Biciul si performanta
Sistemul penitenciar se incapataneaza sa fie functional chiar si fara bani, ba chiar performant si lipsit de evenimente. Prin urmare va primi din ce in ce mai putini. Ultima investitie semnificativa intr-o unitate noua, s-a produs in urma cu mai mult de un deceniu. Cumparam cu greu 3000 de tinute de serviciu la 8 ani de la achizitia precedenta. Utilizam autovehicule vechi sau fara inspectia tehnica periodica facuta, pe raspunderea noastra.
Ne-am obisnuit sa intram in serviciu asumandu-ne riscuri care nu au fost prevazute in regulamente, fara „rezerve” sau dotari. Ne-am resemnat cu orele suplimentare necompensate cu bani sau cu timp liber. Evident ca nu suntem toti exemple de profesionalism si ca avem poate in sange metehne tipice pentru sectorul bugetar, sigur ca multi dintre colegi sufera de sindromul orientarii sau au probleme de integritate. Insa suntem inconjurati de „nu avem” si facem jaloane printre lipsuri pentru ca „trebuie”, sistemul trebuie sa mearga, drepturile europene ale detinutilor trebuie respectate.
Dar iata ca a fost gasita solutia pentru toate. Indicatorul perfect al performantei: numarul de sanctiuni. Cu cat mai multe, cu atat mai mare performanta si mai buna acoperirea pentru manager. Dar performant sa fie acel director care si-a sanctionat jumatate din personal intr-un an fara sa se iveasca mult asteptatul randament? Nu intentionam sa lasam in voia sortii acest domeniu dar pentru a ne orienta actiunile, ne trebuiau date. Aveti mai jos corespondenta SNLP cu ANP pe subiectul practicii disciplinare precum si o scurta analiza a SNLP.
Practica disciplinara ANP
Sub rezerva semnalării de către membrii de sindicat a incorectitudinii datelor prezentate în situația centralizatoare oferită de ANP ca urmare a solicitării SNLP, constatăm:
În anul 2013 au fost formulate 562 de sesizări (511 la nivelul unităților și 51 la nivelul ANP – funcții de conducere din unități). Dintre acestea, în 223 de cazuri (209 la nivelul unităților și 19 la nivelul ANP) nu s-a constatat, de către comisiile de disciplină, săvârșirea unei abateri disciplinare.
Procentual, pe sistem, aproximativ 40% dintre sesizări nu s-au confirmat. În lipsa unei situații referitoare la numărul sancțiunilor contestate în instanță precum și asupra numărului de contestații admise considerăm că este posibil ca, procentul de sesizări care nu s-au referit la abateri disciplinare să se apropie de 50%.
Există diferențe mari între modul în care este utilizat instrumentul sesizării comisiei de disciplină, raportat la numărul de personal existent: deși, la un raport mediu, nr de sesizări raportat la efectiv personal raportul este unul subunitar există unități care se remarcă în ceea ce privește numărul de sesizări. Există unități unde sesizările sunt pentru un procent de 10% din personal.
Dacă vom raporta numărul de sesizări care s-au finalizat prin aplicarea unei sancțiuni disciplinare vom vedea că există unități unde procentul de clasare este net superior mediei pe sistem. Deși sunt unități unde procentul de clasare al sesizărilor este de 100%, având în vedere numărul mic de sesizări apărute în decursul anului, considerăm că nu reprezintă cazuri relevante.
Însă, unități în care întâlnim un număr mare de sesizări, din care aproape jumătate sau mai mult sunt clasate, invită la reflecție asupra motivației care a stat la baza formulării acestora. Să fie de vină oare recomandările controalelor efectuate?
Toate aceste constatări reprezintă o radiografie a anului 2013, fără a avea posibilitatea pronunțării asupra unei dinamici a stării și practicii disciplinare, în lipsa corelării cu date din alți ani. Pe de altă parte, deși nu a făcut obiectul solicitării noastre, putem presupune că majoritatea sesizărilor au fost îndreptate asupra colegilor din sectorul operativ și economico-administrativ (având în vedere procentul acestor 2 sectoare de activitate în sistem – 80%).
