www.snlp.ro Web analytics

Politie si penitenciare. Concurs de ministri si de sindicate. Nonsens explicabil

bigarm littlearmPe la jumatatea lui martie 2017, ministrul de interne a agreat in special cu sindicatul majoritar din politie un algoritm de crestere salariala strict pentru politisti, prin schimbarea bazei de calcul a unor sporuri. Am aflat la timp si am intervenit. ANP a fost tinut „la gratie” iar MJ a dormit. Nu s-a trezit nici acum. SNLP/FSANP au tropait prin ministere si parlament ba rugand, ba amenintand. Ne-am facut propriile propuneri si am reformulat proiectul MAI.

O luna de zile a durat perioada de elaborare si lobby (sa o numim asa). Am scris, apoi am rescris. Am apelat la ministrul dialogului si la cel al muncii. La MJ am renuntat. Era inutil. Un ajutor binevenit a fost dat de doi fosti ministri ai justitiei, Cazanciuc si Iordache. Dar in special Gabriel Petrea si Olguta Vasilescu ne-au acordat un ajutor consistent in cateva momente cheie si au venit cu un accept guvernamental pentru propunerile sustinute de noi. Au promis sprijin si s-au tinut de cuvant pana in ultimul moment. Adrian Solomon presedintele Comisiei de munca din Camera deputatilor, a fost la fel de fair-play, inclusiv in ziua sedintei decisive.

Nu putem reda toate detaliile. Dar ceea ce a reprezentat poate cea mai slaba perioada a MJ/ANP in plan decizional, pe segmentul legislatiei salariale, a transformat sindicatele din penitenciare intr-o forta care pana in prezent nu se manifestase la acest nivel si in acest mod. Eram tinuti la distanta si obtineam cu greu informatii dupa intalnirile de taina din structura de aparare, intalniri care nu s-au mai tinut in formatul obisnuit. De data asta noi am fost cei care au coordonat demersurile, au oferit informatiile si au facilitat putinele intalniri la care au reusit sa participe reprezentantii ANP. 

Conform proverbului „ceea ce nu te omoara, te face mai puternic”, intr-un context in care toate ne erau potrivnice, am obtinut cele mai bune rezultate. Mai bune chiar decat cei care au avut initial ideea unor cresteri pentru politisti. De ce se straduiesc atat de tare colegii din politie sa ne tina „la gratie” este simplu de inteles. Cam tot atat de simplu, pe cat de complicat este pentru ei sa explice politistilor de ce nu primesc spor de fidelitate, de ce au salarii mai mici decat noi, fara pomeneala de sporul de studii (chiar si in forma care se acorda la noi), de ce sunt expusi sanctiunilor aplicate direct (eradicate din sistemul nostru inca din 2008) iar sindicalistii nu fac parte din comisiile de disciplina, de ce agentii de politie au accesul limitat la functii de ofiter (in timp ce oricare agent cu studii superioare din sistemul nostru poate fi director general) si de ce nu au voie sa-si cunoasca coeficientul de ierarhizare sau alte detalii privind salarizarea. Toate sunt secrete si se decid mai ales prin ordin de ministru. Verificati singuri! Aveti poate prieteni, rude sau cunoscuti in politie.

Dar diferentele de mai sus (enumerate doar in parte) nu pot fi puse in sarcina noastra. Nu putem fi invinovatiti ca ne-am preocupat mai mult de angajati decat de noi ca lideri. Un lider sindical din politie este avansat ca si cum ar fi in serviciu, primeste norma de hrana si alte drepturi iar la pensie echivalarea la drepturi se face (prin statut special si ordin de ministru tinut la secret) cu functia de conducere din sindicat si cu veniturile majorate de sindicat pe ultimele 6 luni.

In sistemul nostru liderii sindicali suspendati din functie sunt simpli contractuali care nu pot fi avansati din lipsa calificativului (presedintele SNLP a ramas la gradul de subcomisar din anul 2004!) si care vor beneficia de o pensie mica, ca urmare a lipsei grupei de munca si a drepturilor/contributiilor specifice structurii de aparare, pe perioada mandatelor sindicale. Insa salariatii reprezentati de sindicate beneficiaza de protectie profesionala, salariala si sociala, atata cata am reusit sa generam si apoi sa o imbunatatim an dupa an, aceasta fiind prioritatea. 

