www.snlp.ro Web analytics

Opinie personala – Raluca Pruna a atentat la siguranta nationala

Backstabbing 1024x679

Pe data de 07.04.2016 s-a desfasurat Comisia mixta privind sistemul penitenciar, la sediul MJ, sub coordonarea ministrului justitiei. Conform agendei intalnirii, pe ordinea de zi s-au aflat mai multe subiecte propuse de sindicate. Ministrul justitiei a participat la intalnire timp de aproximativ 90 de minute si a raspuns la fiecare dintre subiectele care au compus tematica intalnirii.

La sedinta au participat mai multi specialisti din MJ, precum si directorul general al ANP. Enumeram mai jos subiectele si inseram succint, cu caractere ingrosate, raspunsurile primite, asa cum au fost notate de reprezentantii SNLP.

SNLP a considerat prioritar un singur subiect si a solicitat MJ sa se pronunte cu privire la o lista de 10 puncte referitoare la salarizarea personalului, precum si la apartenenta sistemului administratiei penitenciare la structura de aparare nationala:

 1. ulterior datei de 01.01.2016 (data intalnirii de la MMFPSPV conform memorandum) au mai avut loc intalniri formale sau informale pe tema salarizarii personalului platit din fonduri publice, la care ministrul justitiei sau reprezentanti din minister au participat? / da au avut loc intalniri, insa nu a considerat normal sa ne informeze sau sa ne invite la discutii pentru ca initiatorul legii este ministerul muncii.
 1. (in cazul in care se raspunde pozitiv la intrebarea 1) la aceste intalniri a fost pusa in discutie salarizarea personalului din penitenciare, subiect cu privire la care MJ a avansat propuneri sau observatii, indiferent de natura acestora? / nu a fost pusa in discutie salarizarea personalului din penitenciare pentru ca nu vor fi aplicate majorari salariale dar nici nu se va pierde vreun drept salarial acordat in prezent.
 1. a initiat MJ vreo consultare a organizatiilor sindicale reprezentative pe domeniile din coordonare, pe tema salarizarii, de cand doamna Raluca Pruna a preluat mandatul de ministru? / nu a considerat necesar pentru ca nu MJ este initiatorul proiectului.
 1. in cadrul intalnirilor susmentionate (daca au avut loc), ministrul sau reprezentantii MJ au inaintat sau au luat act de inaintarea unor propuneri sau observatii cu referire la salarizare care indicau solutii privind diminuarea impactului bugetar al unei legi-cadru privind salarizarea, prin eliminarea unor drepturi salariale sau de alta natura de care beneficiaza in prezent personalul din penitenciare? / nu s-a inaintat nici un punct de vedere privind diminuari salariale pentru reducerea bugetului MJ.
 1. a luat vreodata Guvernul Romaniei prin premier sau alti reprezentanti, (ca de exemplu Dragos Pislaru – consilier), act de propuneri emise de la nivel MJ privind scoaterea din structura de aparare nationala a sistemului penitenciar si chiar a tuturor functionarilor publici cu statut special (politie, politie de frontiera, IGSU, ANA etc) ca masura de economisire a unor sume directionate in prezent sub forma normelor de hrana si echipare? / interventiile privind locul nostru in sistemul de aparare si ordine publica le-a avut ca simplu cetatean care are dreptul la propriile pareri si opinii, acestea fiind exprimate intr-un mediu restrans, respectiv fata de unii membrii ai guvernului; nu s-a transmis un punct de vedere oficial privind scoaterea penitenciarelor si a politiei din structura de aparare, insa intr-o discutie cu o parte dintre membrii guvernului si-a exprimat un punct de vedere personal ca atat penitenciarele cat si politia nu au ce cauta in structura de siguranta nationala mai ales ca (dna Raluca Pruna) a facut parte din echipa de preaderare la UE si atunci cand s-a decis demilitarizarea penitenciarelor si a politiei s-a discutat si de scoaterea acestor structuri din structura, insa ne asigura ca pe timpul mandatului pe care il exercita in prezent nu va intreprinde nimic oficial in acest sens; asa cum ne-a preluat, asa vom si ramane dupa ce i se va incheia mandatul, dar sustine sus si tare (personal, nu oficial) ca nu avem ce cauta in structura de aparare, nu avem de ce sa primim norma de hrana, decontarea unor cheltuieli, echipament etc.
 1. are cunostinta ministrul justitiei despre un material transmis de la nivel MMFPSPV catre Guvernul Romaniei prin care se argumenteaza imposibilitatea modificarii de dimensiune a structurii apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, altfel decat prin acte normative specifice avizate de CSAT conform Legii 415/2002 si in conformitate cu celelalte norme aprobate in domeniul sigurantei nationale? / nu are cunostinta de asa ceva atata timp cat MJ nu a intreprins nimic oficial in acest sens.
 1. au fost date instructiuni in interiorul MJ privind confidentialitatea actiunilor operate de minister pe linia salarizarii personalului din sistemul penitenciar sau a salarizarii in general? / nu au fost date instructiuni in acest sens dar nici nu a dispus sa fie informate sindicatele despre proiectul legii salarizarii din motivele mai sus enumerate, adica nefiind MJ initiatorul legii nu trebuie sa ne invite la discutii MJ ci MMFPSPV.
 1. a afirmat vreodata ministrul justitiei ca personalul din penitenciare are prea multe sporuri pentru prea putine riscuri si ca nu intelege ce cauta sistemul penitenciar in structura de aparare pentru ca a fost demilitarizat? / da, a precizat acest lucru si nu doar cu referire la personalul din penitenciare dar nu a afirmat ca nu suntem supusi riscurilor.
 1. avem motive sa fim ingrijorati in continuare de eventuale demersuri ale MJ care pot prejudicia drepturile personalului din penitenciare? / nu avem motive sa fim ingrijorati de acest lucru insa viitorul guvern trebuie sa rezolve problema politiei si penitenciarelor cu privire la scoaterea din structura de siguranta nationala si a dat exemplu Germania.
 1. ia ministrul justitiei in considerare o conciliere reala a tensiunilor justificate care rezulta din intrebarile susmentionate, pe criterii de asumare a raspunderii si dialog social? / ia in considerare acest lucru dar nu intelege cum a introdus cutitul in spatele oamenilor asa cum afirma SNLP in doua articole postate pe site / a subliniat din nou faptul ca nu a discutat oficial ci doar in nume propriu subiectul scoaterii din structura de aparare nationala insa sindicatele sunt cele care au afirmat in mod oficial acest lucru prin postarea articolelor pe site; daca presa va pune intrebari, ministrul va spune ce crede, ca simplu cetatean european, precizand ca in sistemul penitenciar se deconteaza lentile de ochelari, chirii si se acorda alte drepturi nejustificate.

