www.snlp.ro Web analytics

Toate dronele sa vina la noi!

d8tz9m6f-1380087392Parafrazand in titlu un personaj mai mult contemporan decat celebru, nu intentionam totusi sa redactam o sceneta Science-Fiction ci un articol in care, cu sau fara ironie, refuzam sa mai ascundem gunoiul sub pres. Daca altfel nu se pot completa resursele umane lipsa, atunci drone sa fie! 

SNLP initiaza un caiet de sarcini pentru achizitia unui numar de drone, egal cu numarul de salariati care ne mai trebuie ca sa functionam legal si eficient. Daca oameni nu putem angaja, atunci cumparam drone. Bine, mai trebuie sa si cunoastem acest numar. Sigur, ne vom uita in acele scheme de personal facute acum cateva decenii si pompate de cei care au putut, astfel incat acum avem dezechilibre mari intre unitati.

Dar nici acele scheme si nici numarul de posturi vacante din sistem nu sunt repere exclusive si nici nu obtinem mare relevanta daca nu le integram in context. In urma nu cu mult timp Gaestiul sprijinea Margineniul cu 10-20 de detasati. Pe atunci Gaestiul avea 100 de minori si 150 salariati iar Margineni 700 detinuti si 380 salariati (cifrele sunt aproximative). In prezent Gaesti are 700 de detinuti si aceeasi schema de personal ca in trecut. Cam la fel a ramas si Margineniul. Cine mai detaseaza unde? Ce relevanta mai are deci statul de functii si procentul de ocupare in cazul unor schimbari dramatice de profil si misiuni? 

Privitor la clasificarea corecta a unitatilor in vederea unei reorganizari a sistemului care sa reechilibreze unitatile fara a afecta posturile ocupate, SNLP a demarat deja o operatiune complexa care se profileaza totodata ca un rezultat relevant al Proiectului implementat de SNLP (Itinerariul Dialog ID). In cadrul acestui demers SNLP, un grup de lucru ANP-sindicate incearca sa gaseasca acele repere relevante pentru comparatia unitatilor astfel incat sa putem incadra unitatile in categorii si sa putem identifica necesarului real de personal, pentru indeplinirea misiunilor in conditii de legalitate si de siguranta minima a personalului.

Revenind la dronele noastre din titlu si din primele paragrafe, am inceput acest articol intr-un ton de ironie amara, plecand de la cele 3 unitati din sistem (Miercurea Ciuc, Ploiesti, Giurgiu) in care au fost capturate astfel de “aeromodele” (cum erau denumite candva) utilizate pentru a transporta obiecte interzise in interiorul penitenciarelor, telecomandate fiind de la distanta.

Doua lucruri ne irita: apetenta presei doar pentru spectaculos (brusc si-au amintit toti de noi, dar erau interesati doar de drone nu si de conditii de munca) si incapacitatea sistemului de a preveni si de a se adapta la noi provocari. Cele 3 drone fac parte din categoria „descoperiri” dar nu stim cate sunt la „nedescoperiri”. Ce te faci cu o drona performanta care se ridica noaptea, din exteriorul unitatii, la 100 metri inaltime, fara zgomot sau lumini si merge la fix, cu ajutorul camerei de luat vederi in infrarosu, exact pana la fereastra destinatarului? Tot ce avem la indemana sunt instrumentele gospodarului (nu intru in detalii privind modul in care a fost capturata una dintre drone).

Nu avem radare si nici nu stim daca am avea ce face cu ele. Si daca trece fara sa fie observata de agentul din postul de paza, ce anume a incalcat acesta? Sau ce masuri poate lua? Mai grav, ce anume a incalcat persoana care manipuleaza din exterior (sau interior!) o drona, legislatia fiind neclara iar politia in incurcatura pentru ca nu stie ce sanctiuni sa aplice? 

Din pacate suntem specialisti in disimulat probleme. Daca nu are resurse suficiente niciun manager nu va striga ca nu poate efectua o misiune, pentru ca aceasta nu este o optiune. Vom incarca 2 agenti cu atributii din fisele a 7 posturi. Mai nou asta e moda in sistem, fisa posturilor, nu mai e fisa postului. Cand se trec atributiile unui post, pentru orice eventualitate se mai adauga cateva zeci, in caz ca e nevoie de respectivul salariat sa faca vreo treaba urgenta. Nu seamana asta cu gunoiul ascuns sub pres? Cum speram sa rezolvam problemele daca nu transpira nicio belea reala ci aparent… ne descurcam!?i Daca doar dronele ne pot salva, atunci la primim cu drag!

