www.snlp.ro Web analytics

Europa nu este cu Raluca Pruna. Va da socoteala si la Bruxelles

BERLAYMONT BRUSSELS

 

Federatia Europeana a Sindicatelor din Serviciile Publice (EPSU), structura la care sunt afiliate Federatia PUBLISIND si implicit SNLP reactioneaza oficial la sesizarile noastre si cere socoteala ministrului roman al justitiei instiintand-o pe Raluca Pruna ca va fi semnalata Comisia Europeana cu privire la problemele din sistemul penitenciar, daca nu vor fi remediate urgent. 

 

click pe imagine pentru scrisoare (traducerea, mai jos)

Captura de ecran din 2016.10.14 la 08.08.15

 

Catre  Ministrul Justiției

Dna  Raluca Alexandra Pruna

via email raluca.pruna@just.ro; cabinet.ministru@just.ro 

cc NAP, General Directorate Prison Services marius.vulpe@anp.gov.ro  – ooffice@anp.gov.ro

Trade Union SNLP

 

Ref. : JWG/NS/sd

Contact person : Nadja Salson nsalson@epsu.org 

 

Referitor la:  proteste sindicale privind lipsa personalului și compensarea timpului lucrat suplimentar

Brussels, 14 October 2016

 

Stimată doamnă ministru,

 

În numele EPSU, Federația Europeană a Sindicatelor din Serviciile Publice, care reprezintă 8 milioane de lucrători,  inclusiv din domeniul serviciilor penitenciare din Europa, vă scriem prezenta, cu privire la acțiunile sindicale de protest, în curs de desfășurare, împotriva lipsei de personal și a nerecunoașterii orelor suplimentare din sistemul penitenciar din România.

 

Ca urmare a declarația noastre de solidaritate cu SNLP, sindicat membru al federației, emisă în data de 30 septembrie, disponibilă pe site-ul nostru, vă somez să restabiliți dialogul cu sindicatele, care se află deja în a patra săptămână de acțiuni de protest.

 

Pentru EPSU, cererile sindicale,  susținute de marea majoritate a lucrătorilor din penitenciare, sunt legitime și necesită un răspuns urgent din partea dvs:

 

Creșterea efectivelor de personal

 

După cum este recunoscut chiar de administrație, pentru a respecta propriile reglementări naționale și pentru a asigura buna funcționare a penitenciarelor, există astăzi un deficit de 8000 de lucrători în domeniul serviciilor penitenciare.

 

Acest caz flagrant de lipsă masivă de personal are consecințe grave asupra sănătății și siguranței personalului dar și a deținuților, precum și a reintegrarii pe termen lung a acestora în societate. În timp ce suntem pe deplin conștienți de progresele realizate cu reducerea suprapopulării închisorilor în ultimii ani în România, situația rămâne, totuși, extrem de acută și nu este conformă cu Regulile Consiliului Europei privind serviciile penitenciare, care prevăd, printre altele, un număr suficient de personal.

 

Timp liber pentru orele suplimentare

 

În conformitate cu cele prezentate de SNLP, personalul din sistemul penitenciar acumulează anual mai mult de 1 milion de ore suplimentare, din care jumătate nu sunt compensate. Acest lucru înseamnă că personalul muncește gratuit, ceea ce este inacceptabil.

 

Având în vedere că, de curând, pe 7 octombrie am sărbătorit Ziua Mondiala pentru munca decentă, trebuie subliniat că munca decentă înseamnă munca care este compensată prin venit salarial. Deoarece timpul suplimentar de muncă reprezintă un pericol grav pentru sănătate, lucrătorii se pot aștepta cel puțin să fie plătiți sau să beneficieze de compensare. Prin urmare, vă somez să compensați în regim de urgență, chiar și retroactiv, orele suplimentare prestate.

