www.snlp.ro Web analytics

In bataia bacilului

cough out
 
Informare interna SNLP – 6 mai 2015

Privitor la interpretarea sintagmelor activitate directa si contact direct prevazute in OMJ 3544/2012, ANP a transmis in unitati adresa cu nr. 26336/26.03.2015 prin care cele doua expresii au fost explicitate, ANP asumandu-si o interpretare mai larga, mai permisiva, care ar trebui sa usureze sarcina comisiilor din unitati in sensul acordarii sporului pentru perioada efectiva in care salariatii sunt in mod real expusi riscului.

Retrimitem adresa respectiva (atasat) cu precizarea ca in cuprinsul acesteia se face referire la necesitatea implicarii juristilor din unitati in cazul in care exista dificultati in incadrarea unor situatii. SNLP recomanda implicarea inclusiv a Biroului executiv SNLP asa cum in prezent se realizeaza pe o situatie extrema semnalata de la Penitenciarul Spital Poarta Alba (acordare TBC pentru 10 min supraveghetorilor!). Sesizati-ne urgent problemele de acest tip!

In continuare SNLP receptioneaza din teritoriu sesizari conform carora sporurile sunt acordare in mod diferentiat in unitati, pentru salariati aflati in situatii similare sau chiar identice. Pentru a contribui la o interpretare unitara a prevederilor (in favoarea salariatilor nu a bugetului, evident), pana la o eventuala modificare a ordinului atacat de SNLP in instanta (proces in derulare – faza de recurs) SNLP va initia un demers prin care se vor centraliza date din unitati privind numarul de ore pentru care se acorda spor plecand de la o serie de situatii corelate cu regimuri distincte, urmand sa solicite MJ/ANP o interventie mai ferma pe aceasta linie.

Extrase din adresa (imagini):

 

tbc1

 

tbc2 

 

Document atasat:

 

26 COMMENTS

 1. Cum ziceti dvs!Ideea e ca e greu pana faci un compromis…..pe urma o tii tot in compromisuri!Si uite asa exceptia devine regula si regula exceptie! Daca mai ai si prieteni,nici nu mai sunt reguli! Eu nu prea am citit statutul asta adica 293,mai ales ca a fost modificat,ca la meteo!Ba cu mandat,ba fara el ,ba ca functia depinde si de grad,ba nu mai depinde,ca paleste in fata geniului ce nu mai poate astepta negura vremurilor. Au fost si vreo doua „trase” la euforie,ca te ajuta sa-ti cumperi casa( da’ nu stie nimeni cand si cum,sau in care viata) ,ba ca te asigura,ba ca poti face greva, ba ca nu mai poti!Pe urma,,de ce sa mai stai pe functii de executie macar o zi,cand poti sa treci pe functii de manager de top dupa 3 ani petrecuti pe oriunde…si uite asa cu statutul si cu drepturile! Eu zic ca dintre drepturile reale,cu substanta,nu s-a pierdut mai nimic-prima de concediu! De stimulente nu vorbesc,ca erau interzise ptr unii si drepturi ptr altii.Eu spun ca salariile sunt destul de bune( nu intru in detalii,ca sa nu supar pe cineva,mai ales ca vreau si eu sa ma schimb precum statutul) si motivante. „Si asa-mi vine cateodata,sa ma urc pe munti de piatra,sa lovesc cu sporu-n cioata!”

 2. Toate sunt pe bune Alecule, dar daca inram la chitibusuri asa cum se discuta despre sporul TBC-HIV/SIDA, aruncam totul in derizoriu. Ca bacilu’ merge doar pe banda intai, ca supravegherea nu e directa daca nu te privesti in ochi cu hotu’, ca antena nu te radiaza daca stai ceva mai departe sau ca prafu trebuie strans atent… Peste tot, in toate institutiile e la fel. Vine Curtea de conturi si constata ca toate sunt bune, indiferent de bordeie si obiceiuri. Important este sa se inteleaga excat prevederile si sa nu facem tot posibilul doar pentru a NU da. Ca o manutza de drepturi ne-a mai ramas si daca ne batem joc si de alea, in sensul ca interpretam mai restrictiv decat ANP, probabil ca ne vrem contractuali, sa ne linistim… Nu a zis nimeni sa ne aruncam in cap si sa dam cu ochii inchisi dar nici sa vedem doar motivele de neacordare

