www.snlp.ro Web analytics

Virusul de sistem ataca si in sezonul estival. Deconturi cu probleme

Fiind cu ochii pe modul in care se aplica noile prevederi in materie de drepturi, descoperim deja brese in decontarea serviciilor turistice. Pana acum, liderii SNLP din 5 unitati (Penitenciarele Craiova, Gherla, Poarta Alba, Jilava  si mai nou Centrul de detentie Braila-Tichilesti) au semnalat refuzuri de decontare a unor facturi pe motiv ca in acestea nu apare cel putin o zi de cazare, cu toate ca in setul de facturi depuse pentru decont privind o perioada de concediu, exista cel putin o factura de cazare!

Virusul de sistem apare de obicei intr-un punct si se extionde rapid, mai ales cand e de taiat drepturi. Daca ar fi de dat, am avea doar cazuri izolate. Am mers pe fir si am facut cunostinta mai aprofundata cu virusul. Poate exista o explicatie logica. Am studiat normele si instructiunile si am contactat colegii din politie pentru comparatie. In final am solicitat Directorului General interventia pentru clarificare. Ieri la nivel ANP s-a dezbatut problema semnalata urmand verificarea situatiei in unitatile respective sens in care au fost contactate unitatile si s-au solicitat documentele in cauza.

Sa aruncam o privire la normele si instructiunile care reglementeaza acest drept ca sa intelegem de unde apare virusul:

OUG 80/2018

Prin excepţie de la prevederile alin. (3), în anul 2018, pentru personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, se decontează serviciile turistice prestate de unităţi aflate pe teritoriul României, efectuate în perioada concediului de odihnă, în limita valorică prevăzută la art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare. Cuantumul sumelor decontate nu se ia în calcul la determinarea limitei prevăzute la art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare

Instructiuni ANP – precizari decont servicii turistice

HG 215/2009

(1) Pachetul de servicii turistice care poate fi achiziţionat pe baza voucherelor de vacanţă poate cuprinde servicii de cazare, alimentaţie publică, transport, tratament balnear, agrement.
(2) Conţinutul minim al pachetului de servicii turistice conţine în mod obligatoriu servicii de cazare.

Interpretarea perturbatoare de decont ar fi deci ca fiecare factura trebuie sa respecta regula „pachetului de servicii” care trebuie sa contina minim cazare, insa aceasta interpretare vizeaza un pachet de servicii facturate distinct. Evident ca in „pachetul” propus spre decont trebuie sa existe cel putin o factura de cazare, dar este aberant sa pretindem ca pe fiecare factura sa se regaseasca si cazarea. In felul acesta anulam celelalte servicii turistice cum ar fi: servirea mesei pe traseu de deplasare, parcuri acvatice sau de alt tip, mese servite in alte locatii decat cea de cazare etc.

Ori aceste servicii sunt enumerate in lista celor care formeaza „pachetul de servicii turistice”. Nu poti pretinde unui salariat sa vina la decont cu tichet la Aqua Park care sa includa si cazare. Doar daca nu cumva doarme o noapte in bazin. Prin urmare am semnalat problema si speram sa se regl;eze cat mai rapid. De ce apar acesti virusi in sistemul nostru si mai ales de ce se extind atat de rapid, asta ne pune cu adevarat pe ganduri.

Nu cred ca nu avem printre noi, in domeniul economic, specialisti foarte buni in ceea ce fac. Dar daca nu suspectam lipsa de profesionalism, ce ramane? Teama? Spaima unor controale viitoare chiar poate fi de natura a suprima orice sclipire de inteligenta, de rezonabilitate in interpretari? Stand in liniste si analizand textul, apoi facturile primite spre decont, nu vedem cu claritate ca avem un pachet de servicii care include o factura de cazare dar si alte servicii permise spre decont, enumerate chiar in instructiuni?!

