www.snlp.ro Web analytics

Mesajul presedintelui BNS

Stimati colegi,

Sper ca ati ajuns in siguranta acasa si ca oboseala drumurilor facute ieri s-a mai sters putin in noaptea ce a trecut. Ati facut un efort extraordinar si, ca de obicei in ultimii ani, ati aratat inca o data ca BNS este mai mult decat un nume de confederatie.

Ultima data cand ne-am vazut in strada, in luna iunie, am stiut cu totii ca va veni foarte repede momentul in care ne vom revedea in actiuni de protest, tinand cont ca interlocutorul nostru – Guvernul – s-a aratat orb si surd la revendicari si solutii sugerate de noi.

Daca in iunie, la actiunile comune, se insista pe problemele bugetarilor si nimeni nu parea sa inteleaga ca in strada sunt si sindicalisti din mediul economic, de aceasta data a fost clar pentru toata lumea ca problemele care ne revolta nu sunt ale unei categorii anume de salariati ci ale lucratorilor din toate domeniile.

BNS a atras atentia ieri Guvernului si opiniei publice ca exista nemultumiri majore in intreaga economie, fapt ce nu mai poate fi tratat cu ignoranta si vesnicul „e austeritate”. Sau, cel putin speram ca interlocutorii nostri de ieri au inteles pe deplin ca nu mai e loc de joaca intr-o societate care sta pe un butoi cu pulbere. E suficienta o scanteie, cum a fost spatiul redus ce ne-a fost alocat la Ministerul Agriculturii, pentru ca o manifestatie perfect legala si pasnica sa degenereze in conflicte cu jandarmii.

Cred ca am reusit sa atragem atentia reprezentantilor Guvernului prin marsul nostru de protest iar cand fac aceasta afirmatie am in vedere reactiile unora dintre ministrii cabinetului Boc si chiar a premierului.

Inainte chiar de a incepe manifestatia propriu-zisa de ieri, ministrul Muncii, Ioan Nelu Botis, a venit la locul in care urma sa ne adunam, in jurul orei 10.30, pentru a discuta cu noi lista de revendicari si a ne invita la o intalnire cu premierul in jurul orei 11.30-12.00. Am declinat invitatia la acel moment, informandu-l pe noul ministru al Muncii ca niciun lider al BNS nu va merge la o negociere atata timp cat sindicalistii nostri se afla in strada. In timp ce ne aflam in mars, am fost contactati din nou si ni s-a propus o intalnire la MMSS cu incepere de la ora 15.00, urmata de o intalnire cu prim-ministrul Emil Boc la ora 16.00.

Imediat dupa depunerea listelor de revendicari la Ministerul Agriculturii si dupa inchiderea mitingului am alcatuit o echipa format din reprezentanti ai BNS din mai multe ramuri economice si am participat la intalnirea de la Ministerul Muncii.

Din echipa, alaturi de subsemnatul, au facut parte Ioan Pisc (prim-vicepresedinte BNS), Mariana Kniesner (vicepresedinte BNS), Cristian Sofron (in numele sindicalistilor din cultura), Gabriel Chifu (PUBLISIND), Adolf Muresan (Federatia Univers), Gheorghe Chis (Ambulanta/ramura sanatate) si Nicolae Stefan (Agrostar).

Primul subiect pe care l-am adus in discutie la intalnirea cu Ioan Nelu Botis, ministrul Muncii, a fost legea pensiilor – lege ce urmeaza sa fie luata in discutie astazi de catre Curtea Constitutionala, urmand ca judecatorii sa dea un verdict cu privire la continutului acesteia si la modul in care a fost votata.

I-am atras atentia ministrului ca la elaborarea acestei legi nu s-a tinut cont de niciunul dintre punctele de vedere inaintate de Blocul National Sindical si am exprimat inca o data pozitia noastra referitoare la majorarea varstei de pensionare: cresterea varstei la 65 de ani nu rezolva problema sistemului de pensii atata timp cat nu exista masuri de stimulare a ocuparii fortei de munca pentru persoanele in varsta de peste 45 de ani.

Asa cum am mai spus si in alte randuri, cresterea varstei de pensionare va accentua fenomenul somajului pe termen lung pentru persoanele in varsta sau le va transforma pe acestea in abonate la sistemul de ajutoare sociale.

In acest context, i-am cerut ministrului Muncii sa sustina amendamentele BNS in cazul in care Curtea Constitutionala va constata ca legea este neconstitutionala in tot sau in parte.