 3. Si care sunt „pe bune” din alea 5? Cred ca nici ala de noapte…nu e! 🙂

 4. Ai participat vreodata la masuratorile facute pentru sporul de antena?

 5. Sa inteleg ca, daca comisia propune 10 min spor tbc,iar directorul aproba,e corect? Si totusi,daca OMJ e destul de clar(si am spus-o de la inceput) diferentele de cuantum ale diferitelor comisii,apar din vina lor ,ca o favorizare a beneficiarilor ori ptr comisii e neclar OMJ-ul? Asa cum spunea cineva,suma de bani incasata e marisoara spre mare….si e bine sa fim atenti!Chiar daca se va imputa unora,mai ales cei care au incasat nemeritat spre ilegal,nu ne aflam in fata unui imprumut fara dobanda! 😆
  Daca tot ati adus vorba,care sunt cele cateva sporuri care ar trebui anulate,ca de fapt,sunt de toate….numai 5!Nu cred ca ati vrea sa anulam sporul de noapte…E interesant,mai ales ca spuneti si dvs…..

 6. star treck – am luat act de opinia ta / nu trebuie musai sa ne convingem reciproc / este o tara libera

  o singura mentiune – comisia de acordare a sporurilor nu trebuie sa detecteze bacili ci sa aplice un ordin care este destul de clar / neclaritatile au fost atenuate prin adresa semnata de dir gen ANP / daca preferam insa sa studiem tratate despre TBC si sa cantarim riscurile efective atunci pot enumera cateva alte sporuri din sistem care ar trebui anulate imediat!

 7. D-le DD, nu mi-ati raspuns la intrebari, si nu e politicos. Aveti dreptate,nu cunosc nimic despre serviciul de supraveghere iar sistemul semideschis nu-mi spune nimic!Imi cer scuze .

 8. Ei bine, nu cred ca ati spus ceva concret!Folositi ca argumente promisiunea ca veti schimba ceva in viitor,ceva de genul-de lege ferenda-,un lucru bun si eu va respect.Nu stiu ce confuzii am eu in text si momentan nu va inteleg.Repet, activitatea directa presupune si contact direct,o distanta sub x m (asa cum e prevazut undeva) si alte indicii . Ptr a putea stabili bine niste reguli bune,trebuie consultati medicii pneumoftiziologi si epidemiologi. Cine isi permite?. Priviti statistica ultimilor 25 ani! Cati angajati bolnavi tbc care lucreaza in contact cu bolnavul ,fie si indirect,au fost in sistem? Desi e o boala contagioasa,se pare ca riscul contractarii nu e urias!Deoarece nu se poate face o determinare a acestui microb in aerul respirat la locul de munca, nu poti spune ca te afli mereu intr-o zona viciata!Neavand determinari, nu te poti raporta la un standard si ca urmare umblam cu supozitii.Ceva de genul,printr-un cablu trece un curent electric,desi nimeni nu-l vede si nu-l determina! Si fiecare spune ce vrea-ba ca este,ba ca nu este!
  De sporul HIV ce sa vorbim! Se cunoaste ca cei bolnavi stau in colectivitati- la scoli,gradiniti,loc de munca!De ce, daca ar fi vreun risc?Riscul este,daca faci ceva,acolo undeva,neprotejat!
  In alta ordinesporul este o compensatie baneasca ptr lucrul in anumite conditii.El nu compenseaza risul!!!Ptr risc avem asigurarile obligatorii si facultative-gen risc de mal praxis,de accident auto,de viata,de cutremur,incendii…si BOALA! Nu e acelasi lucru-sporul cu asigurarea de risc!Mai adaug ca pentru riscuri deosebite avem statut special consacrat de art 3 L 293 si art 5 din Codul deontologic!Adica primesti si statut si spor,pentru risc?Nu prea tine!
  Inca o data strig-ia sporooooorul, neaaaamuleeee!

