www.snlp.ro Web analytics

MJ a dat curs solicitarii SNLP

Ieri 21 dec 2011, la sediul MJ a avut loc intalnirea solicitata de SNLP pe problema salarizarii personalului, un tip de intalnire pe care SNLP a consacrat-o pe finalul ultimilor 3 ani si spunem asta cu amaraciune deoarece vedem ca nu reusim sa castigam experienta ca sistem, de la un an la altul si nici nu ne place sa invatam din greseli, folosind aici un plural poate prea civilizat.

Intalnirea s-a derulat intre orele 12,00 si 14,30 si la aceasta au participat dnii Petronel Dobrica și Leonard Anghel din MJ, dl. Gh. Iftinca – DMRU si dna Ioana Șerban – DEA din ANP. SNLP a fost reprezentat de Ștefan Teoroc și Mihaela Neacșu. Reprezentanții MJ ne-au comunicat că această întâlnire este doar o sedinta de lucru pentru pregătirea Comisiei mixte care va avea loc la jumatatea lunii ianuarie 2012, cu participarea dlui Ministru Cătălin Predoiu care si-am manifestat intentia de a fi de fata la lucrari. SNLP a inceput ședința arătând că există problemele pe partea de drepturi salariale, probleme care necesită rezolvare urgentă inainte de sfârșitul anului 2011, precum si alte aspecte privind salarizarea pe anul 2012 care pot fi dezbătute la ședința din ianuarie 2012. S-a convenit să prezentăm aceste urgențe acum, restul aspectelor să le comunicăm printr-o petiție în vederea pregătirii ședinței următoare. La problemele ridicate de noi am prezentat și baza legală care justifică acordarea acestor drepturi și soluțiile pt. rezolvare urgentă.

1. Problema salariaților din sistem care au fost pensionati pe caz de boala în anul 2011 și care nu au primit ajutoarele. Conform unui punct de vedere recent al MJ (contencios) emis la solicitarea DEA ANP pt. un caz din Botoșani, s-a transmis în unități o adresă prin care se stopează practic acordarea ajutoarelor pt fpss care nu au înscris în decizia de pensionare mențiunea invaliditate. Astfel acești colegi, deși au fost clasați inapt și au fost pensionați medical nu își mai pot primi drepturile pt ca având peste 15 ani ca militar/fpss, Casa de pensii le-a transformat automat pensia de invaliditate în pensie pt limită de varstă. S-a stabilit ca problema este într-adevăr urgenta. Dl consilier s-a angajat sa medieze intre ANP si contenciosul din MJ pentru nuantarea punctului de vedere daca acest lucru va fi posibil legal, avand in vedere faptul ca sumele exista in buget si ar fi regretabil sa le pierdem din imposibilitatea de a le acorda.

2 Acordarea sporului de confidențialitate și fidelitate noilor incadrati pentru 2011-2012 si pentru intregul personal – pt 2012. Aceste sporuri fiind inluse însuma compensatorie trebuiau acordate și în anul 2011. Legea L285 prevede acest lucru dar ANP sustine că nu au acordat aceste drepturi pt că nu au avut norme metodologice. Din punctul nostru de vedere norma este: (L 285/2010, art. 2: „ În anul 2011, pentru personalul nou-încadrat pe funcţii, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, precum şi pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte, salarizarea se face la nivelul de salarizare în plată pentru funcţiile similare din instituţia/autoritatea publică în care acesta este încadrat.”. Tot mergand pe linia lipsei de norme dar si a demersurilor de corectarea a acestei stari de fapt, am ajuns în situația în care o parte dintre fpss care dețin autorizație ORNIS sau aviz, nu primesc sporul de confidentialitate in mod, spunem noi, discriminatoriu fata de ceilalti salariati care au sporul in suma tranzitorie, fara diferente privind obligatiile de serviciu intre acestia si cei fara spor. S-a facut referire la OMJ 3039/C emis de minister in 2010 pentru reglarea la acel moment a problemei confientialitatii si s-a convenit emiterea urgentă (săptămâna viitoare) a unui OMJ care să rezolve cel puțin problema sporului de confidențialitate, similar anului 2010.