25 COMMENTS

  1. Baiu colegule este ca se deconteaza si fictiv si mai colegule intradevar sint si impuscati in neuron sau nu vor sa faca apel la ratiune cei care trebuie sa calculeze aceste deconturi sau fug de raspundere si invoca fel de fel de „baiuri”.

  2. Sa se dea vouchere , că asta e discriminare și se termină cu tot bâlciul asta. Cu ce ne protejează? Că la cazare deja știe că ești din sistem când îi ceri factura și toate alea…Și.n afara de asta poate unii nu au bani sa plece, deci pierd dreptul. E Discriminare , faceți ceva in sensul asta Sindicatele!

    • nu noi am decis decont in loc de voucher / dar un lucru bun exista totusi pentru ca nu limiteaza unitatile strict la cele care primesc vouchere (afiliate)

  3. Eu vreau sa merg de craciun la munte.De ce nu pot deconta ca doar e tot anul asta.

    • pentru ca decontul efectiv trebuie sa se produca in 2018 ca an bugetar / nu stim nici ce buget si nici ce norme privind concediile vom avea la anul

  4. Eu m-am lovit de altă problemă! Sunt din Bistrița, am fost în concediu la Sibiu de unde mi-au emis factură cu serivii de cazare. La întoarcere problema a fost că pe acea factură nu era înscris numărul de clasificare al unității respective. Am procedat la trimiterea facturii la Pensiunea din Sibiu pt. completare, prin FAN Curier, iar aceasta nu a mai sosit înapoi (azi sunt 7 zile), am confirmarea că a fost completată și trimisă de la Sibiu. Era obligatoriu oare și numărul de clasificare dacă acesta se găsea în lista pensiunilor???

    • da, au inceput sa apara tot felul de spete / mergi la o pensiune pe care o vezi pe site MT iei factura si pleci / cand sa se deconteze, se verifica date de pe facturi si hopa, apare ca duc la o alta unitate care nu are certif de clasificare / daca mergi pe fir, ti se spune ca de fapt unitatea clasificata are un contract de inchiriere cu unitatea neclasificata si uite teapa! Trebuie atentie mare inclusiv la preluarea facturilor

      • e recomandat….dar se pot verifica si dupa antet…unitatile de turism clasificate sunt pe site…

    • De la un coleg care a revenit din c.o. și a depus decontul în loc de voucher: trebuie să scrie pe factură, acolo unde scriu ei cui, j, adresă, etc. și nr. certif. de clasificare al hotelului sau ceva asemănător dacă mergi prin agenție + ”servicii de cazare” și perioada. Atenție la perioadă, nu trebuie să coincidă cu prima sau ultima zi de concediu sau, desigur, să depășească perioada c.o.

      • aveti instructiunile in articol / nu trebuie decat citite / se trece nr licenta doar pe facturile de la agentie / pt unitati nu e prevazuta conditia numarului certif de clasif de trecut pe factura / dar trebuie ca unitatea sa fie listata

      • Vum adica sa nu coincida cu prima sau ultiam zi de concediu ? Daca am co pe intervalul 01 aigust – 04 august, nu poate aparea pe factura servicii de cazare (perioada 01 – 04 august). Este fix perioada de concediu. Cine a mai nascocit-o si p’asta ?

  5. În concluzie, dacă sunt două sau mai multe facturi, să zicem una de cazare, alta de restaurant, alta de tratament, se pot deconta „la pachet”? În limită celor 14 milioane jumate, desigur.

