Intalniri cu MJ si ANP. Discutii despre buget, salarii, statut si altele
In cursul saptamanii trecute ne-am intalnit de mai multe ori cu conducerea ANP dar si cu noul ministru al justitiei care a intrat in etapa de cunoastere a teritoriului. Daca este sa ne referim la aceasta din urma intalnire, multe nu sunt de spus, din pacate. Toader Tudorel este o personalitate in Romania avand o experienta impresionanta in domeniul juridic, asta este clar. Insa ceva ne face sa fim sceptici si sa ne revizuim sperantele de mai bine.
Intalnirea din data de 15 martie a durat ceva mai mult de o ora, ministrul venind insotit de intreaga echipa, atata cat are in prezent. Am fost ascultati fara interactiune desi in general suntem obisnuiti cu dezbaterile. S-au spus pareri, s-au dat cifre dar in general am simtit mult formalism. Ne-am spus pasurile cu accent pe prioritati. Nu ne dorim altceva decat ca ministerul sa intre in joc cat de repede si sa ne putem baza pe relatia cu un superior ierarhic care sa si aiba aport in luptele salariale care tocmai au inceput.
Am accentuat atipicul institutiei noastre cu subordonarea la justitie dar cu salarizarea la aparare si ordine publica, fiind unici din aceasta perspectiva, in sistemul public Romania. De multe ori asta ne-a ajutat si este cazul sa reactivam proceduri mai vechi de pe vremea cand ministerul ne era deseori sprijin in situatii de tipul celei pe care tocmai o traversam.
Ministrul a semnat atunci pe loc (intamplator, in mapa avea exact documentele repsective) ordinele pentru acordarea majorarilor de 50% si 75% si a dispus elaborarea ordinului pentru completarea comisiei mixte astfel incat sa reluam rapid intalnirile de lucru in cadru formal. A luat act de propunerile noastre pe linia echipamentului sau a sporurilor (TBC/HIV in special) insa am avut o prima sincopa la problema statutului special.
Cu privire la modificarea statutului noi am fost fermi cerand sa nu cumva sa se depuna in Parlament un proiect care sa vizeze doar cercetarea disciplinara cat timp avem finalizat un proiect integral care clarifica mult in materia raporturilor de serviciu si aduce acea modificare mult dorita a denumirii institutiei si a ocupatiei – Politie Penitenciara si respectiv politist de penitenciare, acest aspect fiind convenit in ultima perioada cu ANP, inclusiv cu privire la institutie (va amintiti ca aveam o divergenta, schimbarea denumirea doar a ocupatiei nefiind practic vizibila). Ministrul a fost destul de rigid la acest capitol parand mai degraba judecator la curtea constitutionala si insistand pe punerea urgenta in acord a legii cu decizia CCR. Dar inca nu ne incordam cu acest subiect pentru ca avem alte prioritati.
In aceeasi perioada ne-am vazut si cu ANP de cateva ori in probleme legate de buget si de salarizare. Nu putem zice multe lucruri rele. ANP a fost lasat cumva pe langa atat de minister cat si de celelalte institutii din structura fara mari posibilitati de a face ceva. De cooperat au cooperat cu noi si ne-au ajutat sa intelegem ce se doreste la nivel MAI. Pentru asta ne-au dat inclusiv amendamentul elaborat in faza de proiect, in posesia caruia nu intrasera nici sindicatele din politie fiind un fel de tabu.
Totodata, ANP a acceptat propunerile noastre de a face lumina in salarizare, lamurindu-ne cu totii cu privire la structura acesteia dar si cu privire la efectul complet al modificarilor legislative in desfasurare. In acest sens, am facut inclusiv sedinte de lucru cumune sindicate-ANP cu participare extinsa de la economic, in cadrul carora, am desenat pe flipchart, am comparat texte de lege, fluturasi de salarii atat de la noi cat si de la politie si am studiat corespondente derulate intre ministerele relevante in ecuatie. Produsul acestor sedinte il vom pune schematic la dispozitia tuturor in incercarea de a ajuta la intelegerea completa a situatiei, chiar cu riscul de a fi caracterizati ca autori de romane, cum citeam recent intr-un comentariu.
Pe linie de buget este ceva confuzie si am incercat sa punem cap la cap niste cifre primite de la MJ prin comparatie cu datele furnizate de ANP intrucat apareau neconcordante. In mod cert dinamica de resurse umane afecteaza puternic cheltuielile de personal. Contrar previziunii facute de DMRU ANP ca vom reusi incadrarea a unei medii de aproximativ 130 de debutanti lunar, avand in vedere si aprobarea intarziata a bugetului de stat, in primele doua luni din 2017 au fost incadrati in total 156 de oameni dar s-au si pensionat 145 de angajati existenti, ceea ce duce la un plus real de doar 11 oameni! Restul fondurilor reprezentand salarii previzionate, de la 11 pe plus la apox 260 preconizati pe primele doua luni, sunt fonduri care se pot pierde de la personal.
In urmatoarele doua articole vom focusa pe structura existenta a salariului si pe explicatii privind amendamentul, forma acstuia, precum si propunerile sustinute de noi in parlament.
7 COMMENTS
Comments are closed.
Domnule Teoroc va adresez o intrebare directa;
-Există sanse reale sa se produca schimbarea denumirii ocupației noastre in viitorul apropiat?
Mi se pare deasemenea normal sa se modifice si denumirea ANP.
Asteptam de ani de zile aceasta schimbare.
Tot respectul pentru munca d-voastră.
Stimă
Nu exista o divergenta pe denumire / avem doar un ministru focusat pe constitutie 🙂 / asta nu e neaparat rau / noi credem ca va intelege urgenta schimbarii
D-le presedinte,de ce nu se vrea schimbarea denumirii?de ce se tot amana acest lucru?pe cine deranjam?gardienii care pazeau crucile si tufanelele prin parcuri sunt acum politisti locali!noi nu meritam denumirea de ”politist de penitenciare”???
Nu nu, e gresit ce spui. Il vezi pe fluturas la valoarea asta pentru ca se calculeaza prin aplicarea unui procent de 10% din SF iar SF este maxim 573 lei la un agent. Dar meritul este inlcus in baza de calcul a sporurilor si genereaza efecte pe tot salariul 🙂
Stai linistit!
Mulțumim domnule președinte, atât dv cat și echipei pt muncă și implicare. În timp ce dv va zbateri pt drepturile noastre ANP ne mai fura încă o dată scoțând salariul de merit din sal de funcție asa ca nu mai generează sporuri și rămâne la valoarea de 50 de lei.
[b]#1 Anton[/b] – de unde ai aflat de acest post ca este vacant?
Acolo unde ai aflat de tematica, de unitatile care scot aceste functii la concurs din sursa interna, tot acolo afli lucruri si despre unitatile organizatoare (anexa 3).
Domnule Teoroc,ma scuzati de offtopic,vreau sa va intreb si eu ceva,pt postul de sef tura interviul psihoprofesional unde se tine?Doresc sa particip la un astfel de concurs dar lucrez intr-o unitate organizatoare si ma tem ca nu cumva sefii mei sa fie si cei care ma evalueaza,acestia din urma putandu-ma dezavantaja…