In ce priveste salariul minim, am sustinut in continuare majorarea acestuia la 750 RON si ne-am luat angajamentul sa punem la dispozitia Ministerului Muncii analize de impact referitoare la salariul minim. BNS, prin „Biroul pentru observarea pietei muncii”, lucreaza in prezent la un material prin care evalueaza efectele majorarii salariului minim, venind, in acelasi timp cu propuneri concrete de masuri fiscale astfel inca impactul cresterii salariale sa fie cat mai mic asupra bugetelor de salarii.

Un alt subiect adus in discutie la intalnirea de la Ministerul Muncii a fost si reforma Inspectiei Muncii, o revendicare pe care BNS o pune pe masa Guvernului de cativa ani. Ministrul Botis s-a declarat un partizan al reformei Inspectiei Muncii, spunandu-ne, la randul sau, ca doreste sa transforme aceasta institutie intr-o institutie tripartita, capabila sa-si exercite eficient atributiile de control in piata muncii.

Rog toate organizatiile membre care au propuneri de modificare a legii Inspectiei Muncii sa trimita informatiile catre Ovidiu Jurca, vicepresedinte BNS, in asa fel incat sa le putem cuprinde pe toate intr-un document bine structurat.

Legea cadru a salarizarii unitare a fost adusa in discutie, reprezentantii BNS atragand atentia ca proiectul mai trebuie modificat. Cu toate acestea, i-am spus ministrului Muncii ca propunerea de a lasa partii sindicale libertatea sa negocieze la nivel de structuri sindicale si sa rescrie legea dupa cum rezulta din negocieri este o idee-capcana pe care o respingem. Opiniile enuntate dinspre zona sindicala sunt atat de diferite incat nu se va ajunge la un punct de vedere comun iar Guvernul va profita de acest lucru pentru a arunca anatema pe miscarea sindicala si a-si asuma ulterior raspunderea pe un proiect de lege in varianta dorita de Guvern.

Tot la capitolul de probleme ale sectorului bugetar am cerut ministrului Muncii sa ne puna la dispozitie o evaluare a modului in care au fost aplicate in aceasta vara masurile de restructurare a aparatului bugetar. Am cerut ca aceasta evaluare sa ne arate clar cate posturi au fost restructurate si din ce domenii, cate persoane au fost disponibilizate si din ce sectoare.

Delegatia BNS a ridicat si problema Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca – o insitutie care are 200 de milioane de euro, bani necheltuiti, ce pot fi folositi pentru reconversie, recalificare sau stimularea activa a ocuparii/infiintarii de noi locuri de munca. Am reprosat Guvernului, cu aceasta ocazie, faptul ca nici pana acum nu au reusit sa stabileasca ce institutie va gestiona banii din Fondul European de Ajustare la Globalizare, un fond din care pot fi atrasi bani pentru sprijinirea persoanelor disponibilizate din mediul economic (reconversie, recalificare, acordarea de indemnizatii pentru cei care se afla in scolarizare, etc).

La nivel de probleme sectoriale, colegul nostru de la Federatia Ambulanta a ridicat problema orelor suplimentare efectuate in sistemul ambulantier. Asa cum Gheorghe Chis l-a informat pe ministrul Muncii, in acest sector nu au fost gasite pana acum solutii fie pentru plata orelor suplimentare, fie pentru deblocarea angajarilor. Pentru rezolvarea acestei situatii este nevoie ca intre Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii sa se incheie un memorandum, o nota comuna. Ministrul Bontis si-a luat angajamentul ca va cauta solutii impreuna cu ministrul Sanatatii.

In ce priveste agricultura, Nicolae Stefan (AGROSTAR) a adus in discutie salarizarea lucratorilor din institutele de cercetare in agricultura. Lucratorii din aceste institute sunt considerati bugetari si sunt platiti ca atare desi ei lucreaza intr-un mediu concurential si doar 5-7% din veniturile insitutiilor sunt alocatii bugetare.

Colegul Cristian Sofron (ramura cultura) a sustinut in discutiile cu ministrul Muncii necesitatea corectarii legii salarizarii in asa fel incat sa asigure salarii decente pentru lucratorii din acest domeniu iar Gabriel Chifu (PUBLISIND) a ridicat problema salarizarii, organizarii si functionarii directiilor de asistenta sociala si ingrijire a copilului.

Nici situatia din sistemul penitenciar nu a fost uitata. Personal i-am atras atentia ministrului Muncii asupra numarului urias de ore suplimentare ce se efectueaza in acest sistem – peste o jumatate de milion de ore suplimentare – avertizand partea guvernamentala ca in anul 2011 circa 13.000 de detinuti vor fi repatriati din inchisorile europene. Sistemul penitenciar din Romania va trebui sa preia acesti detinuti si sa asigure paza, in conditiile in care acum cu greu se face fata celor 26.000 de persoane aflate in detentie.

