www.snlp.ro Web analytics

Intentii MJ privind rescrierea statutului special

293In informarea din 11 ianuarie 2013 am introdus urmatorul punct:

 • „referitor la proiectul transmis de MJ catre sindicate in cursul zilei de 8 ian 2013 privind modificarea Legii nr 293/2004 (statutul special) se va solicita o amanare a termenului de consultare (14 ian 2013) avand in vedere perioada deosebit de incarcata precum si necesitatea de dezbatere atenta a proiectului.”

La solicitarea sindicatelor MJ a prelungit termenul de consultare pana la data de 24 ianuarie 2013. In completarea propunerii MJ privind modificarea statutului special, ANP a elaborat un tabel in cuprinsul caruia au fost inserate 3 coloane: text in vigoare, proiect MJ, propuneri ANP. Va punem la dispozitie materialul primit de la ANP si va rugam sa faceti observatii si propuneri concrete, in masura in care sunteti interesati de acest aspect. SNLP a propus FSANP o intalnire in cursul zilei de maine pentru o opinie unitara privind proiectul propus. Intalnirea va incepe la ora 10,00 la sediul SNLP.

Document atasat:

Proiect modificare L 293/2004 republicata – 2013

19 COMMENTS

 1. Gardian e (editat)….nu e normal …un gardian de penitenciare cum ii sp voi tot politist e in ciuda faptului k nu e numit asa,deocamdata;)k nu poate sa supravegheze un un detinut care sunt de tot felul:criminali,violatori si cei mai rai din societate…un om fara pregatire profesionala nu poate sa faca lucrul asta un paznic obisnuit intelegeti???si oricum un agent de penitenciare kare iese akm invata de 2 ori mai multa carte k la campina sau oriunde in alta parte,dar ce sa stiti voi:-j…stiti numai sa criticati!dk suntem doar paznici,gardieni de ce mai aveti nevoie de noi..luati oameni de la firme de paza sa ii pazeasa pe ppl si gata.dar sa vedem,se poate???

 2. Multumim pt propunerile concrete privind modidficarea de statut.
  Sandy, daca tot ai deschis subiectul, hai sa ne gandim impreuna la ce ne impiedica in acest moment sa cerem si sa primim prima de vacanta care era suspendata expres prin L283/2011 dar nu mai este pomenita de OUg 84/2012.

  ?!?

 3. 9. La articolul 36, litera k) se abrogă. (lit f cu prima de vacanta trebuie sa ramana este prevazuta si in legea cadru de salarizare)

  „1. Alineatul (1) al articolului 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
  „(1) Personalul din sistemul administraţiei penitenciare este constituit din funcţionari publici cu statut special, al căror statut este reglementat de prezenta lege, personal contractual, care se supune legislaţiei muncii şi funcţionari publici care se supun Legii privind statutul funcţionarilor publici.”
  Forma propusă este conformă cu prevederile altor statute (cadre militare, poliţişti) care se nu se referă la alte categorii de personal existente în aceste sisteme. Menţionarea celor două categorii de personal s-ar putea face în HG nr. 1849/2004.” 😳

 4. Propuneri privind 293/2003 La ART. 30
  (1) Funcţiile de execuţie vacante din sistemul administraţiei penitenciare se ocupă prin concurs, la care pot participa persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 11.
  (2) În situaţia neocupării posturilor vacante prevăzute la alin. (1), acestea pot fi ocupate prin transferul cadrelor militare şi al funcţionarilor publici cu statut special din alte instituţii publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale statului şi din Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 11.
  (3) Funcţiile de conducere vacante din sistemul administraţiei penitenciare se ocupă prin avansarea ofiţerilor şi agenţilor, prin concurs. Pot participa la concurs pentru ocuparea posturilor vacante de conducere persoanele care au o vechime de cel puţin 3 ani în sistemul administraţiei penitenciare.

  Prin aceasta referire la ghidul carierei si eliminarea din textul legii a articolelor care prevedeau exact modalitatile de ocupare si pt. functiile de executie si pt. conducere ne poate duce la situatia cand angajatorul va stabili cum se fac si in ce conditii – ocuparea functiilor vacante,trebuiesc organizate concursuri atat pt. executie cat si pt. conducere,prioritatea avand-o fpss din sitem,agenti si ofiteri,apoi celelate forme.
  Soliciati-le sa fie trecut in lege in continuare distinct organizarea de concursuri pt. executie si conducere,apoi pot prelua si in minunea de ghid al carierei la parnaie,asta ne mai trebuie inca o birocratie in plus ca lucram la NASA noi.

