Legea 115/2017 – crestere de venituri inainte de legea-cadru.
Legea 115/2017 in curs de a fi publicata din moment in moment, se poate interpreta ca fiind o reusita sindicala cam de doua ori mai consistenta in bani decat activarea (prin proteste si refuz de munca suplimentara) in 2016, a salariului de merit gandit initial doar pentru anumite categorii de salariati din structura de aparare nationala, drept care nu se mai acorda niciunui salariat din penitenciare din luna ianuarie 2009. Legea 115/2017 este un succes sindical obtinut intr-un moment esential, cresterile rezultate urmand sa influenteze si noul sistem de salarizare.
Pe acelasi principiu egocentrist dar absurd, colegii de structura au incercat si acum sa ne tina departe de mecanismele gandite sa creasca salarii doar in anumite institutii, noi fiind deja stampilati ca posesori ai celor mai mari venituri din sistemul national de aparare. In final, cu derularea unor eforturi comune, fara precedent pentru sindicatele din sistemul penitenciar, ca modalitati si nu ca agresivitate, cresterile din penitenciare sunt mult mai consistente decat in politie, media fiind in jur de 600 de lei per salariat. Olguta Vasilescu, Adrian Solomon si Gabriel Petrea merita mentionati cu fiecare prilej pentru aceasta reusita.
Intr-un articol anterior am informat cu privire la scepticismul ministrului muncii referitor la promulgare. Contrar gandurilor negre care ne napadisera, Klaus Iohannis da in ultimele ore din termenul legal, decretul de promulgare a Legii 115/2017 prin care se modifica baza da calcul a unor sporuri din structura noastra dar se stabilesc si alte modificari legislative.
Bugetul necesar nu ar trebui sa ne preocupe in mod special. Dura lex, sed lex, chiar si pentru Ministerul Finantelor Publice. In alta ordine de idei, nu noi dam bugetul Romaniei peste cap. Suntem doar 12.000. Dupa publicare, legea va fi aplicata. Daca am reusit noi sa includem in ea ce trebuie, in niciun caz nu o vom lasa neaplicata. Suntem trecuti prin situatii mult mai grele decat asta. Ca banii se vor da in iunie sau in iulie, asta nu este tocmai un capat de tara. Sumele se vor plati incepand cu drepturile calculate pentru luna aprilie deci retroactiv cum am anuntat deja. Nu se pierde nimic!
Am fost destul de rezervati in entuziasm si cifre pentru a nu alimenta sperante inainte de a avea certitudini. Acum insa ne permitem sa fim bucurosi de o victorie obtinuta la capatul unei lungi perioade de eforturi, solicitari, amenintari si de usi deschise cu destul de multa greutate. Am asteptat putin cu informarea (desi stirea a fost transmisa la cald pe pagina de Facebook a SNLP) din dorinta de a pune la dispozitie legea in sine, in forma in care va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.
Avand in vedere ca publicarea intarzie, postam provizoriu forma transmisa de Parlamentul Romaniei catre presedentie spre promulgare, care este mai mult ca sigur identica cu forma care sa va publica, astfel incat sa ne putem continua seria de informari. De pe pagina Camerei deputatilor aflam si numarul noii legi.
40 COMMENTS
Comments are closed.
[quote name=”Ștefan Teoroc”]Iulia, imi pare rau dar cu tot efortul nu am inteles absolut nimic din ce ai zis si in niciun caz nu pricep de ce te-ai suparat pe mine!? Niciodata nu am pledat pentru diferente mari de salariu intre agenti si ofiteri, intre executie si comanda. Legea cadru care urmeaza atenueaza mult din diferentele prevazute de actuala L284/2010. Daca ar fi fost sa se aplice aceasta lege, un salariu de agent era de 3 ori mai mic decat unul de ofiter, fara sa punem indemnizatiile de comanda.
Comparam un coeficient maxim la agenti de 2,62 cu cele de ofietri care sar de 8. Si nu s-a agitat nimeni. Decat noi cand am aratat ca este incorect in 2009-2010. Daca s-ar fi aplicat 284, legea care se pregateste acum ar fi parut un exercitiu de democratie. Sa nu uitam ca nu sunt salarii doar pentru penitenciare ci pentru o structura de aparare predominant cazona si dominata de generali care nu admit compatibilitati cu clasa de jos. Dar ne placa in structura asta si parca nu ne-am lasa dusi. E buna si norma de hrana si grupa de munca si echipamentul etc.