Alte aspecte discutate:

 1. OMJ decont lentile / ordinul cu decontul ochelarilor va fi semnat in aceeasi zi cu cea a sedintei Comisiei mixte.
 2. proiect HG modificare norma de echipare, prin introducerea unor noi articole, absolut necesare desfasurarii activitatii in bune conditii / MJ asteapta proiectul. Acesta a fost definitivat de ANP si urmeaza sa-l discutam in perioada urmatoare. Cert, norma nu se va modifica incepand cu acest an, deoarece OUG 57/2015 limiteaza valoarea la cea din 2015.
 3. aprobarea statelor de functii transmise la MJ / statele de functii se vor semna iar unele vor fi retrimise cu amendamente.
 4. Regulament de aplicare a legii 254/2013 / Regulamentul de aplicare al legii 254 a fost retrimis de la monitorul oficial pentru ca nu intrunea conditiile de format pentru publicare joia trecuta a fost retrimis la SG al guvernului pentru publicare.
 5. modificare OMJ 3544/2012 / in perioada imediat urmatoare, o comisie formata din reprezentanti MJ, ANP si sindicate vor stabili o forma care sa faca posibila eliminarea oricaror interpretari.
 6. semnarea Acordului privind transparenta decizionala / Va fi semnat un nou Acord.
 7. numiri in functii care tin de competenta ministrului justitiei / Se vor aproba.
 8.  imputerniciri / MJ va cere incetarea imputernicirilor si toate functiile de top management sa se exercite pe mandat de 4 ani, prin concurs. 

