilor din politie, care ar fi putut avea efecte dezastruoase pe linia sigurantei nationale. Pentru finalizarea acestei discutii incepute luni la guvern, a fost stabilita o noua intalnire la care dna RP nu a mai participat realizand ca este o cauza deja pierduta.

Acesta era cadrul complet la sfarsitul saptamanii trecute. Poate ar mai fi de adaugat din mers faptul ca de la nivel MJ nimeni nu sufla o vorba despre aceste lucruri si nu se pot obtine confirmari clare din partea initiatorilor propunerilor. Insa inclusiv joi pe data de 31 martie 2016 la finalul unei sedinte organizata la MM cu toate ministerele interesate, doamna Ana Costea a solicitat o data in plus reprezentantilor din ministere sa transmita dnei Pruna ca este cazul sa renunte la ideile privind scoaterea penitenciarelor din siguranta nationala.

Cei carora s-a adresat ministrul muncii au afirmat crispati ca nu este un demers al institutiilor ci strict al ministrului justitiei in exercitiu inca. Deducem deci ca ideile dnei Pruna in ce ne priveste, nu sunt complet eradicate si ca vom mai auzi de ele pana cand se va decide sa-si reactiveze salariul de Bruxelles, speram cat de curand.

Ce avem de gand sa facem? In primul rand facem toate aceste lucruri publice si ni le asumam. Oamenii au dreptul sa stie de aceste riscuri la care suntem expusi chiar de ordonatorul principal pe justitie. Apoi vom intreba oficial (in cursul sedintei de maine care se va organiza la MJ dar si in scris). Si in final ne vom stabili actiunile.

Nu vom lasa o astfel de incercare nesanctionata, asta e clar. Inclusiv Comisia Europeana va afla de actiunile susmentionate si poate ca se va gandi de doua ori inainte de a-i permite dnei Raluca Pruna accesul in sfere europene de top, acces de alfel potențat in urma trecerii chiar si efemere printr-o functie de ministru intr-un guvern national.

 

47 COMMENTS

 1. Am vazut ca doamna Pruna zice accentuat ca sunt o multime de sporuri la arma penitenciare si faptul ca la ce riscuri se expun lucratorii din sistem
  Va invitam stimata doamna ministru sa stati macar doua saptamani pe o sectie de maxima siguranta,familia sa va fie amenintata,sa indurati cu stoicism….limbajul persoanelor aflate in detentie,sa intoarceti capul la cel mai mic zgomot dupa orele de program.
  Dar ceea ce va spun eu, ptr. dumneavoastra sunt lucruri de star-trek.
  Vin cu rugamintea la dvs, sa va duceti incetisor de unde ati venit, adica la mii de euro si sa ne lasati pe noi in pace.
  Daca vreti scandal,iesiti pe post si spuneti in gura mare ca luati statutul special si apoi mai vedem.

  p.s-va informez ca am lucrat 30 de ani in sistemul penitenciar/nu am studiile dvs/dar am invatat legea nescrisa a penitenciarelor ptr care din pacate nu exista dictionar.
  NE FACETI UN BINE–-PLECATI SUNTETI SLABUTA IAR CACIULA MULT PREA MARE PTR DUMNEAVOASTRA.
  DA DOAMNA PRUNA-PLECATI.

 2. Doamna Prună se vede mai în siguranță pe strada pt. că cei de care i-ar fi fost frica îi pazim noi cei din penitenciare!!!

 3. Ca de obicei „politistul de penitenciar” are alte prioritati…
  Sa-l intelegem…e de la Rahova!!!
  P.S.D-le presedinte este oare legal sa purtam uniforma cu inscriptia”politia penitenciara” pe uniforma???

 4. Pt agent de pol penit,
  Nu poti da amenzi pe tren sau RATB daca nu esti politist de penitenciare?
  Ce e important pentru tine denumirea sau salarizarea si siguranta locului de munca si a drepturilor ce decurg de aici?
  Tu chiar crezi ca un asemenea specimen de ministru o sa fie vreodata deacord cu aceasta denumire mai ales ca a solicitat scoaterea noastra si a politiei din sistemul de siguranta nationala?
  Din cauza unor oameni ca tine politicienii si acum tehnocratii fac ce vor cu noi.
  Trebuie sa ne cunoastem interesele in situatii ca acestea de acum.
  Consider ca SNLP a demonstrat in toti acesti ultimii 6 ani ca lucreaza doar pentru membrii de sindicat si implicit pentru sistem.
  Pe acest site vei descoperii cu putina rabdare toata aceasta activitate sindicala.
  Succesuri colegu!