Contrar obstacolelor ridicate de cei din interne din prima pana in ultima secunda, totusi am razbit. Chiar si in ziua sedintei comisiei de munca au fost incercari dinspre politie de blocare a penitenciarelor (la nevoie, putem detalia insa incercam sa pastram o linie de echilibru). Primele interventii pentru modificarea textului au fost facute prin Federatia PUBLISIND cu un aport foarte important al secretarului general al federatiei, colegul Gabriel Chifu. Tot prin PUBLISIND am ajuns la ministrul muncii Olguta Vasilescu si la Adrian Solomon in Camera deputatilor. Tot PUBLISIND a fost mentionata (inclusiv verbal in sedinta) si la amendamentul adoptat pentru toata structura de aparare, amendament depus impreuna cu FSANP.

Amendamentele din interne au fost sustinute de un numar de parlamentari; ale noastre – de sindicate si apoi preluate personal de Adrian Solomon presedintele comisiei de munca a Camerei deputatilor si implicit de toti membrii comisiilor reunite de buget si munca. Si au fost adoptate. In forma pentru care ne-am luptat noi, nu MAI. In timpul sedintei din 24 aprilie, Adrian Solomon a numit PUBLISINDUL si a sustinut amendamentele noastre, iar la final s-a interesat personal daca rezultatul a fost cel scontat. Am confirmat si i-am multumit.

Nu putem nicicum ignora atitudinea Olgutei Vasilescu care s-a ridicat la finalul sedintei si a strabatut sala inca aglomerata intreband presedintele SNLP/PUBLISIND daca este totul in regula. Pentru a ne asigura ca textul corespunde intocmai, ne-am deplasat impreuna la secretariatul sedintei si am verificat cuvant cu cuvant. Numai dupa aceasta, ministrul muncii a mers sa dea declaratii presei. Ne-a mentionat si in acele declaratii. In timp ce Tudorel Toader nici nu stie despre ce a fost vorba. Dar el este tehnocratul din guvernul politic… Expertul in probleme neconstitutionale. Cu o singura prioritate in ceea ce ne priveste si anume modificarea statutului nostru special referitor la cercetarea disciplinara.

Ce am descris mai sus sunt doar fragmente dintr-o etapa importanta a existentei noastre sindicale dar si institutionale. La finalul ei am obtinut cresteri mai mari decat in politie desi intentia era de a se obtine cresteri DOAR pentru politie! O confruntare inegala dar si inutila, finalizata neasteptat. Niciodata nu este bine sa sapi groapa altuia, zice alt proverb. Era suficient sa fim colegi si sa ne respectam reciproc. Noi ii respectam pe politisti si asa vom face si de acum. Insa nu vom inghiti umilinte de la nimeni! Inceputul situatiei a fost ca in imaginea articolului, unde nu noi suntem cei cu muschi. Poate unii se vor plictisi citind. Se prefera articolele-telex in care mentionam doar: „luna viitoare pe fluturasii de salariu veti mai vedea niste lei in plus”. Insa istoria nu se formeaza din stiri telegrafice care indica sume.  In continuare vom arata si in ce constau cresterile efectiv si schematic.

 

25 COMMENTS

 1. Domnule Teoroc vă asigur că vă bucurați de toată aprecierea sindicalistilor din ANP.
  Soarele pe cer şi tot nu încălzeşte pe toată lumea la fel.Aşa că mai sunt şi nemulțumiri.
  ŞI NU UITAȚI CĂ AVEȚI ÎN SPATE NU NUMAI LIDERII DE SINDICAT CI AVEȚI ÎN SPATE ŞI FAMILIILE ACESTORA CARE SE BUCURĂ DE ORICE DREPT SALARIAL CÂŞTIGAT..SUCCES