S-a stabilit urmatoarea intalnire a Comisiei mixte pentru data de 9 iunie tot la ora 13,00. 

SNLP – „pareri personale”:

Opinia noastra este ca o persoana care detine o functie de inalta demnitate, respectiv de ministru, atunci cand face afirmatii in spatiul public, in grupuri de dezbateri sau chiar in intalniri informale cu ceilalti membrii ai executivului, exprima pozitia/strategia institutiei pe care o reprezinta/coordoneaza, nu parerea sa personala, iar toate actiunile pe care le asuma reflecta atributiile alocate mandatului care i-a fost incredintat, corelate cu interesele cetatenilor si ale tarii.

Cand un ministru care este si membru in CSAT, face propuneri, intr-un cadru formal, in prezenta a 20 de persoane care formeaza un grup de dezbateri sub coordonarea premierului tarii, pe tema salarizarii bugetarilor, acele propuneri nu pot fi definite ca opinii personale ci sunt decizii si actiuni care afecteaza mase de oameni, inclusiv siguranta nationala.

A gandi si a spune ca 100.000 de functionari cu statut special dintr-un total de doar 250.000 de salariati, trebuie eliminati din structura de aparare nationala intr-o perioada saturata de conflicte, in care Romania este ultima frontiera estica a NATO, denota nu numai necunoasterea legislatiei nationale si dezinteres pentru prioritatile geostrategice dar si un proces decizional bazat pe impulsuri subiective si fundamentari superficiale. 

Tragand linie la finalul unei perioade care contribuie la viitoarea sectiune de trista amintire a istoriei sistemului penitenciar subordonat MJ, intelegem ca suntem coordonati de un ministru care ne vede prea bine pozitionati, prea mult platiti, prea putin expusi unor riscuri si in general foarte nerelevanti.

Dar enervant de critici si galagiosi.  In legatura cu aceasta, nu ne putem abtine sa citam o afirmatie foarte recenta a doamnei Pruna, cum ca  „sindicatele astea efectiv o dezgusta” (stim, a fost tot o parere personala exprimata intr-un grup restrans; nu ne cerem scuze ca am aflat si asta!). De retinut si faptul ca in Comisia mixta doamna Pruna parea afectata de ceea ce SNLP scrie pe pagina de Internet si a dat chiar exemple textuale. Ne-am dori sa scriem numai de bine, dar…

Fara sa mai filozofam prea mult pe acest subiect, intelegem din pozitia exprimata de ministrul justitiei, ca dreptul la pareri personale este un drept cetatenesc si-l poti exercita oricum si oricand indiferent de functia pe care o ocupi, de cadrul in care te exprimi si de efectele pe care parerile personale le produc in viata reala.

Prin urmare ne exprimam si noi parerea personala si cetateneasca. O vedeti in titlu! Cel putin, bine macar ca a fost doar un atentat!

BONUS: urmatoarele victime sunt chiar colegii din probatiune; pe față sunt compatimiti iar pe la spate se pare ca li se pregateste debarcarea din MJ (termen – ianuarie 2017); tot pareri personale, tot in grup restrans, tot dna Pruna… 

 

22 COMMENTS

 1. Afirmați că s-a mai discutat „OMJ decont lentile / ordinul cu decontul ochelarilor[b] va fi semnat in aceeasi zi[/b] cu cea a sedintei Comisiei mixte”. Pot întreba dacă este vorba despre ședința care s-a desfășurat deja sau despre cea planificată „pentru data de 9 iunie tot la ora 13,00”? Dacă este cum am înțeles eu (07.04.2016), cred că ar fi trebuit să fie deja transmisă la unități. Sunt prea optimist?

