www.snlp.ro Web analytics

Comunicat SNLP-FSANP. Refuzul muncii suplimentare ca reactie la refuzul de a aplica legea. Incepem protestele

click pe imagine

Captură de ecran din 2016.09.13 la 15.50.42

 

COMUNICAT

ACTIUNI DE PROTEST IN PENITENCIARE

 

Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP), membra a Federatiei PUBLISIND si a Blocului National Sindical, si

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) membra a Confederatiei Sindicale Cartel ALFA,

Organizeaza joi 15 septembrie 2016, ora 12,00 la sediul Blocului National Sindical din Str Turturelelor nr 11A, etaj 3, sector 3, Bucuresti

CONFERINTA DE PRESA

 

Refuzam munca (suplimentara) ca reactie la refuzul Ministerului Justitiei de a aplica legea.

Declansam actiuni de protest pe termen nedeterminat in tot sistemul penitenciar

 

Sub pretextul corectarii unor inechitati salariale Guvernul tehnocrat legalizeaza discriminarea impartind sistemul national de aparare in smecheri si fraieri. Prin OUG 20/2016 se stabileste ca toti salariatii din familia ocupationala aparare si ordine publica, inclusiv cei din penitenciare, trebuie sa aiba incluse in salariu sume compensatorii reprezentand salariul de merit in plata in anul 2009.

Ministrul muncii si al justitiei, sub patronatul executivului in exercitiu,  decid peste lege ca, desi in penitenciare a existat salariu de merit in plata in 2009, totusi norma nou adoptata, chiar daca nu contine elemente de ambiguitate, nu ar trebui aplicata si pentru agentii si ofiterii de penitenciare, pentru ca salariile lor sunt bune si pentru ca celelalte institutii din sistemul national de aparare se opun, motiv pentru care la data de 10 septembrie 2016 toate salariile platite in structura de aparare au inclus acest drept, cu exceptia penitenciarelor.

Ca reactie la primul act de fragmentare a structurii de aparare nationala prin decizie politica luata cu nerespectarea legii, am decis sa protestam cu toata forta si cu toate armele. Nu mai avem dreptul la greva, suprimat in 2011 prin Legea dialogului social, insa avem dreptul sa refuzam munca suplimentara iar simpla activare a acestui drept minor va paraliza activitatea din penitenciare. Avem dreptul sa pichetam unitatile si sa organizam mitinguri de amploare, asa cum am mai facut-o!

Daca un sistem conceput sa fie sigur, poate fi blocat prin simplul dezacord de a presta munca peste durata normala a timpului de lucru, ingrijorati-va! De astazi, salariatii din penitenciare nu mai muncesc peste program. Este dreptul lor. Sa pazeasca perimetrele generalii MAI si MApN care apreciaza ca suntem prea bine platiti. Se le pazeasca MJ si ANP utilizand detinuti, camere video sau roboti!

Acumulam un milion de ore suplimentare intr-un an, cu nenumarate cazuri in care salariatii depasesc plafonul de 180 de ore peste care trebuie cerut acordul sindicatelor ori chiar plafonul maximal de 360 de ore. Avem salariati care in luna august totalizeaza deja 800 de ore suplimentare pe anul in curs! Din cele 1 milion de ore in plus, prestate de aproximativ 5000 de oameni, mai putin de jumatate sunt compensate cu timp liber. Restul nu se pot plati. Este interzis prin lege. Asa cum nu se pot acorda nici zilele de concediu legale, restantele pe anul trecut fiind departe de a se epuiza!

Sistemul penitenciar nu are solutii pentru a diminua munca in plus. Angajarile din ultimul an sunt neutralizate de numarul urias de pensionari (peste 1000) din anul in curs. Cei nou incadrati din exterior au statut de debutanti timp de un an de zile si nu pot primi misiuni similare agentilor cu experienta. Numarul orelor suplimentare va creste constant cu toate ca un numar mare de posturi de paza a perimetrelor este asigurat cu detinuti! Si asta se intampla de decenii cu toate ca cei care ne coordoneaza indraznesc sa afirme ca stam bine pe linie de resurse si de drepturi.

Avem 15.000 de posturi prevazute din care sunt ocupate 12.000 insa aplicarea recenta a unor standarde (propuse de sindicate) aprobate prin decizie ANP cu avizul MJ a confirmat un necesar real de posturi, raportat la o serie intreaga de indicatori care tin de sistem si de legislatie, de 20.000! Lucram la cote de avarie, pe bugete subdimensionate, de decenii intregi si o facem bine, contrar denigrarilor si atacurilor constante care ne descriu ca tortionari sau teroristi. Blamati de o parte din presa si tradati de proprii conducatori, am decis ca totul are o limita!

De astazi, cei care ne conduc vor incepe sa invete cum este sa respectam toti legea strict. Am acceptat prea multe compromisuri care ne-au transformat intr-o masa de manevra si aproape ca am inceput sa credem ca asta este normalitatea. De azi SNLP-FSANP nu isi mai dau acordul pentru depasirea numarului de 180 de ore suplimentare anual iar cei care vor ignora dezacordul vor raspunde public, disciplinar si penal.

Tot de astazi, sub coordonare si protectie sindicala (procentul de sindicalizare fiind de 90% in sistemul nostru), salariatii isi exprima in scris refuzul de a presta munca suplimentara conform Codului muncii. Intregul personal a notificat angajatorii ca in luna octombrie nu mai accepta planificarea in serviciu peste numarul de ore lucratoare ale lunii. 