27 COMMENTS

 1. D-le Neamtu, daca va referiti la mine va pot spune ca nu am ridicat nicio problema.As fi vrut sa discutam pe analiza si apoi sa ridic „probleme”.Restul cu…… „auzitul” e can-can. Eu cred numai ce aud si vad,si va pot spune cu certitudine ca avizul de la med muncii nu imi indica interdictii de a lucra sau ca as trebui internat in vreun ospiciu!. Haideti sa incercam sa dam credit unei analize temeinice.riguroase si reale! Nu va contrazic decat chestiunea cu specialistii:chiar asa,unii sunt specialisti….iar altii nu?O fi! Mi-a facut placere!

 2. Cred ca problema pe care o ridicati vis-a-vis de ocuparea sectorului operativ si administrativ este falsa,nu stiu cum este la dumneavoastra in unitate dar am auzit ca in mai multe unitati sunt oameni care solicita sa plece din administrativ in operativ,in special de la evidenta si de la logistica dar si alte sectoare si nu prea se ingramadesc sa vina alktii sa-i inlocuiasca dar acest fapt se intampla in unitatile unde nu sunt arhipline birourile de femei,neveste,amante etc,sunt acoperite posturile dar nu in totalitate,iar cate unul face mai multe activitati.Cum explicati acest lucru?O alta problema este ca acestia sunt specialisti in anumite domenii si cu greu poti pregati altii,trebuie sa intelegem ca nici la administartiv nu este numai miere pt ca multi dintre cei care comenteaza nu au lucrat acolo in ultima perioada si nu stiu ca birocratia s-a triplat chiar. 😉

 3. Chiar interesant dialog! Ca o completare la cele scrise vin cu o problematica importanta si anume faptul ca in functii importante sunt pusi niste incompetenti (vezi cazul de la Giurgiu)

 4. Nu pot sa cred ! Tu nu esti finul Alecu ! Pe bune !
  Chiar am reusit sa citesc pana la capat ce ai scris !
  Ramai, te rog, transformat in ce ai fost cand ai scris ultimul comentariu. Iti va prinde bine. Si oamenii te vor „citi” si vor incerca sa-ti inteleaga pasurile.
  A, sa nu uit !
  Daca ai o solutie, expune-o ! Si lupta-te sa o faci aplicabila. Doar in asta consta secretul eliberarii de frustrarile cauzate de neputinta unora de a-ti respecta drepturile. Si culmea ! Ai dobandi chiar si calitatile unui sindicalist nu doar ale unui comentator ironic.

 5. Da ,dar s-a terminat…….Am crezut ca va referiti la cele 2 intrebari adresate dvs.! Probabil ca analiza e la AMP!

 6. Draga AMP-ule
  Te inteleg! Te inteleg foarte bine! Unii oameni se intreaba de ce el,de ce el ,nu are cat altul! Sa fi gresit Divinitatea?! Ii cunosc pe lasi ,dupa exprimare,ca asa fac toti: ti se reproseaza ca esti frustrat,ca ai fost abuzat sau ca ca te „abuzezi” prea mult,ca ai o stare patologica( mai ales mentala)..etc.Ei bine,draga AMP_ule,cel care suporta o frustrare nu inseamna ca are o boala mentala,psihica. Inseamna ca a suferit un prejuduciu,o paguba,ca i s-a incalcat un drept.
  Dar de fapt cine esti tu,care ai iesit la rampa?Tu dupa ce te ascunzi?Cele trei litere „mari” te ajuta mai mult decat cele 9 litere mici+ una mare de la mine din pseudonim?
  Ramai tu cu speranta ta,eu nu vreau sa mor cu speranta!Nu mai intru in jocuri ptr copii! Ce vreau sa zic? Asta cu datul solutiilor unui manager la problema angajatului! Stiu replica-„ai o problema? Vino cu solutia!Eu iti dau,dar….n-am”! Adica nu sunt bani! Pai si ce sa fac AMP-ule? Totul se invarte in jurul banului!Mai putin Soarele si Luna!Si aerul curat e pe bani si apa buna(daca n-o iei dintr-o balta) si haleala proasta si lumina si caldura si educatia si sanatatea…….Numai munca nu trebuie sa fie pe bani! Gratis!!!
  Iata cateva expresii shic de- ale tale:”om cerebral,comentarii sinistre,stari patologice”.Ce zici,AMP-ule,ma incadrez la „patologic”?
  Ar mai fi ceva de explicat: poate ironizez dar nu fac mistocareli! E o mica-mare diferenta.Iar ironia „face bine la minte” vorba d-lui Presedinte!Asa ca nu te mai indoi(sa nu te rupi) de inteligenta!
  Hai, pa,s-auzim numai de solutii bune de la tine ptr noi! Nu-ti mai scriu….ca e pacat sa obosim lumea.Mai ales pe tine cand citesti comentarii”sinistre” !
  Te salut pe bune,pozitiv,deloc sinistru,ca un om cerebral,sanatos mental(si nu patologic),cu potenta mea(cat mai este si nu cu neputinta).

