www.snlp.ro Web analytics

Vacanta, vouchere de vacanta

Captura de ecran din 2014.06.09 la 00.58.28Cu 215 voturi pentru, 7 contra si 100 de abtineri, Legea de aprobare a OUG nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta a fost adoptata de Camera Deputatilor (for decizional). Urmeaza promulgarea si respectiv publicarea actului normativ prin care se aproba celebra „ordonanta a Elenei Udrea”. Ordonanta incearca o promovare declarativa a turismului romanesc dar dincolo de acest lucru tichetul de vacanta redenumit voucher ramane singura facilitate creata bugetarilor pentru un concediu decent, dupa suspendarea primelor de vacanta incepand cu anul 2010. Aplicarea ordonantei emise in 2009 a fost suspendata pana in prezent.

Legea prin care ordonanta a fost aprobata aduce modificari relevante actului initial. Tichetele se redenumesc vouchere, sunt netransmisibile si se emit in conditii foarte stricte. valoarea lor maxima fiind de 6 salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal.

Asa cum se poate observa din legea (inca nepublicata), entitatile care acorda bonuri de valoare denumite vouchere de vacanta se impart in doua: cele care angajeaza personal cu contract individual de munca (personal contractual) si institutiile publice. Primele „pot acorda”, in timp de insitutiile publice „acorda” vouchere, vocatia imbracand o nuanta imperativa, asa cum era formulata si in ordonanta din 2009.

SNLP (prin FSAPAS PUBLISIND) este semnatarul unicului contract colectiv de munca (CCM) din Romania in care este prevazuta acordarea tichetelor de vacanta in mod imperativ. Viziunea SNLP la momentul 2009 cand s-a semnat CCM, a vizat exact cadrul actual in care angajatorii pot aprecia ca acordarea de tichete este doar o vocatie si nu o obligatie. Contactul colectiv a mentinut obligatia angajatorului indiferent de suspendarea ordonantei, la fiecare renegociere cu MJ/ANP.

Extras din CCM la nivel de grup de unitati ANP

ART. 51
(1) Angajatorul acordă salariaţilor, în condiţiile legii, tichete de vacanţă.
(2) Angajatorul va negocia cu sindicatele reprezentative, în perioada de fundamentare a proiectului de buget pentru anul următor, cuantumul tichetelor de vacanţă pentru un salariat, în condiţiile legii.

Trebuie retinute insa si dispozitiile care limiteaza acordarea de vouchere in functie de prevederile bugetare (SNLP se va asigura de efectuarea demersurilor necesare in acest sens), precum si faptul ca acestea sunt emise doar de catre Autoritatea Nationala pentru Tursim pentru unitati turistice autorizate de respectiva autoritate:

Extras din Legea pentru aprobarea OUG nr. 8/2009

(3) Voucherele de vacanţă se acordă în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, pentru unităţile din domeniul bugetar, şi în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat, potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori.

 

12 COMMENTS

 1. pana nu apar normele vorbim degeaba !
  cred ca de la anul ne putem astepta la ceva concret

 2. Ati pus botul si la aberatia asta!?e vai de noi atunci daca mai traim cu speranta ca o sa fie bine in tara asta pt.muritorii de rand.. 🙁 😥 Get real amigos!

 3. F.Foarte bine speta asta …DAR CE MAI FACEM SI CE SPUNEM CA IN LEGE , SPUNE :
  CA ATAT FUNCTIONARII CU STATUT SPECIAL SI MEMBRII FAMILIEI AU GRATIS – CONTROL MEDIACAL ,
  BILETE DE ODIHNA SI RECUPERARI , ETC….
  ATUNCI DACA PINA ACUMA NU SA RESPECTAT LEGEA IN UNELE CAZURI PINA IMPREZENT , ATUNCI VREAU SA VAD CUM SE VA RESPECTA MODIFICARILE EI PE VIITOR , DE MAI MARII CAPII AI SISTEMULUI .
  DOMNIILOR FUNCTIONARI RESTANTA DE BANII DE HAINE PE 2013 CIND SE VA DA ??
  NOAUA TINUTA CE ESTE CU EA , SE AUDE CA SA SISTAT MERSUL DE A AVEA TINUTA NOUA TOTI ANGAJATII DIN SISTEM DIN INTREAGA TARA .,
  CIND VA FI OARE ( IMI PUN EU INTREBAREA ) , SA SE RESPECTE LEGEA , IN LEGATURA CU EXAMENELE CE SAU DAT SI SE VOR DA PE VIITOR PE FUNCTII …?!
  CAND OARE SE VA TERMINA IN SISTEMUL ACESTA CU NEPOTI SI NEPOTISME CE SE PUN INCA PE RELATI , PILE , PE FUNCTII, FARA NICI O REALITATE SAU HABAR DIN PARTEA UNOR ANGAJASTI CE4 TINE DE LEGE SI SISTEM.
  INTELEG CA VENIM PTR. BANI LA SERVICIU , DAR SA NU UITATI DOMNILOR CA BANII CAREI PRIMIM TREBUIE MUNCITI SI DOVEDITI CIT DE CIT , SI
  NU VENITI NUMAI ASA LA SEVICIU SA VA AFLATI IN TREABA.
  MAI PUNETI BURTA PE CARTE SI INVATATI LEGIILE CE-TIN DE SISTEMUL PENITENCIAR.
  DATI DOVADA DE PROFESONALISM,SINCERITATE,DEVOTAMENT,
  CORECTITUDINE SI COLEGIALITATE .
  MULTUMESC …

