www.snlp.ro Web analytics

Guvernul modifica drepturile de transport pentru salariatii din penitenciare

CaptureDupa 2 ani de asteptare, proiectul de modificare a HG nr 1398/2007 privind drepturile de transport ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, a fost in sfarsit aprobat de Guvern. Astazi s-a publicat in Monitorul Oficial al Romaniei o alta Hotarare a Guvernului, respectiv nr. 1190/2012 prin care este modificat actul normativ anterior. Modificarile nu sunt multe dar sunt destul de relevante. Avem deci vesti bune dar si vesti proaste. In primul rand, pentru aplicarea hotararii avem nevoie de emiterea unui ordin de ministru la care se lucreaza in acest moment. Anterior era suficienta o decizie a directorului general al ANP.

O reparatie esentiala pe care o produce noul act este eliminarea conditionarii privind situarea localitatii pana la care se deconteaza in limita a 70 km. In conditiile vechii hotarari, daca localitatea se afla la 71 de km, nu se mai putea deconta nimic si aveam situatia in care un salariat domicilia la 20 de km si incasa decontul iar altul la 200 km (ex: Jilava – grup de 30 de navetisti in comuna Rosu – Teleorman) si nu putea deconta niciun kilometru. Acum aceasta situatie este reglata in sensul ca indiferent de distanta pana la localitatea de domiciliu, se deconteaza in limita a 70 km.

Articolul 1, pct 2 al HG 1190/2012 vine cu o veste mai putin buna in sensul ca se introduce o limita: decontarea cheltuielilor de transport se acorda doar in cazurile in care salariatul, sotul/sotia ori copiii aflati in intretinerea salariatului nu au locuinta propietate personala in localitatea in care se afla locul de munca. Deci se restrange aria de aplicare, avand in vedere ca anterior prevederile erau mult mai permisive din acest punct de vedere, scopul fiind limitarea simularilor, precum si a unor situatii care se afla la limita legalitatii.

Document atasat

16 COMMENTS

 1. ce este cu aceasta porcarie de modificare la statut respectiv legea 293.unde sunt prima de concediu,sporurile,pensia speciala etc?oare ce se va intampla cu noi?

 2. Decontul coplatii medicamentelor nu are nimic de a face cu compensarea medicamentelor. medicamentele au tva 9% iar suplimentele au tva 24%. intr-o recepta, medicul imi prescrie un tratament cu ambele tipuri. prin L293, tratamentul este gratuit. platesc la farmacie partea mea de contributie (coplata), iau factura cu bon fiscal, iar stimabilii care raspund de decontarea coplatii (cv facturii), imi deconteaza doar medicamentele care au tva 9%. este ilegal pentru ca ei confunda coplata cu compensarea. cred ca procedura mai trebuie revizuita si de niste juristi adevarati.
  spun asta pentru ca se intampla sa iei de ex. o reteta fara gratuitate de la un medic specialist, cu medicamente 9%, nu iti compenseaza casa nimic, platesti integral pretul si are loc decontul integral al facturii.
  ceva nu se leaga in aceasta procedura. tva-ul medicamentelor nu este o referinta de decont a coplatii. am tratament gratuit prin lege, atunci sa beneficiez de el.

 3. Buna ziua ,d-le Stefan!
  …si in privinta decontului exista o serie de prevederi dar si de interpretari care fac ca aceasta procedura sa fie una greoaie:
  1) ,,bonul de benzina” si nu” bonurile{- unitatea solicita bonuri in valoare de acoperire echivalente cu decontul calculat. nici prezenta si nici fosta HG nu prevede asa ceva. daca imi trebuie 100 litri de benzina, iar eu duc un bon de la inceputul lunii in valoarea respectiva,( pretul benzinei sare aproape periodic),sunt deja in pierdere. daca e din una din zilele in care ma aflu in unitate,ori in concediu , iar nu-i bun. sa alimentez in fiecare zi cu 5 litri pt a avea bonul zilnic, iar e bashcalie.
  – sa faci cerere lunara, cu copii de pe actele masinii, risipa de hartie. se poate face o singura cerere la inceput si atunci cand apar modificari.
  – decontul se face numai pe baza de pontaj. in uele unitati se cere sa intri in unitate cu masina si sa te treci in registru. daca o lasi in afara unitatii, salutare decont pt situatia respectiva.
  Ar putea sa se emita o procedura clara sa nu mai fie loc de interpretari?
  Sa va mai spun de decontul coplatii retetelor
  medicale?

