www.snlp.ro Web analytics

Romania-Danemarca. Conflict ciudat. Conditii de detentie

In ultimul timp Danemarca s-a tot preocupat de conditiile de detentie din Romania. Au trimis delegatii peste delegatii, de nivel ultra inalt cheltuind sume mari pentru ei stiu ce analize. Se simt supraaglomerati cu cei 4 (!) romani pe care ar vrea sa ni-i livreze desi curtea lor suprema a decis ca nu e cazul pentru ca sunt cazati in conditii mai bune in Danemarca. Totusi, Romania ar fi afirmat ca ii putem caza la 4 mp cum isi doresc ei, doar sa ne ceara in scris aceste garantii daca si le doresc ca si conditie pentru obtinerea extradarii celor 4 in instantele daneze. Mai multe despre subiect, aici

Nici una nici alta, ne trezim cu premierul danez ca vrea masuri dure contra noastra pentru conditiile de detentie improprii. Si uite cum se supara si Tudorel Toader si pac reactioneaza „ferm” cum ca sa ceara in scris si ii primim. Se pare ca pentru cei 4, ministrul nostru e plin de curaj. Probabil nu a luat in calcul si celelalte cateva mii bune de detinuti cazati prin alte state, care abia asteapta sa se sparga blocada aceasta a conditiilor improprii si sa ne dubleze populatia incarcerata.

Aparent, daca ne uitam dintr-un singur unghi, vedem doar liberari sub orice forma. Dar mai exista si celelalte trei unghiuri din care trebuie sa vedem evolutia efectivelor custodiate – miile de extradari care asteapta in stand-by, cei 70.000 de condamnati la pedepse neprivative de libertate – parte din ei cu risc clar de recidiva in penitenciare, fara sa omitem si dinamica recidivei influentata de fluxul de liberari inainte de vreme (recursuri compensatorii etc). Reactia lui Tudorel Toader pe propria pagina de socializare:

4 COMMENTS

  1. Îi propun ministrului un referendum în rândul detinurilor în care sa răspundă simplu cu DA sau NU la următoarea întrebare.
    Doriți condiții de detenție conform normelor U.E ,sau doriți sa primiți 6 zile la 30 de executate în conditiile actuale? Și în funcție de răspuns ,sa s a respecte doleanța detetinutilor.
    Am curaj sa fac și un pariu,de fapt sunt convins ca rezultatul va fi zdrobitor pentru zile câștig.

    • Categoric vor opta pt.zile câștig. Ba, mai nou, nu știu cine a gândit treaba asta, deţinuţii care obţin cei 4 mp făcând plângere la jud.de supraveghere, beneficiază și de recursul compensatoriu pt.că execută pedeapsa într-o clădire aflată pe lista din Ordinul 2772 . Adică ar cam fi de două ori.

  2. Ne-am învățat să tratăm efectul, și nu cauza. Problema este că statul roman se folosește de propria lui vină ca să motiveze justiția restaurativă pe care o face. Statul român nu s-a preocupat niciodată de deținuți ajunși în libertate, la termen sau liberați condiționat. Nu a căutat nicio soluție pentru acești oameni care nu-și vor găsi de lucru pentru nu angajează nimeni personae cu cazier. Unii chiar vor să muncească. Experiența din pușcărie le-a fost de ajuns (spun ei). Riscul de recidivă în România este uriaș, aproape de 40%. Patruzeci la sută! Ministrul justiției nu știe cum să mai despăgubească deținuții, cum să le mai reducă pedepsele, ce criterii să inventeze. În felul acesta, instituția pedepsei va doar o amintire. Instanțele trimit la pușcărie infractorii, ministrul justiției le dă drumul pe altă parte prin tot felul de artificii. În România nu există politici postpenale pentru foștii deținuți care, odată ajunși în libertate, vor face tot ce știu ei mai bine… La locurile de deținere nu se fac cursuri de calificare, ci numai programe educative gen creație literară unde sunt înscriși deținuți cu două clase! Executarea pedepsei nu este axată pe muncă, pe cultivarea valorilor în societate. Este un relaș în patru acte pe care ministerul justiției îl răsplătește foarte generos! Sunt deținuți care nu aveau nicio meserie la arestare, nu au nicio meserie nici la liberare. Dacă au mai mult de doi ani rest de pedeapsă sunt supuși măsurilor de supraveghere, dacă au un an, 11 luni și 29 de zile, nu. Statul roman are grijjă numai de condițiile de detenție, dar pe foștii deținuți îi bagă sub preș. Aceste politici asemenea ”recursului compensatoriu” nu vor avea decât efectul invers celui scontat. Numărul de deținuți va fi în continua creștere pt.că pentru ei cea mai mare pedeapsă este să-I lași în libertate. Prin urmare, binecuvântată fii, închisoare!

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)