www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Fisa postului - modalitate de a masca lipsa resurselor umane, partea I

01ee76ae aac9 449b 8925 479b6c35cedf

 

Totul pleaca de la posturi ca elemente de baza care compun toate structurile din sistemul penitenciar. Si necesarul real de personal, si cuantificarea lipsurilor, si siguranta sau vulnerabilitatea unor misiuni, dar si compromisul care face conexiunea intre ceea ce ne lipseste si ceea ce suntem obligati sa facem cu cat avem. Totul se invarte in jurul posturilor.

ANP vede posturile ca elemente necesare in organizarea misiunilor la nivelul fiecarei unitati penitenciare urmarind stabilirea atributiilor generale si specifice ale salariatilor. Pentru salariati postul reprezinta un loc de munca caruia ii corespund atributii pe care trebuie sa le indeplineasca, in conditii determinate, in cadrul penitenciarului, toate regasindu-se in celebra fisa a postului.

Pe cat pare de simplu, pe atat devine mai complicat cand ANP accepta derogari care pun in pericol integritatea profesionala a salariatilor. Aceasta derogare inserata abuziv in tot mai multe fise ale posturilor la nivelul multor unitati penitenciare, se traduce prin urmatorul paragraf:

"In limita competentelor si pregatirii profesionale, atunci cand situatia operativa impune ocuparea temporara a altui post decat cel prevazut in stat, seful direct va pune la dispozitia acestuia atributiile specifice acestui post (carnetul postului), atributii pe care are obligatia sa le cunoasca si sa le respecte. Executa si alte dispozitii de la sefii ierarhici."

Pe cat de prost formulate, pe atat de abuzive sunt aceste fraze care incheie multe dintre fisele posturilor pentru salariatii sistemului penitenciar. Lipsa unei viziuni, a unor masuri concrete de limitare a problemei lipsei de personal, totul corelat cu nevoia acoperirii misiunilor de paza, escortare si supraveghere, a generat un abuz sub forma unui compromis care pune in pericol atat salariatii cat si misiunile. Salariatii isi asuma si ei compromisul prin acceptarea tacita si semnarea acestor fise de post. 

Poate ca necesitatea acestor prevederi impuse in fisa postului ar fi fost de acceptat daca notiunea de compromis ar fi fost comuna ambelor parti, ANP si administratiile penitenciarelor asumandu-si in egala masura raspunderea in situatia producerii unor evenimente negative. Insa, ne sunt prea familiare informarile din care luam la cunostinta de vinovatia celor implicati in executarea unor misiuni operative iar partea de administratie este implicata doar la nivel de masuri si propuneri de sanctionare a celor presupusi vinovati.

Invocarea in stil german a oricaror prevederi legale care pot conduce la stabilirea vinovatiei celui mai mic pe scara ierahica a devenit o cutuma cazona, de multe ori analiza pertinenta a imprejurarilor si a factorilor determinanti lipsind cu desavarsire. Fata de aceasta cutuma, salariatii ar putea reactiona prin neasumarea semnarii fiselor de post si compromisul unidirectional ar fi eliminat din start. Iar motivele pentru care ar face-o s-ar rezuma, simplu, la existenta unor atributii care nu au legatura directa cu functia pentru care au fost intocmite.

Iminenta raspunderii disciplinare in cazul nesemnarii unei fise de post abuzive sperie majoritatea salariatilor. In acest context, precizam ca nu refuzul de a semna fisa postului reprezinta o abatere disciplinara, ci neindeplinirea sarcinilor de serviciu potrivit prevederilor legale regasite in Codul muncii, mai exact art. 39 alin (2) lit. a. Ori, prezenta unor sarcini de serviciu care exced celor specifice functiei pentru care s-a intocmit fisa postului fac posibila motivarea refuzului de a semna o fisa a postului cu atributii generice sau care vizeaza activitati specifice altor posturi/misiuni.

Cristian Tudorache

Comentarii  

0 #16 Marius@ 17-05-2016 05:09
Citez pe Un agent:
#14 Marius@ nu am de ce sa te injur.
M-a luat valul in acele momente , iar de spus direct inseamna sa iti faci rau singur, pe viitor o sa incerc sa nu ma mai abat de la subiect.
toate cele bune

