Pensiile militare – sanse de revenire la 80% in loc de 65%
OUG 57/2015 privind salarizarea bugetarilor pe anul 2016 a modificat si Legea nr 223/2015 a pensiilor militare de stat. Conform procedurii constitutionale, ordonanta de urgenta urmeaza sa fie aprobata prin lege. Proiectul respectivei legi se afla la Senat (prima camera sesizata) urmand transmiterea la Camera deputatilor (camera decizionala) pentru completarea procesului legislativ. Termenul de adoptare tacita se implineste peste 6 zile (14.03.2016) insa avem motive sa credem ca proiectul va trece spre camera decizionala cu amendamente pe problema pensiilor speciale si nu adoptat tacit in forma inregistrata la Senat pe data de 11.12.2015.
Pana la acest moment proiectul a primit mai multe avize dintre care unul singur nefavorabil (comisia de aparare). Puteti urmari evolutia procesului legislativ din Senat aici. Astazi la Senat s-a intrunit Comisia de buget-finante pentru dezbaterea proiectului, subiectul principal fiind pensiile speciale. SNLP a avut un participant la sedinta (Florin Stoica secretar general SNLP) care a transmis imediat dupa incheierea dezbaterii o informare succinta avand in vedere gradul de interes pe care il suscita subiectul.
In esenta trebuie spus ca nu se confirma zvonurile care au starnit o adevarata isterie in structura de aparare in ultima saptamana facandu-i pe multi colegi care se aflau inca in expectativa sa depuna la urgenta cereri de pensionare. Nu se vehiculeaza nici diminuarea procentului din baza de calcul la 40%-45% si nici nu sunt indicii privind suspendarea Legii 223/2015. Nu se stie ce urmeaza in etapa care urmeaza la Camera deputatilor dar pana in acest moment nu putem confirma asa ceva. Modificari au aparut dar nu neaparat in rau.
Informare
Astazi au avut loc lucrarile comisiei de buget-finante din Senatul Romaniei unde au fost discutate amendamentele la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 57/2015 pe problema pensiilor militare.
Prin OUG 57/2015 s-au operat o serie de modificari fata de forma initiala a Legii 223/2015 printre care si reducerea procentului din baza de calcul de la 80% la 65%.
Astazi comisia a avizat favorabil propunerea privind revenirea la procentul de 80% asa cum prevedea initial Legea 223/2015 cu conditia de a nu depasi 100% din salariu (in prezent pensia putea urca cu toate celelalte elemente de calcul pana la aprox. 102%).
Calculul pensiei ramane acelasi prevazut de lege, cu posibilitatea de a opta pentru 6 luni consecutive din ultimii 5 ani si se raporteaza la salariul lunar brut.
Florin Stoica – secretar general SNLP
Mediafax titreaza astazi: Pensiile pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special ar putea fi calculate în cuantum de 80% din baza de calcul, în loc de 65%,iar pensia recalculată nu poate depăşi sută la sută din baza de calcul, potrivit unor amendamente adoptate marţi de Comisia pentru buget a Senatului
Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de legea pensiilor de serviciu, de o pensie specială în cuantum de 80% din baza de calcul, potrivit unui amendament la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 57/2015, adoptat în Comisia de muncă.
Un alt amendament, adoptat de senatorii din Comisia pentru buget, prevede că pensia stabilită, recalculată şi actualizată nu poate depăşi cuantumul de 100% din baza de calcul.
OUG 57/2015 a fost contestată de foşti militari, care au protestat în faţa Guvernului la sfârşitul lunii decembrie pentru că ordonanţa nu ar mai permite luarea în calcul a unor sporuri şi a altor drepturi băneşti temporare sau susceptibile de a fi introduse cu dedicaţie doar pentru un eşantion restrâns de beneficiari, pensiile urmând să fie calculate în funcţie de soldă sau salariul brut într-un interval de şase luni consecutive din ultimii cinci ani.
Mediafax
24 COMMENTS
Comments are closed.
Ce s-a antamplat cu amendamentul din camera deputatilor ,este aprobat s-au nu !
„Noua lege” este de fapt proiectul de lege prin care se va aproba, probabil cu modificari OUG 57 / astazi este termenul de adoptare in senta apoi trece in camera deputatilor – for decizional / mai e de lucru pana sa stim forma finala / urmarim proiectul si participam la sedintele comisiilor
fisa proiect
http://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L665&an_cls=2015
raportul comisiei de finante
http://www.senat.ro/legis/PDF/2015/15L665CR.pdf
Art. 22 din Lege 223/2015 abrogat prin ordonanta 57/2015, se reintroduce prin noua lege?