Dar subiectul era cu totul altul si intrebarea mea foarte simpla. In contextul noii legi, comparativ cu situatia de acum, un salariu de 4-6000 de lei pentru un agent este sau nu decent? Daca nu, cat ar trebui el sa fie ca sa fim multumiti? Nu vad motivul de ai sarit ca arsa?!…[/quote]
Domnule Stefan daca citeati atent,eu v-am raspuns la intrebarea dumneavoastra.Cu maxim o mie sau o mie si ceva de lei sa fie diferenta salariului intre un agent si un ofiter in 2022.Da 6000 era un salariu de incadrare corect in raport cu munca prestata si riscurile asumate si chiar in raport cu salariile celorlate categorii socioprofesionale.Oricum ofiterii care ocupa posturi de sefi tura,birou,serviciu,directori,etc.vor avea lefurile mult mai mari datorita sporului de conducere.Vi se pare ca nu e suficienta renumeratia pentru ei? Agentii vad si ei ca nu sunt prosti si isi dau seama ce diferente enorme vor fi daca legea va ramane in forma actuala!Nu mai pot fi dusi cu vrajeala si-au facut si ei calcule dupa ceea ce au vazut ca sta sa intre in vigoare si nu e corect.Ce daca toate acestea au fost puse la cale de generalii din celelalte structuri care nu se mai satura de bani pe carca soldatilor.De aceea avem sindicat si lideri,sa le spuna verde in fata ca e bataie de joc fata de cei care duc,,razboaiele” cu adevarat, isi risca sanatatea,viata si familia ptr. ca ei sa traiasca linistit.Asta este adevarul!Asteptam ca aceste lucruri sa le prezentati la camera deputatilor in zilele urmatoare.Daca cititi si siteurile colegilor din celelalte ministere,exact aceleasi aspecte le sesizeaza liderilor si anume faptul ca se simt tradati cu privire la lefurile propuse subofiterilor,maistrilor militari si agentilor.As mai avea o rugaminte la dumneavoastra : Atunci cand ajungeti la dezbateri in parlament cu sefii sau generalii care au propus aceasta lege si se gandesc doar la ei sa le aduceti la cunostinta ce a spus Napoleon Bonaparte:,,Un comandant care nu asculta la nevoile subalternului,NU MERITA SA-L COMANDE !” Va multumesc!
Iulia, imi pare rau dar cu tot efortul nu am inteles absolut nimic din ce ai zis si in niciun caz nu pricep de ce te-ai suparat pe mine!? Niciodata nu am pledat pentru diferente mari de salariu intre agenti si ofiteri, intre executie si comanda. Legea cadru care urmeaza atenueaza mult din diferentele prevazute de actuala L284/2010. Daca ar fi fost sa se aplice aceasta lege, un salariu de agent era de 3 ori mai mic decat unul de ofiter, fara sa punem indemnizatiile de comanda.
Comparam un coeficient maxim la agenti de 2,62 cu cele de ofietri care sar de 8. Si nu s-a agitat nimeni. Decat noi cand am aratat ca este incorect in 2009-2010. Daca s-ar fi aplicat 284, legea care se pregateste acum ar fi parut un exercitiu de democratie. Sa nu uitam ca nu sunt salarii doar pentru penitenciare ci pentru o structura de aparare predominant cazona si dominata de generali care nu admit compatibilitati cu clasa de jos. Dar ne placa in structura asta si parca nu ne-am lasa dusi. E buna si norma de hrana si grupa de munca si echipamentul etc.