 7. Finule,
  Putinta ta se pare ca sta ascunsa in spatele multor frustrari ! Un om cerebral s-ar incadra cu un comentariu in cele firesti atunci cand nu va mai apela la ineptii, mistocareli. Vrei sa pari istet cu chinuitul tau umor. Poate oi fi, cine stie ? Insa sunt prea satul de comentariile sinistre ce se arunca in spatiul virtual doar pentru a epata sub un nickname.
  Iesi la rampa ! Cu lucruri tratate serios, nu la misto ! Daca ti-am spus de un proiect, nu ai fost in stare sa digeri informatia ca fiind una pozitiva. Esti setat sa dai la cap oricui in orice conditii. Ce faci tu, crezi ca poate fi pus in contul unei stari patologice ?

 8. Am citit si recitit titlul paragrafului 6 din articolul incitant de mai sus(cu dronele) intitulat:”doua lucruri ne irita:apetenta presei doar ptr spectaculos”.Ei bine ,nu am gasit decat un lucru care ne irita:apetenta presei ptr spectaculos.Va intrebati care este cel de-al 2-lea lucru care ma irita? Afirmatia AMP-ului ca „voi da piep cu analiza”.Ce figura de stil o fi …nu am idee!!! De-o fi metafora…numai AMP-ul stie! De- o fi o expresie simpla ,nefigurata… inteleg ca eu si Mircea cel Batran mai dam piept cu ceva-el, cu „Uraganul ridicat de Semiluna”…iar eu …cu Uraganul ridicat de raspunsul lui. O fi frate,ca prea spui cu foc!!!!

 9. Dl, Presedinte Teoroc spunea si nu demult ca ar fi fost mandru de o asemenea uniforma in toata cariera , inca din academie dar nu a avut…Aceste cuvinte mi-ai ramas intiparite in minte deoarece am probat acea uniforma si nu mi s-a parut deloc asa, dimpotriva. Azi, desi credeam ca nu voi lua uniforma din motive obiective, am luat-o. In afara de pantof, de fapt acea intaritura de la varf …spre surprinderea mea si fata de ce am probat, abia acum inteleg acea afirmatie a d.lui Presedinte…si …desi asteptam sa demolez acea afirmatie motivat , n-o pot face! Dimpotriva o sustin si o inteleg, pentru ca este o uniforma de serviciu realizata din materiale bune ( nu ce am avut pana acum). foarte bine gandita ca utilitate si…doresc sa FELICIT intreaga echioa care a gandit aceasta uniforma si sa afirm: – UITE CA SE POATE SI MAI BINE!…ceea ce mie imi da de inteles ca suntem pe drumul cel bun! trebuie doar sa-l mentinem si sa …muncim mult pana a ajunge unde ne dorim sau macar aproape!

 10. PTR.RAILEANU
  Am rugamintea sa nu mai preluati articole de pe site-ul SNLP-ULUI.
  Eu nu v-am jignit niciodata,dar se pare ca jignirea este principala arma de care faceti uz aproape zilnic.
  Pacat ca a-ti uitat perioada cind erati elev la Scoala de Maistri Armurieri si faceati practica in penitenciarul Galati
  In aceea perioada v-am intins o mina de ajutor/dar a-ti uitat acest lucru.
  Probabil ca nu strica sa va aduceti aminte ca inca mai exista respect/nu am intrat impreuna in sistem si nici nu vom iesi impreuna.
  Va doresc multa sanatate.

 11. domnule Teoroc, cand se finalizeaza acest proiect de modificare a legii 293 ca tare m-am cam saturat…

 12. Draga AMP
  Trec peste abrevierea ta,ca sa nu zici ceva de „mistoace”.Te vad suparat.Ce s-a intamplat? Lucrezi ” acoperit” sau influentat de „raze”? Ai vazut drone sau stii ceva DE APOCALIPSA? Tu vorbesti de neputinta? Am putinta frate,ti-o pot dovedi!!! Te salut! O zi excelenta in toate planurile tale! Sa-mi spui daca am facut misto!

 13. Pt Todor Arpad,
  Raspunsul este afirmativ, da puteti ramane membru de sindicat, in cadrul SNLP exista Filiala fostilor lucratori de Penitenciare coordonata de domnul Gavrila Costica de la Focsani.

