Clasa VIP de puscarie, partea I
Urmarind firul intrebarilor formulate de un reprezentant mass-media ne-am trezit cu un intreg articol pe o tema care poate fi de interes, astfel incat ne-am gandit sa-l punem la dispozitia tuturor, intrucat Ziarul Adevarul a preluat doar cateva paragrafe, inclusiv cel in care ne aparam identitatea. Poate ca multi se vor plictisi inainte de final dar asta nu ne supara. Articolul in sine reprezinta un document de pozitie. Subiectul are legatura cu mediatizata favorizare a unor detinuti VIP prin puscariile patriei si cu metamorfoza tot mediatica desi ilogica a imaginii personalului de penitenciare din tortionari in ingrijitori de lux. Ne stiam noi lipsiti de identitate dar acum suntem deja fara nicio cauza. Culmea este ca ministrul justitiei, principala noastra protectie in plan public, a ajuns sa ne fie inamic, iar asta ne impinge sa ne luam soarta in maini.
***
Detinutul-VIP a aparut ca si specie, cu mult timp in urma, dar s-a produs o metamorfoza. In esenta descrierea ca VIP poate pacali. Odata intrat in sistem, VIP sau nu, stai in sistem si ramai privat de libertate o perioada. Iar camera in care stai nu poate fi comparata, indiferent de eventuale peticeli, cu camera unui hotel chiar din cea mai proasta categorie. La puscarie nu exista intimitate si nici lux. Exista programe, controale, perchezitii, apelurile de dimineata si seara, multa galagie, obscuritate, agresivitate, riscuri etc. Oricum ai colora-o, e puscarie! Cine are dubii, trebuie sa dea o tura in interior.
Nu exista criterii de importanta clare pe care poti clasifica detinutii chiar si informal. Unii sunt interlopi celebri si cu renume de proxeneti, de camatari sau chiar de asasini, altii sunt fosti parlamentari etc, insa comportamentul lor in sistem difera foarte mult, fara nicio logica ci doar in legatura cu personalitatea lor si adaptarea la mediu. Primul detinut cu notorietate publica si nu in mediul interlop nu a fost Adrian Nastase. De-a lungul timpului s-au mai succedat celebritati politice. Din cate stiu primul parlamentar incarcerat a fost deputatul Gabriel Bivolaru. Iar intrarea acestuia in sistem nu a produs nicio mare senzatie.
Este adevarat ca dupa arestarea lui Adrian Nastase si a lui Sorin Ovidiu Vantu lucrurile au luat o intorsatura mai aparte iar sistemul penitenciar din Romania a inceput sa inregistreze o rata a absorbtiei de VIP-uri remarcabila, concomitent cu accelerarea luptei anticoruptie. Insesizabil, celebrii interlopi care candva se aflau pe blazon au fost impinsi in derizoriu de fosti ministri, europarlamentari, patroni de cluburi, impresari si asa mai departe. Afluxul de fosti politicieni, de oameni din lumea buna, la puscarie, a schimbat lucrurile in ultimii ani.
Fara sa fie vorba de favorizare, dintotdeauna a fost acordata atentie repartitiei in camere cand era nou-depus un arestat sau condamnat care anterior exercitase atributii ale unei functii publice (judecatori, procurori, politisti etc). Nu erau aruncati la intamplare in camere cu detinuti la a caror incarcerare poate contribuisera. Penitenciarul nu este lagar de exterminare ci un loc in care se incearca reintegrarea sociala desi stim ca aceste intentii sunt profund contestate din pricina finalitatii mai greu de inteles.
Ofiterii si agentii de penitenciare sunt oameni nu roboti. In Romania nu avem unitati sau sisteme de siguranta care sa separe total personalul de detinuti. Multi dintre europenii care ne-au vizitat au realizat ca apropierea asta a angajatilor de persoanele private de libertate are si aspecte bune. Apropierea umanizeaza si totodata permite culegerea de informatii, preintampinarea unor evenimente. Desi avem un sistem foarte prost bugetat si o lipsa acuta de resurse, totusi reusim cumva sa stam bine in sensul ca o evadare din penitenciar este ceva cu totul rar in Romania, desi sistemul este din ce in ce mai deschis ca reguli si activitati. Dar apropierea creeaza si riscuri, evident.
Prin urmare, daca avem un sistem cu contact total intre personal si detinuti, atunci cand la punctul de primire se prezinta un fost prim-ministru al Romaniei va fi intampinat de un agent care, echilibrand intre profesionalism si emotie, va avea o anumita atitudine. Si acelasi tip de relatie continua pe toata durata pedepsei. Bineinteles la un moment dat se seteaza parametrii si devine mai simplu. Dupa caz. La noi nu se apasa pe butoane de la distanta si nu se privesc detinutii din turnuri inalte. II atingi, il perchezitionezi amanuntit, il insotesti, discuti cu el, il convingi. Sau te conving ei. Aici intervin experienta, integritatea, stapanirea de sine, autocontrolul, tactul si multe alte calitati. Dar cum spuneam, suntem oameni.
De la un caz la altul, detinutul VIP poate sa se manifeste diferit. Daca accepta situatia si se adapteaza este mai simplu. Daca se revolta sau vrea atentie suplimentara este mai greu. Intre salariati exista diferente. Unii sunt mai intransigenti si isi asuma cu usurinta riscurile unui comportament mai ferm care insa nu garanteaza intotdeauna succesul unei interventii. Altii sunt mai emotivi si se lasa impresionati mai usor de manevre psihologice sau presiuni psihice exercitate de persoane foarte abile care au manipulat partide sau chiar opinia publica.