Este adevarat ca noua lege a pensiilor militare elimina pensionarea partial anticipate?
Daca inteleg OMM si pensia sulplimentara de 3 , 6 , 9,la suta se includ in totalul de 100 la suta ?…Ce bine-mi pare c-AM LUAT TEAPA !!!
http://www.senat.ro/Legis/PDF/2015/15L665CR.pdf
Negru pe alb.
Pentru – Oprea Niculae-
Pornind de la 65% procentul de -102% – este maxim (inclus meritul militar)
Pornind de la 80% procentul de – 120% -este maxim (inclus meritul militar)
Not coment…
Avand in vedere ca incep sa se castige procese pe drepturi suspendate prin lege, poate ca da (vouchere, premiul anual etc)
Domnule presedinte ,salariile compensatorii sint suspendate s-au abrogate
daca noi care esim la pensie am da in judecata pt acordarea lor am avea sanse de cistig
Asa este, insa procentul din baza de calcul pleca de la 65% cf OUG 57/2016. Ultimele dezbateri in Senat (comisia de buget finante) aduc speranta de revenire la 80%. Proiectul mai are de mers prin Parlament si nu cred ca s-au terminat toate suprizele.
Domnilor,prin stabilirea,actualizarea si recalcularea pensiei conform prevederilor Oug,57/2015 se ajungea la un procent de 102% din baza de calcul,revenirea la prevederile Lg.223/2015 plafoneaza pensia la 100% din baza de calcul,chiar nu se gandeste nimeni la asa ceva.De mentionat faptul ca OMM va fi inclus in cei 100% si atunci,care este avbantajukl acestei reveniri?
Ma uitam cu uimire la decizia CCR de astazi care a starnit destula tevatura. Ceea ce mi-a atras atentia din decizia asta este faptul ca Curtea in intelepciunea sa spune ca un anumit domeniu trebuie reglementat de puterea legiuitoare doar prin lege si nicidecum prin acte administrative. Pai cum doamna ministru, in ceea ce priveste raspunderea disciplinara a fpss dumneavoastra a-ti emis puncte de vedere care spun nici mai mult nici mai putin ca prin decizii administrative pot fi ocolite decizii ale Curtii ? Adica dumneavoastra, prin acel punct de vedere a-ti sfidat Curtea, care astazi tocmai ce a explicat inca o data care este calea de urmat ( legiferarea de catre Parlamentul Romaniei ) in cazul declararii neconstitutionalitatii unui text de lege ? Aum nu mai spuneti sa se aplice dispozitii din alte legi ? Sau deciziile CCR sunt obligatorii pentru toti din momentul publicarii, iar dumneavoastra numai cand si dupa cum va convin ?
Se pierde meritul militr.Faptul ca se.poate iesi la pensie la 37.de ani este ceva fantastic.Neoficial se aude ca cor major varsta minima la 50 de.ani si vechimea cumulata la 30 -35 ani.In alta ordine de idei…ce sa faca majoru’ la 55 de ani pe sectie? Sa fim seriosi!
Un aget, e de bun simt sa nu depaseasca 100%. Nu crezi ? Nu crezi ca tot de bun simt e sa nu iei pensie mai mult decat ai lua in activitate ?
Domnule Teoroc de ce (editat) asta de Dogaru agita apele si transmite informatii alarmante la televizor in legatura cu pensiile militare?
Cine il teleghideaza, ale cui jocuri le face omul asta?
Ne-a inebunit de cap, nu mai intelegem absolut nimic.