 2. Am tot intrebat si eu si altii daca e corect ce se intampla acum cu noua lege a salarizarii referitor la plafonarea pensiilor speciale. Daca nu ne pensionam chiar maine sunt totusi destul de multi dintre colegi care s-au pensionat sau urmeaza sa se pensioneze. Si ei au fost , sau mai sunt inca membrii de sindicat, deci cotizeaza. Nu zice nimeni nimic ? Punctul de pensie la civili va fi 1700 peste 4 ani si sunt militari care dupa recalculare au si mai putin cuantumul pensiei decat pensia in plata. Cum se poate asa ceva ? De ce ne baga in aceeasi oala cu judecatorii si politicienii ? Ce lagatura are o pensie de 2500-3000 lei cu una de 13000-25000 lei ? Domnilor lideri, e contitutional acel art.40 ? Il contesta cineva ? Chiar daca imi eliminati comentariul macar stiu ca il cititi . Toate cele bune!

 3. Ce marire,20-30lei,bani de-o pizza,o sa vedeti fabuloasa marire!

 4. [quote name=”Gavri”][quote name=”Prieten”]Toți sunteți cu gura pe Ionuț omul a întrebat dacă vom primi ceva în plus la salariul din Mai.O zi buna tuturor deștepților.[/quote]
  Păi cam asta este diferența…,unii înțeleg ce citesc…, iar alții au nevoie de traducere…[/quote]
  Poate a intrebat ca sunt tot felul de pareri si de zvonuri.

 5. domnilor stati putin ,nu o luati repede eu am intrebat ieri 4.05 .2017 daca se da lalariul de merit restant incepind cu 01.04.2017 la sectorul financiar si m-i sa spus ca nu este venit nimic oficial despre acest lucru.daca a fost dus ieri la semnat la presedintele tarii pentru promulgare atunci se va lua la salariul din iunie incepind cu aprilie.este corect ?

 6. [quote name=”Prieten”]Toți sunteți cu gura pe Ionuț omul a întrebat dacă vom primi ceva în plus la salariul din Mai.O zi buna tuturor deștepților.[/quote]
  Păi cam asta este diferența…,unii înțeleg ce citesc…, iar alții au nevoie de traducere…

 7. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative a fost trimis azi 04.05.2017 la Președintele României pentru promulgare…
  Este vorba de Ordonanța care prevede acordarea diferenței de 10 %celor care nu aveau salariul de merit ,acordarea unui spor de 40%pentru efectuarea serviciului de permanenta de la domiciliu cat și calcularea salariilor raportat la salariul minim garantat în plata!
  Termenul pt promulgare este de 20 de zile !

 8. Toți sunteți cu gura pe Ionuț omul a întrebat dacă vom primi ceva în plus la salariul din Mai.O zi buna tuturor deștepților.

 9. [quote name=”Ionut”]Vom primi la salariul din 10 mai salariul mărit.Da sau Nu[/quote]
  Din comoditatea voastra, nici macar nu cititi…va intereseaza DA-uri sau NU-uri! Aveti rabdare, dupa voi, daca s-ar putea da maine, ar fi perfect.

 10. Sincere multumiri pentru activitatea depusă. Atat..
  Si cui nu-i convine, sa încerce el sa facă mai mult.

 11. Draga Cristian Tudorache
  „Moscova nu crede in lacrimi”,adica nu esti credibil.Spune-mi si mie ,unul dintre cei care nu te crede,ce-ar putea sa faca sindicatul pentru cei suspendati din functie? Daca nu mai esti „activ” in sistemul de aparare ,ce grad profesional ai putea obtine? Sau ce pensie,in atare conditii?Spui ca sindicatul nu-si apara liderul,ci, numai leadershipul,sindicatul?Stii proverbul-„omul harnic isi face iarna car si vara sanie”.Sper sa te pot ajuta,numai sa mi-o ceri!

 12. Faptul ca acum reusim sa scaotem capul din carapace se datoreaza exclusiv sindicatelor si iñ pruncipiu acestui domn Teoroc.va rog stimati colegi nu aruncati cu noroi.eu sunt oarecum din garda veche si stiu cum erau lucrurile prin pnt uri.acum vreo doi ani am scris o postare prin care criticam conditiile de munca.dupa vreo 6 luni pot sa va zic un lucru:in sfarsit se poate sta vara in foisor si iarna pe sectie fara riscul de a ramane vara deshidratat si iarna fara unghii.nu l am cunoscut personal niciodata pe acest domn Teoroc ,dar prun faptul ca si a riscat cariera in schimbul incercarii de a castiga unele DREPTURI ale noastre , nu am decat un cuvant de zis:RESPECT.