 5. ..daca vrei sa te numesti politist poti sa ti dai demisia din sistem si sa dai examen la MAI….si o sa fii un mare polistist…..cand te ai incadrat in sistem ti a promis cineva ca o sa devii politist de penitenciare??????….nu zic ca nu este important si titulatura noastra , dar nu sunt de acord sa pierdem drepturile alea si asa ramase putine pentru moftul unor frustrati sau a unor rauvoitori ai sistemului nostru…..stiu ca suna frumos pentru cei de la administrativ aceasta denumire …dar aveti rabdare……

 6. agent.pol.penit. – daca tu apreciezi ca lasitate grija pentru propriul sistem si pentru oamenii care-l populeaza, este trist / daca tu pui mai presus de apartenenta la structura de aparare modificarea denumirii ocupatiei, este o greseala / vezi salariile de la politia locala / si daca tot tu vei identifica alta entitate decat SNLP care a militat pentru modificarea denumirii sistemului si nu doar o ocupatiei, sa ne anunti / nu stiu cu ce te va ajuta un text dintr-un statut daca nici pe legitimatie si nici pe vreo emblema nu va aparea „politie penitenciara” / sau poate ai vazut prin MAI ca scrie pe spatele vreunui coleg „jandarm” sau „politist”

 7. O mojicie mai mare ca asta nu se poate intalnii si intampla decat in Romania si personajul nu poate fi decat Pruna Raluca.
  Sa inviti la discutii sindicatele si tu sa nu fi prezenta?
  (editat) cu halat vino si lucreaza o tura de zi si una de noapte intr-o puscarie si sa te vedem atunci ce parere ai despre riscurile la care ne expunem noi sau tu pe strada.
  La care strada te referi, la Bruxeles, ca in Bucuresti nu stai de peste 10 ani?
  NESIMTIRE, NESIMTIRE.
  DEMISIA, DEMISIA.

 8. Cred ca ar fii cel mai bine sa ne unim cu fsanp si sa iesim in strada.Sa vada dn Pruna de ce suntem in stare vom scutura prunii Programati un miting la M J

 9. [quote name=”Ștefan Teoroc”]pe mandatul dnei RP chiar nu as avea incredere sa lansez o modificare de statut spre parlamament / poate ne alegem cu o denumire si ramanem pe dinafara structurii / nu este nicio urgenta in asta / sunt altele mai grele pe rol[/quote]
  asta e lasitate;cand vom fi politisti de penitenciare,in 2025???e frustrant sa astepti o denumire ani de sile…

 10. In aceste momente, pe un oarecare post, intr-un interviu extrem de interesant cu o doamna controversata, dar de o inteligenta peste medie, respectiv Maria Vlas, spunea despre NOI, lucratorii de penitenciar, ca „suntem condamnati fara mandat”!!! Foarte plastic, cat se poate de real.
  Si…veniti dvs, stimata doamna ministru, sa ne umiliti in ultimul hal, sa ne priviti de undeva de foarte sus, ca doar suntem niste paduchi inculti si profitori, si… sa ne luati si banutii astia munciti in conditiile in care putini oameni ar lucra(noi stam aici exact pentru acesti banuti in plus…)… Este o atitudine efectiv inumana, injositoare…

 11. pe mandatul dnei RP chiar nu as avea incredere sa lansez o modificare de statut spre parlamament / poate ne alegem cu o denumire si ramanem pe dinafara structurii / nu este nicio urgenta in asta / sunt altele mai grele pe rol

 12. Cred că d-șoara Prunuță are nevoie de o evaluare psihologică, am o presimțire că nu ar trece testul de psihologie pentru șofer.