Ne întrebăm, retoric desigur, dacă aceste date constituie, în vreun fel, un indicator de (ne)performanță? Oare, dacă ar exista o condiționalitate a aprecierii performanței corelată cu obiectivitatea sesizărilor lucrurile ar sta altfel (în general)?
Rămâne să ne pronunțăm asupra acestor aspecte, după ce ANP va da curs solicitării SNLP de a dezbate situația prezentată într-un cadru formal.
Adrian Neagoe – vicepresedinte SNLP
Document atasat:
18 COMMENTS
Comments are closed.
Poate ne spuneti domnule director,de ce o parte din lucratori vor sa plece din penitenciar peste mari si tari.
Nu vreau sa par lipsit de modestie dar acest lucru se petrece datorita faptului ca nu sunteti un bun manager.
Va tot luati de vicele ANDREI MITICA,CA A DECONTAT ILEGAL,DAR ULTIMUL CARE A PUS AMPRENTA SUNTETI DUMNEAVOASTRA,DECI SUNTETI PARTAS LA ILEGALITATEA COMISA.
Masina care va aduce zilnic de acasa este a pazei,chiar daca la petitie a-ti raspuns ca este folosita si de cei de la paza.
Este zilniz la dispopozitia dumneavoastra,cind vreti si cind nu vreti ptr. deplasari……….
Ati afirmat cu putin timp in urma ca vreti sa distrugeti cele doua site-uri.
Vreti cu toata convingerea sa distrugeti sindicatul din unitate,profitind de faptul ca lucratorilor le este teama sa vorbeasca.
Sa nu va fie cu suparare,ca doar sunteti barbat,dar aveti o atitudine duplicitara ,discutati cu un cadru o probleme,mergeti la altul si il discreditati pe cel de dinaite ,pe care tocmai il laudati.
In atitia ani de munca nu am mai intilnit in astfel de comandant sau director.
Saptaminal,conform DECIZIEI DIRECTORULUI GENERAL,in ficare luni directorul unitatii are obligatia sa adune la clunul unitatii cadrele care au posibilitatea sa se prezinte la sala,sa le prelucreze anumite decizii ale anp-ului sau evenimente petrecute in sistem in saptamina anterioara.
Cu toate ca am inaintat o petitie in acest sens,directorul nu se sinchiseste sa dea un raspuns.
Realitatea este ca la una din aceste informari mai multe cadre s-au ridicat si au spus lucrurilor pe nume.
Domnule director,poate ne raspundeti aici pe site,de ce nu mai informati personalul unitatii saptaminal cu evenimentele petrecute in sistem.
Opinia mea este ca va este teama de reactia personalului,mai ales ca sunt in sala un numar ridicat de oameni.
Sunteti puternic….. in birou cind stati de vorba cu un singur om.
Aceasta metoda nu este una sanatoasa si arata faptul ca pe zi ce trece,siruatia din penitenciarul galatean se degradeaza vazind cu ochii. Stiti doar sa amenintati personalul cu trimiterea la parchet si comisiile de disciplina.
Lipseste dialogul cu desavirsire,iar decontarile s-au facut cu aprobarea dumneavoasra,iar acum nu mai recunoasteti.
Printre cei cu decontari mari va regasiti si dumneavoastra.
A-ti dezbinat cadrele,lucru care va convine de minune.
Dar sa nu uitati ca aceste lucruri,vor avea un impact negativ,va rog respectuos sa luati aminte de acest lucru.
Si nu in ultimul rind faptul ca palmasii nu fac politica.
Penitenciarul galatean este identic cu cel de la Severin,dar administratia nu vrea sa recunoasca acest lucru.
Oare de ce domnule director nu vreti sa recunoasteti acest aspect?
Va este teama de ceva si acest ceva este faptul ca a venit ziua decontarii.
