www.snlp.ro Web analytics

Un pas spre pacea sociala?

Asa cum v-am informat anterior, astazi 12.09.2009, intre orele 16,00 si 19,00 am participat la ultima intanire dintre Guvern si sindicate inainte de asumarea raspunderii de catre Guvern pe pachetul legislativ care include Legea unitara privind salarizarea personalului bugetar.

Asa cum probabil ati urmarit la stiri, sedinta a fost una foarte restransa. Au participat primul-ministru, ministrul muncii, al internelor si finantelor, dl Mocanu – secretar de stat la MMFPS si dl Gherghina – secretar de stat la MFP – pe de-o parte si liderii de confederatii – pe cealalta parte. Din partea BNS – subsemnatul (desemnat de presedintele BNS – Dumitru Costin).

Sedinta de azi precede studierea amendamentelor care, dupa centralizare, vor fi analizate in sedinta de Guvern de duminica urmand a fi identificate cele care pot fi acceptate ca modificari la proiect. Cel mai probabil luni va fi postata pe site-ul Guvernului ultima varianta. In paralel, proiectul va fi dezbatut in CES – urmand sa primeasca sau nu avizul consultativ. Pe parcursul intalnirii nu se intra in multe detalii, discutia limitandu-se cu precadere la principii.

Marti 15 septembrie Guvernul se anunta decis sa-si asume raspunderea pe aceasta lege.

Din start s-a discutat foarte direct despre Alianta bugetarilor – impactul actiunilor radicale anuntate fiind foarte mare iar deranjul guvernantilor – similar.

S-a discutat despre lista de obiective din Protocolul semnat de federatiile care formeaza Alianta si s-au pus intrebari in legatura cu punctul de vedere al reprezentantilor Guvernului cu privire la renuntarea la asumarea raspunderii si renegocierea legii, renuntarea la disponibilizari si concedii fortate.

Primele doua obiective nu se iau in calcul ca negociabile decat partial – marti va avea loc asumarea raspunderii dar Guvernul se arata disponibil pentru corectarea proiectului si chiar a legii – dupa publicare si dupa intrarea in vigoare. Despre concedii si disponibilizari – alta discutie. Concediile fara plata ca si alte masuri care se vor lua, se sustine ca au tocmai rolul de a nu se ajunge la disponibilizari. Sindicatele insista pe solutii alternative.

Una dintre propunerile cele mai importante facute pe parcursul sedintei a fost sustinuta de toti participanti din partea sindicala si nu este lansata pentru prima data in cadrul dialogului social: inserarea in textul legii a unei prevederi explicite care stabileste o perioada de timp (6, 9,12 luni) pentru efectuarea de corectii la textul legii. Un astfel de tip de prevedere se regaseste partial la art 42 din lege care se solicita a fi completat cu faptul ca in comisia respectiva vor fi inclusi reprezentanti ai confederatiilor sindicale reprezentative. Reprezentantii Guvernului admit ca legea este perfectibila si isi arata disponibilitatea pentru includerea precizarilor solicitate.

S-a solicitat o previziune concreta a salariului minim pe perioada de implementare a legii dar replica a fost ca in cazul in care se rigidizeaza acest indicator dar bugetul nu va evolua corespunzator, atunci vom avea un salariu minim predictibil dar singurul element care se va mai putea ajustat va fi … nr de salariati.

Atat premierul cat si ministrul de finante au explicat ca „firul este intins la maximum” iar legea chiar si cu imperfectiunile din prezent se considera un rezultat bun, mult mai bun decat ar fi fost daca se respectau toate recomandarile Bancii mondiale si FMI, iar pentru asta Guvernul sustine ca a trebuit sa faca mari eforturi si sa reziste la mari presiuni. Dl Pogea subliniaza ca orice crestere de coeficienti poate genera disponibilizari.

S-a convenit de principiu pe includerea in textul legii a prevederii propuse, mai precis stabilirea termenului de 30 iunie 2010 ca moment final pana la care se analizeaza prevederile legii unitare impreuna cu sindicatele si se fac corectii care vor influenta bugetul anului 2011 atat timp cat pentru 2010 se preconizeaza ca niciun salariu nu va fi diminuat dar nici nu se va majora (cu exceptia celor mai mici decat salariul minim – 705 lei) – inghetare!

O discutie aprinsa a avut loc pe tema reprezentarii sindicatelor in comisia mentionata. Ministrul muncii a spus ca este suficient un reprezentant sau maxim 2 din partea tuturor confederatiilor reprezentative. Liderii sindicali au solicitat ca fiecare confederatie sa aiba un reprezentant pentru a se evita neintelegerile. Dl Sarbu a insistat pe ideea de a se crea putina coeziune la nivel de confederatii astfel incat sa fie posibila mandatarea unei singure persoane. Sindicatele au insistat pe cate un reprezentant/confederatie. A ramas ca acest lucru sa se stabileasca cu exactitate in sedinta de Guvern.

Termenul de gratie si includerea sindicatelor la corectare pot fi incluse in lege dar in schimb Guvernul a cerut ca sindicatele sa renunte la greva generala din 5 oct. Nu s-a putut oferi un raspuns pe loc ci doar ca se va analiza in confederatii si in Alianta.

Luni 14 septembrie urmeaza sa aiba loc o sedinta a Aliantei bugetarilor unde se va decide planul de actiune in continuare.

Ce este cert e ca se mentine pichetarea din data de 15 septembrie ora 15 (sosire de la 14,30 in fata Palatului Parlamentului – revenim cu detalii)

Cu privire la greva, urmeaza sa ne pronuntam. Deocamdata din partea Guvernului nu avem nimic concret, nu sunt garantii ci doar niste angajamente relative (gentleman’s agreement).

Liderii de confederatii vor comunica cele convenite federatiilor afiliate si implicate in Alianta bugetarilor (nu este cazul BNS deoarece am participat direct si nici CSDR – semnatarul Aliantei fiind chiar presedintele confederatiei), urmand sa se stabileasca continuarea protestelor, renuntarea la acestea sau modificarea calendarului de actiuni.

Guvernul insista ca deschiderea spre dialog manifestata in ultima perioada ar trebui sa genereze reactii similare din partea sindicatelor.

Daca se renunta la greva din 5 octombrie se poate „se poate incheia un pact de stabilitate sociala”, „se poate face inca un pas spre pacea sociala”

Sindicatele explica ca nu se poate numi stabila o perioada cu disponibilizari si concedii fortate.

Guvernul arata ca nu doreste sa disponibilizeze pe nimeni si isi doreste o iesire din criza cat mai rapida, fara mari traumatisme sociale.

Sedinta se incheie urmand actualizarea proiectului in sedinta de Guvern pe baza amendamentelor inaintate de parlamentari, postarea pe site a variantei finale si apoi asumarea raspunderii. Ulterior va incepe sa activeze comisia prevazuta la art 42 – actualizat, pentru efectuarea de corecturi.

 

In timp ce Guvernul isi asuma raspunderea participantii la pichetarea din 15 septembrie ii vor stimula din strada.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)