  6. Pentru dumneavoastra , (editat-putin mai responsabil la exprimare) Tudorache:
    OG 107/1999:
    Art. 1
    Prezenta ordonanta are ca obiect armonizarea legislatiei cu cea a statelor membre ale Uniunii Europene privind pachetele
    Art. 2
    In sensul prezentei ordonante, prin urmatorii termeni se intelege:
    1. pachet de servicii turistice – combinatia prestabilita a cel putin doua dintre urmatoarele trei grupe de servicii, cu conditia ca durata neintrerupta a acestora sa depaseasca 24 de ore sau sa cuprinda o innoptare, si anume:
    a) transport;
    b) cazare;
    c) alte servicii, fara legatura cu transportul sau cazarea sau care nu sunt accesorii ale acestora si care reprezinta o parte semnificativa a pachetului de servicii turistice, cum ar fi: alimentatie, tratament balnear, agrement si altele asemenea;
    2. contract de comercializare a pachetului de servicii turistice, denumit in continuare contract – acordul de vointa dintre agentia de turism si turist, care are ca obiect cumpararea unui pachet de servicii turistice de catre turist si eliberarea documentelor de plata si a documentelor de calatorie de catre agentia de turism.

    • Multumim de confirmarea ca articolul este sustenabil. Exista o alta interpretare mai detaliata pe care ai dori sa o exprimi? Te rog, poate ajuta!

      • Cred ca vorbim impreuna si ne intelegem separat…nu este vorba despre un „pachet comercializat prin agentie de turism” ci de facturi distincte, din locatii si, implicit locatitati distincte care au inscrise doar „masa”, de exemplu…conform instructiunilor nu reiese ca poti deconta acea factura, penyru ca nici nu se refera la aceeasi unitate turistica….iar restaurantul la care se serveste masa nu este inregistrat pe site, in lista operatorilor economici agreati..

        • Pachetul de servicii include, evident mai multe servicii altfel nu ar fi un pachet ci un serviciu / serviciile sunt evident facturate / conditia pentru decont este ca in pachetul dat la decont, corespunzator unei anumite perioade de concediu, sa existe cel putin o facura corespunzatoare unui serviciu de cazare (pe acea factura evident ca pot si si alte servicii – masa etc) / celelalte facturi din pachet pot fi pentru alte servicii enumerate in instructiuni cu conditia existentei certificatului de clasificare pentru emitent (unitatea sa fie listata pe site MT) / pentru agentii se pretinde ca pe factura sa apara numarul licentei

          • Ati facut un articol de cacao si acum bateti câmpii cu explicatii din care nu se intelege nimic. Problematic e că atunci cand ANP a solicitat propuneri pe draftul notei de îndrumare, ori nu s-au făcut, ori n-au fost luate in seamă, iar despre profesionalismul emitentului, ce sa mai vorbim. Acestea sunt boli sistemice. Oamenilor ori le e frica sa-si spuna opinia, ori consideră ca n-are rost!

          • nu ar fi mai bine sa spui ce problema ai sau nu ai o problema ci doar o sclipire?

  7. Problemele de acest gen probabil apar și din teama contabililor de a nu ajunge sa pună bani din buzunar când vine curtea de conturi sau alte structuri de control. Ca oamenii știu contabilitate nu sunt avocați sau juriști sa interpreteze fel și fel de termeni din legi și modificări ce apar pe parcurs. Ar trebui o instruire/informare eficienta la nivel național când apar chestii de genul, și pt ala din financiar și pt cel din paza. Sa știe fiecare ce are de făcut.
    O zi buna!

  8. Conform Ordonantei nr.107/1999 – Prin pachet de servicii turistice se înţelege combinaţia prestabilită a cel puţin două dintre următoarele trei grupe de servicii, cu condiţia ca durata neîntreruptă a acestora să depăşească 24 de ore sau să cuprindă o înnoptare, şi anume:
    transport;
    cazare;
    alte servicii, fără legătură cu transportul sau cazarea sau care nu sunt accesorii ale acestora şi care reprezintă o parte semnificativă a pachetului de servicii turistice, cum ar fi: alimentaţie, agrement şi altele asemenea.

    Conform ART. 23 din HG 215/2009:
    (1) Pachetul de servicii turistice care poate fi achiziţionat pe baza
    tichetelor de vacanţă poate cuprinde servicii de cazare, alimentaţie publică,
    transport, tratament balnear, agrement.
    (2) Conţinutul minim al pachetului de servicii turistice conţine în mod
    obligatoriu servicii de cazare.