 5. Vedem zilnic in oras cu o tinuta frumoasa si ingrijita pe reprezentantii politiei locale.
  Stim ca acesasta structura este finantata de primarie si au si norma de hrana,norma care de curind va ajunge ca si cuantum,la fel ca si a noastra.Nu avem nimic impotriva acestui aspect.
  Au o dotare care te lasa masca[masini de patrulare,de interventie,trupe special antrenate,sali de sport.
  AM rugamintea sa mi se spuna de catre cineva din cadrul ANP-ULUI,MJ-ULUI,GUVERNANT SAU PARLAMENTAR,DOUA LUCRURI:
  – Misiunile pe care le executa acestia sunt mai dificile ca ale noastre?
  -Riscurile la care se expun au un grad mai mare de dificultate?
  In urma cu citeva zile,grupa de interventie s-a deplasat la tribunal ptr. a aplana un conflict.
  Deplasarea s-a facut cu o masina aro,care mai are putin si cade tablele de pe ea,iar semnalele acustice si optice semanau cu scincetul si vazul unui nou nascut.
  Locul unde se deplasa era in oras,dar daca evenimentul negativ se intimpla la 80 de km,unde ne deplasam de multe ori cu detinutii.
  Constatam cu aceasta ocazie ce componenta solida suntem in cadrul sigurantei nationale-daca om mai fi.
  Daca cu ani in urma butoiul de pulbere in orasul Galati ,era combinantul siderurgic,va informam ca acesta s-a mutat in zilele noastre pe str. Traian nr. 52.
  Trageti dumneavoastra concluziile dragi conducatori,dar pina nu se intimpla un eveniment deosebit de grav,nu se va lua nici o masura.
  Atunci la cercetarea evenimentului produs,vom fi acuzati de lipsa de tact ,orientare in teren si cu siguranta cel care va cerceta evenimentul va avea in fata roespes-ul si de ce nu=CODUL PENAL.

  PS-TRIST DAR ADEVARAT

 6. Ptr.”sakalu”’-aparatorul gardienilor!Majoritatea invinge minoritatea!Nu o mai da cu sindicatu’ inainte…n-are nici o legatura schimbarea denumirii cu sindicatul!Va complaceti in anonimat…nu vreti schimbare!de ce nu propui”corpul gardienilor de penitenciare”???

 7. RESPECT PROFESIONAL
  Aceasta este cheia! Si totodata deviza federatiei noastre
  http://www.publisind.ro/

  Daca schimbi denumirea unui corp de functionari speciali ba in gardieni, ba in lucratori ba in functionari sau politisti in speranta ca putem imprumuta o data cu denumirea si istoria unui nume, ne inselam profund.

  Istoria propriei identitati nu o pot face altii. Trebuie sa ne luptam sa ne castigam statutul precum si respectul celorlalti, acestea nu se imprumuta.

  Dar este doar o opinie. Majoritatea decide

 8. Treaba cu politia penitenciarelor e trompeta tare.ne credem toti politisti.A trecut vremea cand ,,militienii vechi,,faceau circulatie.Nu e importanta denumirea.Poate sa-mi zica si,,caraliu,,,daca am un salariu bun si o uniforma decenta.

 9. (2) Funcţionarii publici cu statut special cărora nu li s-a acordat locuinţă potrivit prevederilor alin. (1) şi care nici ei şi nici soţul/soţia sau copiii aflaţi în întreţinere nu au în proprietate o locuinţă în localitatea unde îşi desfăşoară activitatea au dreptul la compensarea lunară a chiriei în cuantum de până la 50% din venitul net realizat lunar, pentru o locuinţă situată în această localitate, dar nu mai mult decât chiria prevăzută în contractul de închiriere încheiat în condiţiile legii.
  Pai sa vina ei saimi gaseasca locuinta decenta in Jilava si sa imi duca in fiecare seara copii pina in capatul celalalt al Bucurestiului la gradinita si sa ii si aduca.Sau sa imi plateasca o gradinita particulara in Jilava:-).Ce idioti.Si am mai discutat si despre cei care,ulterior angajarii in sistem,au divortat si au vandut locuinta pe care o aveau impreuna cu fostul/fostapentru a face partajul.Si daca s-au inteles amiabil iar acei bani obtinuti din vanzare au folosit la achitarea creditului imobiliar…au dreptul sau nu la chirie?

 10. Pentru Politia asta a Penitenciarelor:
  Amice, personal nu-mi dau seama de unde deduci tu ca majoritatea vor asta. Esti vreun mesia al sistemului sau ce ? Ai facut vreun sondaj, ai niste date concrete ? Vin-o cu date si te credem pe cuvant.