DOMNULE STEFAN VA ROG CU DEOSEBIT RESPECT SA NE AJUTATI.VREAU SA VA ADUC LA CUNOSTINTA O NEDREPTATE CREATA AGENTILOR SUPRAVEGHETORI DE PE SECTIA MEDICO SOCIAL(HIV).NU MI SE PARE CORECT CA UN SUPRAVEGHETOR CARE LUCREAZA PE O ASEMENEA SECTIE CU UN NR DE PESTE 200 DETINUTI INFECTATI CU HIV SI APROAPE SAPTAMNAL SAPTAMANAL CATE UNUL DIN ACESTIA DEPISTATI CU TBC SA BEEFICIEZE DECAT DE 75% SPOR HIV IAR CEI DIN MEDICAL DE 100% SPOR HIV. VA INFORMEZ 12 ORE PE ZI STAM INTRE EI LA TOATE ACTIVITATILE ORDONATE,APROAPE 10 ORE DUREAZA CONVRBIRILE TELEFONICE PE HOLUL SECTIEI SUPRAPUSE PESTE PRORAMUL DE PLIMBARI ,ACTIVITATI DE REEDUCARE,CUMPARATURI,VIZTE,VIZITE,MEDICALE,SCRRORI ,PROCEDURI EVIDENTA ETC. POATE VRETI SA STITI CAND AVEM TIMP SA MANCAM.VA RASPUND TOT EU IN PICIOARE PRINTE DETINUTI CA SA NE INCADRAM IN PROGRAMUL ORDONAT SAU LA IESIREA DIN TURA DACA AI GHINIONUL CA UNUL SAU MAI MULTI DETINUTI SA SE AUTOAGRESEZE SAU SA SE BATA INTRE EI DIN DIFERITE MOTIVE. POPOTA NU AVEM.NU VREAU SA FIU RAUTACIOS FATA DE COLEGI DIN MEDICAL DAR EI DOAR DITRIBUIE TRATAMENTUL O ORA PE ZI SI PARASESC SECTIA NU INAINTE DE A LASA UN PUMN DE MEDICAMENTE PE BIROUL SUPRAVEGHETORULUI IN CAZ CA UNUL SAU MAI MULTI DETINUTI ACUZA VREO AFECTIUNE SI NU DORESC SA LE INTRERUPA PAUZA DE CAFEA SAU TV SAU IN UCHEND SI ZLNIC DUPA ORA 15 DE SOMN.NU AVEM TIMP NICI DE EFECTUAREA NECESITATILOR FIZIOLOGICE. GATA CU TEAMA NE-AM SATURAT SA INDURAM VARUGAM SA NE SPRIJINITI .VREM SA FIM REMUNERATI CORECT CU PERICOLUL LA CARE SUNTEM EXPUSI ZILNIC,ADICA SI NOI VEAM SA BENEFICIEM TOT DE 100% SPOR DEOARECE NOI SUNTEM PRIMI CARE ITERVENIM SI TOT NOI SUNTEM PRIMI CU MAINILE GOALE IN SANGELE LOR SI TOT NOI SUNTEM CEI CARE MANCAM IN PICIOARE PE HOLUL SECTIEI PRINTRE DETINUTI CARE PE LANGA HIV AU SI DIFERITE TIPURI DE HEPATITA.IN SPERANTA CA NU VA-M PLICTISIT VA RUGAM SA NE AJUTATI.
modificarea da 65% LA 85% ESTE O CAPCANA. ESTE avanajoasa pt cei care au intrat in sist
em la apelul bocancilor,dezcurajand cariera militaea.daca pana ieri puteai ajunge la 102% acum ajungi la 100%. pierzi procente din omm ,pensie suplimentara, cond special.ESTE O MARE BATJOCURA cu inplicatii majore in system deoarece daca ai facut 47 de ani iesi la pensie pt ca nu te mai atrage nimic in system.
Nu poate depasi 100% din baza de calcul nu stiu daca-i chiar de bine. Tinand cont ca in baza de calcul nu intra NH si plecam de la 80% la care se adauga meritul militar de 20% pentru 25 de ani de vechime in structura de aparare si ordine publica, s-a cam terminat, nu? Pai ce facem de exemplu cu procentul de 1% pentru fiecare an muncit peste cei 25 de ani de vechime cumulata ? Inteleg ca acest 1% in plus se va pierde, nemaiputand fi adaugat datorita plafonarii la 100%.
Se mai revine asupra Articolul 22 din Legea 223/2015, care a fost abrogat prin OUG 57/2015? Nu cred ca ar fi influentat foarte mult iesirile la pensie dar ar fi fost o sansa pentru cei care au 24 de ani de sistem sau mai mult, din care 10 ca militari sau fpss si ar fi fost de acord cu aceste conditii de pensionare. Daca puteti sa faceti o precizare referitoare la acest articol ar fi bine pentru a combate zvonurile. Multumesc.
Să fim mai ponderați. De cadouri otrăvite ați auzit?
De ce nu propunem 100% direct? Pentru ce să ne mai complicăm cu alte calcule, oricum tot acolo se ajunge.
fpss – avizul negativ e de bine / nu au fost de acord cu modificarea L223 printr-o OUG / adica ar indica ca L223 trebuia sa ramana cum era
De ce nu se poate pensiile militare dupa 20 ani.Ar trebui toti militarii si functionarii cu statut special sa beneficiem de pensii de serviciu dupa 20 de munca in conditii speciale.
😛
Pentru mine e interesant de ce comisia de aparare a dat aviz negativ. Ei nu au salariati care se pensioneaza?
Deci pana la urma speculatiile care luau ca data de referinta 14 martie nu sunt reale?
Toata lumea a inebunit de circa o saptamana.