www.snlp.ro Web analytics

Presedintele BNS: se pregateste restrangerea unor drepturi civice si instaurarea unui stat opresiv

Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical, a atras astazi atentia in cadrul unei conferinte de presa asupra faptului ca in perioada imediat urmatoare este posibil sa apara intiative din partea autoritatilor care sa conduca la restrangerea unor drepturi si libertati cetatenesti fundamentale, inclusiv restrangerea drepturilor sindicale.

Reprezentantul BNS considera ca decizia presedintelui si a premierului de a renunta la protectia oferita de jandarmerie si politie este un prim pas catre instituirea unui stat de tip opresiv, in care dreptul la asociere, dreptul la greva sau dreptul la manifestari publice vor fi restrictionate sever.

“Din punctul nostru de vedere demersul Presedintelui naste mari semne de intrebare. Consideram ca acest gen de atitudine – prefigurat, de altfel, de mesaje similare anterioare – pregateste modificarea cadrului legislativ si restrangerea unor drepturi si libertati cetatenesti. Noi consideram ca se pregateste consolidarea unui stat opresiv. Cand seful statului spune ca nu mai are nevoie de politie si jandarmerie si arunca anatema pe cele doua categorii, cine stie, poate ne vom trezi cu tot soiul de structuri de natura militarizata”

Avand in vedere faptul ca presedintele Romaniei a luat decizia pe fondul protestelor politistilor de la sfarsitul saptamanii, Dumitru Costin s-a declarat suprins de faptul ca jandarmii au fost si ei luati in vedere de Traian Basescu.

“De 20 de ani jandarmeria romana s-a comportat exemplar, nu a avut nicio fisura, si-a facut datoria. Ma suprinde faptul ca jandarmii au fost inclusi pe lista neagra a Presedintelui”, a declarat presedintele BNS.

In ce priveste situatia politistilor acuzati ca ar fi avut armament asupra lor in timpul manifestatiei, Dumitru Costin este de parere ca cele cinci persoane care au purtat arma nu provin din randul sindicalistilor.

“Colegii de miscare sindicala care au organizat actiunile de protest stiau ca participarea la manifestatii se face fara armamentul din dotare. Am convingerea ca liderii si-au informat membrii si am convingerea ca membrii au participat la protest fara armament. Aparitia unor personaje acolo care au avut armament asupra lor este ingrijoratoare”.

Declaratiile presedintelui BNS au fost facute in cadrul unei conferinte de presa in care au fost prezentate aspectele organizatorice si revendicarile mitingului ce va avea loc in data de 28 septembrie 2010.

Crearea unui program de investitii in infrastructura, energie, agricultura, resurse umane, educatie si sanate se numara printre revendicarile Blocului National Sindical, precum si majorarea salariului minim la 750 RON.

Dumitru Costin a adus in discutie in cadrul conferintei si situatia industriei de aparare, acuzand autoritatile ca nu au inclus acest sector in Strategia de Securitate Nationala a Romaniei si ca nu fac nimic pentru a determina companiile cu obligatii de off-set sa investeasca sumele datorate.

“Prin nepasarea si dezinteresul celor care conduc tara companii mari din industria de aparare din Romania nu isi respecta obligatiile de export. Companii precum EADS, Lockheed, Alenia sau Mowag au obligatii de compensatii off-set in valoare de peste jumatate de miliard de euro. Acesti bani ar fi putut sa mearga in economie si sa genereze locuri de munca si venituri bugetare suplimentare, insa cei care ne conduc sunt prea obtuzi si incapabili sa gandeasca si sa aplice alte solutii decat reduceri de salarii si disponibilizari de personal”, a mai spus liderul BNS.

In ce priveste legea salarizarii bugetare, reprezentantul BNS a atras atentia ca Guvernul apeleaza la o stratagema menita sa invrajbeasca sindicatele, de care se va folosi ulterior pentru a-si promova proiectul de lege in varianta guvernamentala.

“Atitudinea reprezentantilor Guvernului de la sfarsitul acestei saptamani este o ticalosie, o stratagema prin care vor sa demonstreze ca miscarea sindicala nu se poate pune de acord intr-un timp scurt. Guvernul se va folosi de acest lucru, va spune ca miscarea sindicala nu poate avea un punct de vedere comun si va aproba prin proiectul de lege in forma dorita de Guvern prin asumarea raspunderii”.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)