 2. Domna ministra Pruna ar trebui sa faca ordine in penitenciarele Romaniei,sa dea un decret sa mai dezaglomereze inchisorile si banii recuperati de la hotii astia care conduc tara,sa-i investeasca in a curatii in chisorile si a le da drepturi de conditii UMANE detinutilor.Rusine ministrei ca nu ia masuri in acest caz ,unii fura sau se bat pentru hrana si primesc ani grei de detentie si altii au furat tara si lumea moare de foame si au pedepse cu suspendare.RUSINÈEEEEEEE

 3. Da domnul Teoroc..cand va fi comisia de mutari si pentru celelalte unitati?..avem cereri vechi depuse de luni de zile…

 4. Ce e corect e corect,nu putem spune ca doamna ministru ne infige cutitul in spate atita timp cit ne hacuieste pe fata fara nici cea mai mica remuscare.E si normal sa fii acceptat in Nato si oriunde participa astfel de negociatori care au sindromul focii (se aseaza pe coada si aplauda) .capabili sa vorbeasca continuu fara sa spuna nimic pentru ca nu au habar.Asteptam iesirea la interval sa-i facem serenade.dar sincer nu mi-as dori sa mai plece vreodata undeva…….asta trebuie pitita.
  P.s.am constatat o gramada de vizualizari si prea putine comentarii….de de?

 5. Ca simplii cetāțeni nu ar merita doamna ministru „felicitată” pe contul de facebook?! …, pentru „rezultatele deosebite și transparența de care a dat dovadă pe toată perioada mandatului in raport cu sistemul penitenciar.

 6. Felicitări SNLP! Daca tot se lucrează la echipament sa ne pună si o emblema pe sepcile astea zici ca suntem paznici la fabrici.

 7. Nu inteleg de ce crede d-na Pruna ca scoaterea a 100000 de oameni din structura de ordine p si sig nationala ar rezolva probleme de buget,sa inteleg pt ca nu ar putea reduce salariile,norma de hrana o au si colegii de la politia locala care chiar sunt civili,norma de echipament tot am avea,au profesorii si pt haine si pt carti etc,dar ce nu stie domnia sa este ca momentan sistemul este atractiv si ne bat multi civili la poarta tocmai din cauza unor avantaje meritate,daca nu ar fi acestea nu s-ar mai omori multi sa lucreze in politie/penitenciar,riscuri mari,chiar de ati pierde viata,stres,boli profesionale,serviciu de noapte,aparat economic administrativ ultra controlat,gen curte de conturi,audit,dip etc,analizati si aceste aspecte d-na ministru.Cred ca sunteti unicul minsitru din istorie care nu tine cu oamenii din subordine!!!Eu la demilitarizare am fost trecut in rezerva cu grad militar,dar comparand serviciul de acum cu cel de atunci cu exceptia ca atunci nu se repecta timpul de lucru si efectuai multe ore necontabilizate,acum se contabilizeaza si la jandarmi,este mai greu acum,detinutii au f.f multe drepturi,bani,influente,clanuri,tupeu si legea de partea lor care-i protejeaza excesiv si ne expune pe noi.

 8. Domnule Stefan Teoroc, stiti cumva cand va fii comisia de transferuri pentru garnizoana Craiova ? Multumim.

 9. Cred ca a venit momentul ca și prea-iubiții noștri conducători, din vârful ministerelor, să treacă printr-o testare psihologică înainte de a ocupa o funcție publică, așa cum, de altfel, se obișnuiește pentru pălmașii țării când doresc să acceadă într-un post micuț.

 10. Iar ne comparam cu altii?ce,suntem landuri?sa se faca ministru de justitie in Germania/

 11. Nu inteleg cum poate un ministru sa expuna pareri despre ministerul pe care il conduce din postura unui simplu cetatean, fara a tine cont de statutul pe care il are si, iesindu-si din „pielea personajului” totodata atunci cand considera. Este de o absurditate iesita din comun