Dar subiectul era cu totul altul si intrebarea mea foarte simpla. In contextul noii legi, comparativ cu situatia de acum, un salariu de 4-6000 de lei pentru un agent este sau nu decent? Daca nu, cat ar trebui el sa fie ca sa fim multumiti? Nu vad motivul de ai sarit ca arsa?!…
Citez:
[quote] #26 Ștefan Teoroc 25-05-2017 21:39
Iulia – noua lege cadru este ceva mai greu de descifrat / coeficientii sunt cu totul altceva decat au fost pana acum / o serie de elemente se aplica si majoreaza baza implicit salariul / ca sa simplific, crezi ca un salariu de 4-6000 de lei pentru un agent este ok? Sau ar trebui sa-l dublam.[/quote]
Da Domnule Teoroc agentii merita sa aibe salarii duble daca se poate sau macar cu maxim 1000 ron mai putin ca un ofiter.Noua agentilor ni se par niste salarii jignitoare cele propuse in noua lege a salarizarii.Ce valoare ar avea un sef sau un ofiter daca agentii sunt slabi profesionisti?Ar fi abonati ai comisiilor de disciplina sau ar cauta de lucru mai rapid decat cred ei.!Concluzia este ca agentii duc in spate sistemul, deci ei merita renumerati ca atare nu sa li se propuna lefuri cu peste 2500 lei mai mici.Asta nu e jignitor?Ce sa facem,sa ne punem obloane la ochi,sa tacem ca sa va facem pe plac?Da,spuneti-le oamenilor adevarul, ca in 2022 daca forma finala a legii ramane asa diferenta salariului intre un agent si un ofiter cu aceasi vechime,sa zicem 20 de ani va fi de peste 4000 de lei.Nu e relevant coeficientii de crestere la agenti si ofiteri care ii prevede legea ci rezultatul final adica 4000 ron in plus la salariul ofiterului .De aceea iasa si va iesii raca mare,pentru ca toti suportam dificultatea acestei munci pentru salariu,nu de dragul sistemului.
Multumesc.
Asteptam cu interes.
O zi buna !
Am informat ca urmeaza clarificari pe legea-cadru
In mod cert referirea la martie se va modifca din momentul in care va fi publicata L 115/2017
Observam in art 2 din art 37 al proiectului ca nu exista nicio referire la salarii de functie si deci nu vizeaza personalul din anexa VI
Insa lit b este incerta intrucat in lipsa unei referiri temporare cand prevede salarii de functie, se poate interpreta ca este vorba despre cele aflate in plata dar exista si un element de incertitudine
Noi am propus o modificare prin adaugarea sintagmei „aflate in plata” dupa salariile de functie
A fost o miscare rapida de ultim moment / s-a scos prevederea anterioara care vorbea de majorare 5% fata de luna martie 2017 si au trantit-o pe aia cu fidelitatea la maxim fara sa mai analizeze exact referinta
Dar iata ca intram deja in ceva ce ne-am propus sa facem putin mai tarziu si probabil ca vom face totul mai putin bine daca nu luam in ordine (ma refer la informare caci in proiect suntem deja implicati de mult timp)
http://www.cdep.ro/proiecte/2017/200/00/9/se209.pdf
Dle Teoroc ce ne puteti spunde de comentariul #19 ?
Salariul din iulie-decembrie va fi cel din martie ?
In ianuatie 2018 se aplica crestere la decembrie 2017 ?
Unde sunt cresterile din aprilie ?
Ar trebui amendamentei la camera deputatilor.
Multumesc !
EU cred ca nu este ok.doar daca cei 4-6000 de lei e salariul de baza fara sporuri.Daca un profesor,sofer pe ambulanta,bibliotecar are 4-6000 de lei,care e diferenta?Un profesor sta 6 luni pe an acasa,sarbatori,week-enduri,etc.Un bibliotecar ce risc are??
situatiile sunt diferite la noi fata de alte institutii / punem in seara asta / lucram / printre altele 🙂
Domnule Stefan ,acele exemple sunt asteptate si de cei din MAPN pt ca neavand sindicate ne uitam in curtea vecinului,macar sa ne orientam pe ce ne asteapta.zvonistica e in floare.Va multumesc!
Vom clarifica lucrurile si cu aceasta lege-cadru daca aveti putina rabdare. Incercam pana miercuri sa facem lucrurile si mai bune. Apoi vom explica schematic.