 9. Dubala si Star Treck

  Sunt cateva confuzii in textele postate de voi / incurcati activitatea si contactul etc / mi-am exprimat parerea foarte clar pe text si nu voi relua / nu are nicio legatura cu apartenenta sindicala si nu invoca acest lucru ca element de presiune / nu ma sensibilizeaza / problema trebuie vazuta corect principial si nu cu patima / avem dreptul la pareri / asa cum eu nu ma bag in activitatea comisiilor, nu pot fi acuzat ca indraznesc sa emit pareri mai ales ca intamplator particip la tot ceea ce se emite sau aplica in sistemul asta de 10 ani, mama lor de norme si prevederi / tot de 10 ani nu incetez sa vad in jur numai specialisti supremi si detinatori ai adevarului absolut care nu accepta in ruptul capului o parere sau un sfat indiferent ca cel care le da are cateva camioane de experienta in plus in lupte cu cei care fac legile / acele comisii nu vor fi prea fericite in cazul unui proces castigat in care se poate constata ca un singur salariat a fost prejudiciat de 100 mil lei in 5 ani / daca pana acum nu au fost puse procese pe rol a fost poate si din cauza ca in comisie sunt si membri sindicali / insa acei membri din comisii par uneori mai aspri in interpretari chiar decat ANP / a fost emis un ordin ilegal pe care l-am contestat in instanta – proces aflat inca pe rol / chiar asa ilegal cum este ordinul acesta nu este asa de restrictiv cum il vad unele comisii / curtea de conturi a verificat deopotriva unitatile in care se platesc 13 ore cat si cele care dau 10 minute – pentru cazuri similare fara sa fie nimeni sanctionat / inca / insa aceste diferente trebuie sa inceteze si vor inceta / vom face toate eforturile in acest sens / daca nici o adresa in care ANP defineste pt sporul HIV contactul direct conform DEX-ului ca apropiere nu este de interes pentru interpretarea comisiei, atunci nu stiu ce poate fi / apropiere – fara a se stabili o raza precisa / cum ai defini Danut „apropierea” / apropos, acestea sunt sporuri pentru risc nu pentru deces!

 10. Pentru „Ia sporul neamule” – Nu cunosti nimic despre serviciul de supraveghere. Sistem semideschis …. Chiar nu-ti spune nimic?

 11. Domnule Teoroc dupa cate observ cei ce sunt indreptatiti sa fie platiti cu sporul TBC. nu au fost informati despre culisele sporului .
  In 2012 s-a emis OMJ 3544 – fara a se emite o metodologie de aplicare , raspunderea revenind comisiei de acordare a sporului.De aici au plecat aceste diferite interpretari si diferente intre orele acordate de fiecare penitenciar in parte.
  Ati „incercat” prin discutiile pe care le-ati avut , elaborarea respectivei metodologii dar fara succes.Minisrul Justitiei avand in vedere ca inpactul financiar este variabil si ar putea sa iasa de sub control ,folosindu-se de legea 293/2004 art. 76 alin.(2) privind raspunderea patrimoniala a functionarilor publici : -citez -{Repararea pagubelor aduse Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi unităţilor de penitenciare în situaţiile prevăzute la alin. (1) se dispune prin emiterea de către directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ori de către directorii unităţilor de penitenciare a unei dispoziţii de imputare, în termen de 30 de zile de la constatarea pagubei, sau, după caz, prin semnarea unui angajament de plată, conform metodologiei stabilite prin ordin al ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti. Împotriva dispoziţiei de imputare personalul în cauză se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente, în condiţiile legii. Dreptul de a emite dispoziţia de imputare se prescrie în termen de 3 ani de la data producerii pagubei. } a emis la data de 24 mai 2013 OMJ1760 (Metodologia de aplicare privind stabilirea raspunderii patrimoniale) prin care mai pe scurt – daca se demonstreaza ca cineva a primit drepturi necuvenite si persoana respectiva refuza sa semneze decizia de imputare nu se va mai adresa instantei iar prejudiciul va fi recuperat de la cei ce au dispus .In speta comisia de acordare a sporului.
  Citez din 1760:
  Art.9 – (1) Funcţionarul public cu statut special care a încasat sume nedatorate este obligat să le restituie.
  – (3) Sumele acordate necuvenit, se recuperează de la cei din vina cărora s-a produs paguba, numai dacă sumele, bunurile, respectiv contravaloarea acestora nu pot fi recuperate de la cei care au beneficiat de acestea. (incheiat citat)
  In sensul celor aratate mai sus,ganditiva domnilor supraveghetori ca dispozitia de imputare in cazul in care se considera ca sporul nu a fost acordat corect emisa de conducatorul unitatii ramane la aprecierea voastra daca nu vreti sa dati banii inapoi atunci sumele vor fi recuperate de la membrii comisiei .
  Va intreb domnule Teoroc prin mesajele pe care le dati doriti sa incurajati oamenii sa creada ca nu li se acorda sporul voit de catre comisie ? Multi membri din comisia de sporuri sunt membri snlp – va intreb ce vreti sa faceti :ca unii sa ia bani si ceilalti pentru un singur accept sa-si piarda casa sa-si distruga familiile pentru ca in timp valoarea este foarte mare iar membrii comisiei dupa cum stiti este de 5 persoane.
  Domnule Teoroc va rog sa-mi raspundeti cu o varianta plauzibila vizavi cu ordinul 1760.
  Ca fapt divers – am vechime in sistem de 24 ani din care 22 ani la paza.Am lucrat ani buni ca supraveghetor pe sectiile de detinere (inchis ;semideschis ) si cunosc si bunele si relele din executarea serviciului de supraveghere.Actualmente sunt responsabil SSM.
  Carcotasii sincer nu-i condamn pentru ca stiu ca nu vorbesc in cunostinta de cauza.
  Varianta ar fi ca oamenii sa ia spor si comisia sa nu plateasca eventualele „neintelegeri financiare”