 

În plus, orele suplimentare excesive ridică semne de întrebare puternice cu privire la aplicarea corectă a directivei UE privind timpul de lucru, care prevede, printre altele, pentru un timp de lucru maxim săptămânal, incluzand orele suplimentare, un număr de  48 de ore și o perioadă minimă de repaus de 11 ore consecutive pentru fiecare perioadă de 24 de ore lucrate. De aceea, am dori să știm, în  ce măsură această directivă  UE privind sănătatea și securitatea, este respectată în domeniul serviciilor penitenciare înainte de a semnala Comisiei Europene situația existentă.

 

Respectarea principiului nediscriminării între angajați

 

Înțelegem că în luna August, prin Hotărâre de  Guvern, au fost eliminate aspecte discriminatorii în ceea ce privește drepturile salariale în sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, care au fost aplicate cu succes în toate serviciile, inclusiv poliție și armata, cu excepția serviciilor penitenciare.

 

Știm că unele reguli pot varia în aplicarea lor în serviciul public, pe baza consultării cu sindicatele, având în vedere nevoile specifice ale lucrătorilor și serviciilor în cauză, totuși nu este clar de ce principiul general al egalității de tratament între lucrători a fost încălcat.

 

Respectarea dialogului social

 

Dialogul social care funcționează este esențial pentru bunăstarea la locul de muncă și pentru găsirea soluțiilor de lungă durată, astfel încât este urgent să fie reactivat având în vedere că asistăm la a patra săptămână de proteste.

 

În urmă cu doi ani, EPSU a participat în calitate de partener la un proiect de dialog social implementat de SNLP, finanțat de  guvernul norvegian, cu implicarea afiliaților noștri precum și a reprezentanților administrației penitenciare din România (ANP).

 

Obiectivele principale ale proiectului au fost schimbul de bune practici și politici în ceea ce privește dialogul social, managementul serviciilor penitenciare, instruirea și respectarea cerințelOR de sănătate și siguranță în muncă. Rezultatele au fost extrem de încurajatoare datorită angajamentului ferm din partea sindicatelor și ANP în ceea ce privește îmbunătățirea pe termen lung a serviciilor penitenciare și dialogul social.

 

Deoarece EPSU a fost deosebit de angajat în acest proiect, suntem dezamăgiți astăzi că subiectele împărtășite și care ne-au unit împreună cu Administrația Națională a Penitenciarelor  par să nu reziste  în timp.  

 

De asemenea, mi se pare important să ne reamintim că a fost unanim acceptat că politica și practica dialogului social este o valoare fundamentală a modelului social al UE la care am aderat și că nu există nici un motiv pentru care acestea trebuie să fie suspendate în  sistemul penitenciar.

 

Rămân la dispoziția dumneavoastră pentru orice informații suplimentare pe care le solicitați, în tim ce colegii noștri de la SNLP ne vor ține la curent cu evoluțiile ulterioare.

 

În așteptarea răspunsului dvs,

 

Cu stimă,

Jan Willem Goudriaan

Secretar general EPSU 

 

Traducere si coordonare demers: Adrian NEAGOE Vicepresedinte SNLP

4 COMMENTS

  1. Felicitari ambelor organizatii sindicale care au dat dovada de profesionalism!Noi sindicalistii dorim insa continuarea reformelor cerute in ritm cat mai alert cu putinta.Si nu vrem asta din orgoliu prostesc,ci ca o masura urgenta si necesara la problemele grave acumulate in acest sistem penitenciar ramas cu mult in urma multor domenii de activitate sociala!Forta SNLP!Avem incredere in voi!

  2. Felicitari celor doua organizati sindicale.Pe iei si pe mama lor de hoti si mincinosi .Nu ne vom opri din proteste pana cand nu vom primi tot ce am solicitat.

  3. Felicitari,asta inseamna unitate si solidaritate.
    Sa speram ca dupa ce va scapa de noi doamna Pruna nu va mai avea loc nici la Bruxell.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)