www.snlp.ro Web analytics

2010 – Un nou inceput

Anul 2010 pare sa fie anul marilor schimbari. Nu neaparat in bine.

Ceea ce parea imposibil de realizat, s-a produs: toti bugetarii au o singura lege de salarizare.

Nu ne-am aflat la mare distanta de situatia in care data de 10 februarie 2010 (ziua primei remuneratii pe anul in curs) ar fi putut aduce pierderi salariale.

S-a gasit insa o solutie tranzitorie pentru mentinerea veniturilor din decembrie 2009 – suma compensatorie care inglobeaza toate drepturile nereglementate de noua legislatie si a caror neacordare ar fi generat diminuari salariale.

Atentie: tranzitoriu nu inseamna insa permanent!

Se intentioneaza si o unificare a pensiilor. Sistemele speciale actioneaza in vederea includerii unor prevederi care sa garanteze anumite particularitati in reglementarea pensiei pentru sectoarele speciale, asa cum au toate statele europene si nu numai. Nu se poate pretinde unei persoane de 65 de ani, la capatul a 45 de ani de munca intr-un penitenciar, sa supravegheze detinuti in regimul semi-deschis sau sa reziste 13 ore intr-un foisor de paza fara inlocuire, la peste 40 de grade Celsius.

Cum vom mai reusi sa convingem persoane din exteriorul sisteemului sa se inscrie la concurs pe posturile vacante din sistem, in lipsa unor drepturi speciale? Care va mai fi atractivitatea unui astfel de post pentru o cei pe care cineva ii numea „sange proaspat”? Ramane de vazut.

Dincolo de toate acestea, fiecare fiind in sine subiect pentru lungi articole, aleg o alta tema la care trimite titlul ales – 2010, UN NOU INCEPUT!

Este vorba despre Proiectul de modificare a Legii numarul 293 din 2004 republicata – statutul functionarilor publici cu statut special din ANP a carui elaborare incepe maine la ora 13,00 la sediul ANP, prin intrunirea Comisiei care a primit aceasta sarcina.

In urma cu ceva timp SNLP a fost invitat sa faca propuneri in vederea elaborarii Proiectului de modificare a statutului.

In afara de o propunere deja inaintata catre ANP raspunsul SNLP la solicitarea de propuneri a fost cererea de constituire a unei comisii mixte care sa includa reprezentanti sindicali si care sa incerce sa restructureze legea noastra de baza prin simplificare, sinteza si actualizare. Propunerii sindicale i s-a dat curs. Comisia include reprezentanti sindicali.

Prin acest articol vreau sa deschid un forum de discutii cu tema Proiectului de modificare a statutului nostru in cadrul caruia voi incerca sa mentin deschis permanent un canal de informare cu privire la stadiile pe care le va parcurge proiectul, incurajand interventiile intr-un panel interactiv dedicat centralizarii unui numar cat mai mare de propuneri ce pot fi incluse in noul statut.

Din start voi face publice cateva propuneri a caror includere in noul statut va fi sustinuta energic de SNLP:

1. eliminarea interdictiei pentru functionarii publici cu statut special din ANP de a desfasura o activitate remunerata in domeniul privat, in conformitate cu prevederile Legii 330/2009

2. introducerea unor dispozitii in statutul functionarilor din penitenciare care sa prevada un spor de 3 ani la pedeapsa cu inchisoarea pentru infractiuni asupra personalului de penitenciare aflat in exercitiul atributiilor de serviciu

Model: Legea nr 550/2004 pentru organizarea si functionarea Jandarmerie Romane

ART. 43

(1) In exercitarea atributiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Romane se bucura de protectie deosebita, potrivit legii penale.

(2) Personalul militar al Jandarmeriei Române si membrii familiilor acestuia au dreptul la protectie din partea structurilor specializate ale statului fata de amenintarile sau violentele la care ar putea fi supusi ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu sau in legatura cu acestea.

(3) In cazul infractiunilor savarsite impotriva personalului militar al Jandarmeriei Romane, sotului, sotiei ori copiilor acestuia, in scop de intimidare sau de razbunare pentru masurile legale luate de acesta in exercitarea atributiilor de serviciu, limitele maxime ale pedepselor prevazute de legea penala se majoreaza cu 3 ani.

3. introducerea unei decoratii pentru Serviciul de lunga durata si buna conduita in serviciul penitenciar si recunoasterea oficiala prin act normativ a serviciului penitenciar ca domeniu de activitate de mare importanta pentru societate si cu grad deosebit de dificultate

Model: Marea Britanie (in cazul in care se considera ca Statutul nu poate reglementa acest din urma punct – se va solicita initierea unui proiect de act normativ distinct)

 

VA INVIT SA VENITI CU PROPRIILE PROPUNERI DE IMBUNATATIRE A LEGII NR. 293/2004 LA TEMA ANUME DESCHISA IN ACEST SENS PE PRIMA PAGINA A FORUMULUI SNLP!

Stefan Teoroc – Presedinte S.N.L.P., F.S.A.P. PUBLISIND

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)