 13. fpss – Am cerut schimbarea titulaturii institutiei / nu o data / a deveni „politie” nu este chiar simplu in Romania / ceea ce vedeti in Italia este diferit de ce avem in Romania / si la ei exista un ANP http://www.polizia-penitenziaria.it/chi-siamo/organizzazione.html / este o problema complexa / s-a revenit asupra ei / este una dintre temele inca in discutie pe statut

  MN – Statele deja modificate nu vor mai fi remodificate / scoaterea posturilor de ofiteri la concurs este o decizie delicata / mai sunt f putine / in functie de pensionari se pot lua decizii / absolventii de academie trebuie sa aiba posturi pentru repartitie

  eu – da, ministra nu a fost azi la intalnire / nici subsemnatul 🙂

  pescarul – posturile vacantate prin pensionare pot fi ocupate prin concurs / sunt postruri finantate / 2016 este primul an cu buget integral la cheltuieli de personal pe tot anul / anii trecuti bugetul ajungea pana in luna nov cel mult si era greu sa ocupi posturi conditia fiind – incadrarea in cheltuielile de personal

 14. Domnule Teoroc poate ca zilele acestea cu toata tevatura iscata de doamna RP, ati meditat si dumneavoastra ca si unii dintre noi, la faptul ca ar fi fost bine sa fie modificata si titulatura ANP-ului, nu numai a fpss in politist de penitenciare.Poate ca era momentul ca si ANP-ul sa accepte ca s-ar putea numii Politie Penitenciara asa ca in Itali, sau daca tot vroaiau sa ramana administratie se putea numii Administratia Natioanala a Politiei penitenciare si impaca si capra si varza ca sa avem si noi o identitate la nivel institutional care sa fie acceptata mai usor ca facand parte din structura de aparare.Cum fostii graniceri au devenit Politie de frontiera,cum fostii gardieni publici au devenit Politie locala ,etc. asa era normal ca odata cu statutul, sa se modifice si titulatura ANP-ului.Nu pot sa imi dau seama ce interese sau argumente super concrete stau la baza deciziei de a nu se schimba si titulatura aceasta a institutiei de care apartinem si care ne conduce.Poate ne puteti lumina dumneavoastra. Va rugam!

 15. Domnule Stefan se vor modifica din nou statele unitatilor care au fost aprobate si modificate deja de anul trecut, conform noilor standarde aprobate de MJ si publicate de dumneavostra sau vor ramane asa cum au fost ele modificate anul trecut ? Posturile de ofiteri educatori se vor pastra pentru cei de la academie asa cum s-a hotarat in consiliu de conducere al ANP ptr. absolventii de la academie sau vor fi scoase si aceste posturi la concurs pentru sursa externa si interna? Va multumesc !

 16. am inteles ca ministreasa nu a dorit sa dea ochii cu sindicatele, asa-i??? ce (editat) european!!!

 17. Asa zisa ministra stie cati detinuti primesc tratament psihotrop? Stie ca oricand treci pe langa un dezaxat acela poate sa.ti ia gâtul:??? Ce risc vede ea cand esti înconjurat numai de criminali.violatori.bolnavi psihici??? Asa e si pe strada???

 18. Este (editat) fratilor nu o luati in seama. Parca este picata din cer. Sa te feraesca Dumnezeu de un asemnea specimen ca om nu se poate numi.

 19. suntem si raminem tara din lumea a treia din moment ce promovam si sustinem in fruntea unui minister de justitie o persoana care crede ca dintr un condei poate scoate penitenciarele din structura de aparare. Ne meritam si soarta ca popor daca nu luam atitudine impotriva unei asemenea anomalii si aberatii. dati va demisia de onoare doamna si tineti minte, nu meritati sa reprezentati tara la Bruxelles

 20. Felicitari ministrului muncii,dna Costea,care a pus Pruna la macerat/ 🙂

 21. O prună (editat) care face jocul politic a’ la Bruxelles. Dezbină si condu.

 22. Dl Teoroc pe langa cele 1005 locuri care se vor ocupa din sursa externa locurile care vor ramane goale in urma iesiri la pensie in nr mare se vor ocupa anul acesta sau la anu si la multi ani.Va intreb deoarece locurile scoase la concurs in penitenciarul unde lucrez eu sunt in nr de 12 iar pana acum au iesit la pensie 24 si pana in octombrie vor mai iesi cel putin 20 iar in conditile acestea ne vom transforma in sclavi.Va multumesc.

 23. Am mai spus o data si o mai repet noi suntem pregatiti pentru cel mai mare miting de cand sunt puscariile ,asteptam alarma si ne prezentam in 120 de minute .Sper sa primim alarma cat mai repede pana nu este tarziu.

 24. Si totusi un procent in jur de 30% din intreaga structura de siguranta nationala beneficiaza de privilegii nemeritate. Nu stiu cine poate explica unuia care iese la pensie la 65 de ce o secretara la penitenciar are dreptul de a iesi la 47(!) de ani si cu o pensie de vreo 4 ori mai mare ca a lui. Si cu jumatate din stagiu de cotizatie. Incredibil!

