www.snlp.ro Web analytics

Despre puscarii in programul de guvernare 2017-2020 – mai bine amnistii decat penitenciare noi

not real by thesilentwarrior89 d8qofbxCelebrul program de guvernare pe care-l făcu Liviu Dragnea include si cate ceva despre penitenciare. Daca citim programul, primul paragraf in care suntem mentionati e un fel de principiu consacrat „in slujba cetateanului” care suna de fapt ca o banala activitate propusa ca sa nu zicem ca nu am scris nimic. Dar cine suntem noi sa ne dam cu parerea? „Principiul” respectiv isi propune o analiza riguroasa pentru un plan de masuri, pentru conditii umane de detentie, pentru evitare sanctiuni CEDO… Nu ca ne trebuie, dar macar sa nu fim amendati…

Dupa un principiu de tip „vom analiza ca sa ne propunem”, constatam brusc, fara nicio analiza, realitatea invechita a unui sistem care nu-si poate realiza rolul de custodiere la nivelul normelor europene, mai constatam ca sunt conditii naspa de detentie, deci nu ne mai trebe nicio analiza si mai aflam ca CEDO ne da na-na la poponeț destul de des cu fel de fel de amenzi, apoi ne propunem sa continuam investitiile care inca n-au inceput (adica sa continuam stagnarea), sa consolidam probatiunea care e oricum in aer total si sa mai facem un institut, ceva.

In realitate stim de tinta majora pe care o constituie amnistierea/gratierea valorilor incarcerate in conditiile inumane si mai stim ca tinta privind reducerea recidivei de la 40% la 30% este doar o vorba-n vant mai ales ca nimeni nu stie rata de recidiva din Romania. Unii o dau la 70%. Depinde unde te uiti. Avem o medie anuala de 43% recidivisti dar mai avem si vreo 24% cu antecedente. Nici nu nu stim cat de relevant este in comparatie cu alte mari belele ale sistemului nostru.

Poate treaba asta cu scaderea recidivei ar merge pusa-n practica si ar genera cu adevarat un impact financiar urias daca politicienii astia si-ar face timp sa puna in aplicare propriile hotarari adoptate cu greu dupa multa munca si insistente ale specialistilor din sistemul nostru. Avem astfel HG nr 389 din 27 mai 2015 privind aprobarea Strategiei naţionale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, 2015-2019 – act normativ in vigoare din 16 iulie 2015.

Dar credeti ca s-a mai facut ceva dupa adoptarea strategiei? Vreo intalnire, vreo preocupare? Evident ca nu. Si pana la acest HG ne-am tot spus ca lipsa de preocupare este cauzata de inexistenta unor norme setate prin acte normative, care sa asigure continuitate strategica intre mandatele politice. Inseram mai jos, inainte de extrasele din planul Dragnea doar concluziile in cifre ale studiului care a stat la baza adoptarii strategiei ca sa intelegeti cat costa indiferenta decidentilor, pentru care plateste poporul roman: 

Captura de ecran din 2017.01.06 la 17.05.35

 

 

Program de  guvernare 2017-2020

(extras)

 

Capitolul Justiție 

 

Justiție în slujba cetățeanului! 

 

(…)

Guvernul susține valorile fundamentale ce consacră următoarele principii: 

(…)

Se va realiza o analiză riguroasă la nivelul penitenciarelor care va viza elaborarea unui program de măsuri imediate de natura legislativă și administrativă. Scopul este crearea de condiții care să respecte statutul și demnitatea umană și să evite sancționarea României de către organismele internaționale. 

(…)

 

Drepturi fundamentale 

 

Pornind de la realitatea unui sistem penitenciar învechit care nu își poate realiza rolul de custodiere și reintegrare socială în acord cu standardele privind drepturile omului, precum și de la faptul că pe rolul CEDO se află aproximativ 1.000 de cauze privind nerespectarea condițiilor de detenție, sunt necesare măsuri pe termen scurt și mediu: 

 

20. Continuarea proiectului de investiții în penitenciare și de modernizare și extindere acolo unde locațiile permit. 

 

21. Alocarea de fonduri europene conform solicitării transmise de România și Italia, în martie 2015, cărora li s-au adaugat alte 10 state membre, pentru finanțarea infrastructurii de penitenciare. Efecte: respectarea drepturilor fundamentale, reducerea supraaglomerării și evitarea condamnării României la plata unor sume importante ca urmare a condamnării de către CEDO. 

 

22. Consolidarea sistemului de probațiune ca formă de diminuare a populației din penitenciare. 

 

23. Aplicarea Strategiei de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, elaborată pentru perioada 2015-2019. Efecte: ținta de reducere a recidivei de la 40% la 30% și diminuarea astfel a costurilor cu anchetarea, judecarea, condamnarea și executarea pedepselor. 

 

24. Reînființarea Institutului Român de Criminologie, instituție independentă, pentru ca împreună cu Ministerul Justiției, Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române, Parlamentul României, reprezentanții sistemului judiciar și facultățile de drept, să contribuie la elaborarea principalelor elemente de politică penală ale statului român. Efecte: legislația penală se bucură de stabilitate și să se evite conflictul cu textele constituționale referitoare la drepturi fundamentale. 

 

25. Promovarea standardelor europene în materia prezumției de nevinovăție în acord cu Directiva 346/2016. 

 

(…)

5 COMMENTS

 1. Va salut,știe cineva dacă au fost trimise de către unități către casa sectoriala de pensii adeverințele cu Meritul Militar acordat la începutul lunii decembrie 2016?

 2. amnistie, amnistie, am înțeles. Sunt de acord sau, mă rog, ar trebui să fiu de acord. Dar, până la ce maxim al pedepsei? 5 ani? și pt.ce tipuri de infracțiuni? Și după aia? Ce facem cu ei? Că de strategii suntem plini. Cred că suntem cei mai mari strategi ai lumii (pe hârtie).Cum facem să scădem riscul de recidivă? Că, degeaba facem amnistie, dacă nu avem și finalitatea măsurii. Mă refer la infracțiunile comise de ”no name”, nu de cele săvârșite de persoane cunoscute, ce au avut funcții și au săvârșit infracțiuni ale ”gulerelor albe”. Să-mi răspundă cineva la întrebarea asta. Ce se urmărește prin amnistie?

 3. Va veni ea si primavara si sigur va trebui sa continuam de unde am ramas cu pruna.
  In nemernicia lor astia nu se lasa pina mu ii jupuim de vii conform normelor bastinase,asa cu ar trebui procedat cu toti vei lipsiti de onoare.

 4. Bine zis „vin ai nostrii pleaca ai nostrii”restul cunoasteti.
  Ma uit cu lehamite la politicienii nostrii si la nonsalanta cu care expun tot felul de solutii lipsite de cel mai bun simt fata de cetateanul de rind,contribuabil cinstit si nepatat.
  Nu numai ca vor sa-si gratieze penalii dar vor si lege care sa le permita sa candideze indiferent de hotiile savarsite.
  In aceasta situatie va intreb domnule presedinte,nu ar fi cinstit si corect sacerem si noi egalitate in sensul eliminarii din statut a prevederii vare pune capat carierei unui fpss care a fost condamnat penal si nu ma refer la.condamnari de coruptie sau in legatura cu serviciul desii pe ei ii vedem mereu dormind in scaune mai rau ca hopamitica.

 5. De fiecare data (de alegeri) ne facem sperante ……si tit de fiecare data ramanem cu ochii in soare.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)