 12. Stau si ma intreb daca putem vorbi de sporul tbc fara sa stim cine e ala bacilul Koch si cum se transmite. E ca si cum am vorbi de constelatia Carul Mare crezand ca e ala care trece pe drum!Ei bine,calea de transmitere a lu’ bacilul Koch….. e aerogena,prin picaturile de saliva determinate de tuse sau stranut ale omului bolnav.Romania este in top in ceea ce priveste incidenta bolii.Deci,daca bolnavul tbc nu te improsca cu „precipitatii”, nu prea ai risc de boala. Acu’ stai si te gandesti,poti sa spui cu precizie germana,ca ai contractat boala de la locul de munca si nu de pe strada? Cum dovedesti?Daca ptr radiatii electromagnetice sau ptr flora microbiana poti sa faci determinari,si constati ca sunt peste valorile normale,primesti sporurile aferente.Ptr bacilul tbc, nu poti sa faci determinari, ca sa constati ca depaseste valorile normale si sa primeste spor tbc 24 din 24!Deci,riscul maxim este cand te expui direct!Expunerea directa e atunci cand intre tine si cel bolnav nu este usa,geamul sau peretele.Esti tu cu el,fata in fata,fara obstacole intre voi.Domnul DD a aratat bine situatiile in care se acorda sporul tbc si ce e aia activitate directa ,mai ales ca ,pe cale de consecinta,determina contactul direct.Si va mai spui una si buna:cati dintre cei care lucreaza cu bolnavul tbc, in unitatile noastre, s-au imbolnavit de tbc?Adica voi credeti ca banii luati,confera imunitate? sau tine loc de asigurare?
  Ptr cei care nu au facut supraveghere,le pot spune ca ea se face in cea mai mare parte a timpului si a situatiilor ,prin observare si ascultare,in secret.Eu zic sa nu abuzati si sa vina cineva si sa va ceara lovelele incasate nemeritat!
  In alta ordine de idei, sunt unii care nu deosebesc bine „sporul” de majorare! Ele au aceeasi concretizare finala,aduc ceva lovele la sfarsit de luna,da’ una e sambata sau duminica si alta e…. flora microbiana,de exemplu. Daca S sau D nu trebuie determinate,ca le cunoaste tot romanul….cealalta trebuie determinata.
  Acu’ la final,ce sa va spui?Ia spooooorul,neamuuuule! 😆

