www.snlp.ro Web analytics

O testare mai aparte – la politie jumatate din cadidati eliminati la testarea psiho. Intrebari-capcana

descarcare

 

Putem doar sa confirmam ca in testele care se aplica pentru posturile din sistemul penitenciar, nu veti regasi astfel de capcane. Insa este bine de stiut ca alte institutii din structura de aparare nationala, se dedau la chestii aparent ciudate dar in realitate cu puternic efect eliminatoriu, sa zicem.

O intrebare năucitoare la examenul de intrare în Poliţie a sunat cam asa: „Şeful este şef chiar dacă nu are dreptate?”. Variante de răspuns: da, nu, aşa şi aşa. Poliţia Română face angajări masive din sursă externă, fiind scoase la concurs 1.854 de posturi în întreaga ţară. În judeţul Timiş sunt disponibile 47 de posturi, pentru care au aplicat 408 candidaţi. Jumătate dintre candidaţi au fost, însă, declaraţi „inapţi” la testul psiho. Una dintre întrebările – capcană era legată de respectarea ierarhiei.

Concurenţă acerbă la examenul de intrare în Poliţie. Numai în judeţul Timiş s-au înscris pentru cele 47 de posturi disponibile peste 400 de candidaţi. În unele localităţi pentru care s-au scos la concurs posturi concurenţa a fost şi de 40 de candidaţi pe un loc. Examenul psihologic a făcut, însă, o triere masivă a candidaţilor, jumătate dintre cei care visau să devină poliţişti în Timiş fiind respinşi.

Unul dintre candidaţi a declarat pentru „Adevărul” că testul nu a fost deloc simplu. Concurentul a dat şi exemplu de o întrebare care l-a pus în dificultate. Sunteţi de acord cu afirmaţia: şeful este şef chiar dacă nu are dreptate?, cu variantele de răspuns: DA, NU, AŞA ŞI AŞA. „Din punctul meu de vedere nu îi văd locul. Nu ştiu ce au urmărit cei care au pus-o acolo că nu prea are logică. Undeva scrie că dacă ordinele nu sunt legale, nu eşti obligat să le execuţi. Nu ştiu. Eu, ca şi candidat, eu aş zice NU”, a declarat comisarul-şef Doinel Malcoci, liderul de sindicat al poliţiştilor din Timiş.

Răspunsul corect era DA, şeful este şef şi dacă greşeşte. Bogdan Tulbure, lector la Departamentul de Psihologie al Universităţii de Vest din Timişoara, a explicat pentru „Adevărul” care ar putea fi raţionamentul unei astfel de întrebări. „Armata şi Poliţia sunt organizate în aşa fel încât să existe o structură ierarhică foarte bine stabilită din care omul să nu iasă aproape niciodată. Poţi spune că într-o ţară democratică asta nu poate să funcţioneze bine. În armată lucrurile nu stau, însă, aşa. Când am fost în SUA, am discutat cu cineva de acolo şi mi-a spus că în primele luni, când ofiţerii americani intră în Armată, sunt trataţi cu o duritate mai mare decât în mod normal. De ce? Ei la început nu au acces la arme de foc, dar după câteva luni, când le dai o armă în mână, ei trebuie să ştie să asculte şi astfel învaţă să asculte”, a explicat specialistul în psihologie.

Bogdan Tulbure a mai arătat că într-un sistem militarizat,  subordonatul trebuie să asculte de şeful ierarhic. „Tot sistemul este gândit în felul următor. Şeful este şef şi tu trebuie să asculţi de el. Din punctul nostru de vedere, al civililor, poate fi deranjant.  Prin întrebarea la care faceţi referire, eu cred că se urmărea dacă individul este dispus să se supună oricărui ordin care vine de deasupra, chiar dacă lui i se pare uşor iraţional sau nepotrivit. Răspunsul dezirabil era aici: da, şeful este şef şi dacă greşeşte. Dacă spunea „nu” avea un scor mai mic şi şansele lui ca să intre într-un astfel de sistem erau mai mici. Dacă spunea aşa şi aşa, şansele lui erau mai mari pentru că înseamnă că putea fi educat. Aşa funcţionează sistemul şi nu doar la noi”, a mai explicat specialistul. Sursa  

Ar mai fi de adaugat si ca Peste 700 de candidaţi s-au înscris pentru a ocupa unul dintre cele 62 de posturi de agenţi, din sursă externă, scoase la concurs de Poliţia Română, la nivelul judeţului Constanţa. Numai că, doar jumătate din cei înscrişi s-au prezentat la examenul psihologic. 127 de candidaţi dintre cei 370 prezenţi au fost declaraţi inapţi în urma testului psihologic. 

„Meseria de poliţist nu este atât de accesibilă pe cât ar fi crezut unii. Ministerul Afacerilor Interne a organizat o selecţie serioasă şi riguroasă. Vor urma probele fizice şi apoi cele teoretice, unde va mai urma o triere. Cred că doar jumătate dintre ei vor mai rămâne, după primul an de muncă, să susţină examenul de definitivare”, a declarat pentru „Cuget Liber”, Daniel Constantin Avasilcăi, preşedintele Sindicatului Agenţilor de Poliţie din Constanţa. Eventualele contestații cu privire la avizul psihologic de inaptitudine vor fi primite la unitățile care au efectuat recrutarea în termen de 3 zile lucrătoare de la afișarea rezultatului, respectiv până la cel mult 4 mai a.c., ora 16:00, urmând a fi înaintate, de îndată, de către aceste unități Centrului de Psihosociologie al Ministerului Afacerilor Interne în vederea soluționării acestora, conform prevederilor legale în vigoare. Sursa 

6 COMMENTS

  1. orice om greseste, inclusiv seful.probabil se face confuzie intre „a gresi” si a face „abuz in serviciu”. eu cred ca raspunsul corect era DA, nu poti schimba seful la fiecare greseala.greselile facute de sef pot fi combatute „argumentat” de subalterni in mod oficial sau neoficial..problema este atunci cand ai un sef batut in cap, care nu accepta alta parere decat a lui.

  2. [quote name=”stefan.1990″]in judetul meu au fost 4 candidati pentru o comuna 3 au picat testul psiho si a ramas nevasta politistului din comuna respectiva . ma intreb cum oare?[/quote]
    Asa cum merg toate lucrurile la noi,pe relatii,interese.Din aceasta cauza merg treburile asa bine in Romania ca orice incompetent ajunge marge sef.

  3. La politie au scos posturile la concurs dupa penitenciare si deja au si gatat cu psihologicul la puscari nici nu a inceput.Bravo ANP se vede ce organizare este la noi.

  4. in judetul meu au fost 4 candidati pentru o comuna 3 au picat testul psiho si a ramas nevasta politistului din comuna respectiva . ma intreb cum oare?

  5. Foarte bine ca isi aleg oameni buni , poate vor mai ramane cativa si pentru penitenciare.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)