www.snlp.ro Web analytics

Politicul va trebui sa raspunda pentru fiecare vot!

Biroul Executiv al Blocului National Sindical, intrunit astazi in sedinta de urgenta dupa votul dat ieri de Parlamentul Romaniei pe marginea motiunii de cenzura, a decis sa continue actiunile impotriva Guvernului Romaniei stabilind un plan care are in vedere proteste de strada dar si masuri de natura juridica.

Protestele vor continua la Palatul Cotroceni la o data ce va fi stabilita de comun acord cu celelalte confederatii sindicale la intalnirea ce va avea loc maine, 17 iunie 2010.

De asemenea, sindicatele BNS de la nivelul companiilor si institutiilor publice vor incepe demersurile pentru deschiderea de conflicte de munca ce vor fi urmate de greve acolo unde se indeplinesc formalitatile legale.

In ce priveste demersurile de natura juridica indreptate impotriva Executivului, BNS va acorda asistenta fiecarui sindicalist afiliat la BNS care este afectat de masurile de austeritate si care doreste sa dea in judecata Guvernul. La BNS sunt afiliati circa 50.000 de sindicalisti din sectorul bugetar (administratie publica, penitenciare, protectia copilului, institutii de cultura, biblioteci, etc) care pot depune actiuni in instanta si pe care BNS ii va consilia prin expertii sai la nivel central si local.

Blocul National Sindical va pune si la dispozitia pensionarilor un pachet informativ detaliat cu privire la procedurile tehnice pe care le au de indeplinit daca, la randul lor, doresc sa dea in judecata Guvernul.

Biroul Executiv a decis tot astazi sa stranga informatii de la organizatiile membre si sa se indrepte in instanta si impotriva ministrilor care nu isi indeplinesc atributiile.

In ceea ce ii priveste pe membrii Parlamentului care nu au votat motiunea de cenzura, Blocul National Sindical va incepe in teritoriu o campanie publica impotriva acestora. La nivel de colegii vor fi distribuite afise, insotite de fotografiile acestora, astfel incat populatia sa fie informata cu privire la identitatea celor care au dat gir pachetului de masuri de austeritate propus de Guvern.

O alta decizie luata de BEX BNS a fost ca reprezentantii confederatiei in structurile de dialog social sa nu mai participe la sedinte atata timp cat premierul Emil Boc ramane in functie. Blocul National Sindical refuza sa participe la simulacrul de dialog social si va sesiza Parlamentul European si Comisia Europeana cu privire la faptul ca atat Presedintia cat si Guvernul Romaniei incalca una dintre conditiile de baza din tratatul de aderare – functionarea dialogului social.

Avand in vedere esecul inregistrat de miscarea sindicala, concretizat in adoptarea masurilor de austeritate, Dumitru Costin si-a inaintat astazi mandatul din functia de presedinte al Blocului National Sindical catre Consiliul National al confederatiei care se va intruni in luna iulie.

Prin depunerea mandatului Dumitru Costin isi asuma responsabilitatea pentru esecul inregistrat de miscarea sindicala si trage un semnal de alarma, cel putin la nivelul BNS, ca organizatiile sindicale trebuie sa isi schimbe comportamentul si modul de actiune in vederea apararii intereselor salariatilor pe care ii reprezinta.

Costin considera ca respingerea motiunii de catre parlamentari, precum si faptul ca autoritatile ignora orice punct de vedere venit dinspre zona sindicala, reprezinta o consecinta directa a slabiciunii de care a dat si da dovada miscarea sindicala in ansamblul sau.

 

Departamentul Presa BNS

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)