Angajatorii care isi vor permite sa ignore notificarile sindicatelor si ale salariatilor vor fi pusi la zid fara mila, chiar daca ne sunt sefi, colegi sau rude. Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca in plus iar parchetele din Romania deja s-au exprimat pe astfel de spete. Exista jurisprudenta. Lipsa unui refuz expres prezuma acordul tacit, insa cand refuzul se materializeaza, compromisul nu mai este o solutie iar angajatorii nu se pot prevala de lipsa resurselor umane intrucat aceasta stare de fapt nu poate fi plasata in sarcina angajatilor!

Urmeaza pichetarea tuturor penitenciarelor precum si un miting de 2000 de oameni in fata Ministerului Justitiei. Guvernantii trebuie sa inteleaga ca suntem determinati sa ne obtinem drepturile si ca nu vom da inapoi. Nu suntem sclavi pe plantatie si nici fraierii sistemului national de aparare! Ne dedicam profesiei noastre si ne asumam riscuri in fiecare zi. Iar in schimb nu pretindem nimic mai mult decat RESPECTAREA LEGII!

 

***

 

Atasam adresele inaintate MJ/ANP precum si notificarile depuse in vederea refuzului de a mai presta munca suplimentara, in conformitate cu prevederile Codului muncii.

 

***

16 COMMENTS

 1. nu este prima data cand avem o astfel de atitudine / de fiecare data cand a fost necesara o reactie, am avut-o

 2. Asta e atitudinea pe care o astept din partea sindicatelor de multa vreme. Sa nu ne mai lasam calcati in picioare de orice nepot de bani gata , ajuns peste noapte ministru-tehnocrat. Daca am sa vad respectat si regulamentul de paza, escortare si supraveghere o sa castigati adevaratul respect din partea oamenilor.

 3. paznic la hoti – multe sunt in aceeasi zi si in aceeasi saptamana (magistrati, agricultori, camionagi…) dar ne urmam calea / nu avem cum sa asteptam la rand

  bizaar – daca ai semnat notificare ai semnat ca in octombrie nu vrei sa mai faci nicio ora in plus / treaba cu plafonul este in raport cu sindicatele / sindicatul poate zice NU peste 180 de ore anual / omul poate zice NU la orice minut in plus din luna octombrie (codul muncii !!!) / sa intelegem diferenta

 4. D-lor lideri nu vreau sa dau sfaturi dar la conferinta de presa( daca va fi cineva interesat pt ca vad in aceeasi zi si protestul camionagiilor care cred ca vor acapara stirea zilei), cred ca ar trebui evidentiat, nuantat, batut moneda pe faptul ca din 20000 de posturi normale de lucru noi lucram cu aprox jumatate din acest efectiv. SI O FACEM F BINE DACA NE RAPORTAM LA NR DE EVADARI, ASTA CRED CA TREBUIE SPUS SUS SI TARE( cum invatam la Jilava in 1996- tot ce ai de spus spui ferm si cu voce tare 😆 )

 5. Avem (editat)!! Astăzi am semnat …eu nu mai depășesc plafonul de ore cu nici măcar un minut! Dumnezeu și a întors fata către noi pacatosii. Va multumesc dle Teoroc !

 6. „vor fi pusi la zid fara mila, chiar daca ne sunt…..rude.” Aici nu sunt de acord. Ce vina au rudele ca ne sunt rude?Deci,ocrotiti rudele,indiferent de grad-unchi ,nepoti sau nasi(finul,da)

 7. Sper ca aceasta actiune sa ramana in amintirea tuturor lucratorilor de penitenciare ca fiind una de succes si cred cu tarie ca putem aduce la miting mai mult de 2000 de oameni,nu ne putem permite sa pierdem aceasta lupta suntem condamnati sa o castigam -avem o singura varianta lupta pe toate fronturile nu avem ce pierde.
  Am fost denigrati si huliti de proprii conducatori ce poate urma ?
  Cine nu a facut pasul sa semneze o adeziune pentru a face parte dintr-o organizatie sindicala este timpul sa o faca ,mai multi inseamna mai multa putere.
  Sa auzim numai vesti bune .

 8. Asta era atitudinea pe care o asteptam de la cei care conduc sindicatele! Urmeaza sa dezlantuim Iadul!

 9. In continuarea lui Dan as mai adauga:
  5)Angajari masive de personal,(nu simularea tardiva care se face acum,praf in ochi de angajari si ies la pensie tot atat,sau chiar mai mult decat se incadreaza)ca sa-ti poti indeplini serviciul in conditii optime,sa-ti poti lua concediul conform planificarii,sa-ti poti lua recuperarile cauzate de orele suplimentare care se strang in fiecare luna cu zecile.
  6)asigurarea tinutei de serviciu la standardele cerute de UE si suplimentarea normei de echipament la nivelul MAI.
  7)Si nu in ultimul rand constituirea la nivelul ANP a unui serviciu de relatii cu publicul si cu mass-media(daca cumva nu este deja)dar serviciu care sa apere onoarea si demnitatea angajatilor si a institutiei din care fac parte,atunci cand aceasta este lezata fara argumente si probe solide,mergand pana la actionarea in instanta si cererea de daune morale si materiale din partea entitatilor si elementelor care destabilizeaza,mint,razvratesc si calomniaza.

 10. 1-Salariul de merit
  2- Sporul de studii
  3- Ajutarea fpss in a achizitiona locuinte iar acolo unde fpss platesc rate in achizitionarea unei locuinte MJ sa deblocheze fonduri pentru plata ratelor exact ca in cazul chiriilor
  4- Respectarea de indata a ROESPS
  Vai de ea pruna , cine a pus coada la pruna ?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)