www.snlp.ro Web analytics

ANP continua sa dea cu ceata. Eroare de informare – tipul de concurs

Captura de ecran din 2017.06.24 la 12.33.44

UPDATE 26.07.2017: ANP a decis sa modifice sectiunea cariera-concursuri conform solicitarii SNLP.

SNLP cere corectarea unei erori de informare perpetuate de ANP, pe propria pagina de Internet, inca din aprilie 2016. Concursurile din sistemul penitenciar, sunt segmentate in mod eronat in concursuri din sursa interna si concursuri din sursa externa. Am explicat acest lucru in repetate randuri conducerilor ANP. De aici apar si alte greseli pe care ne-am propus sa le indreptam rapid si in ordine. Mai jos – petitia:

Nr. 93/26.06.2017

 

Catre

 

Directorul General al ANP

Domnul comisar sef de penitenciare Marian DOBRICA

 

Stimate domnule director general

 

Va solicitam intreptarea unei greseli perpetuate inca din anul 2016, pe pagina de Internet a ANP, la sectiunea Cariera. Eroarea consta in segmentarea procedurilor de concurs in – concurs din sursa interna si concurs din sursa externa. Propunem eliminarea acestor doua subsectiuni si centralizarea tuturor concursurilor intr-o sectiune unica, detaliile rezultand din anunturile prin care se declanseaza procedurile de concurs.

 

In realitate, in conformitate cu prevederile Legii nr. 293/2004, art 30, exista doua categorii mari de concursuri de ocupare a unor functii vacante in sistemul penitenciar, respectiv pentru ocuparea unor functii de executie si pentru ocuparea unor functii de conducere.

 

Conform statutului nostru special un post de conducere se ocupa initial din sursa interna, urmand concurs din sursa externa daca postul nu a fost ocupat in prima etapa. In final daca totusi postul devine vacant, poate fi ocupat prin transfer. Precizam ca practica din sistemul penitenciar indica pana in prezent faptul ca posturile de conducere se ocupa exclusiv din sursa interna.

 

Spre deosebire de functiile de conducere, cele de executie se ocupa in prima faza prin concurs atat din sursa interna cat si externa, fara o ordine intre surse, candidatii din intern participand la aceeasi procedura de concurs cu candidatii din extern. In cazul in care aceasta prima etapa sau procedura nu duce la ocuparea postului, se poate recurge la transfer, cu mentiunea ca acesta nu este obligatoriu si nici de preferat. Este normal si corect ca un post sa fie ocupat prin concurs si de aceea, in cazul in care nu se reuseste ocuparea din prima serie, se continua in functie de legislatie si de buget, cu alte proceduri de ocupare tot prin concurs.

 

Prin urmare, segmentarea concursurilor asa cum sunt ele vizibile pe pagina ANP inca de anul trecut este de natura mai degraba sa starneasca confuzie sugerand ca toate concursurile aflate in derulare in ultimul an de zile sunt strict din sursa externa in timp ce in realitate la acestea pot participa si chiar participă si candidati din sursa interna. Apreciem ca este nepermis ca pe pagina unei institutii publice sa fie mentinuta o astfel de eroare preluata automat de motoarele de cautare utilizate in Internet.

 

Intr-o petitie urmatoare, pentru a nu amesteca lucrurile, vom solicita eliminarea unei alte practici de resurse umane legate strict de aspectele susmentionate si anume impunerea semnarii unor angajamente de catre candidatii din sursa interna, privind renuntarea la vocatia mutarii pe durata unei perioade de 5 ani de la ocuparea unui post prin concurs, angajament care este gestionat neunitar de DMRU ANP in functie de cazuistica. 

 

Legea nr. 293/2004, art. 30:

(1) Funcţiile de execuţie vacante din sistemul administraţiei penitenciare se ocupă prin concurs, la care pot participa persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 11.

(2) În situaţia neocupării posturilor vacante prevăzute la alin. (1), acestea pot fi ocupate prin transferul cadrelor militare şi al funcţionarilor publici cu statut special din alte instituţii publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale statului şi din Ministerul Justiţiei, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 11.

(3) Funcţiile de conducere vacante din sistemul administraţiei penitenciare se ocupă prin avansarea ofiţerilor şi agenţilor, prin concurs. Pot participa la concurs pentru ocuparea posturilor vacante de conducere persoanele care au o vechime de cel puţin 3 ani în sistemul administraţiei penitenciare.

(4) Funcţiile de conducere din sistemul administraţiei penitenciare, rămase vacante ca urmare a neocupării, în condiţiile stabilite la alin. (3), se ocupă prin concurs din sursă externă.

(5) În situaţia în care posturile rămân vacante, ca urmare a neocupării în condiţiile prevăzute la alin. (3) şi (4), acestea pot fi ocupate prin transferul cadrelor militare şi al funcţionarilor publici cu statut special din alte instituţii publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale statului şi din Ministerul Justiţiei, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 11.

 

Cu deosebita consideratie

 

Stefan Teoroc

Presedinte SNLP

7 COMMENTS

  1. Gelu – corect / dar pentru asta nu este nevoie de o segmentare a concursurilor pe site / rezulta din conditii

  2. Concursurile pentru grua de interventie se fac doar din sursa interna, chiar daca sunt pentru functii de executie, pentru ca exista conditia stagiului minim de 1 an in sistem. 🙄

  3. Toata suflarea din sistem are dreptul la o invoire in contul zilei de 29 iunie, ORICAND IN TIMPUL ANULUI !

  4. In alta ordine de idei…sau din ciclul „Noi de mancat,ce mai bem?”….de Sfintii Apostoli Petru si Pavel,satm si noi acasica?Sau cei ce lucram in ture,suntem si noi platiti pt. sarbatoare legala?Sau iar o dam in barci ca anul trecut?

  5. Iar la momentul acestui comentariu data este 24 iunie 2017 l’anno di grazia del Signore, nu 26 iunie 2017. Cred ca ati postdatat-o. O adresa din viitor care nauceste prezentul 🙂

  6. Distinctia pe site, in forma actuala, tine de statistica si realitatea imediata, respectiv ponderea cea mai mare a candidatilor. La concursurile din sursa externa cei mai multi candidati sunt din afara sistemului penitenciar iar exceptia, intrucit este minim invaziva, nu impune o regula de sine statatoare. Este mult prea sententioasa concluzia confuziei. Iar FPSS stiu ca pot participa la concursuri din sursa externa, o fac deja, deci nu sunt confuzi 🙂

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)