www.snlp.ro Web analytics

5% din salariu sunt retinute eronat pentru pensii – actiune SNLP

5OFF

 

Catre Directorul general al ANP (nr 540/SNLP/27.04.20160): Va solicitam aplicarea corespunzatoare a prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, art 31, alin 2: Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, contribuţia individuală la bugetul de stat, suportată de personalul prevăzut la art. 1, nu va diminua soldele/salariile nete realizate lunar.

In contrast cu obligatia stabilita prin dispozitia de mai sus, contributia individuala la bugetul de stat, pentru functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare este calculata in prezent prin aplicarea unui procent de 10,5% la venitul net, din care un procent de 5% este retinut, in mod gresit, din venitul net realizat lunar.

In completarea solicitarii noastre, precizam ca in anul 2011, desi prin Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, art 27, alin 2, a fost modificata contributia individuala (a angajatului), aceasta devenind 10,5%, fata de prevederile legii nr 164/2001, art 78, alin 3, care stabileau un procent de 5%, prin Legea nr. 285/2010 s-a stabilit principiul conform caruia aceasta crestere nu trebuie sa influenteze venitul net al angajatilor:

Art. 5

(1) Pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare se majorează valoarea soldei lunare/salariului lunar, determinată potrivit prezentei legi, astfel încât majorarea cotei contribuţiei individuale de asigurări sociale de stat, stabilită prin legea care reglementează sistemul unitar de pensii publice, să nu conducă la diminuarea sau creşterea venitului net realizat lunar din solde/salarii de aceste categorii de personal.

In baza principiului susmentionat, SNLP a sesizat ANP in cursul anului 2015 cu privire la calculul gresit la contributiilor individuale pentru majorarile salariale acordate in sistemul penitenciar. Desi initial administratia a respins argumentele SNLP, in cele din urma s-a acceptat existenta unei erori care a si fost corectata, impactul fiind de 3,6 milioane RON la nivel de sistem, reprezentand sume care au fost retinute gresit din venitul net al angajatilor.

Incepand cu data intrarii in vigoare a Legii nr. 223/2015 cu modificarile si completarile ulterioare, inca din primul articol al actului normativ, pensiile militare de stat au fost desprinse din sistemul unitar de pensii publice generand drepturi corespunzatoare a caror reglementare este prevazuta strict de noua lege, fara alte trimiteri la Legea nr. 263/2010 in materie de contributivitate:

Art 1

Dreptul la pensii şi asigurări sociale pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare este garantat de stat şi se exercită, în condiţiile prezentei legi, prin sistemul pensiilor militare de stat şi alte drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, denumit în continuare sistemul pensiilor militare de stat.

Mentionam si faptul ca Legea nr. 227/2015 Codul fiscal, intareste interpretarea SNLP:

Art. 141

Se exceptează de la plata contribuţiilor de asigurări sociale următoarele venituri:

c) veniturile acordate, potrivit legii, personalului militar în activitate, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, pentru care se datorează contribuţie individuală la bugetul de stat potrivit Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

In concluzie opinia SNLP este ca venitul net lunar al functionarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar, incepand cu data de 01.01.2016 (conform art 123 din Legea nr 223/2015) nu trebuie sa mai fie diminuat de nicio retinere reprezentand contributie individuala pentru pensii militare de stat. In cazul in care invocati un temei pentru pentru neaplicarea prevederilor art 31, alin 2, din Legea nr 223/2015, in sensul precizat de SNLP, va rugam sa ne puneti la dispozitie argumentatia corespunzatoare.

Cu deosebita consideratie 

Stefan TEOROC

Presedinte

 

29 COMMENTS

 1. D-le Presedinte,de aceasta crestere salariala,mai mare,sau mai mica,beneficiaza si cei angajati recent(in cazul meu decembrie 2014?),sau doar cei care erau angajati in 2009 cand se dadea acel salariu de merit?Multumesc anticipat pt. raspuns.

 2. Dle Teoroc, s-a mai primit un raspuns de la ANP la cele de sus? Au trecut 30 de zile.

 3. se opresc sigur / noi doar am declansat un demers sindical / functie de raspuns decidem ce facem / insa nu avem un raspuns

 4. Bună ziua ,as dori să vă întreb referitor la cei 5%, se vor mai opri sau nu,pt ca zilele acestea am primit un plic de la NN asigurări în care îmi spuneau ca, contractul privind contribuția la pensiile private a fos anulat deoarece a fost modificată legislația începând cu 01/01/2016.Daca aveți cumva ceva lămuriri va multumim

 5. [quote name=”Iuda”]Pt. un lider de sindicat 50 la sita înseamnă comprisuri pt mbrii , dacă a ales sa fie lider , din surse multe procese in instanța câștigarea in favoarea membrilor sau abandonat , deoarece a căzut la pace cu directorul , dar lucram in JUSTIȚIE[/quote]
  Pentru „Iuda„. Dupa modul cum scrii și gândești ești din „curtea vecină”, dar cred că ai potențial de ” mare lider de sindicat”…, dar tot în „curtea vecină”.., greu cu „liderii ăștea” 😆 .