 4. La Colibasi nu s-a deconta transportul pentru delegare pe lunile octombrie si noiembrie. Ratele sunt neplatite, facturile la fel si vin sarbatorile…
  Vom apela la instanta si vom pune sechestru pe conturi. Nu mai putem…

 5. Pentru Sakalu

  Art. 2. – Prevederile art. 7 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2012, aprobata cu modificari prin Legea nr. 182/2012, si ale art. 1 alin. (4) si (5), art. 2, 3, art. 4 alin. (1) si (2), art. 6, 7, 9, 11, art. 12 alin. (2) si art. 13 ale art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80/2010 pentru completarea art. 11 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul bugetar, precum si pentru instituirea altor masuri financiare in domeniul bugetar, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 283/2011, se aplica in mod corespunzator si in anul 2013.
  Adica: fara premieri, prime de vacanta, al treisprezecilea salariu, fara salarii compensatorii sau alte ajutoare la incetarea raporturilor de serviciu ( pensie), fara sporul de 100% pentru orele lucrate in zilele de repaus saptamanal si sarbatori legale, intr-un cuvant Ponta l-a copiat pe Boc.

 6. Am aruncat un ochi pe OU 84/12.12.2012 privind stabilirea salariilor pentru personalul bugetar in anul 2013 si am dat de art. 3 cu urmatorul cuprins:
  „În anul 2013, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, sporurile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare se stabilesc în raport cu nivelul bazei de calcul al acestora utilizate pentru luna decembrie 2011.” !!!

  Asadar, acordarea acestor drepturi se vor raporta ca baza de calcul la decembrie 2011. Raman plafonate !
  Comparativ cu art. 10 privind acordarea unor drepturi pentru alte categorii, ramanem perdanti.

  Oare indemnizatiile in Parlamentul mamut vor ramane la nivelul 2011 ? 🙂 S-ar cam preta masura tinand cont de numarul alesilor. Prevad o buba care va afecta cat de curand viata sociala…

 7. Cei care isi au domiciliul in aceeasi localitate unde se afla si unitatea si nu au transportul asigurat de unitate cum isi deconteaza cheltuielile?

 8. Practic acest OMJ a fost modificat doar in dreptul decontului de la/pana la locul de munca ? Referitor la decontul transportului pentru efectuarea CO s-au mai adus modificari ? Stiu ca erau niste aberatii prin proiect.

 9. daca se mergea pe bun simt, ar fi trebuit sa fie la mintea cocosului ca daca ai proprietate in localitatea respectiva sa nu ti se mai deconteze transportul dar….noi sarim calul ca de obicei. Au fost cazuri in care se deconta si chirie desi respectiva persoana avea casa exact in localitatea unde fusese mutat…dar de, ne facem ca nu vedem…

 10. Scoala care pregateste agentii de la TG. OCNA a trimis in teritoriu noii absolventi,in plina iarna cu tinuta de vara.
  Au avut grija sa le comunice,ca vor fi echipati la unitatile unde vor fi repartizati,in conditiile in care magaziile cu echipament sunt goale.
  Dupa ce au practicat voluntariatul timp de doua luni cu ei,isi permit sa-si bata joc/spunindu-le tare si raspicat,sa nu-si faca probleme ptr. ca vor primi restul de echipament la unitatile unde isi vor desfasura activitatea.
  Cei care mai au cite ceva,dau si ei o geaca,o bluza de protectie,ptr. ca nu poti efectua serviciul pe perimetrul l.d in veston cu fular la git.
  Emitem pretentia ca acestia sa aiba tinuta corespunzatoare,in schimb atit cei de laTG. OCNA cit si ANP-UL,mint cu buna stiinta,stiind ca prin magaziile din unitati cit si la bagr bate vintul.
  Vrem sa formam cadre tinere,bine pregatite, dar in schimb, mintim cu toate nerusinarea.
  Corect ar fi fost sa li se spuna adevarul/si nu pasind motanul dintr-o curte in alta.
  Frumoasa primire in sistem ptr noii absolventi,care din start vad care este de fapt realitatea.
  Minciuna a devenit sport national in sistem.
  Mint conducatorii,mint si cei din esalonul doi si trei si tot asa.
  In schimb le cerem sa fie corecti si sa manifeste loialitate si atasament fata de profesie si unitatea in care lucreaza.
  Inca o dovada a faptului ca sistemul penitenciar romanesc este putred,nu se vrea performanta.
  Ne mai miram de ce societatea civila ne detesta si ne dau note de repetenti.

 11. [quote name=”Mos Craciun”]Mos Craciun a adus o hotarare justa si fara loc de interpretari, abuzuri si urmariri ca in filme din partea unora. Stiu ei bine la cine ma refer, nu vreau sa dau nume acum.[/quote]
  Nu te bucura,
  Stai sa vezi cum aplica ANP metodologia de aplicare a OMJ privind decontarea transportului. Ei adauga la lege decat sa o respecte.

 12. Mos Craciun a adus o hotarare justa si fara loc de interpretari, abuzuri si urmariri ca in filme din partea unora. Stiu ei bine la cine ma refer, nu vreau sa dau nume acum.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)