www.snlp.ro Web analytics

Artificii guvernamentale. Asistenta medicala pentru detinuti – transferata in sarcina salariatilor

Tax Burden

 

Blocul National Sindical (BNS), confederatie la care SNLP este afiliat prin federatia Publisind, a transmis Ministerului de Finante sa adopte o pozitie publica fata de initiativa de a pune in sarcina salariatilor obligatia sustinerii asistentei medicale pentru detinuti si alte categorii, precum someri, pensionari, asistati sociali sau personal monahal. 

BNS solicită Ministerului Finanțelor Publice să-și explice public decizia de a transfera în sarcina salariaților povara asistenței medicale pentru șomeri, pensionari, asistați sociali, personal monahal sau persoane private de libertate

 

Prin proiectul OUG de modificarea a Codului Fiscal, lansat ieri în consultare publică, Ministerul Finanțelor Publice propune modificarea categoriilor de contribuabili la sistemul de asigurări de sănătate.
În prezent, conform art 153, alin (1), lit. h) – o), Codul Fiscal, o serie de instituții publice sunt contribuabili ai sistemului public de asigurări de sănătate, pentru persoanele ce beneficiază de diverse prestații sau indemnizații asigurate de instituțiile în cauză, respectiv:
– pentru șomeri – plata contribuției pentru asigurări de sănătate este asigurată de către ANOFM, din fondul de șomaj;
– pentru pensionari, dar și pentru cei aflați în concediu medical, ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională – plata contribuției pentru asigurări de sănătate este asigurată de către CNPP, din bugetul asigurărilor sociale;
– pentru persoanele asistate social – plata contribuției pentru asigurări de sănătate este asigurată de către ANPIS, din bugetul de stat;
– pentru personalul monahal – plata contribuției de asigurări de sănătate este asigurată de către Secretariatul de Stat pentru Culte, din bugetul de stat;
– pentru persoanele aflate în penitenciare – plata contribuțiilor de asigurări de sănătate este asigurată de către Ministerul Justiției, din bugetul de stat.

În 2017, pentru 9 luni, suma contribuțiilor plătite de instituțiile publice mai sus menționate, pentru aceste categorii de persoane, a fost de 574 milioane lei. Majorarea pensiilor ar fi ridicat considerabil această sumă.

De la 1 ianuarie 2018 Ministerul Finanțelor Publice propune ca nici una din instituțiile mai sus menționate să nu mai asigure contribuțiile de sănătate pentru persoanele pe care le asistă.
Ca urmare, ÎNCEPÂND DE LA 1 IANUARIE 2018:
– pensionarii, 
– șomerii, 
– persoanele asistate social, 
– persoanele aflate în concediu medical, 
– persoanele aflate în concediu de creștere copil, 
– personalul monahal,
– străinii aflaţi în centrele de cazare în vederea returnării ori expulzării,
VOR BENEFICIA CU TITLU GRATUIT DE SERVICII MEDICALE, TOȚI FIIND ASIGURAȚI AI SISTEMULUI PUBLIC DE SĂNĂTATE, FĂRĂ OBLIGAȚIA DE PLATĂ A CONTRIBUȚIEI DE SĂNĂTATE. PENTRU EI, SERVICIILE MEDICALE VOR FI DECONTATE DE SALARIAȚI!

Având în vedere că de la 1 ianuarie 2018 salariații vor fi singurii contributori ai sistemului de asigurări de sănătate, ei vor fi cei ce vor trebui să suporte povara serviciilor medicale pentru pensionari, șomeri, asistați sociali, personal monahal, deținuți, etc.

Nu numai că Guvernul a eliberat angajatorul de toată responsabilitatea finanțării colective a sistemului de securitate socială, acum statul s-a eliberat pe el însuși de obligațiile sociale, a considerat că e prea mult. Și atunci, le-a transferat cuiva care are prea puțină forță pentru a reacționa față de astfel de decizii.
Probabil în perioada următoare vom primi de la Ministerul Sănătății Publice completarea acestui ”cadou”, LISTA PRESTAȚIILOR MEDICALE CE NU VOR MAI FI ACOPERITE DE ASIGURAREA MEDICALĂ.
În rest, nu ne rămâne decât să le urăm tuturor salariaților din România un weekend plăcut!

DEPARTAMENTUL DE PRESĂ BNS

6 COMMENTS

  1. Si chiar se dau bani grei pentru asistenta medicala a detinutilor. Analize de sange efectuate lunar fara o justificare medica pentru tot felul de afectiuni cronice sau acute, nerecomandate de vreun medic specialist, si in urma carora nu se instituie vreun tratament sau o schimbare de tratament oricum or fi iesit, etc. Incercati dvs, „neinfractori”, contribuabili, si solicitati mediculului de familie sau chiar unui medic specialist sa va efectueze lunar analize de sange si veti fi refuzati fara drept de apel, vi se va spune ca aveti dreptul maxim o data pe an, daca se justifica medical. La penitenciar justificarea este ca plateste casa de sanatate – nu pasa nimanui ca banii casei vin de la noi angajatii – si ca daca nu cheltuim toti banii alocati intr-o luna pentru analizele detinutilor luna viitoare primim mai putini bani si nu-si mai face laboratorul targetul si nu mai primesc angajatii de acolo salarii corespunzatoare.

  2. [quote name=”Mirko”]Doamna Aida statul suntem noi!Ati crezut cumva ca este Dragnea si Tanase?[/quote]
    Dragnea așa crede, că statul ”e ei”.

  3. Sesizati CEDO si toate organismele internationale pt aceasta bataie de joc! GREVA ( pt cine are dreptul legal ) , blocate toate activitatile!!

  4. Statul are niste obligatii fata de cetatean, daca le transfera acestuia, se mai numeste stat?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)