www.snlp.ro Web analytics

Comisie mixta MJ – probleme de interes general

imagesIeri 18 decembrie 2012, la sediul MJ a fost organizata sedinta Comisiei mixte privind transparenta decizionala in sistemul administratiei penitenciare. Au participat aproape 20 de persoane, iar sedinta a durat trei ore.

Reprezentarea partilor in cadrul comisiei a fost de varf iar sedinta a fost condusa de dna Alexandra Sinc secretar general MJ. Ordinea de zi a fost cea propusa de SNLP insa punctele au fost abordate intr-o ordine convenita astfel incat aspectele dificle au fost pastrate pentru partea a doua a sedintei.

Privitor la acord/contrat colectiv si acord pe transparenta s-a stabilit ca partile isi vor circula observatiile pe documentele existente astfel incat sa fie posibila semnarea actelor aditionale de modificare/prelungire a valabilitatii celor 3 documente colective, pe data de 21 decembrie 2012.

Pentru problemele din sectorul operativ enumerate succint in cadrul sedintei, ANP s-a angajat ca pana pe data de 15 ianuarie 2013 sa constituie un grup de lucru in care se vor dezbate problemele sesizate pana la data respectiva de sindicate.

Deblocarea unor posturi in vederea ocuparii prin concurs se va face intr-o modalitate care sa faciliteze succesul demersului si anume intr-o proportie rezonabila, incepand cu posturile unice. In acest sens se va realiza o analiza de catre ANP astfel incat cel tarziu pe data de 15 ianuarie 2013 sa fie lansate solicitarea catre MF si MMFPS.

S-a stabilit ca finantarea penitenciarelor-spital este o problema care trebuie reglementata prin Legea cadru pentru sanatate aflata in faza de proiect. MJ a discutat cu MS si va include in respectivul proiect de act normativ prevederi care clarifica acest aspect.  Se vor face demersuri pentru ca noua lege sa includa un capitol distinct privitor la asistenta medicala in sistemul penitenciar, cu prevederi care vizeaza si persoanele private de libertate. Sindicatele vor primi proiectul, care va fi finalizat in luna ianuarie 2013.

Problema aplicarii OMJ 3421/2012 (majorarea de clase pentru salariatii care acorda viza CFP sau sunt implicati in proiecte de finantare), a suscitat o controversa destul de puternica privind domeniul salarial. DEA ANP nu a reusit sa ofere explicatii concrete privind modul de compunere a salariului in sistemul penitenciar si modalitatea de aplicare a majorarilor, astfel incat a fost necesara invitarea unui salariat MJ de la salarizare.

Explicatia oferita a durat 1 minut si a fost deosebit de clara. Dna secretar general MJ a fost deranjata de faptul ca ANP un cerut clarificari pana acum. In continuare a fost invitat un salariat de la proiecte care a explicat cum procedeaza MJ cu majorarile de clase. Conlcuzia destul de socanta este urmatoarea: majorarea de clase pentru proiecte se putea acorda inca de la intrarea in vigoare a Legii nr 284/2010 fara sa fie necesare norme de aplicare.

Privind acordarea retroactiva, MJ si-a exprimat scepticismul desi a admis ca in eventualitatea unor procese in instanta exista vulnerabilitati. DEA ANP afirma ca sunt fonduri pentru acordarea majorarii aferenta lunii noiembrie si se va proveda la acest lucru de urgenta, imediat dupa ce se convine pe procedura care se va aproba de catre directorul general, aceasta fiind deja finalizata.

Asistenta medicala pentru personal a fost un alt subiect pe ordinea de zi. Sindicatele au cerutbaza de calcul si algoritmul din care a rezultat faptul cmodificarea propusa a HG 1996/2007 pentru extinderea acordarii acestui drept si in domeniul privat, ar produce un impact bugetar de 90%, angajandu-se sa demonstreze ca impactul este exagerat. MJ si ANP vor directiona documentele catre sindicate urmand o noua intalnire pe subiect.

Au fost purtate discutii pe tema prevederilor OUG nr 84/2012 care stabileste cadrul salarizarii pentru anul 2013. Articolul 3 din ordonanta de urgenta genereaza neclaritati, fiind o dispozitie aplicabila doar in structura de aparare. MJ arata ca efectele concrete un sunt o noua diminuare a salariilor avand in vedere prevederile din art 1 al ordonantei dar ca intr-adevar raportarea compensarii chiriei la veniturile din decembrie 2011 va creea o scadere cel putin a acestui drept.

  • ART. 1
  • În anul 2013 se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna decembrie 2012 drepturile prevăzute la art. 1 şi art. 3 – 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2012 privind aprobarea unor măsuri pentru recuperarea reducerilor salariale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 182/2012.
  • ART. 3
  • În anul 2013, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, sporurile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare se stabilesc în raport cu nivelul bazei de calcul al acestora utilizate pentru luna decembrie 2011.