Legat de legislatia muncii, i-am solicitat ministrului Muncii sa nu se atinga de Codul Muncii. L-am informat pe acesta ca nu respingem ideea de a completa legislatia cu noi capitole care sa reglementeze munca atipica, munca ziliera sau munca la domiciliu, insa fara a aduce atingere vreunuia dintre drepturile castigate pana in prezent. In unele sectoare cu munca atipica, precum sportul (250.000 de lucratori), nu se poate aplica sistemul de plata suplimentara a orelor lucrate noaptea sau a orelor lucrate sambata si duminica. Pentru zone de acest gen este nevoie de legislatie speciala.

In ce priveste legea sindicatelor, legea conflictelor de munca, legea contractelor de munca, am adus la cunostinta ministrului ca respingem categoric orice incercare de modificare.

Am propus, in schimb, sa acorde o atentie sporita Legii patronatelor, colegul nostru Adolf Muresan atragand atentia asupra neclaritatilor existente in aceasta lege ce permit infiintarea si functionarea de organizatii patronale pe sistemul „mosul si pixul”.

Daca de legislatia muncii am cerut Guvernului sa nu se atinga, in ce priveste legile ce reglementeaza dialogul social am insistat pe nevoia modificarii acestora in asa fel incat sa fie introduse sanctiuni pentru cei care nu respecta dialogul social si sa fie crescuta responsabilitatea pentru cei care au atributii in domeniul dialogului social (secretari de stat, reprezentanti ai Guvernului in structuri bi-tri partite).

Evaziunea si munca la negru au fost alte doua teme puse pe masa ministrului, oferindu-i acestuia si exemple concrete din sectorul portuar si agricultura, unde BNS si federatiile din domeniu au informatii si cazuri concrete.

In plus fata de cele mentionate, am mai adus in discutie problemele existente in cadrul autoritatilor de management si organismelor intermediare care gestioneaza proiectele cu finantare europeana. Am mentionat aici aspecte legate de volumul urias de munca raportat la numarul de angajati precum si nivelul extrem de scazut de salarizare.

TOATE aspectele mentionate mai sus au fost aduse in discutie si la intalnirea cu premierul Emil Boc, avuta cu incepere de la ora 16.00. Echipei initiale care a fost la Ministerul Muncii i s-a adaugat si secretarul general al BNS, Minel Ivascu, iar in discutii am abordat si alte subiecte ce tin de Guvern in ansamblul sau.

Recapitulez subiectele ce tin de piata muncii, discutate cu Ioan Nelu Bontis si reluate ulterior la intalnirea cu premierul:

  • Legea pensiilor
  • Salariul minim
  • Reforma inspectiei muncii
  • Legea cadru de salarizare in sistemul bugetar
  • Reforma politicilor ANOFM
  • Utilizarea oportunitatilor financiare oferite de Fondul de Ajustare la Globalizare
  • Codul Muncii
  • Dialogul social
  • Evaziunea si munca la negru
  • Problemele sectoriale din sanatate, agricultura, asistenta sociala, cultura, penitenciare

In plus fata de acestea, la intalnirea cu premierul au mai fost abordate:

Problemele din sistemul energetic (atat productia cat si distributia energiei). Impreuna cu Ioan Pisc si Adolf Muresan l-am informat pe premier cu privire la privatizarile din sistem blocate inexplicabil, in ciuda faptului ca ar fi adus investitii de minim 2 miliarde de euro precum si cu privire la sumele obtinute din privatizarea Electrica si irosite pe orice altceva in afara de investitii. Colegii din energie i-au atras atentia premierului asupra faptului ca partea sindicala a pus la dispozitia Guvernului, in urma cu un an, un program de investitii si propuneri de modernizare a sistemului energetic, program care nu a fost luat in seama nici pana in prezent. Premierul Emil Boc a declarat ca nu cunostea o mare parte din aspectele semnalate de reprezentantii BNS si s-a luat hotararea ca in data de 5 octombrie 2010, cu incepere de la ora 16.00 sa fie organizata o intalnire dedicata acestor subiecte la care sa participe si premierul si ministrul Economiei. Pana atunci, am cerut Guvernului sa dispuna controale pentru a verifica modul in care firmele beneficiare ale contractelor de concesiune isi indeplinesc obligatiile referitoare la investitii .