3. Sporul pt viza CFP-acordarea de clase de salarizare suplimentare. ANP a recunoscut că acest drept trebuia acordat și în anul 2011 dar au așteptat apariția normelor metodologice pt sistemul de apărare. Proiectul intocmit la inceputul anului a fost blocat de MFP. S-a convenit rezolvarea problemei printr-un OMJ. Exista si opinii conform carora pentru acest drept nu era nevoie decat de o decizie corecta de reincadrare, fiind aplicabile normele generale emise de MM si MFP prion ordinul 42/77 din 2011.

4. Acordarea de clase suplimentare de salarizare pt angajații din sistem care implementează proiecte europene. SNLP a solicitat acordarea acestor drepturi perfect legale pt a recompensa munca și răspunderea celor care reușesc să implementeze aceste proiecte în cadrul sistemului penitenciar. Problema a rămas în analiza pt soluționare. Legea unitara de salarizare impune norme de acordare emise de ordonator. Pana la sedinta Comisiei mixte din ianuarie 2012, sindicatele+ANP vor avea un proiect agreat de ordin de ministru pentru reglarea tuturor aceste aspecte.

5. Emiterea deciziei ANP privind munca suplimentara (decizie care așteaptă să fie semnată de 6 luni). Se impune semnarea acesteia până la sfârșitul anului, fapt care ar duce la eliminarea abuzurilor care se mai fac încă în unele unități în privința pontării timpului de muncă și a orelor suplimentare. Dl consilier accepta propunerea SNLP pentru o intalnire la nivel ANP vineri 23 dec 2011 pe aceasta problema.

Aceste 5 puncte au fost apreciate de SNLP ca fiind prioritati urgent de rezolvat până la sfârșitul anului si am primit asigurări că se vor solutiona dar de promisiuni am mai avut parte. Garantam ministerului si administratiei toata disponibilitatea SNLP de a efectua presiuni pentru reglementarea rapida a situatiei, ambiguitatea din ultimii 2 ani devenind inacceptabila.

Ca raspuns la afirmatia dlui consilier Dobrica care a anuntat ca dupa sedinta are o intalnire la Parchetul General, SNLP a solicitat o interventie pentru solutionarea cazurilor fpss citati de instanta la adresa de domiciliu in loc sa fie citati la unitate, adrese care ajung la detinuti si genereaza riscuri. Dl Dobrica s-a angajat sa faca demersuri pe langa Parchet si CSM spre solutionare.

In continuare s-a intrat in problema salarizarii pe 2012 cu accent pe riscurile care derivă din apariția L 283/2011 (salarizarea pe anul 2012) si necesitatea emiterii de norme metodologice privind legilslatia salarialare. Aici a fost dezbatuta pe larg problema sporurilor pentru conditii de munca, obligativitatea buletinelor de determinare (care nu mai este orevazuta de vreo norma / avand in vedere ca nu exista norme), promovarea unei HG care să reglementeze aceste aspecte. S-a convenit ca problemele de salarizare pe anul 2012 să fie dezbătute la ședința Comisiei mixte din ianuarie 2012.

Au fost dezbatute si alte probleme cum ar fi ocuparea posturilor vacante și dl consilier a confirmat că din ianuarie se va declanșa procedura de concurs pe ordinea de sus in jos, adică se incepe cu directori generali adj., directori de direcții ANP, directori de penitenciar si asa mai departe. S-au atins si problema Acordului colectiv, dar si alte aspecte care se tot reiau de la o sedinta la alta si pe care nu le mai repetam in informare nefiind marcate cu decizii relevante.

10 COMMENTS

 1. [quote name=”aivlisnana”]Acordarea de clase suplimentare de salarizare pt angajații din sistem care implementează proiecte europene////////////TOTAL INCORECT//////// DE CE SA BENEFICIEZE NUMAI CEI CARE LUCREAZA IN ASTFEL DE COMPARTIMENTE .CEI CARE NU LUCREAZA CUM SA DOVEDEASCA CA POT FACE ASA CEVA DACA NU AU CUM![/quote]

  Si tu ce propui? Sa primeasca toata lumea? Chiar si cei care nu au nici o legatura cu treaba asta? Este ca si cum toti angajatii ar primi sporul soferilor doar pentru ca majoritatea au in buzunar un permis de conducere. Sau nici macar atat. Asta ar fi corect?

