www.snlp.ro Web analytics

Se dau prime!!! Precizari. Modificari. Hotarari de ultima ora.

Aveti atasata decizia luata in urma Consiliului de conducere al ANP din data de 24.12.2008, ora 10, privind modul de distribuire a fondului de premiere.

Discutiile au fost destul de incinse, dar pana la urma a fost aleasa aceasta modalitate de premiere a functiilor de executie (agenti si ofiteri) cu o suma fixa calculata in functie de fondul de premiere al fiecarei unitati care se va imparti la totalul salariatilor cu functii de executie in limita criteriilor stabilite de OMJ 399/2007 pentru premiere.

Am sustinut renuntarea la planul initial de acordare a premierii exclusiv agentilor, avand in vedere reactiile primite de ieri seara, de la postarea pe site-ul SNLP a anuntului, reactii venite chiar din partea unor agenti care apreciaza ca acest sistem nu face decat sa creeze diferentieri si mai mari intre categorii si deasemenea sa adanceasca divergente sau sa alimenteze pornirile spre duritate excesiva ale unor ofiteri. Am ajuns la concluzia ca este mai simplu sa explici unei persoane de ce a luat o prima cam mica (cat timp nimeni nu a luat mai mult), decat sa explici de ce au fost ignorate prevederile legislatiei care prevede aceleasi criterii pentru toti salariatii, indiferent de corp.

Este adevarat ca nici premierea liniara cu o suma unica nu este chiar corecta (deoarece nu toti muncesc cu aceeasi ravna) dar se elimina subiectivitatea si abuzurile care ar fi putut produce divergente la nivelul unor unitati in care, asa cum s-a observat la premierile anterioare, directorii au facut diferentieri exagerate intre agenti si ofiteri si la reclamatiile sindicatelor, a fost necesara reluarea sedintelor Consiliilor de conducere, lucru pentru care NU ESTE TIMP ACUM !

S-a renuntat la ideea initiala de a premia doar agentii avand in vedere si faptul ca suma cu care s-ar fi majorat primele agentilor era mica (maxim 50 de lei) dar ar fi fost prejudiciat un corp intreg fara o motivatie concreta sustinuta de lege. Este adevarat ca modul de distribuire a primelor este atributul angajatorului, dar nu se putea invoca faptul ca niciun ofiter nu intrunea criteriile de premiere.

Din 1977 de functii de ofiteri, 788 sunt de conducere, iar pentru o parte dintre acestea din urma ar fi fost necesara aprobarea Ministrului Justitiei care are si competenta de numire (dir. gen., dir. gen. adj., dir. de directie, dir. de unitati) lucru care cerea timp si genera riscul de pierdere a sumelor avand in vedere necesitatea incheierii exercitiului bugetar peste doar cateva zile, sumele necheltuite nemaiputand fi utilizate ulterior. Nu se putea face o separare in cadrul aceluiasi segment de functii, in sensul ca functiile de conducere pentru care aproba ANP – sa ia prima iar cele pentru care aproba MJ – sa nu ia. De aceea adresa trimisa in unitati astazi are forma pe care o puteti vedea in atasament.

Luand in calcul fondul total de premiere (4,32 milioane), fiecarui premiat ii revine in medie o suma de 412 lei brut (350 lei net). Sumele vor inregistra usoare diferente de la unitate la unitate, fondul de salarii neavand aceleasi proportii in toate unitatile, el suferind modificari si in functie de numarul de salariati sanctionati.

Luni 29 decembrie 2008 vor intra sumele in conturile unitatilor si in mod normal tot luni Consiliile de conducere ale unitatilor vor stabili sumele exacte care se platesc efectiv (sarcina de altfel aproape formala, avand in vedere parametrii foarte clari stabiliti de ANP), urmand ca banii sa se plateasca imediat ulterior sedintei si intocmirii statelor.

Stefan Teoroc
Presedinte SNLP

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)