Prin acest raspuns demonstrezi ca ai bun simt. Multumesc! Daca nu poti sa ii spui in fata , incearca sa rezolvi problema care te framanta asa cum o rezolva si alti.
Citat
0 #15 Un agent 16-05-2016 20:40
#14 Marius@ nu am de ce sa te injur.
M-a luat valul in acele momente , iar de spus direct inseamna sa iti faci rau singur, pe viitor o sa incerc sa nu ma mai abat de la subiect.
toate cele bune
Citat
0 #14 Marius@ 16-05-2016 14:27
Ptr. UN AGENT .Nu este frumos ce faci! Comentarii de acest gen se fac pe alt site, aici sunt colegi cu bun simt!Daca esti frustat spunei omului in fata ce ai de spus.Banuiesc la cine te referi.Il cunosc si este un om cu mult bun simt si serios.Si eu sunt tot un agent, nu mia facut nici bine nici rau dar il cunosc!Schimba site-ul.Nu meriti sa comentezi pe acest site!Poti sa ma injuri acum!
Citat
+1 #13 vivi 16-05-2016 12:13
Nu va ambalati domnu Teo,nu are rost sa-l bagati in fata pe Cristi si cu atat mai putin as-l sacrificati avem mare nevoie de oameni capabili.
Probabil ca cele 35 de posturi taiate sint din cele vechi expirate nu din cele 1000 care nu stim in ce masura si cand vor fi ocupate,iar in privinta anului bugetar marafetii se regasesc doar in imbunatatirea conditiilor de detentie la cerinta UE nicidecum in imbunatatirea conditiilor de lucru pentru personal eu unul nu am reusit nici macar sa obtin montarea unui amarat de lavoar in biroul supraveghetorul ui ca grup sanitar nu exista decat pentru ppl,in conditiile in care trebuie sa fac perchezitie la fiecare intrare si iesire de pe camera ca de vaccinuri antigripale platite de angajator deja trec in zona SF.
Problema e ca trebuie sa luam atitudine pentru ca altfel se taie usor usor din toate,azi 35 de posturi maine banii de toale,trebuie sa protestam ,sa aratam ca inca nu sa schimbat nimic,sa cerem ca "manualele" sa fie respectate si de eicu punct si virgula trebuie sa inteleaga ca si noi aceia care muncin pentru a avea cu greu un drept santem oameni nu doar condamnatii.
Citat
-1 #12 Cristian Tudorache 16-05-2016 11:37
Stefan, fa-o de Craciun ca-s destul de gras ! :lol:
Citat
-2 #11 Ștefan Teoroc 16-05-2016 09:22
:-) Da Adi, il bagam in fata pe Cristi si apoi vrem sa-l sacrificam