  Ai adus discutia de englezi exact cum nu se poate mai prost pentru puterea ta de intelegere. Englezii aia de care spui sa fie mandri de statutul nostru si care sa ne vorbeasca de bine, tocmai ei sunt lucratori de penitenciare (prisonworkers) si au a face cu Politia ta. Ce intelegi tu de fapt din asta ? Doar un nume si atat ?
  Dar te-ai gandit vreodata ca purtand acest nume s-ar putea sa atragi si multa mizerie ? Mizerie in sensul subjugarii dreptului de a avea un cuvant de spus. Sindicatele inca mai tin piept multor incercari cu specific cazon… Cand tipai dupa drepturi inainte de a exista sindicate era bine ? Toate pot avea un punct de plecare. Si parca n-as vrea sa simt pe propria piele pierderi aproape inalienabile din cauza unora ca tine, invaluiti de mireasma unui nume.

 11. Pentru domnul Xmann…nu suntem cativa..suntem colegi..si suntem majoritetea…ne dorim cu ardoare sa se rezolve si celelalte probleme ale sistemului…si da suntem si agenti si ofiteri…domnule X…mann…si nu dorim sa fim in continuare niste Xsi…poate o sa avem si noi o istorie..de care sa vorbeasca si colegii nostrii englezi…apropo de rusine ..ne este rusine de cativa colegi care nu pot accepta o schimbare indiferent care este ea..multumesc…

 12. Domnule Stefan dupa cum se vede sunt cativa care isi doresc cu atata ardoare sa se „intituleze” politisti de penitenciare incat altceva nici nu mai conteaza….De parca asta ar fi singura problema a noastra…
  Ar fi interesant de stiut daca acei „doritori” sunt doar agenti sau exista si ofiteri care nu-si cunosc locul in sistemul OPSNAJ si se cred….politisti..

 13. Politie locala, politia sanitara, politia animalelor, politie penitrenciara…
  De ce credeti ca totul sta in agatarea de denumirea de politist?
  Sigur ca vom propune cat timp majoritatea va doriti asta insa nu stiu de ce credeti ca aceasta denumire ar schimba ceva in profunzime.
  Practic am fi asemanatori doar cu italienii dar este de retinut ca doar denumirea institutiei este polizia penitenziaria, functionarii nu sunt denumiti politisti de penitenciare.
  http://www.polizia-penitenziaria.it/personale.asp
  Englezii nu se rusineaza sa se denumeasca prisonworker si au o istorie institutionala indelungata.
  http://www.justice.gov.uk/about/hmps

 14. Aspectul acesta s-a tot reluat. Va fi din nou sustinut de sindicate desi anticipam cel putin reticenta. Prin urmare vom avea si un plan secund, anume o denumire specializata simplificata, alta decat fpss din sistemul anp. Aspectele privind protectia si masuri speciale impotriva celor care agreseaza fpss in exercitiul atributiilor (spor de pedeapsa similar jandarmeriei) se vor reglementa distinct, ele nu provin din denumire.

 15. Propun schimbarea denumirii de fpss in politist de penitenciare…care inseamna tot functionar public cu statut special…neavand un nume nu reprezentam nimic….in codul penal la ultraj nici nu se face referire la noi…ne ascumdem in spatele altora…jandarmi,politisti…

 16. Art.30. Ocuparea funcţiilor de execuţie şi conducere vacante.

  Propunere ANP:

  „(4) Funcţionarii publici cu statut
  special, absolvenţi ai învăţământului
  superior de scurtă durată, cu examen de
  licenţă nu pot ocupa funcţii de conducere
  în sistemul administraţiei penitenciare.”

  Formularea e ambiguă.
  Funcţiile de conducere se pot ocupa doar de către absolvenţi ai învăţământului superior, cu examen de disertaţie?
  Sau se referă la încadrarea, imediat după absolvire, pe funcţii de conducere?
  Vă mulţumesc.

 17. S-a tot discutat despre problema medicului de familie,dar vad ca acest subiect nu mai este de actualitate.
  Inststam ca medicul de familie sa fie angajatul penitenciarului,sa nu mai mergem prin oras si sa stam la cozi interminabile/timpul nu ne permite acest lucru.
  ANP-ul vrea ca medicul care se ocupa de detinuti sa aloce 2 ore personalului ptr. consultatii.
  Acest lucru nu-l va accepta nici un medic din sistemul penitenciar.
  Precizam faptul ca daca am avea un medic de familie in unitate,atit noi cit si familiile noastre ne vom inscrie la acel medic.
  Va asiguram ca acel medic va avea pe lista sa peste 500 de asigurati.
  Se cheltuiesc sume enorme pe tot felul de convocari,care practic sunt minivacante,dar cind este vorba de sanatatea personalului,efectiv se tace.
  Vedem pe zi ce trece ce grija manifesta………anp-ul fata de personalul din subordine.
  Se va rezolva problema la bilant/adica se va nota cu maxima seriozitate…..dupa care agenda in care s-a notat va sta pe undeva/ca sa nu zic lada de gunoi sau tomberon.
  Daca ar sta intr-un sertar ar fi o mare realizare.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)