 2. Acordarea de clase suplimentare de salarizare pt angajații din sistem care implementează proiecte europene////////////TOTAL INCORECT//////// DE CE SA BENEFICIEZE NUMAI CEI CARE LUCREAZA IN ASTFEL DE COMPARTIMENTE .CEI CARE NU LUCREAZA CUM SA DOVEDEASCA CA POT FACE ASA CEVA DACA NU AU CUM!

 3. Pt Magicianu
  Asa este cum spune Gaby cu contractul de la punctul de lucru.
  De unde sti tu magicianule cine a platit transportul?
  Sti cumva si cum s-a semnat contractul?
  Sti ca unitatea sta extraordinar de rau la capitolul mijloace de transport?
  Cunosti faptul ca directorul unitatii nu stia de intelegerea facuta de Micu Cristi?
  Cine te-a pus sa dai raspuns trebuia sa te instruiasca mai bine. Vezi ca te desconspiri.
  De ce nu ai curaj sa scrii cu numele tau adevarat?
  Lucrurile scrise sunt perfect adevarate, eu le confirm si mai stiu multe altele, dar vedeti ca inca nu le-am scris. Le voi scrie la momentul oportun.
  Cat il priveste pe Micu Cristi el este un oportunist, isi doreste doar functii de conducere, de director adjunct minim, am exemple in acest sens, ii plac controalele, repotajele tv,mai putin munca de operativ.
  Sunt deacord ca in anul viitor sa fim mai buni, dar toti si de sus in jos, puterea exemplului e cea mai elocventa.

 4. doar de clarificare: singurul motiv pentru care s-a negociat transportul mancarii este pentru a aduce venituri suplimentare unitatii, stiindu-se faptul ca nu sunt bani la buget nici macar pentru lucruri marunte dar foarte necesare. deci transporul este platit integral de beneficiar.
  de preferat ar fi sa se scrie lucruri macar confirmate de cineva si nu doar lucruri auzite…ne facem meseria de ras!
  pentru a sustine ce zic o sa dau un exemplu: in unitatea in care imi desfasor activitatea se zvonea ca „unii de prin alte parti” au luat banii pe haine. intrebarile circulau mai rau decat furnicile:”de ce ei si noi nu?”, „ce face SNLP?”, „asa am fost noi mai prosti…” etc. intamplarea a facut sa aflu ca de la o singura persoana plecase totul – o persoana detasata la Prefectura Ilfov – care intr-adevar luase bani de haine insa intr-o conjuctura speciala(la bugetul prefecturii mai ramasesera bani de cheltuit si pentru a nu ii inapoia la bugetul de stat trebuiau cheltuiti si astfel s-au dat bani de haine; daca omul lucra detasat acolo a primit si el!)…concluzia o puteti trage singuri!
  pana una alta in noul an sa incercam sa fim mai buni!
  SARBATORI FERICITE!

 5. Nu cunosc personajele dar cred ca Stroe, Erwing, Micu si cine mai este implicat pe la Jilava ar trebui sa plece prin demisia de onoare, daca au negociat un contract in care Penitenciarul se angajeaza sa transporte mancarea det la PL inseamna ca au produs un prejudiciu unitatii si ar trebui anchetati de ce au facut-o? Daca acest transporturi s-au si efectuat as fi curios sa stiu cine le-a platit si care a fost modalitatea de calcul, iar daca nu e incompetenta crasa si AICI ar trebui ca DIP, ANP sa ia masuri, nu la greselile uzuale si de mica amploare.