 13. [b]#11 Paznic…[/b] – nu am jignit pe nimeni. Asa ti s-a parut ? Daca un zbor apatic e deranjant,presupun ca e in ton cu „vorba in vant” care, evident, nu jigneste pe nimeni. Mai ales daca corelam „vorba in vant” cu urmatorul paragraf din articol:

  [i]”In sistemul nostru liderii sindicali suspendati din functie sunt simpli contractuali care nu pot fi avansati din lipsa calificativului (presedintele SNLP a ramas la gradul de subcomisar din anul 2004!) si care vor beneficia de o pensie mica, ca urmare a lipsei grupei de munca si a drepturilor/contributiilor specifice structurii de aparare, pe perioada mandatelor sindicale. Insa salariatii reprezentati de sindicate beneficiaza de protectie profesionala, salariala si sociala, atata cata am reusit sa generam si apoi sa o imbunatatim an dupa an, aceasta fiind prioritatea. „[/i]

 14. [quote name=”Cristian Tudorache”][b]#9 tibi,[/b] – prinde-le in zborul tau apatic. Se pare ca te simti bine in aer !
  Apropos: ce ti se pare ca e in vant ? Mai concret…[/quote]
  D-le Tudorache… chiar nu cred ca este cazul sa jigniti membrii cotizanti.
  S-a stabilit ca fiecare este liber sa gandeasca ce si cum vrea. Daca isi exprima opinia fara a jigni pe cineva, dvs de ce o faceti?

 15. [b]#9 tibi,[/b] – prinde-le in zborul tau apatic. Se pare ca te simti bine in aer !
  Apropos: ce ti se pare ca e in vant ? Mai concret…

 16. Felicitari domnului Teoroc si intregii sale echipe. Va multumim pt implicare si devotament. Daca si liderii nostri din conducerea penitenciarelor ar face jumatate din faceti dumneavoastra ar functiona si sistemul la standarde acceptabile de toti angajatii. Va multumesc inca o data. RESPECT!

 17. [b]#5 Ionut[/b] – e atat de simplu sa te folosesti de ce te-a facut om mare in viata: [u][b]sa citesti ![/b][/u]
  DA sau NU ! Acesta este raspunsul…
  Uite un extras (dintr-un articol anterior) din care concluzionezi tu cu mare usurinta daca poate fi DA sau daca poate fi NU:

  [b][i]”In prezent urmeaza ca presedintele tarii sa decida promulgarea apoi actul normativ se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei urmand sa produca efecte.”[/i][/b]

 18. Vom primi la salariul din 10 mai salariul mărit.Da sau Nu

 19. Inca o data va multumim dnule Teoroc si jos palaria in fata dvs. Meritati din plin functia pe care o detineti.

 20. Domnule Stefan Teoroc la penitenciare ce sporuri se platesc, iar la politie nu? Sporul de fidelitate si sporul de pericol deosebit prevazut de art. 14 alin. 1 din Capitolul II din Legea nr. 284/2010?
  Daca doriti si aveti timp, imi explicati va rog succint cum de la penitenciare se acorda sporuri care ar trebui sa se acorde si in politie, dar nu se intampla la fel? Pentru ca pregatesc cateva actiuni in judecata (deoarece sindicatele din politie sunt incompetente si vandute) am citit in mare parte legislatia si o sa inteleg fara sa intrati prea mult in detalii, insa doresc sa imi fundamentez cat mai temeinic actiunile si prin raportare la faptul ca desi ambele institutii isi platesc angajatii in acelasi temei, una dintre ele nu acorda unele drepturi, in mod ilegal dupa parerea mea.
  Unde pot adresa cateva adrese cu privire la plata acestor drepturi ca sa le atasez cererii de chemare in judecata? La ANP?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)