www.snlp.ro Web analytics

Penitenciarul Bastoy – Norvegia

bastoyPenitenciarul Bastoy

 

Gazda: director ArneKvernvik-Nilsen
Website oficialhttp://www.bastoyfengsel.no/

 

Penitenciarul Bastoy este cel mai mare penitenciar de minima securitate din Norvegia, fiind situat pe toata insula Bastoy in Oslo Fiord, apartinand de municipiul Horten. Penitenciarul se intinde pe toata insula, cu o singura parte din nord si anume plaja Nordbukta care este deschisa si publicului.

 

Penitenciarul este organizat si dezvoltat ca o mica comunitate locala, cu aproximaiv 80 de cladiri, drumuri, portiuni de plaja, teren de fotbal, terenuri agricole si forestiere etc.. Comparativ cu alte penitenciare, la Bastoy se gasesc un magazine, o biblioteca, un birou de informatii, cabinet, biserica, o scoala, servicii sociale guvernamentale, serviciu de feribot avand propria agentie de transport maritime etc..

 

 

Ecologia umana se bazeaza pe relatiile dintre oameni si mediul lor social si artificial creat si se concentreaza pe modul in care interactioneaza persoanele si cum sunt influentate intre ele cat si de natura. Asta inseamna ca toti angajatii de la penitenciarul Bastoy trebuie sa detina competente, intelegere si sa se concentreze pe relatiile umane si modul de influentare intre oameni, in plus fata de respectarea modului in care se foloseste si se intretine natura din jur.

 

Acestea sunt valorile penitenciarului si ale comunitatii de pe insula.

 

Bastoy este un penitenciar pentru detinuti pe termen lung. Sentinta medie este de 5 ani, iar varsta medie este sub 40 de ani. Timpul mediu al detinutilor in cadrul penitenciarului Bastoy este de aproximativ un an jumatate.

In prezent, penienciarul gazduieste 115 detinuti, fiind ocupat integral. La 115 detinuti, exista 69 de angajati, dintre care doar 5 raman pe insula pe timpul noptii. Cei mai multi dintre detinui provin din alte penitenciare, in timp ce unii vin direct la Bastoy.

 

Detinutii de la Basoy nu sunt alesi dupa criterii prestabilite, ci orice detinut care trimite o aplicatie poate intra prin transfer. 

 

Scopul penitenciarului este sa ofere responsabilitati detinutilor si sa-i ajute sa ia decizii privind propria lor viata. Un detaliu important privind acceptarea detinutilor prin transfer este totusi perioada pedepsei, intrucat influenta pozitiva implica un timp cat mai mare. Au existat detinuti care au stat si 5 ani in comunitate. Conducerea analizeaza natura faptei detinutului, dar asta nu inseamna ca exista o anumita fapta care ar putea exclude un aplicant. Spre exemplu, in ceea ce priveste faptele de crima organizata, aplicantii nu sunt respinsi, insa este de preferat sa nu existe detinuti din acelasi clan, inchisi in acelasi timp si in acelasi loc. Natura faptei savarsite, pericolul de evadare, planurile si motivarea aplicantului sunt aspecte importante, dar nu decisive in procesul de evaluare.

 

Exista o lista a celor condamnati care urmeaza sa fie inchisi. Daca nu au locuri, condamnatii trebuie sa astepte pana se elibereaza locurile. Stau in asteptare, dar bineinteles ca au prioritate cei acuzati de crime foarte grele. In momentul de fata, exista 1000 de persoane pe lista de asteptare.

Conducerea penitenciarului si-ar dori sa poata impune criterii mai stricte de acceptare a detinutilor, insa in momentul de fata este imposibil. Pe cat posibil, incearca sa analizeze dosarele, se uita si la nevoile si interesele detinutilor, pentru a compara cu posibilitatile penitenciarului de a se ridica la asteptarile detinutilor. Nu se pot auto promova prin deviza „schimba-ti viata”.

 

Valorile penitenciarului sunt redate de modul in care agentia si detinutii se bazeaza pe respectul reciproc. Agentia cauta si spera intr-o schimbare a personalitatii detinutului, care in final sa conduca la o schimbare a vietii si comportamentului pe viitor. Schimbarea unei persoane vine din interior si daca penitenciarul esueaza in crearea situatiei care sa faca acest tip de schimbare, cu siguranta nu se va schimba nimic.

In doi ani, au avut aproximativ 34 de detinuti fara acte, dar care au fost primiti chiar si in aceste conditii. Exista situatii in care detinutii vor sa parasesca penitenciarul Bastoy, tocmai din teama de a nu avea responsabilitati si dorinta de a fi tratati ca niste copii, precum in celelalte penitenciare din Norvegia.

 

De foarte multi vizitatori, penitenciarul Bastoy este perceput ca find un spatiu de vacanta pentru criminali, insa aceasta etichetare provine tocmai din lipsa de informatii privind principiile prin care este condus penitenciarul. Cei 115 condamnati locuiesc in care in care au totul asigurat, indiferenta de fapta savarsita, indiferent ca sunt hoti sau criminali. Fiecare are o camera proprie, in casute de 1, 2, 4 sau 28 de locuri. Pe timpul zilei, detinutii au posibilitatea sa munceasca, fiind platiti cu 65 NOK pe zi, echivalentul a aproximativ 10 euro. In situatia in care penitenciarul nu poate oferi slujbe detinutilor, acestia vor fi platiti in continuare ca si cum ar munci. Doar in situatia in care refuza sa munceasca, desi oferta exista, atunci nu mai primesc niciun ban.

 

Anual, fiecare detinut isi poate lua 18 zile de concediu, pe care le pot petrece in afara penitenciarului, oriunde pe teritoriul tarii. In Norvegia, rata infractionalitatii este mica, pedepsele de maxim 20 de ani, iar studiile arata ca numai prin prisma penitenciarelor cu astfel de regimuri.

 

Astfel ca eticheta de spatiu de vacanta este gresit interpretata, sistemul fiind bazat pe ideea ca condamnatii trebuie sprijiniti sa se reintegreze in societate, sa se refaca si nu doar sa fie pedepsiti.

 

De foarte multe ori, directorul penitenciarului s-a intrebat unde ar vrea sa-si execute pedeapsa, daca ar fi condamnat. Nu este sigur ca ar alege Bastoy, fiind liber pe insula, dar practic detinut.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)