  ASA SA VA AJUTE DUMNEZEU …..
  😀 😆 😳 :zzz 😮

 4. Cunosc procedurile , toti v-ati referit tehnic dar nu am vazut nicio ideie de unde vin banii sau daca tot este F.M.I.-ul in tara sa convenim un imprumut. La sfârsitul anului 2013, in România erau 1,18 milioane bugetari, peste 6 miliarde de lei (aproximativ 1,3 miliarde de euro)calculat la 5100 , scadeti valoarea la cat doriti si tot mult va iesi daca nu-i ai . Desi Basescu a propus un plan pe 5 ani de restituire a banilor retinuti in perioada de criza ,nu am vazut pana acum asa ceva. La ARMATA si-au luat angajamentu sa mareasca bugetu (datorita situatiei din Ucraina)si la colectare se pare ca este sub prognoza din p.i.b. Am expus rationamentul meu pt. cei ce nu gandesc ca mine.

 5. [quote name=”coco”]Nu s-au dat 1000 de lei si acum sperati sa luati 6 salarii ? Am ras copios , o sa ramana semnalu „pozitiv „si dupa ce va recuperati taierile de salar sa asteptati c-o sa mergeti si in vacanta.[/quote]
  Este vorba de maxim 5200 lei,la cei care au un salariu de baza mai mare decat 5200,nu se pune problema sa dea 5200 la toti,poate se va lua in calcul dupa salariul de baza,cum era prima de vacanta si atunci poate isi permit.

 6. Domnule Teoroc ce se aude de banii pe echipament?Cand se dau?Sunt zvonuri ca luna aceasta,sunt adevarate?

 7. pt TEPES … chiar daca unii dintre colegii nostri au beneficiat si au fost in CO, inevitabil mai au ramase zile de efectuat iar in ideea in care se vor acorda aceste vouchere in lunile urmatoare vor putea beneficia de acestea…. A SE RETINE ! si este IMPORTANT ! faptul ca unii dintre noi am decontat acel ordin de deplasare in CO, NU IMPLICA ca nu vom mai avea dreptul la aceste vouchere, care pot fi folosite doar pe teritoriul ROMANIEI si pana la 31 decembrie a anului in curs DOAR de beneficiarul titular, impreuna cu familia ….. si cum la noi toate merg pe dos pana la anul, deoarece la rectificare chiar daca va venii in curand, abia vor fi bani pentru alte URGENTE… dar cum SPERANTA moare ultima, DAR si ea moare; sa SPERAM in continuare

 8. pt COCO si altii ca el La acest moment legea Nu este publicata, sumele Nu au fost prevazute in buget, cine stie cand se face o rectificare, etc …. cert este ca in momentul in care sunt , exista sume care se pot aloca se vor distribuii acele vouchere. Trebuie inteles ca banii „ches” NU vor fi, iar sistemul va functiona prin decontari intre stat prin institutiile sale si pensiunile, locatiile de vacanta, etc …. daca facem repede socoteli si ne gandim ca vom fenta si vom baga in buzunare ceva din cei max 5100 ne inselam ,,,,, si inca ceva suma de 6 x850 este MAXIMA, nu este imperativ a se acorda in totalitate, de ex daca sumele alocate si bugetate nu acopera pentru toti angajatii 6 salarii, atunci se vor reduce la 5, la 4 la 3 etc…. consider ca, cu toate ca nu au aparut norme metodologice fiecare angajat cel putin dintr-o institutie sa primeasca un nr egal ca si valoare, sa nu se faca diferente ….ca si angajatul si directorul tot asa TREBUIE sa se recupereze …. de aci din BRAD-Transilvania-ROMANIA, cu drag EDUARD HINT

 9. Nu s-au dat 1000 de lei si acum sperati sa luati 6 salarii ? Am ras copios , o sa ramana semnalu „pozitiv „si dupa ce va recuperati taierile de salar sa asteptati c-o sa mergeti si in vacanta.

 10. Limitarile legate de prevederile bugetare obliga la anumite rectificari anterior acordarii voucherelor / in prezent aceste sume nu sunt prevazute in buget / ramane de vazut daca vor exista fondurile necesare pentru rectificarea bugetelor in cursul anului 2014 asftfel incat sa poata fi aplicabila legea.

 11. E pomana electorala,dar decat Boc care taia si spanzura bugetarii ,e un semnal pozitiv,sa se puna in practica cat mai repede.

 12. Publisind a semnat contractuyl colectiv in care este mentinut dreptul la tichete de vacanta (prima de vacanta) ,cred ca sunteti foarte informati ceea ce este foarte bine,acum asa cum ati mentionat sa aveti grija sa beneficiem de ele,singura problema este ca anul acesta unii au beneficiat de CO,ce mai fac ei cu aceste tichete,cred ca aceasta pomana electorala trebuia aplicata de la inceputul anului,sa luati in calcul si problema semnalata si ca de obicei sa gasiti o rezolvare rezonabila,felicitari SNLP! 🙂

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)