 14. [quote name=”finul Alecu”]Ptr ca dronele astea sa nu mai violeze spatiul nostru propun infiintarea unui scut anti drona compus din tragatori cu arcul sau cu prastia. Sau mai bine cu apa din pompe Vermorel…asa ca la „jandarmul si extraterestrii”.Cu astea dobori si rachetele lu’ Xmann!Detectarea dronelor se va face cu binoclul sau prin observare directa cu ochelari ..sa nu ne intre drona in ochi! Nu lasati ferestrele deschise..sa nu intre nebunele astea pe geam…ca se uita si prin locurile bune!!![/quote]
  In problematica observarii, ma tem ca am un punct de vedere diferit de al tau.Propun ca aceasta sa se faca prin palpare.Am scapa si de rachetele lui Xman, care-mi pare o metoda de combatere violenta si eventual de posibilele acuzatii de agenti voaiori venite ulterior din partea detinutilor.

 15. [quote name=”finul Alecu”]Ptr ca dronele astea sa nu mai violeze spatiul nostru propun infiintarea unui scut anti drona compus din tragatori cu arcul sau cu prastia. Sau mai bine cu apa din pompe Vermorel…asa ca la „jandarmul si extraterestrii”.Cu astea dobori si rachetele lu’ Xmann!Detectarea dronelor se va face cu binoclul sau prin observare directa cu ochelari ..sa nu ne intre drona in ochi! Nu lasati ferestrele deschise..sa nu intre nebunele astea pe geam…ca se uita si prin locurile bune!!![/quote]
  De acord cu arcul si prastia… 😀
  Pentru a manipula 😛 un „Vermorel” iti trebuie oaresce pregatire….nu-i cazul la bravii foisoreni! 😉

 16. Sunt pensionar din 2öö1,vreau sa va intreb,noi pensionarii care am lucrat 25…..3ö de ani in sistem putem sa fim si noi membrii a sindicatului,daca da care este modalitatea.Cineva trebuie sa ne reprezinte si sa apere drepturile noastre. Puteti sa mi dati un ras puns .todorarpad20@yahoo.com Va multumesc

 17. Ptr ca dronele astea sa nu mai violeze spatiul nostru propun infiintarea unui scut anti drona compus din tragatori cu arcul sau cu prastia. Sau mai bine cu apa din pompe Vermorel…asa ca la „jandarmul si extraterestrii”.Cu astea dobori si rachetele lu’ Xmann!Detectarea dronelor se va face cu binoclul sau prin observare directa cu ochelari ..sa nu ne intre drona in ochi! Nu lasati ferestrele deschise..sa nu intre nebunele astea pe geam…ca se uita si prin locurile bune!!!

 18. [quote name=”Un oltean”][quote name=”Xmann”]Poate ar fi bine ca agentul din foisor sa fie dotat si cu …rachete”Patriot”, pentru prevenirea introducerii de telefoane mobile sau alte obiecte interzise…Ce ziceti?? :D[/quote]

  si eventual specializat in Israel – Fasia Gaza ;-)[/quote]
  Subscriu, sa-i facem palestinieni……. 😀

 19. [quote name=”finul Alecu”]Dom’ Presedinte doresc sa va adresez 2 intrebari si mai doresc sa primesc raspunsul dvs.La al 8 din articol,respectiv” din pacate suntem specialisti in disimulat probleme”,scriati ca se incarca 2 agenti cu atributiile a 7 posturi. Intrebare- in ce sector lucreaza cei doi agenti „incarcati” cu atributii?
  Avand in vedere „operatiunea complexa pe care ati demarat-o (al 4″- privitor la clasificarea corecta a unitatilor”) ne puteti spune care este sectorul cu cel mai mare deficit de personal si cat este acest procent? Dar sectorul cu procentul de ocupare cel mai mare? Va multumesc.[/quote]
  ,,Finule” sper sa nu te deranjeze ca raspund unor intrebari retorice, care nu-mi sunt adresate.
  Este clar ca agentul suprasolicitat este tot cel care este expus celor mai multe riscuri si anume ,,batman” impreuna cu ,,super man”-agentul operativ al sistemului penitenciar romanesc.Cine altcineva?Si daca acesta ,,maraie”, au nesimtitii dumnealui sefi ierahici, tupeul sa-l ameninte sau chiar sa-l trimita in comisia de disciplina.Cei din administrativ, in majoritatea lor, nu toti, sunt asa, cum sa spun, neprihaniti, au functiile lor, nu putem sa-i deranjam de acolo.Sunt de acord ca fiecare sa munceasca pe functia lui, dar daca legea, mama ei de lege, are caracter general, aceeasi sa fie abordarea si in cazul celor din operativ.Nu de alta, dar majoritatea colegilor care sunt acum prin birourile administrative, pana mai deunazi au lucrat in operativ, deci nu poate fi invocata o lipsa a specializarii.
  Lipsa de personal, hmmmm, unde sa fie oare ea?Aha, cred ca tot prin operativ ca administrativul este ocupat cred ca peste 85-90% in cam toate penitenciarele patriei.Numai de bine ,,finule” si fara a ma interpune mai mult decat am facut-o deja, prin exprimarea propiei opinii, las intrebarile tale sa-si primeasca raspuns de la destinatarul lor.O zi numai buna.