Situatia privind tbc-ul a fost scapata de sub control si nu vreti sa recunoasteti acest lucru.
Fara nici un dubiu,penitenciarul trebuie bagat in carantina de urgenta pina nu se revolta detinutii.
[quote name=”Daria”]Asclepios, sporul de calculator este de numai 7% iar numarul de ore pe zi este stabilit de acea „Comisie de stabilire a sporurilor „, daca-mi aduc bine aminte. De aceea l-as ruga frumos pe Stefan sa posteze, daca se poate, Ord. 399 ca sa vedem si noi, mai exact, cum se aplica, cine beneficiaza de prevederile acestuia si toate informatiile despre sporuri chiar daca este tardiv![/quote]
Fie si 7%, tot este mai mult decat nimic si chiar daca nu se va acorda retroactiv eu nu cred ca este tardiv sa incercam sa obtinem un spor la care am avea dreptul.Nu ar fi singurul spor acordat cu condicuta si cel de TBC se acorda pentru un numar de ore limitat si doar cand avem TBC activ, la calculator lucram tura de tura si ar fi un ban pe care am avea dreptul sa-l primim
Asclepios, sporul de calculator este de numai 7% iar numarul de ore pe zi este stabilit de acea „Comisie de stabilire a sporurilor „, daca-mi aduc bine aminte. De aceea l-as ruga frumos pe Stefan sa posteze, daca se poate, Ord. 399 ca sa vedem si noi, mai exact, cum se aplica, cine beneficiaza de prevederile acestuia si toate informatiile despre sporuri chiar daca este tardiv!
Pt Asclepios,
Ai dreptate sporul de praf si sporul de calculator sunt pe aceeasi anexa si potrivit legii se acorda sporul cel mai mare asa cum spui si tu.
Sporul de praf se acorda ca urmare a unor determinari facute de Drectia de Sanatate Publica din raza teritoriala a penitenciarului.
Sporul de calculator se acorda potrivit OMJ 399 si pentru acest spor nu sunt necesare determinari, se acorda pur si simplu celor care lucreaza cu calculatorul si nu primesc un alt spor mai mare din acea anexa.
Cuantumul acestui spor nu este de 15% ci de 6 sau 7%.
De acest spor pot beneficia cei de la sectorul medical, contabilul de la popota, unde nici aici nu se acorda sporul de praf pentru ca nu ar mai functiona popota.
Daca mai ai lucruri de clarificat telefonul meu e pe site si putem discuta fara sa-ti divulg numele si penitenciarul unde lucrezi.
Revin la capitolul sporuri.Am inteles ca sporul de noxe, denumit populat spor de praf este din aceeasi categorie cu sporul de calculator si se poate beneficia doar de unul dintre ele cel mai mare in cuantum?!De fapt ambele sunt 15%?!Singurii din unitatle penitenciare care nu beneficiaza de sporul de praf sunt cei de la medical si de la blocurile alimentare.Incepand cu 1 ianuarie 2013 si in penitenciare se scriu detinutilor retete electronice, adica pe calculator, orice activitate medicala (consultatie, reteta, prezentare la consultul unui specialist,internare pe spital sau infirmerie) trebuie introdusa in programul de evidenta computerizata a detinutilor, mai adaugati rapotari lunare de bolnavi cronici ( cu nume, CNP, diagnostice principal si secundare, tratament+ posologie) in format word, pontaje, etc si rezulta ca un cadru medical face cel putin 50% din munca sa pe calculator !!! Intreb deci ce masur trebuiesc luate pentru ca noi cei care nu beneficiem de acel spor de noxe/microflora sa putem beneficia de cel pentru calculator?!
Pentru Lenu,
S-a spus innenumarate randuri ca exista o forma de adresare catre instanta pentru obtinerea sporului de studii. Numai ca va trebui sa actionezi pe cont propriu deocamdata, pana la un eventual proces comun. Exista riscuri pentru un astfel de demers pentru simplul motiv ca ai te-ai zbate in instanta pentru un drept care nu mai exista in actele normative in vigoare. Dar pot fi instante care pot judeca in favoarea ta. Si nu ar fi imposibil sa atacai personal chestiunea asta.