 13. Daca sporul nu ar fi de 75% ci doar de ,sa zicem,5% nimeni nu ar mai face atata caz…
  Da` emare si de-aia unii se zgarie pe ochi…
  Astept si acordarea sporului pentru sambete si duminici!Atunci sa te tii ….neamule!! 😀 😀

 14. Dubala Danut si „ia sporul neamule” – in viziunea voastra ce inseamna activitate directa din perspectiva supravegherii, concret? Cat timp supraveghetorul are detinutul in aria vizuala si se uita direct la el? Deci cand se uita la alt detinut, nu mai asigura supravecgherea primului? 🙂 De unde deducem ca supravegherea unui tronson cu 10 camere si 150 de detinuti se face prin mutarea privirii de la un detinut la altul succesiv. 🙂 Iar atunci cand te uiti doar cu coada ochiului la un detinut este de fapt supraveghere indirecta (inexistenta in regulamente), chiar daca atunci cand acel detinut comite o abatere si nu l-ai observat la timp raspunzi direct si total, indiferent cu care parte a ochiului te uiti.

 15. Domnule DD,ptr serviciul efectuat in intervalul 19-19,30/07,30-08,00,cate ore de spor tbc primiti?Totusi nu ne spuneti si noua ce responsabilitati au comisia si directorul unitatii…..De asemenea nu ne spuneti si noua daca supraveghetorul sta numai cu suspectii tbc in alea 9 ore si 30 min sau mai face si altceva….De asemenea nu ne spuneti de unde stie supraveghetorul inainte de confirmarea tbc-ului ca ala e locul „potrivit” unde sa stea 9 ore si 30 min! 😆 Ma scuzati daca spun prostii, asa sunt eu si nu ma pot corecta. Am incercat sa iau memo plus,faringosept si tussin forte,dar degeaba.De d-nul Valy Avram nu zic nimic…….il simpatizez mult de tot!

 16. @”neamul” 10/05-21:47
  Comentariul ar fi mai lung,da`mi-e si lene si e si meciul Bayern-Barcelona..
  Asa ca spun doar;Daca d-tale brav finantist(ca nu poti fi din alt sector…)cineva de-acasa iti schimba periodic si sistematic fizionomia ca o consecinta a abuzului de alcool, nu inseamna ca noi cei care ne desfasuram activitatea pe sectiile detinere suntem niste alcoolici tarati.

 17. Supravegherea se face conform regulamentului „si” prin ascultare.Imi pare rau sa va spun dar dupa cele expuse ar insemna ca in momentul in care ppl.sunt inchisi in camere sa fie cate un agent la fiecare camera in parte la vizeta sa fie continuitatea activitatii directe cu ppl. La penitenciarele care au regim inchis sunt proceduri de acordare a sporului TBC (5 min.-apel ;5min.-perchezitie corporala sumara ; convorbiri telefonice -conform evidentei de la informatica. etc.) toate iesirile a ppl. din camere sunt trecute in registrele de evidenta si conform cu acestea se contabilizeaza orele cu care au avut supraveghetorii activitate directa cu acestia. CAT TIMP ppl. SUNT INCHISI IN CAMERELE DE DETINERE NU SE CONSIDERA ACTIVITATE DIRECTA .Trebuie sa fim constienti ca trebuie sa respectam anumite proceduri pentru a fi in legalitate.In lipsa metotologiei de aplicare a OMJ comisia este in masura sa hotarasca cuantumul orelor care vor fi decontate.Din informatiile mele stiu ca sunt penitenciare care acorda spor TBC, 12 ore si chiar in speta un penitenciar chiar 13 ore (sedinta care se face inaitea intrarii in srviciu ) este traba lor (curtea de conturi).Trebuie sa fim corecti si sa respectam intocmai procedurile (la semideschis dupa ce sunt inchisi in camere se considera ca fiind valabila procedura de la sistem inchis.)

 18. Supravegherea nu poate fi activitate directa decat in putine cazuri.Si chiar daca prin absurd,am presupune ca este o actvitate exclusiv directa,nu poti supraveghea 9,30 ore numai camerele (camera) cu TBC. S-aveti spor daca meritati!