Cel mai delicat subiect din cadrul sedintei a fost cel legat de OMJ 3544/2012 (sporul TBC), subiect care a condus la dezbateri aprinse privind situatia deosebita de la Penitenciarul-spital Jilava unde drepturile pentru luna noiembrie 2012 au fost acordate partial (fara spor TBC si spor de spital), aspect cu privire la care nici directorul general ANP si nici MJ au au fost informati pana la data sedintei (!).

Pozitia MJ privind aplicarea OMJ 3544/2012 este ferma si se regaseste in raspunsul oferit SNLP de catre Ministrul Justitiei (atasat). Singura modalitate pentru solutionarea divergentei ramane instanta de judecata si pentru acest lucru avem nevoie de raspunsul MJ la plangerea prealabila depusa de SNLP, raspuns aflat in lucru.

Sindicatele au mai explicat faptul ca OMJ 3544/2012 genereaza deja abuzuri in aplicare si au exemplificat. S-a stabilit ca toate semnalarile sindicatelor sa fie centralizate la ANP in vederea solutionarii si sa conluzionat ca sintagma „activitate directa” nu trebuie interpretata in mod absurd.

Ulterior sedintei, dna secretar general, directorul general ANP si presedintii sindicatelor au ramas pentru o discutie pe marginea situatiei grave de la Penitenciar-spital Jilava. La inceputul discutiei a participat si directorul DEA ANP care ulterior s-a retras. S-a stabilit ca cei vinovati vor plati, iar MJ/ANP vor face tot posibilul sa ofere compensari urgente salariatilor.

6 COMMENTS

  1. Pentru Guest:
    Eu inteleg apetitul pentru o mentalitate pur antedecembrista insa trebuie sa intelegi ca o structura sindicala, cel putin in ultimii 22 de ani, se raporteaza la cu totul alta abordare a problematicii. Faptul ca se tot asteapta pachetele de la sindicat, nu crezi ca e doar produsul unei inconstiente a realitatii vremurilor in care traim ?

    „Bagarea” in seama de catre sindicat nu se raporteaza la niste pachete cu ocazia unor sarbatori, amice ! Citeste informarile, pune-te la punct cu activitatea pe care o desfasoara sindicatul in dreptul incercarii mentinerii drepturilor si a respectarii bunei practici de catre angajator, iar daca vei intelege fondul acestor lucruri, vei intelege si eficienta unei structuri sindicale. Nu se mai poate cu pachetele astea care tind sa devina un fel de emblema asemanatoare cu pachetele de zahar si ulei primite intr-o campanie electorala. Pana si oamenii politici au renuntat la ideea batjocoririi populatiei cu asemenea momeli. Noi de ce am face-o in continuare ?

  2. Este probabil o ironie? Ai aflat ca in unitatea ta nu se va organiza nimic cel putin pentru copii?

  3. Apropo vă mulțumim pentru ,,CADOURILE ,, primite din partea sindicatului de aceste sfinte sărbători.

  4. e clar ca segmentul economic anp e pustiu sau fara „vlaga” dar faptul ca oamenii din teritoriu refuza sa se prezinte la examene, nu va da de gandit? Cred ca intai trebuie in directie facuta echipa , dupa care teritoriul sa capate incredere ca cei care-i coordoneaza si indruma sunt buni profesionisti si-si asuma raspunderea, respectiv aceea de coordonator. Altfel…. putem avea oameni buni in teritoriu dar care se zbat in zadar, pentru ca toate eforturile lor esueaza…..in momentul in care asteptam decizia anp. Multi dintre noi se confrunta in mod curent cu „zidul” creat de specialistii din dea. Deci, in teritoriu au tot fost schimbati directori, dir adj. poate ar fi timpul sa privim si in alta directie.

  5. Din foarte pacate, pe segmentul economic avem probleme deosebite care nu vor putea fi rezolvate nici daca in urmatoarea perioada vor aparea nume noi pe firmament / pana nu se creeaza o echipa sudata de experti in probleme bugetare si logistice, pe fondul marilor dificultati financiare traversate, problemele de care ne vom lovi vor fi din ce in ce mai grave / o alta mare problema este aceea ca din teritoriu, cei apreciati ca experimentati, in ultima perioada nu numai ca refuza propunerile de a sprijini coordonarea la varf dar nici nu mai candideaza pe posturi de director economic in unitati

  6. DEA ANP nu a reusit sa ofere explicatii concrete privind modul de compunere a salariului in sistemul penitenciar si modalitatea de aplicare a majorarilor, astfel incat a fost necesara invitarea unui salariat MJ de la salarizare.

    Tareeeee!!!! Felicitari noua pentru specialistii care ne coordoneaza la nivel ANP! Sa-i stapanim sanatosi!!!

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)