Ai sa afirmi ca, daca nu mai exista sporul de studii ca drept in prezntele acte normative, sa se ia tuturor acest drept. Ei bine, ca sa se inteleaga odata pentru totdeauna, la momentul la care s-au facut calculele, acel spor a fost considerat un venit si a fost preluat ca atare pe considerentul ca ordonanta care impunea anumite reguli de salarizare a sustinut ca veniturile nu vor fi diminuate. Deci, cei care a beneficiat de un venti la acel moment, au mers in continuare cu el. Puteau sa aiba totofdata ca venit chiar un salariu de merit, si era preluat ca sporul de studii (wvezi smecherasii de prin politie care inca au salariu de merit de prin 2010 incoace). Ce sa faci ! Traim in Romania si se pare ca ne ocupa mult timp chestiunea asta. vorba unuia….
PTR.RAILEANU.
Mariane,usurel cu provocarile si cu instigarile la nesupunere.
Nu m-am legat niciodata de membrii de sindicat de la tine din unitate sau de tine ca persoana.
Ai si tu probleme in unitate spuse chiar de colegii tai.
Lucram de multe ori impreuna si transpira multe din curtea ta.
Vad ca nu ai invatat nimic din spusele D.G. care te-a pus la zid la bilant.
Cauti permanent cearta,promiti marea cu sarea ptr. racolarea de membri,ptr. ca se duc in tabara lui Cazan.
Daca vrei razboi in toata puterea cuvintului sa stii ca l-ai gasit.
Minciuna are picioare scurte,iar ulciorul nu merge de multe ori la apa. Comenteaza,dar fii diplomat si nu-mi pronunta numele,este posibil sa-ti fie daunator.
Speculezi nedemocratic/foarte daunator,repet acest lucru .
Domnule Teoroc ,ce se mai aude de sporul de studii,si cand primim si noi banii de echipament?Ati mai discutat problema sporului de studii superioare pe care unii il primesc si altii mai fraieri ,nu.Pana la urma intr-un an de zile un coleg agent caruia i-a ramas cuprins in salariu sporul ,intr-un an de zile primeste un salar in plus ,fara sa lucreze nimic fata de colegii lui,care au exact aceleasi studii,ba dimpotriva sun colegi care nu il primesc si indeplinesc functii de ofiteri.Va rog sa discutati aceasta problema cu cei in masura,chiar si cu ministrul,poate reusiti sa reparati o nedreptate.Toti vor competitivitate,implicare,intelegere si performanta,insa de ani de zile in afara de ore suplimentare si sarcini suplimentare nu primim nimic,care sa ne stimuleze sa mai trecem cu vederea multe neajunsuri.Va multumesc!
Pai ce sa faca directorul galatean,daca este depasit la toate capitolele.
Vrea ca tot ce misca sa treaca pe la el.
Daca un director de la paza,socio-educativ,economic acorda concediu unui subordonat,el intervine si spune nu,stirbind autoritatea celor care semneaza ca este de acord.
Este si cazul doamnei Lefterache,de la socio-educativ,care are concediu aprobat de doamna CHICIOROAGA-DIRECTOAREA, dar directorul intervine si aproba cit vrea el.
Asta se intimpla cind politicul este in toti si in toate.
A recunoscut si dinsul intr-un cerc mai restrins,ca mai bine era sa stea cuminte in postul de jurist si nu sa se angreneze intr-o activitate unde palaria este mai mare decit capul.
Nici acum nu este tirziu domnule director-chiat a-ti da dovada de demnitate.
http://www.ziare.com/stiri/inchisoare/focar-de-tbc-in-inchisoare-penitenciarul-din-drobeta-a-intrat-in-carantina-1287009
Bine ca ne-au luat sporul TBC /HIV/SIDA nu se mai face nimic pentru recuprerarea sporului pentru recuperarea unui drept al nostru!!!!!
