www.snlp.ro Web analytics

Doliu pe termen nelimitat

Angajaţii Penitenciarului Drobeta-Turnu-Severin, membri ai Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) au intrat de ieri în doliu pe termen nelimitat, prin purtarea de banderole negre pe braţ.

Oamenii sunt nemulţumiţi de re­ducerea salariilor cu 25 de procente şi de pierderea unor drep­turi. Agenţii şi funcţionarii susţin că au ajuns să muncească forţat  prin neplata orelor suplimentare.

„Am început un pro­test prin grevă japoneză, am intrat în doliu, normal, deoarece şi sistemul pe­nitenciar este tot în doliu, în primul rând pentru sa­larizare. Ni s-a promis că după cele şase luni de austeritate de reducere a salariilor – în realitate la noi cu peste 40 la sută – vom reveni la salariile pe care le-am avut. Din păcate, se anunţă că nu vom reveni şi că vom continua cu aceste măsuri drastice de austeritate, dar ratele nu le-a redus ni­meni la bănci, iar datoriile, din contră, au cres­cut”, a spus Adi Prundeanu, preşe­dintele SNLP Mehedinţi.

Personal redus

O altă problemă acută şi care persistă de mai multă vreme este lipsa per­so­nalului. „A doua problemă este aceea că sun­tem puşi să lucrăm de unul singur în posturi unde ar trebui să fie doi. Riscăm mai mult şi nu ştim pentru ce. Echi­pa­mentul ne-a fost redus cu 25 la sută, noi nu venim în pantaloni scurţi la serviciu. Pe lângă echipament, ni s-a redus şi norma de hrană, cred că nu putem mânca cu 25 la sută mai puţin. Avem probleme cu personalul – lipsă de cadre, ca întotdeauna aceasta este o boală care se propagă an de an şi suntem minţiţi că se va rezolva şi nu s-a mai rezolvat. Avem pro­bleme cu dotările, care sunt vechi, dar lă­sând aceste aspecte deoparte, sunt riscurile pe care ni le asumăm în această me­serie. Cred că în perioada viitoare această meserie nu va mai fi atractivă pentru nimeni”, a mai spus liderul de sindicat.

Risc de agresiuni fizice

Sindicaliştii mai cer protecţia angajaţilor, acordarea de despăgubiri de risc, aplicarea de reguli europene şi pentru personal, nu doar pentru deţinuţi, dar şi investiţii în penitenciarele din ţară care „se năruie” din cauza lipsei de personal. „Lucrăm între persoane private de libertate, sunt riscuri de agresiuni fizice, de agresiuni verbale, ameninţări la adresa familiilor noastre. Tot timpul ne confruntăm cu aceste probleme, deja este un lucru cotidian pentru noi, ne-am obişnuit, dar dacă ar fi cineva din exterior şi ar vedea lururile astea cred că nu s-ar împăca cu ele aşa repede, iar aceste riscuri nu mai merită să ni le asumăm pentru salariile de mizerie pe care le luăm acum”, a adăugat Adi Prundeanu.  La mitingul de astăzi, din capitală,  participă  20 de angajaţi de la Penitenciarul Severin.

Informatia de Severin

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)