    In adresa nr.36229/26.0.2018 se precizeaza:
    Potrivit HG 215/2009 continutul minim al pachetului de servicii turistice va contine obligatoriu SERVICII DE CAZARE, la care SE POT ADAUGA SAU COMPLETA SI ALTE MENTIUNI DE TIPUL: servicii de alimentatie publica/masa servita/tratament balnear/agrement.
    In mod respectuos, rog a se cere un punct de vedere domnilor JURISTI, SPECIALISTI in interpretarea legislatiei(si a neasumarii) cum considera/INTERPRETEAZA domniile lor aceasta sintagma ” SE POT ADAUGA SAU COMPLETA SI ALTE MENTIUNI DE TIPUL: servicii de alimentatie publica/masa servita/tratament balnear/agrement.
    Dupa o analiza cu simt de raspundere a celor mai sus inscrise si a raspunsului juridicului, rog a se da un raspuns…..
    Consider ca cel mai usor lucru e sa ”dai cu pietre” in functionarul care, dupa parerea multora, e responsabil cu nu deconteaza tot ceea ce i se aduce…………..dar analizeaza cineva cum stau lucrurile? da cineva cu ”subsemnatul” cand vine controlul ???
    Astept un raspuns ……..

    • Multumim pentru reiterarea argumentelor folosite in articol si confirmarea ca articolul este unul responsabil, in care se solicita aceasta practica unitara in toate unitatile. In sensul ca la factura in care se specifica minim servicii de cazare se pot adauga si alte documente justificative servirii mesei (servicii de alimentatie publica), agrement sau tratament. Intr-o logica fireasca, este evident ca nu ai de ce sa treci pe fiecare in parte servicii de cazare. Ca doar „n-a dormit o noapte in bazin” sa-i treci servicii de cazare pe tichetul de la SPA/piscina/parc acvativ.

  9. Buna ziua.
    Asa cum ne-am invatat deja, exagerări si prezentari deformate. Jignirile la adresa colegilor nu sunt in regula, unii dintre noi fiind chiar membri SNLP (oare de ce?). Intr-una dintre sclipirile noastre de inteligenta am descoperit un nou concept in contabilitate, decontarea facturilor in grup! Poate scoateti o lucrare stiintifică in legatura cu decontarea facturilor la pachet. Noi stiam ca facturile se deconteaza individual. In alta ordine de idei, cei care azi spun ca fac verificări ar face bine sa se preocupe mai intai de îndrumare si sa-si recunoasca recomandările. Poate si publicati, desi ma îndoiesc.

    • In aceeasi sclipire probabil realizam ca vorbim de decontarea unui serviciu turistic in baza unor facturi si a unor bonuri fiscale. Vorbim asadar de un pachet turistic nu de un pachet de facturi. Se poate admite ca decontarea unui serviciu turistic presupune decontarea mai multor facturi si bonuri fiscale? Asta pe langa faptul ca se specifica in clar ca aceasta decontare presupune mai multe facturi si alte documente justificative. Si nu o spun pentru a interpreta ca te jignesc. Departe de mine acest gand. Dar cam e destul de clar ce e negru pe alb in legisltie si instructiuni….

  10. controlul s-a legat de faptul ca; de ce bonul de combustibil, atasat documentatiei pentru decontarea transportului la si de la locul de munca, este de la ora 10 a.m. dintr-o zi in care colegul era programat si pontat in serviciu…..cum sa nu iei ad litteram adresele de la ANP…nimeni nu vrea sa fie tras la raspunere sau sa scoata bani din buzunar

    • Scrie undeva în lege că nu poate fi bonul emis când era colegu în serviciu? E ceva de genul bon de combustibil în luna respectivă. Poate l-a dus nevastă-sa la muncă și după asta, pe la 10, a alimentat, care-i baiu?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)