 6. [quote name=”dorel- dodel”]Pt Iuda,
  Daca muncesti la fel cum scrii si gandesti e clar de ce nu primesti 50% si te doare de capra vecinului.
  Mama ei de gramatica din clasele 1-4.
  Te rog sa publici comentariu domnule Teoroc.[/quote]
  dodelule tata( fara sa fiu rautacios) experienta mi-a confirmat faptul ca in munca directa cu detinutul tocmai acesti AGRAMATI sunt adevarati profesionisti, colegi care au facultati si bat moneda pe asa ceva, in fata detinutului sunt… hai sa spun timorati( ma opresc doar la acest termen), bineinteles nu ma refer la toti licentiatii

 7. Pt Iuda,
  Daca muncesti la fel cum scrii si gandesti e clar de ce nu primesti 50% si te doare de capra vecinului.
  Mama ei de gramatica din clasele 1-4.
  Te rog sa publici comentariu domnule Teoroc.

 8. nu anp e de vina in tergiversarea dosarelor de pensie ci financiarul din unele unitati. unui fost coleg de la colibasi i au gresit fisa de 4 ori si l au chemat tot de atitea ori la penitenciar. acolo cea de la salarizare si seful iei sunt de tot risul le trebuie o luna sa calculeze fisa si tot gresit o fac. dar au primit amindoi 50 %

 9. Pt. un lider de sindicat 50 la sita înseamnă comprisuri pt mbrii , dacă a ales sa fie lider , din surse multe procese in instanța câștigarea in favoarea membrilor sau abandonat , deoarece a căzut la pace cu directorul , dar lucram in JUSTIȚIE

 10. Înțeleg ca te preocupa liderii care beneficiază de 50% si ca opinia ta ar fi ca aceștia nu ar trebui sa beneficieze însă este discutabil. Mulți lideri de sindicat sunt buni profesioniști si își merita pe deplin salariul. Or fi si uscături in pădure dar nici nu cred ca putem decreta ca liderii de sindicat nu pot primi majorari sau cum erau candva, sporuri si premii. Este opțiunea fiecăruia la nivelul fiecărei unitati cum sa acorde aceste drepturi. Noi ca organizatie nu presam si nu influențăm nicicum acest drept in favoarea liderilor. Nu uzam astfel de poziții sindicale. Daca cineva afirma contrariul, sa dea detalii!

 11. [quote name=”Ștefan Teoroc”]Intalnirea urmatoare pe 13 mai pentru HG sprijin cumpărare/construire locuinte

  Iar maine – sedinta mutări la ora 13,00 !![/quote]

  A dat dumnezeu multumum si asteptam si o lista aici pe site, daca aveti acces la ea, multumim inca odata

 12. stimate domnule Teoroc,
  ati facut cumva o statistica privind agentii de penitenciare care candideaza pentru posturi de ofiteri ( in concursurile din sursa interna sau externa ) sa vedeti cati candidati trec de filtrul numit „interviu” care in fapt triaza candidatii ca nu cumva un agent care nu este „cumatru” sa treaca mai in probele urmatoare unde sunt mai greu de „controlat”
  ar fi interesant sa observati procentele
  nu credeti ca ar fi cazul sa facem un pas inainte pentru eliminarea acestui filtru care impedica accesul agentilor pentru functii specifice corpului ofiterilor
  la Politie s-a eliminat acest filtru pentru a nu mai exista suspiciuni, ar fi un pas inainte spre normalitate

 13. Domnule Stefan Teoroc, va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de concursul pentru agent operativ. Am pus aceasta intrebare si la un articol destinat concursului, dar nu am primit raspuns. Este adevarat ca indicele de masa corporala trebuie sa fie maxim 25, acesta fiind un criteriu eliminatoriu? Si personal spre exemplificare..30 ani, 1.80m, 88 kg, sa inteleg ca nu ma incadrez la concurs? De la cabinetul medical al penitenciarului mi s-a transmis ca acest indice nu trebuie sa depaseasca 25. Multumesc !

 14. Vi se pare corect ca (editat) presedinte SNLP (editat) sa beneficieze de 50%, 2 trimestre consecutiv ca se pensioneaza???….si alti viitori pensionari nu?????…..respect SNLP.,respect conducerii SNLP, dar toata scarba pt snlp (editat)…..un lider mincinos….

 15. Multumim pt.eforturile depuse,sunteti un om cu multe calitati si Sarbatori Fericite!Un oltean care vrea acasa.

 16. #9 Marinica 25-04-2016 15:40
  In sfarsit corectitudinea doare dar oamenii cu caracter raman pe pozitii,veniti la alarme,implicat i-va acolo unde va desfasurati activitatea,sca pati de dosarele sau cercetarile penale sau administrative, luati nenoricitul ala de psihologic dupa care aveti doar pretentia sa fiti doar propusi,ca cele de mai sus sunt de bun simt din fisa posturilor.
  Dupa cum vedeti este adevarul sincer de la Severin,nu este de ajuns sa-ti promita directorul Ridichie,trebuie si cele de mai sus,doamne ajuta sa intelegeti !!!

 17. Viteaz nea Mihai a aruncat funigena și acum da bir cu fugiții.De atâta stat pe la ușile DANA l a luat spatele și acum e în medical, plus ca vin și sărbătorile și e greu la munca.

 18. Intalnirea urmatoare pe 13 mai pentru HG sprijin cumpărare/construire locuinte

  Iar maine – sedinta mutări la ora 13,00 !!

 19. Felicitari domnule Presedinte Stefan Teoroc. Sunteti un om de isprava! Multumim.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)