Insa ne dor intrebarile privind baza de calcul a sporurilor actuale. Articolul care prezinta asta schematic se afla chiar pe prima pagina a site-ului nostru. Ar fi trist ca eforturile noastre de a lamuri chiar sa fie in zadar
Draga agent, in legea cadru 75-ul de care vorbesti devine 100! Vrei inapoi 75%?? Efectiv nu inteleg ce ingrijorare ai. Citeste atent si partea gen si anexa
Noi cei de pe schimburi lucram de revelion, crăciun , sâmbătă si duminici …..
Dle Ștefan ați promis aseară că ve- ți prezenta 4 exemple de calcule după aplicarea OUG9/2017.Asteptam cu interes.
Dar parca ne intereseaza si majorarea de 75% care nu este prevazute in legea unitara
[quote name=”Ștefan Teoroc”]Iulia – noua lege cadru este ceva mai greu de descifrat / coeficientii sunt cu totul altceva decat au fost pana acum / o serie de elemente se aplica si majoreaza baza implicit salariul / ca sa simplific, crezi ca un salariu de 4-6000 de lei pentru un agent este ok? Sau ar trebui sa-l dublam?[/quote]
Este mai mult decat ok..
Asa zic eu
Iulia – noua lege cadru este ceva mai greu de descifrat / coeficientii sunt cu totul altceva decat au fost pana acum / o serie de elemente se aplica si majoreaza baza implicit salariul / ca sa simplific, crezi ca un salariu de 4-6000 de lei pentru un agent este ok? Sau ar trebui sa-l dublam?
#11 Ștefan Teoroc 24-05-2017 22:57
Maine – calculele. 4 exemple Asteptam. Multumim.
Observatii de sesizat la camera deputatilor pe noua lege a salarizarii :
La aplicarea art.21 din Legea salarizarii, ne intoarcem in timp in anul 2014. Majorarea de 75% – 100% se va acorda doar daca nu este compensata cu timp liber corespunzator.
Pe scurt, angajatorul va acorda timp liber corespunzator doar pentru orele lucrate de sarbatori, iar restul nu le va plati, deoarece nu se incadreaza in fondurile bugetare alocate prin buget. Si iar vor fi prostiti cei care lucreaza in schimburi;
La art. 25, din nou vom fi dezavantajati, deoarece sporurile se plafoneaza la 30%, adica astazi va fi 30% din cei 600 lei pentru un agent;
La art.37, al.2, lit. a, avem de pierdut: nivelul salarial dupa 01.07.2017 va fi cel din luna martie 2017, adica fara includerea compensarii pentru pierderea salariului de merit obtinut incepand cu 01.04.2017;
Art.42, lit. f, prevede ca nu se mai acorda prima de concediu. Aceasta era egala cu salariul de baza, care la un moment dat poate fi mai mic decat valoarea primei de vacanta;
In anexa nr. VI, capitolul I, nu se face referire nicaieri la agenti cu studii post – liceale (adica la absolventi de la Targu – Ocna ).
Este adevarat ce se aude despre majorarea de 75%-100%
[quote name=”Ștefan Teoroc”]Maine – calculele. 4 exemple[/quote]
Așteptăm calculele! :))
Stimati lideri de sindicat tin sa va felicit pentru ce ati obtinut in OUG 9/2017 .Referitor la salariul functiei de baza, solda de functie, indemnizatie s.a.m.d nu poate fi mai mic decat salariul minim pe economie, va aduc la cunostinta ca de acest lucru beneficiaza mai multe categorii socio-profesionale la initiativa guvernului si tinand cont de decizia 794/15.12.2016 a Curtii Constitutionale pentru a elimina discriminarile si inechitatile salariale dintre salariati si fara de care nu se putea aplica legea salarizarii unitare. In opinia mea principalii castigatori ai acestei ordonante sunt olguta vasilescu care din initiativa proprie a marit salariile alesilor adica 50.000 de oameni(primari, vice, prefecti, consilieri) cu 30% adica cu sume intre 1200-2100 lei lunar, salariatii din invatamant care au obtinut o marire a salariilor de 15% pentru personalul nedidactic si nu in ultimul rand salariatii din sanatate care potrivit art.4 din aceiasi ordonanta pot depasi prin sporuri si alte drepturi plafonul de 30% din salariul de baza ajungand la sporuri de 80%-100%, ceea ce noi nu am obtinut. Referitor la legea salarizarii unice care a trecut de senat, va asigur ca aceasta a trecut datorita interesului alesilor de a-si dubla salariile si au votat pe repede inainte, iar singura categorie castigatoare au fost tot primarii al caror coeficient s-a marit la senat cu un punct procentual adica cu inca 1450 lei in timp ce coeficientii de salarizare ai unui agent incep cu 1,44-1,50 in timp ce ai unei spalatorese, ingrijitoare sau brancardier in medicina au 1,53 iar un invatator debutant cu studii medii are 1,57. Un agent sef principal cu peste 20 ani vechime are 1,65 iar un necalificat in invatamant care preda are 1,68, un ambulantier debutant are 1,65 iar un agent sunet,lumini, peruchier, butafor,recuziter cu 8 clase debutant are tot 1,65., iar un grefier cu tudii medii are 2,08 Vad ca de acesti coeficienti nu spuneti nimic. Chiar nu inteleg aceasta delasare si acest noncombat al dumneavoastra. Va este teama sa nu ii deranjati pe dragnea sau olguta? Chiar nu puteti cere coeficienti decenti pentru acesti oameni care isi risca viata la locul de munca?
