www.snlp.ro Web analytics

Greva generala in sistemul penitenciar pe 31 mai 2010

Greva generala in sistemul administratiei penitenciare se va declansa pe 31 mai, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa, Stefan Teoroc, presedintele Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP).

„Motivatia este strans legata de masurile de austeritate anuntate de Guvern, precum si de efectul pe care noi il evaluam ca se va produce in sistemul penitenciar. Notificarile au fost realizate legal, greva are natura grevei de solidarizare, se intrunesc toate elementele de legalitate ale organizarii ei”, a declarat Stefan Teoroc.

El a precizat ca a fost convenit un plan de masuri cu Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), astfel incat activitatea este foarte strict reglementata pe 31 mai.

Potrivit lui Teoroc, unele activitati vor inceta total, altele se vor diminua la o treime, fiind si activitati ce isi vor pastra integral cursul, cum ar fi paza perimetrelor.

„Escortele nu vor iesi la puncte de lucru, prezentarea la instanta se face doar pentru arestatii preventiv, se opresc total activitatile educative, de scolarizare, formare, sportive, culturale, religioase, toate activitatile de grup inceteaza, avem doar urgente pentru asistenta psihologica, sectorul economic-administrativ inceteaza lucrul, cu exceptia urgentelor, se reduc la o treime activitati ca acordarea dreptului la vizita si cumparaturi”, a declarat presedintele SNLP.

In alta ordine de idei, el a spus ca organigrama sistemului este redusa cu 20%, si ca, avand in vedere posturile neocupate, in contextul in care, in special in sectorul operativ, s-au acumulat in primele cinci luni ale anului 200.000 de ore suplimentare, reducerea schemei cu inca 25% ar produce un minim de 1 milion de ore suplimentare imposibil de compensat vreodata.

In plus, Teoroc Stefan a amintit de decizia Consiliului Europei, ce prevede ca toti detinutii de cetatenie straina care executa pedeapsa in alte state sa fie repatriati sa-si execute pedeapsa in tara ai carei cetateni sunt. Teoroc a mentionat ca pe 6 decembrie 2011 se implineste termenul de aplicare a deciziei si a estimat ca aproximativ 15.000 de detinuti ar trebui repatriati in Romania.

Presedintele SNLP a spus ca impactul grevei asupra activitatii din penitenciare este constientizat de catre sindicate. „Ne asumam riscurile si vom fi foarte atenti la preintampinarea oricaror evenimente negative, nu inseamna ca inchidem si plecam, suntem acolo, in unitati, oprim lucrul, conform planului, daca apar probleme, bineinteles ca suntem la datorie”, a afirmat Teoroc.

El a subliniat ca grevele pot continua. „31 mai este doar inceputul, de acum incolo vom decide ce alte actiuni vom demara”, a adaugat Teoroc.

La randul sau, Sorin Dumitrascu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, a ridicat problema constitutionalitatii masurilor propuse de Guvern.

Potrivit acestuia, conditiile de munca in sistemul penitenciar, cu putine exceptii, sunt inca la nivelul anilor ’60. Dumitrascu a spus ca sistemul penitenciar este de ani de zile subfinantat.

El a subliniat ca tot personalul din sistem va beneficia de sprijinul sindicatelor. „Vom lua toate masurile necesare, inclusiv daca se va ajunge la un proiect de act normativ vom incerca sa-l contestam pe toate caile, inclusiv controlul de constitutionalitate”, a mentionat Dumitrascu.

Grevele pot fi organizate in anumite limite, cu conditia asigurarii a cel putin unei treimi din activitate si a garantarii drepturilor detinutilor si a sigurantei locurilor de detentie, se arata intr-un comunicat al ANP remis miercuri.

AGERPRES/(AS)

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)