Problemele din agricultura. Evaziunea fiscala practicata la scara larga in domeniul agriculturii si alimentatiei a fost dezbatuta si la intalnirea cu premierul, in plus fiind abordata problema fondurilor europene ce pot fi atrase si utilizate pentru sectorul agricol – s-a ridicat problema unui fond de garantare ce ar putea ajuta producatorii/distribuitorii sa acceseze mai usor fonduri europene. Subiectele legate de agricultura vor fi dezbatute in cadrul unei intalniri ce va avea loc in data de 6 sau 7 octombrie 2010, la care va participa si premierul Emil Boc, alaturi de Ministrul Agriculturii

Industria de aparare. Blocul National Sindical a adus in discutie posibilitatile financiare enorme pe care Romania le are in domeniul industriei de aparare/industriei aeronautice si investitiile ce s-ar putea face daca s-ar respecta legea compensatiei in regim off-set. Companii precum EADS, Lockheed, Mowag sau Alenia au obligaţii importante de natura economica ce decurg din legislaţia off-set insa autoritatile nu fac nimic pentru a le determina sa-si respecte angajamentele. Am atras atentia premierului asupra faptului ca vorbim de circa o jumatate de miliard de euro ce s-ar putea duce in investitii si ar genera noi locuri de munca. O intalnire dedicata industriei de aparare si industriei aeronautice va fi stabilita la intrevederea cu ministrul Economiei.

Reducerea TVA la unele produse de stricta necesitate din cosul minim de consum. I-am propus premierului Emil Boc instituirea unui sistem de TVA redus insa nu doar pentru un produs in sine ci pe intreg lantul unui produs, de la producatorul de materie prima si pana la marfa finita. Am propus ca primul produs pe care sa-l avem in vedere pentru introducerea acestui sistem sa fie painea.

Infrastructura de transport. In cadrul intalnirii cu premierul am subliniat necesitatea cresterii resurselor pentru Ministerul Transporturilor pe componenta de refacere a infrastructurii de transport – rutier, feroviar, porturi si aeroporturi – cerand totodata un control riguros al felului in care sunt cheltuite resursele financiare ale ministerului.

Lobby european pentru Romania. Tot in cadrul discutiilor de ieri, secretarul general al BNS (membru in CESE) l-a informat pe seful Executivului ca Romania se prezinta inacceptabil din punct de vedere al lobby-ului la nivel european. La Bruxelles toate tarile europene au reprezentanti activi care promoveaza interesele statelor din care provin, in timp ce Romania nu este in stare sa stabileasca si sa-si sustina prin oameni competenti o serie de obiective strategice. Ca exemplu, Presedintia Uniunii Europene va fi preluata de Ungaria de la 1 ianuarie 2011 si va face din strategia pe zona Dunarii un obiectiv prioritar. Celelalte state au deja stabilite prioritati legate de porturi, investitii in turism, reabilitare, etc. in timp ce Romania se prezinta incoerent, cu puncte de vedere haotice, sau, mai grav fara nici un punct de vedere oficial.

Salarizarea in sistemul bugetar. In discutiile avute ieri, premierul Boc a afirmat ca este imposibil sa fie disponibilizat un sfert din personalul bugetar pana la sfarsitul acestui an intrucat o astfel de masura ar afecta functionalitatea institutiilor. Pe cale de consecinta, salariile pe anul 2011 nu vor reveni la nivelul celor de la inceputul anului 2010.

Ambulanta / SMURD. Reprezentantul Federatiei Ambulanta a adus in discutie cheltuielile enorme care se fac de la buget pentru intretinerea si functionarea SMURD, un sistem care dubleaza ambulanta, consuma resurse, fara a oferi insa ajutor medical specializat asa cum se intampla pe ambulante. Pe aceasta tema am cerut sa ne fie pusa la dispozitie o analiza comparata a celor doua sisteme.

Cultura. In plus fata de cele sustinute si la Ministerul Muncii, reprezentantul ramurii cultura a solicitat cresterea alocarilor bugetare din PIB pentru acest domeniu si a propus organizarea unor discutii special pe tema problemelor si reformei din cultura

Valea Jiului. Am solicitat la aceasta intalnire sa fie constituita o echipa interministeriala care sa analizele problemele cu care se confrunta Valea Jiului si sa gaseasca solutii alternative de creare de noi locuri de munca in aceasta zona.

Dupa cum puteti vedea, gama de subiecte abordate la intalnirile avute ieri cu reprezentantii Guvernului a fost extrem de vasta, si nu a acoperit doar industria de aparare si agricultura asa cum lasa sa se intelega Guvernul prin comunicatul sau.

In perioada imediat urmatoare vom vedea in ce masura Guvernul va percuta la un dialog social real cu reprezentantii BNS. Daca nu se va schimba nimic in atitudinea guvernantilor, asa cum i-am spus si premierului Boc, aceasta a fost ultima intalnire la care am participat. Restul discutiilor se vor purta in strada.

Va multumesc inca o data pentru tot,

Dumitru Costin,

Presedinte BNS

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)