Evident ca o existenta marcata de privatiuni activeaza instincte care nu sunt neaparat de supravietuire dar sunt in legatura cu asigurarea unor conditii mai bune de trai. In Romania nu putem asigura camere individuale ca in Luxemburg sau in alte state si probabil ca va mai trece un secol pana cand vom avea o unitate similara celei de la Fleury-Merogis de langa Paris unde 7000 de detinuti sunt cazati maxim cate 2 in camera. Si in mod cert nu vom putea accepta utilitatea unei unitati cu doar 4 locuri pentru detinuti tineri cu mari riscuri de a deveni viitori super-infractori, ca in Norvegia unde de altfel asasinii in masa isi pastreaza dreptul de vot sau penitenciarele fara ziduri, total ecologice, sunt o normalitate.
Cat de simplu credeti ca este sa repartizezi intr-o camera unde sunt cazati alti 20 de detinuti care au comis diferite infractiuni, un fost ministru sa spunem? Daca dupa repartitie, se prezinta in audienta si declara ca viata ii este in pericol in camera respectiva, ce optiuni avem? Sigur ca putem aprecia ca exagereaza. Insa in penitenciar nu te poti juca cu astfel de semnalari. Daca a doua zi respectivul este gasit mort in camera, suntem vinovati, opinia publica ne va descrie ca tortionari, ne paste linsajul. Daca luam de buna semnalarea, vom incerca sa-i gasim un loc mai sigur insa asa ceva nu prea exista. De aceea se tinde spre o presetare a separarii pe camere care sa nu genereze riscuri de agresiune fizica sau psihica. Se tinde spre cazarea detinutilor care au exercitat functii publice, pe cat posibil grupati, in camere cat mai mici, astfel incat riscul unor evenimente negative sa fie minimizate.
Repartizarea haotica a detinutilor cu ignorarea păturilor sociale nu este in avantajul niciuneia dintre parti. Cei cu un nivel mic de cultura, crescuti poate in strada si actionand pe baza de instinct vor fi deranjati de tabieturile unei persoane instruite care nu se va distra la manele sau filme indiene si va protesta cand TV este dat tare sau cand se injura in camera. Riscul unei divergente devine iminent si atunci toate partile au de suferit inclusiv personalul care trebuie sa intervina si va raspunde pentru orice vatamare produsa. Nu facem experimente ci incercam sa ne organizam intr-un sistem depasit de vremuri cu un buget inghetat de prin precambrian, indiferent ca cerintele tot cresc.
va urma
11 COMMENTS
Comments are closed.
Se spune ca Nastase n-a incercat sa se sinucida; ii statea Basescu in gat.
[quote name=”POP”]Pe noul ordin privind echiparea este specificata culoarea uniformei de serviciu fiind bleumarim ce am primit este cam neagra .Este corect?[/quote]
Corect. Dar si calitatea nu este aceiasi cu cea prezentata,nu mai spun de calitatea incaltarilor. Bocancii sunt parca niste galosi din epoca de aur, iar „pantofii” pentru santiere sau pentru cei din sistem care se simt calcati pe bombeuri , sefiiin speta.
Nasty,
Nu se pune problema reeducarii celor enumerati de tine. Dar vezi tu, cred ca esti unul care nu a inteles mesajul acestui articol. Si ca sa-ti argumentez ca nu ai inteles, ai folosit in enumerarea ta niste nume carora le-ai asociat la gramada o sintagma: reeducarea. Consideri ca pentru aceste persoane este valabila aceasta sintagma ?
Pe langa asta, tot din enumerarea ta reiese ca pui pe acelasi palier pe Nastase cu alde Becali. Ca fapt divers, i-ai supune pe cei doi la un program la gramada, fara sa tii cont de notorietatea fuecaruia ? Daca Becali e unj semianalfabet, acelasi lucru il poti spune despre Nastase sau Babiuc ?
Nu cred ca trebuie date explicații. SRI-ul nu da. Poți zice ca ei au un șef, nu ca ministrul nostru. Cine nu crede sa poftească sa vadă….
[quote name=”socio”]cine nu munceste acolo, pe sectii, nu intelege[/quote]
De unde să știe de la birou sunt agenți care nici nu știu care secții sunt sau posturi de pază în Penit undelucreaza
Si s-au reeducat nastase, becali,babiuc, copos..etc?
Pe temă asta s-ar putea face un studiu de cătrespecialiști, psihologi din sistem. Ar fi și o temă de doctorat.
Felicitari pentru articol. Astept si continuarea. Pana la urma lucrurile cu aderavat reale trebuiesc sa iasa la lumina indiferent daca face placere sau nu multora dintre noi. E un supliciu sa tot vedem reactii ale unor neaveniti care nu au avut vreodata legatura cu sistemul penitenciar. Concluziile acestora cateodata, daca nu chiar de fiecare data, ma revolta la maxim.
Trebuie sa militam pentru separera pe categorii ale detinutilor indiferent daca unii considera ca facem un favor unor categorii de genul celui lui Nastase. Nu este niciun favor. Desi o astfrel de persoana a fost condamnata trebuie sa tinem cont de faptul ca are o educatie, o disciplina si un respect aparte pentru institutie si oamenii care lucreaza in aceasta institutie. Sunt lucruri pe care nu le pot respecta detinutii boschetari indiferent de cata educatie ai incerca sa-i bagi pe gat.
Pe noul ordin privind echiparea este specificata culoarea uniformei de serviciu fiind bleumarim ce am primit este cam neagra .Este corect?
Foarte corect!
cine nu munceste acolo, pe sectii, nu intelege