Administratia L.D. a penitenciarului galatean nu vrea sa recunoasca in mod public,ca a scapat de sub control tbc-ul in rindul detintilor.
S-au dus la spitalul TBC pina acum sute de detinuti fara ca cei care fac escortarea sa aiba un minim de protectie.
Vazind ca gluma se ingroasa,abia de astazi au dotat supraveghetorii si membrii de la escorta cu masti.
Directorul unitatii este depasit,ca de fiecare data de problemele din unitate.
Vom informa directia de sanatate publica de pe plan local,daca directorul ascunde acest lucru.
Domnule Teoroc, este gata proiectul de statut?
Fiecare are dreptate in felul sau.Dar disparitia motivatiei pecuniare a salariatului duce la nemultumiri, pe care fiecare si le manifesta asa cum poate.Faptul ca unii directori nu au studii minime macar in ceea ce priveste managementul resurselor umane, plus mentalitatea comunistoida nedesradacinata total inca din penitenciare, ii face sa recurga mult mai des si descumpatat la sesizarea acestor comisii, fara a precumpata prea mult, crezand probabil ca dand exemple de acest gen, mentin starea de spirit a personalului.Revin cu un argument pe care l-am folosit si in cuprinsul articolului precedent si anume ca si acesta(nr. de sesizari al comisiei, pe langa numarul orelor suplimentare care daca nu se platesc se dispun asa dupa cum il taie capul pe fiecare) ar putea fi trecut ca un indicator de masurare al performantelor domniilor lor, iar la evaluari sa se tina cont de ele.
Ca mare dreptate ai finule, pe vremurile comuniste in orice intreprindere exista un normator care venea si te cronometra cat iti ia operatia x, iar norma muncitorului A era astfel facutapentru caea sa poata fi executata in cele 8 ore de serviciu.Eu personal am depasit de mult ceea ce se poate face in 12 ore de serviciu, adica in fisa postului la mine sunt mult mai multe sarcini decat se potexecuta in 12 ore de serviciu si atunci fac ceea ce consider eu ca este prioritar…?!Cand pleaca un coleg postul se blocheaza, deci noi suntem tot mai putini.Cand vine cate un ordin de la ANP ne mai adauga la ceea ce trebuie facut, raportat, raspuns, verificat si uite asa noi muncim cu spor…pana la epuizare
Respectarea/mentinerea disciplinii intr-o entitate(institutie,intreprindere,etc) este o conditie esentiala ptr ca ea, sa-si atinga scopul si mai ales,sa functioneze.Daca folosirea sistemului de sanctionare este abuziva…vorbim de altceva.As dori sa vad un indicator al „performantei”,ceva de genul nr de angajati/volum de munca (sau norma de munca).Exista undeva stabilita norma de munca ptr personalul de la schimburi? Totusi, codul muncii „vorbeste” in textul lui si de norma de munca,adica cantitatea de munca pe care trebuie s-o presteze angajatul intr-un timp de munca dat!Constat ca si Acordul,aceasta lege a partilor ,omite un lucru esential,norma de munca! De ce? Daca nu putem cuantifica corect norma de munca…deja avem un abuz grosolan…MUNCA PINA LA EPUIZARE Ca sa lipseasca unitatea de masura a performantei si sa ne mindrim toti ca prin efortul colectiv entitatea si-a atins scopul.De fapt care este sopul unei institutii de custodiere? Sa aiba 1/4 personal administrativ si sa impartim milionul de ore suplimentare la intreg?Ca sa putem justifica SS! Pe cind mai vorbim de bici si de munca fortata?! De ce dainuie munca peste durata normala si legala de ani buni 25-40?Ne gasim noi acum sa revenim la normal si legal!!!!! Apreciez articolul! Va salut!Ps Data viitoare vorbim si de alte abuzuri!
LIKE