 12. O opinie exprimată de un simplu cetatean… In contextul geo-politic actual, sa scoți din structura de apărare a unui stat, forțe ce sunt instruite sa facă fata unor eventuale situați limita, sa slabesti capacitatea de apărare a unui stat, toate acestea nu fac decat sa ma duc cu gândul la ceea ce spunea un ilustru general al armatei române care atentiona ca războaiele din ziua de azi nu se mai duc cu pusti si tancuri ci, printre alte metode, cu oameni numiți in posturi cheile, in statul țintă, pentru producerea haosului si manevrarea maselor, de preferat prin media. Asa ca, raportandu-ne la speță de fata, consider ca ministra ( am o greata daca pronunt numele) a atentat la siguranta nationala si nu numai. La nivel national suntem 200k de oameni ce pot intervenii în cazul unei situatii extreme. Aduc la cunostinta ministrii ca angajatii din penitenciare sunt foste cadre ale armatei, sri, spp, jandarmerie, poliție militară, etc. Sa afirmi ca nu ai nevoie de acesti oameni, in condițiile in care adolescenții din ziua de azi se machiază, se epileaza,se coafeaza, se vopsesc si probabil asteapta menstra (cu scuz de rigoare), asta inseamna sa urasti aceasta tara si acest popor, pt. ca oricum ministra pleacă si nu o mai intereseaza nimic. Sa-i fie rusine acestei trădătoare de neam si tara! PS. Scuze de eventualele greseli, scriu de pe un tel. mic si urât….ca ministra noastra….

 13. Sunt mandru ca fac parte din echipa[b] S.N.L.P.[/b]
  Ministrii vin si pleaca, PRUNELE se coc (sau se strica) si cad, noi ramanem, ne cunoastem drepturile si le aparam.
  Felicitari pentru ceea ce faceti, Stefan si echipa!!!
  D.Rotariu, vicepresedinte SNLP Oradea

 14. Bine ca nu vede ce privilegii au magistratii si alte categorii din justitie… inclusiv din minister.

 15. Recomand exprimarea parerilor intr-un mod cat mai decent, indiferent de iritarea normala de altfel pe care o dezvoltam cand luam act de lucrurile de mai sus. Putem sa aratam cat suntem de suparati si fara sa jignim. Exprimarile noastre ne recomanda si in raport cu tertii neavizati fiind un spatiu deschis de comunicare si informare.

 16. Si noi dorim sa ne exprimam opiniile personale in strada !!!!!!! Pana atunci, exprim o opinie personala in sensul ca doamna ministru e o afoana in tot ce a fost pusa sa intretina sau sa dezvolte la ministerul justitiei.
  Analfabetismul managerial al acestei (editat) l-a exprimat personal prin simpla afirmatie: „..trebuie sa rezolve problema politiei si penitenciarelor cu privire la scoaterea din structura de siguranta nationala si a dat exemplu Germania.” Pai cum doamna ministru ? Dumneavoastra copiati de la altii ? Dumneavoastra nu sunteti in stare sa ganditi propria strategie ? La plagiat ati apelat si cand ati facut parte din echipa de preaderare, copiind idei si pareri de la altii ? V-ati inspirat din actiunile vecinilor ? Si acum sincer, cam care a fost, CONCRET, acest aport al dumneavoastra la preaderarea Romaniei ? Care v-a fost proiectul gandit si sustinut de dumneavoastra ? Tot ca o opinie personala, eu cred ca ati fost doar un apendic (asa cum sunteti si acum) al unor ONG-uri si o postura mai relevanta pentru dumneavoastra in tot contextul asta de Bruxelles e ca sunteti (editat) doamnei macovei. Tot ce revarsa acea fosta (editat), dumneavoastra absorbiti cu un deosebit elan.

  ROG PUBLICARE IN FORMA SCRISA DE MINE ! ESTE OPINIA MEA DE CETATEAN EUROPEAN SI O VREAU RESPECTATA !!!!!

 17. Jos palaria domnu Teoroc,ar trebui sa facem scut in jurul dumneavoastra.o meritati din plin si nu o spun ca sa va lingusesc,pur si simplu meritati! Voi reveni,abia am iesit din servici.

 18. Asta inseamna ca persoanele aflate la conducerea tarii sa nu raspunda pentru faptele lor. Ar trebui un set de legi care sa nu le permita astfel de abuzuri, care pun in pericol integritatea unui stat pana la urma. In momentul de fata se pare ca nu prea exista nimic concret in acest sens si asta ne-a costat si inca ne va costa scump si in continuare.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)