 6. Pt Abramburica,
  Dar si pt dl Bala si D.I.P din ANP,
  Stiti ca dl Erwing a negociat tot cu pl-ul la care face referire Fane Bulau ca transportul mesei pt ppl-ei sa se faca de catre unitate, fara sa anunte conducerea unitatii?
  S-a semnat contactul de cele 2 parti, contract standard in care se prevedea ca beneficiarul asigura transportul mesei iar in prima zi munca nu s-a trimis masina pe motiv ca a vorbit cu dl director Micu sa asigure unitatea transportul.
  In aceeasi zi s-a semnat un act aditional unde se prevedea ca transportul sa fie asigurat de penitenciar.
  Manastire intr-un picior, ghici ciuperca ce-i?
  Crezi tu Abramburica sa fi patit ceva Sforarul sef, Purtatorul de vorbe Erwing?
  As, nimic, chiar l-a convins pe protectorul lui Blazian ca e bine asa.
  Ce sa mai intelegem?
  Alooooooooooo, ANP-ul ce face? Mai exista organe de control?
  Daca veniti in Jilava veti afla foarte multe, sau nu va intereseaza?
  Mai am informatii si mai grave.
  Astept!

 7. Pt Abramburica,
  Abramburica tu ori nu esti din Jilava si habar nu ai ce spui, ori esti Stroe sau Nina Stroe.
  Te deranjeaza ce spun oamenii?
  Stii cine e Micu?
  E omul de casa al lui Stroe. Oamenii cu oarecare greutate au explicat acest lucru directorului Stroe dar nu s-a luat nicio masura.
  M-a sunat cineva dupa ce am postat comentariile pe SNLP si mi-a comunicat faptul ca la un anumit punct de lucru acest piticot Micu Erwing a oprit laptele agentilor care lucreaza acolo cu de la sine putere.
  Stii ca beneficiarii de la punctele de lucru i se adreseaza lui Erwing cu „domnul director adjunct”?
  Tu spui de stacheta ridicata?
  Cand ai postat tu ceva ridicat sau nu pe SNLP?
  Vezi de drumul tau aparatorule/toareo lui Stroe si Erwing.

 8. Fane bulau+copil fara cadou+geo mic sau cum dracu si-o zice= incercare stup…ida de manipulare. Hai totusi sa pastram o stacheta ridicata. Tipule sau tipo cu probleme, de ce nu va duceti la stroe sa-i spuneti ce va doare? Nu cred ca are curajul sa nu va asculte macar!! Sau cel putin rezolvati-va problemele cu micu ala in particular,barbateste nu (editat admin) pe la colturi

 9. Stefan tot ce e in articol e ok dar ce ne facem cu alde Demetrescu?Ce rau am facut noi unitatii sa-l mai suportam si in anul viitor?Daca nu faci nimic cat mai curand noi iesim in fata portíi si nu mai intram in serviciu.Stroe trebuie sa plece daca nu il ajutam noi.Vrem sa venim in audienta la Bala.De ce nu dai niciun raspunr esti pe mana cu Stroe?Ai fost ajutat de tatal lui la examene in academie?Pe el l-au ajutat sa devina director fosti studenti ai tatalui sau,toate serviciile in viata se platesc,Sa sti 2 ce a scris colegul meu de ingamfatul Micu Cristi e putin pe langa ce stiu eu,dar la ce bun sa spun?Merg la alte organe.

 10. Un lucru bun aceasta comisie mixta de dialog, MJ,ANP,SNLP, dar atentie sa nu ramana iar in sertare documentele discutate, tu ai spus si asa este ca decizia cu munca suplimentara zace de 6 luni sub un mare maldar de hartii.

  Daca nu intervenea SNLP chiar nimeni din MJ si ANP nu cunosteau faptul ca in anul 2011 nu se plateste sporul de confidentialitate si fidelitate celor care sunt indreptatiti sa-l primeasca?

  Au uitat ca si anul trecut s-a procedat la fel?
  Dar atat cat retin eu si retin bine, tot SNLP a pistonat emiterea OMJ pentru acordarea sporurilor mai sus precizate.

  Daca unul din noi are un incident de securitate cu autorizatie ORNIS dar fara sa fie platit e bun de plata? Este, si procedura de sanctionare sau chiar de o posibila infractiune se declanseaza imediat, plata mai greu sau de loc.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)