Pentru ca sindicatele nu au facut nimic avem acum 1000 de posturi in procedura de ocupare prin concurs si cel mai bun an bugetar din istoria sistemului. Ia da un click - snlp.ro/.../...
Citat
0 #10 Adi de la Valcea 16-05-2016 05:58
Dommule Cristian, aceste fenomene relatate de snlp in ultimile luni, se intampla de multa vreme si pana acum sindicatele au avut pozitia ghiocelului. De ce nu s-a luat nicio masura pana acum? Sa inteleg ca s-a primit verde de la stapan. Te apreciez ca si coleg dar grija mare ca se folosesc de tine. Succes.
Citat
+3 #9 jan valjan 16-05-2016 00:17
Stie oare doamna Pruna,ca tot vine ea de-afara ca acolo fiecare om desfasoara numai atributiile specifice postului sau,stie ca fiecare angajat beneficiaza de concedii platite cu cazare masa tratamente,spa si tot tacamul, stie ce salariu are si daca face ore suplimentare.
De ce nu faceti publica filmarea cu supraveghetorul lovit si tarat de picioare in camera si apropo,noroc ca nu este si ea suraveghetor ca in astfel de situatie sant sigur ca ceilalti colegi s-ar fi ingramadit sa incuie usa fara sa sufle o vorba cuiva.
Citat
+3 #8 gigi scandal 15-05-2016 23:54
Din nou bravo domnu Cristi,subiectu l potrivit la momentul potrivit.
Art 39 alin.(2) Salariatului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:
a) obligaţia de a realiza norma de muncă sau, după caz, de a îndeplini atribuţiile ce îi revin
conform fişei postului;
Art. 39
(1) Salariatul are, în principal, următoarele drepturi:
a) dreptul la salarizare pentru munca depusă;
In puscariile romanesti este o problema antica a carei rezolvare este raportata la buget si cum este nevoie de construirea altor 11 unitati ghici ciuperca de unde vor fi luati banii necesari.
Si uite asa desi fiecare post in parte,spc,supra veghere,paza,es cortare,etc, are atributii specifice foarte clare,onor super specialistii nostri directionisti, ( care cu vigilenta de invidiat constata ca membrii EOS nu au facut patul domnului ppl dupa ce a distrus camera) vor gasi din motive temeinice, legate de scaun, sa le imbine astfel incit sa formeze un intreg,pai ce-i aia fiecare cu atributiile sale, de unde atitia oameni,lucrezi la puscarie faci toate operatiile la fel ca drujba,tai lemne,bati cuie si de restul mi-aduc aminte de doamna care mie nu-mi place decit sub forma de tuica,nu cumva o condamnam prea mult degeaba nu cumva problema este in ograda noastra.
Lucram foarte mult si facem de toate, cu frica ca daca vom carai vom fi asteptati la cotitura si zicem mersi daca sintem platiti macar pentru una din indatoriri.
Bine macar ca drumul spre parchet e liber acolo platim pentru toate greselile indiferent ca tin sau de indatoririle specifice postului,e treaba cu motul de la basca.
Dar hai ca m-am lungit prea mult,trebuie neaparat sa facem ceva,datine idei,cum putem ataca in instanta perversiunile la care sintem supusi,daca o lungim asa inseamna ca ne place.
Am sa mai revin daca imi publicati comentariul ca din partea liderilor din unitati care au luat 50% inadit nu am vazut interventii si nici cind vor asista la negocieri nu vor ridica capul din pamint,nu vor face decit sa asiste.
Cum pot sa va transmit o situatie descrisa cu amanunte care nu pot fi aratate in spatiul public pentru ca hienele ar fi in stare sa spuna ca cine stie ce secret de stat am dezvaluit ?
Citat
+2 #7 Just The Truth! 15-05-2016 22:45
Este mai grav atunci cand, pe langa indatoririle normale din Fisa Postului, se mai adauga anual (la inceput de an) altele doar pentru ca asa vede ''Sefu'' si crede ca este bine!Semnezi ca...Primaru!!! Daca vrei sa citesti, te da afara din birou si spune ca are treaba (citesti altadata).Ca sa fie bine...
Citat
+5 #6 Ionel Ion 15-05-2016 19:01
Cu toate ca am fost numit supraveghetor in ziua respectiva ,având funcție de așa natura am fost luat de pe Secție nefiind înlocuit si începând cu ora 4 am facut control ppl in ppd.intamplarea a facut ca un incident sa se petreacă acolo ,si uite așa unitatea a trimis mai departe la parchet.intreba re:pana cand se mai permit abuzurile astea??de ce am fost scos de pe Secție fara sa fiu înlocuit,așa cum prevede fisa postului??dc ppd istii stau pana la 4 cand știu ca urmează sa vina cursa....o sa ma duc la parchet...eu nu am semnat niciodată fisa postului ca ppd ist
Citat
+3 #5 Marius 15-05-2016 18:49
Bataie de joc ,nu mai trebuie sa lasam nimic de la noi.
Citat
+4 #4 Dan.V 15-05-2016 18:47
Intreb din nou :Credeti ca este LEGAL ca fisa postului sa concureze la grosime cu cunoscutul ronan SHOGUN . ?
Credeti ca o actiune in instanta pe aceasta tema ar avea sansa de reusita ?
O actiune de acest gen ar obligA ANP/MJ sa ne RESPECTE
Citat
+1 #3 agent 15-05-2016 18:20
Daca refuzăm o anumită activitate, care nu se regăseşte în fişa postului, vom fi ţintă atacurilor şefilor . Cine trebuie.sa faca o activitate care nu se.regaseste în nicio fişa.a postului din tot sectorul?
Citat
+2 #2 Un agent 15-05-2016 17:43
Daca ar fi sa se intample un eveniment negativ in 100% din cazuri vinovat e cel mai mic pe scara ierarhica.
Dar daca refuzam semnarea fisei postului nu credeti ca ne expunem in fata sefilor directi?

La Craiova in ultimul timp desi au iesit multi si iasa in continuare la pensie s-au facut puncte de lucru si pe schimburi nu mai putem lua concedii ca nu-s oameni, deoarece la punctele de lucru nu poti merge fara personal suficienti.

Ar fi frumos sa vina o comisie la Craiova si sa verifice sefii cum respecta functiile celor din subordinea lor, or sa aiba parte de surprize cand vor vedea ca functiile se respecta doar pe cumetrii,
Exemplul ultimu ar fi ca (editat) care e seful escortelor si l-a numit pe cumnatul sau ca sef punct control la Isalnita iar la final ii va face notarea de serviciu si cred ca il va propune si pentru 50% ca merita, la cei care nu au pe nimeni nu le respecta nimeni functiile iar nesemnarea fisei postului in Penitenciarul Craiova daca nu ai pe nimeni cred ca ar fi abatere
Citat
+5 #1 Jojo Dan 15-05-2016 16:30
Nu vreau! Nu mai vreau să "execut și alte sarcini de la șefii ierarhici" și așa că vai de capul lor....!
Citat

Google Translate

Cauta in site

 • Ștefan Teoroc 15.12.2017 17:54
  apreciem interesul pentru informarile noastre, chiar daca nu sunteti ...

  Read more...

   
 • Mariana 15.12.2017 11:02
  Lucrez intr-o institutie de cercetare, pana in febr.2017 am avut salariul ...

  Read more...

   
 • Legislatorul 15.12.2017 01:28
  Stai linistit ca in urma noilor dispozitii ale legii de 3xecutare si a ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 14.12.2017 23:28
  ministrul e absent pana marti / il capturam cand revine / noi zicem ca ...

  Read more...

   
 • eu 14.12.2017 22:59
  ok,e in regula cuposturile,dar cu plata orelor suplimentare pana la ...

  Read more...

Google AdS