 19. Sporul TBC se acorda pt activitate directa. Activitatea este „supravegherea”. Cat timp nu este intermediata ea este directa. Intermedierea ar fi prin mijloace tehnice sau sobordonati. Daca se acorda pt 9,30 ore atunci se presupune ca in restul de 2,30 ore nu se realizeaza supravegherea si deci daca se produce un eveniment in acest din urma interval, supraveghetorul nu poate fi sanctionat pt deficiente in activitatea de supraveghere avand in vedere faptul ca probabil a primit alte sarcini sau se afla la masa (ca ex).

 20. La Botosani comisia constituita pentru acordarea sporului TBC a hotarat acordarea sporului in cuantum de 9:30 ore /serviciu pe timp de zi (conform programului la sistemul semideschis a usilor deschise).Pontajul orelor pe care supraveghetorul de pe sectie il executa este facut de seful de compartiment . Nu s-a hotarat in comisie de nici o rotunjire de ore.Responsabilitatea orelor din pontaj ii revine nemijlocit sefului de compartiment.

 21. Cred ca acest OMJ este suficient de clar ptr toti cetitorii in legi.Este clar ca tot muritorul ar vrea si el cativa banuti in plus la leafa,si daca se poate, sa fie de la buget,ca de,statul este un manager prost,iar eu ,individul, stiu mai bine sa gestionez. aduc argumentul ,tare,ca bacilul nu poate fi incatusat si ,din 12 ore,cat stau la serviciu,tot atatea ,sunt atacat miseleste de bacil.Si nu ma pot apara! Si ptr ca sunt expus,in linia 1, trebuie sa iau un spor …de bacil! Ei bine,oameni buni,bugetul este al nostru,al tuturor!De ce s-ar duce banii nostri in buzunarele unor farsori,sau de ce ne-am lasa inselati? Pai,asa cum zic inteligentii,bacilul nu are astampar si umbla,umbla…. prin tren ,prin gara,prin paduri…si peste tot.Daca am organismul tarat,epuizat,cu mult alcool in el,bacilul ma doboara! Stie cineva de unde m-am capatuit cu el? De la puscarie, ati ghicit!
  Tot omul stie ca orice spor se acorda proportional cu timpul lucrat in atatre conditii. Sporul nu este o polita de asigurare pe care o incasezi lunar,numai ca exista un risc,cel al imbolnavirii.Hai sa incercam o similitudine cu sporul de noapte! Daca iarna se innopteaqza la ora 17 si se lumineaza la 7,ar trebui sa primesc14 ore spor de noapte! Sau daca un roman doarme 15 ore pe zi,ar trebui sa primeasca 15 ore spor de noapte,numai ca ptr el noaptea nu are 8 ore?Deci,nu mai cereti asa mult,ptr ca contactul direct este mult mai mic de 12 ore pe tura! La fel si sporul de pericol,ptr unii. Stiti ca la MAI, C Conturi a spus ca ptr cei din aparatul central pericolul este O! Sa stiti ca sporurile sunt o componenta variabila a salariului ,iar incasarea lor nu este obligatorie ptr toti!.
  S-aveti spor acolo unde meritati!

 22. OMJ 3544 prevede acordarea retroactiva de la data diagnosticarii pt max 31 de zile. Intervalul orar este apreciat de comisie strict pe baza de pontaje, prezenta bolnavi si determinari la locul de munca. Nu se accepta rotunjiri sau alte artificii. Insa Comisia din unitate are autoritate sa stabileasca. Nu exista procedura de contestare decat pe calea instantei insa putem corecta pe viitor impunand prin mijloace specifice respectarea normelor. S-a purtat deja o discutie cu presedintele filialei SNLP pe subiect.

 23. Pai la BT, dupa ce o sectie a stat in carantina TBC vreo 3 luni, comisia a decis acordarea sporului doar pe timp de zi, 9:30h, prin rotunjire (spre minus). Adica daca un fraier(agent) sta in contact cu un TBC-ist 8:40h, se rotunjeste spre 8h.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)