www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Sindicatele dau SAH la Ministerul Muncii

Astăzi, 03.03.2009 ora 10.00 a avut loc la sediul Ministerului Muncii, întâlnirea dintre ministrul Sârbu, un secretar de stat de la M. Finanţelor, reprezentanţii federatiilor sindicale precum şi ai patronatelor având pe ordinea de zi Ordonanţa privind reducerea cheltuielilior bugetare.

Întâlnirea a fost programată iniţial ca un grup de dialog social din cadrul Ministerului Muncii.

Discuţiile au demarat prin critici la adresa M.Muncii şi a Guvernului, privind modul în care a fost initiat acest proiect, fără consultarea sindicatelor de către iniţiator (Ministerul Muncii) şi fără să respecte ceea ce se convenise iniţial cu preşedinţii confederaţiilor sindicale si anume că nu se vor diminua drepturile salariale prevăzute în codul muncii, iar pt.celelalte sporuri se vor purta negocieri.

Toate confederaţiile sindicale au fost dure în exprimare la adresa guvernului, privind încălcarea legii prin emiterea unui proiect de OUG fără o consultare reala a partenerilor sociali.

Guvernul face un pas mare inapoi

Ministrul Sârbu a încercat cateva justificări jalnice, de genul că proiectul acestei ordonanţe era de fapt un document de lucru al Guvernului, că nu era finalizat şi că nu a fost de fapt asumat de Guvern atâta timp cât nu a fost transmis oficial către sindicate. Concluzia a fost că... acest proiect nu există.

De aici discuţiile au fost mai relaxate şi s-a convenit la constituirea unui grup de lucru la M. Muncii, format din 2 reprezentanţi pentru fiecare confederaţie sindicală (total 10 persoane reprezentând sindicatele) precum şi reprezentanţii ministerelor urmand a fi initiat un nou proiect privind reducerea cheltuielilor bugetare care să se finalizeze până pe 15 martie.

O apreciere personală la ce s-a întâmplat astăzi ar fi că:

 • Guvernul a realizat că s-a grăbit să emită un act fără a-şi asigura sprijinul, măcar a unei parţi dintre reprezentanţii sindicatelor,
 • este un pas mare făcut înapoi de partea guvernamentala, pt. ca au încălcau principii esentiale ale democraţiei şi prevederile Codului muncii
 • în această conjunctură elanul de taiere a unor drepturi salariale se va diminua semnificativ urmand a se orienta mai de voie mai de nevoie catre negocieri reale cu sindicatele.

 

Mihaela Neacşu
Vicepreşedinte SNLP

Acest articol a fost arhivat. Din acest motiv, nu puteți posta comentarii noi.

Google Translate

Cauta in site

 • Legislatorul 15.12.2017 01:28
  Stai linistit ca in urma noilor dispozitii ale legii de 3xecutare si a ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 14.12.2017 23:28
  ministrul e absent pana marti / il capturam cand revine / noi zicem ca ...

  Read more...

   
 • eu 14.12.2017 22:59
  ok,e in regula cuposturile,dar cu plata orelor suplimentare pana la ...

  Read more...

   
 • Snlp Dej 14.12.2017 22:24
  Stefan te rog sa îi amintești domnului director general sa nu uite ca si ...

  Read more...

   
 • Un simplu agent 14.12.2017 22:04
  In primul rand felicitări pentru informațiile furnizate în timp util, care ...

  Read more...

Google AdS