 20. Finule,
  Incerci sa spui ca adminsitrativul are grad de ocupare de 100% pe cand operativul este el deficitar. Asa este dar arunci o petarda aiurita tinand cont ca deja ai raspunsul la cele „2 intrebari” ale tale.
  Ai rabdare si in scurt timp vei da piep cu cea mai ampla analiza facuta in sistem. Speranta mea e ca sde va schimba politica resursei umane.

  Dealtfel nu ma astept la altceva din pareta ta decat la mistorui. Esti liber sa dai frau neputintei !

 21. Dom’ Presedinte doresc sa va adresez 2 intrebari si mai doresc sa primesc raspunsul dvs.La al 8 din articol,respectiv” din pacate suntem specialisti in disimulat probleme”,scriati ca se incarca 2 agenti cu atributiile a 7 posturi. Intrebare- in ce sector lucreaza cei doi agenti „incarcati” cu atributii?
  Avand in vedere „operatiunea complexa pe care ati demarat-o (al 4″- privitor la clasificarea corecta a unitatilor”) ne puteti spune care este sectorul cu cel mai mare deficit de personal si cat este acest procent? Dar sectorul cu procentul de ocupare cel mai mare? Va multumesc.

 22. Sa nu fim rautaciosi si sa aruncam in sarcina sindicatelor,felul sau modul in care arata noua tinuta.
  Ele nu au participat la stabilirea modului in care arata aceasta.
  Nu intentionez sa acuz nici unul dintre sindicate,dar trebuie sa apreciem ca se fac niste eforturi la virf si sa facem comparatie cu cei de la MAI,referitor la sporuri.
  Sunt de acord sa ne numim politie penitenciara,dar acest lucru sa nu duca la pierderea unor lucruri care momentan ne avantajeaza.
  Nimanui din sistem nu-i convine sa fie facut paznic sau gardian.
  Sa nu uitam ca totul se rezuma la data de 10 sau 11 ale lunii.
  In opinia mea sindicatele ar trebui sa iasa mai des in presa si televiziune si sa combata vehement aberatiile unor jurnalisti.
  Daca nu o face anp-ul,atunci sa ne asumam noi aceasta raspundere.

 23. [quote name=”Xmann”]Poate ar fi bine ca agentul din foisor sa fie dotat si cu …rachete”Patriot”, pentru prevenirea introducerii de telefoane mobile sau alte obiecte interzise…Ce ziceti?? :D[/quote]

  si eventual specializat in Israel – Fasia Gaza 😉

 24. Comunicate,intruniri,aminari si iar aminari/toate acestea ne duc catre alegeri/cind nu vom sti cu cine putem sta de vorba,asta daca vor avea timp ptr. noi.
  Ne tot promit,se abat de la problemele acute din sistem/si uite asa trece timpul in favoarea celor cu drept de semnatura.
  PARLAMENT-GUVERN-M.J-ANP- UNII DIRECTORI DE UNITATI,vor reactiona cind vom fi uniti si prezenti in numar mare in orasul unde se da ora exacta.
  VAD CA SISTEMUL TACE/INSEAMNA CA E BINE.
  Ne tin cuminti folosind metode securiste,fara sa ne dam seama.
  In aceasta perioada unitatile sunt atent monitorizate,sa nu miscam in front pina la al alegeri
  Presa nu da doi bani pe noi/doar cind se petrece un eveniment negativ,nu mai ai loc de ei la portile unitatilor.
  Are anp-ul purtator de cuvint?

 25. Nu. Ar fi bine sa se achizitioneze acele statii de bruiaj si sa vedeti cum da telefoanele hotii afara ca nu au ce sa faca cu ele .

 26. Poate ar fi bine ca agentul din foisor sa fie dotat si cu …rachete”Patriot”, pentru prevenirea introducerii de telefoane mobile sau alte obiecte interzise…Ce ziceti?? 😀

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)