www.snlp.ro Web analytics

Confederatiile imping spre revenirea la normalitate

FMI imprumutInformare interna BNS – 21 sept 2012

Catre Federatiile membre BNS/Filialele BNS

In data de 20 septembrie 2012, la sediul Guvernului Romaniei, am fost convocati pentru sedinta Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, sedinta la care a participat din partea Guvernului  Primul ministru – Victor Ponta, Ministru delegat pentru dialog social – Liviu Pop si reprezentanti ai ministerelor desemnati de guvern. In cadrul intalnirii au fost dezbatute urmatoarele:

  • Proiectul de ordonanta pentru modificarea Legii dialogului social (Legea nr. 62/2011), proiect inaintat Guvernului de confederatiile sindicale reprezentative si confederatiile patronale din Patrorom.
  • Masuri privind privatizarea companiilor cu capital majoritar de stat si a altor aspecte ce tin de relansarea economica si a ocuparii.
  • Deblocarea fondurilor structurale europene.

Dupa dezbateri partile au convenit urmatoarele:

  • Proiectul de OUG privind modificarea legii Sindicatelor, patronatelor, conflictelor, contractelor collective, va fi transmis pana cel tarziu astati 21.09.2012, confederatiilor patronale care nu au participat la elaborarea proiectului cat si, in forma tradusa, Fondului Monetar, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, pentru formulare de observatii sau puncte de vedere. Dupa obtinerea acestora va fi convocat Consiliul National Tripartit urmand ca in cadrul sedintei respective punctele divergente sa fie ori negociate in cadrul sedintei ori asumate prin decizie politica.

  • Ministerul Economiei, Ministerul Comunicatiilor si Ministerul Transporturilor vor convoca sindicatele in comisii de dialog social in cadrul carora vor prezenta masuri privind privatizarea companiilor cu capital majoritar de stat urmand ca in a doua etapa sa fie dezbatute in cadrul Consiliului National Tripartit.
  • Privind deblocarea fondurilor europene, azi 21.09.2012, la sediul Guvernului Romaniei a fost convocata comisia tehnica in cadrul careia vor fi supuse spre dezbatere masuri de deblocare a fondurilor structurale, masuri care vor fi prezentate in data de 26 sau 27.09.2012, Consiliului National Tripartit.

Primvicepresedinte BNS, ION PISC


Conform MEDIAFAX, sedinta CNTDS incepe sa produca efecte:
Guvernul a propus FMI dublarea limitei maxime de valabilitate a unui contract colectiv de muncă, posibilitatea prelungirii acestui contract de mai multe ori decât o singură dată şi eliminarea interdicţiei ca în contracte să fie incluse alte drepturi în bani şi natură decât cele din legea în vigoare.
În acelaşi timp, conform propunerilor Guvernului către Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi Banca Mondială obţinute de MEDIAFAX, prelungirea contractului colectiv de muncă nu va mai fi limitată la cel mult 12 luni, extinderea urmând să fie posibilă de câte ori părţile, respectiv societatea şi sindicatele, convin asupra acestui lucru şi pe o durată cel mult egală cu durata iniţială a contractului.
Propunerile modifică forma actuală a Codului de Dialog Social şi au fost primite din partea mai multor organizaţii sindicale şi patronale. (…)
Sursa MEDIAFAX


error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)