 25. Personalul din administrativ, care vine civil, si nu vede hotul la fata…, decat sa taie sporurile!

 26. Domnilor sa iesim in strada,asa cum strada a schimbat un guvern,asa si noi ne putem face auziti si vazuti.Suntem satui de incompetenti,de imputerniciti,de acest guvern de idioti.SA IESIM IN STRADA.

 27. Sa taie din salariile lor daca vor bani la bugetul tarii, ca oricum motaie in scaunele alea si nu fac nimic bun…au furat tara asta ai acum nu mai au decat sa ne fure pe noi!

 28. Cine este monstrul asta de femeie???asemenea monstru nu are ce cauta la conducere, isi bate joc de oameni..suntem condusi de niste prosti si incompetenti! Noi suntem de vina ca i-am ales si ca ii suportam in continuare!

 29. Pe romaneste dna Pruna poate sa faca pe rand (editat) la 250 de mii de salariati???? Raspunsul il dau tot eu cred ca nu dar macar incearca))))))

 30. Sunt foarte curios daca la intalnirea de azi (editat) asta de ministra o sa aduca in discutie lucrurile astea.
  La spalat cratite cu tine, sunt sigur ca nici mancare nu sti sa faci asa cum nu sti sa te uiti in oglinda can pleci de acasa nu la Bruxeles.

 31. Jos cu pruna (editat),haideti peste ea (editat)!!! (editat) la mitinggggggg!Ce asteptammmm!!!

 32. Colegi suspendați 2 ani de la logistica fără salariu ca un deștept a făcut o plângere ca tencuiala din perete avea 1 cm mai puțin și în realitate avea mai mult,iar colegii au stat fără bani și stresați pana au dat procurorii NUP,adica 2 ani,au albit,apoi au chelit,au făcut diabet stiindu-se nevinovați, de asta ce ziceți d-na traducatoare?!

 33. Domnita Pruna, am o rezerva pentru dumneavoastra. Mi-as face o deosebita placere sa fiti pacienta mea. Dar sa nu va uitati halatul si punga de gunoi de la ultima infatisare in fata presei. Voi fi privilegiat sa va examinez, recunoscand ca un astfel de caz nu am mai intalnit pana acum.

  In rest, daca voi identifica ca ati avea si altfel de probleme…de genul celor provocate de (editat)

  Va astept cu drag !

 34. Am colegi carora li s-au dat foc la ușă de la apartament de foști deținuți proaspăt eliberati,altul care a primit câțiva pumni în fata pe strada în plina zi, altul căruia i s-a amenințat copilul de 13 ani la școală toate aceste lucruri făcute de foști deținuți proaspăt elberati,FEMEIA aceasta e (editat),solicit efectuarea unui psihologic la numirea în funcție a miniștrilor incepand cu (editat) de la MJ,eu dau anual.Huo,Huo..daca astfel de oameni ne reprezinta la Bruxelles vai de noi,bine ea este o simpla traducătoare ajunsa ministru!!!

 35. Stefane, sti ce nu inteleg eu? De ce dracu nu iesim odata in strada cu totii si sa cerem demiterea acestei incompetente? Cum dracu au ajuns „tehnocracanatii” astia in parlamentul EU?
  Eu nu i-am votat in nici un caz!

 36. (editat) asta vorbește ca are mai multe riscuri cand merge pe strada, pai are dreptate la cât e de amețită poate cade impiedicandu-se în cordonul de la halat.

 37. Editat, editat, editat,editat,editat in editat….R.i.P runa. In strada,hai!

 38. Aceasta doamna are nevoie urgenta de un consult,este total pe langa nu are nici o treaba locul ei este la socola.

 39. Varza de Bruxelles aceasta doamna ministru. Viziunile sale bolnave trebuie aduse imediat la cunostinta domnului Jean-Claude Juncker.

 40. In spatele acestei (editat) Pruna sa nu uitam cine se afla,e (ediat) Macovei.

 41. (editat) asta nu merita sa ocupe functii in aparatul birocratic european eventual ar putea fi un purtator de (editat) al doqmnei Macovei prin Parlamentul European in timp ce denigram Romania nitel…sau o mare directoare pe la ceva ONG cu sediul in blocul 7 de pe str Foametei din Caracal ce militeaza pt drepturile infractorului.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)