[quote name=”Ștefan Teoroc”]Maine – calculele. 4 exemple[/quote]
Asteptam exemplele, multumim!
Dar ce folos cu cresterile din aprilie, daca in proiectul legii salarizarii in perioada 01 iulie-31 decembrie 2017 se pastreaza salariul din luna martie 2017.
Si sporul de studii se va calcula acum din 1450?
[quote name=”Ștefan Teoroc”]Maine – calculele. 4 exemple[/quote]
Asteptam cu nerabdare aceste calcule….Multumim tuturor pentru tot efortul depus!!! Felicitari!!!
Domnule Teoroc care este baza la care se raportează sporurile prinse în sumele compensatorii
Bravo, tuturor celor implicați în acest câștig. Cârcotașii de prin toate unitățile care au minimalizat totdeauna aportul sindicatului în ceea ce privește câștigurile salariale de până acum ar trebui să recunoască efortul depus și să se înscrie în sindicat drept mulțumire.
Multumim liderilor de sindicate pentru rezultatele obținute și pentru unitatea de care au dat dovadă!!!
Felicitări domnule Stefan!!!!!!!!!!!
Mulțumesc.Astept ziua de maine
Maine – calculele. 4 exemple
Pt.un ASP cu peste 20 de ani și care lucrează pe secție cu ture de noapte și SD și SL intr-un o luna normala cat ar fi în mana pe luna.Arat că sânt la maxim cu toate.
Atat sal min cat si restul cresterilor cel putin in sistemul nostru produc aceste efecte diferite din aprilie! Doar internele au facut un artificiu distinct pe sal minim. Dar ei zic de noi ca suntem in ilegalitate (cu fidelitatea) 🙂 Am mai explicat
Atâtea calcule apar de peste tot încât nu știi ce să mai crezi..A făcut cineva o simulare corecta.Si apropo parca era vorba că plata sporurilor pe baza salariului minim trebuia aplicat de la 1 martie iar salariul de merit de la 1 aprilie
Multumim pentru felicitari!
Ioan, proiectul s-a modificat deja. A aparut alta crestere. Daca s-ar fi dat 5% raportat la martie ar fi fost de fapt o diminuare pentru ca 10% s-au luat deja din aprilie prin salariul de merit. Nu mai zic de restul cresterilor
Escorat – maine aveti informari pe cresteri
Bravo!Felicitari!Le meritati din plin!
După adoptarea Legii salarizării de C.Deputatilor cu aplicabilitate de la 1 iulie vor mai creste salariile cu 5% pt.cei din siguranță națională și ordine publică.Intreb deoarece la începutul discuțiilor pe.L.Salarizarii M.Muncii a afirmat acest lucru în repetate rânduri.Oricum felicitări pt.ce ați realizat in aceasta perioada.
Felicitări dvs. și echipei! Cu respect!
Pentru un agent de la escorta cu 10 ani vechime cat ar fi mărirea aproximativ. Va mulțumesc frumos de răspuns
Chiar ca… nu conteaza. Publicam calculele
Din simulari reies majorari intre 160lei si 450lei la sefi…