www.snlp.ro Web analytics

Tendinte retro cu iz de cazarma

bocanci-piele-armata-danezaNr. 131/SNLP/31.08.2012

Catre
Directorul General al ANP
Domnul comisar sef Marian STANCOVICI

Stimate domnule director general

Va multumim pentru informarea transmisa si va rugam sa ne ajutati in clarificarea unor nedumeriri induse de anumite paragrafe din material, referitoare la intentiile de fragmentare a personalului in doua corpuri profesionale, precum si la reconfigurarea programului operativ in 3 schimburi.

Apreciem ca aspectele la care am facut referire mai sus sunt deosebit de importante si necesita o dezbatere deschisa anterior includerii intr-un proiect de lege. Astfel de teme trebuie abordate la nivel de grup de unitati si nu la nivel regional ANP. In dezbateri anterioare mai mult sau mai putin formale, purtate pe tema profesionalizarii unor servicii sau misiuni a fost luata in calcul ideea externalizarii pazei perimetrului, cu mentiunea explicita ca acest lucru trebuie sa genereze conditii pentru absorbtia personalului care efectueaza in prezent misiuni de paza, in alte sectoare deficitare din sistem, avand in vedere dinamica si evolutia raportului dintre resursele umane si populatia penitenciara.

Din cate intelegem citind materialul atasat, precum si luand in considerare aspecte receptionate informal, intentiile exprimate se refera la o impartire a salariatilor in doua corpuri dintre care unul sa fie militarizat. Acest demers ar fi absolut neproductiv si ar genera tensiuni majore. Nu intelegem exact cum este gandita subordonarea celor doua categorii carora li se vor aplica reguli absolut distincte, dar nu acest dubiu este neaparat cel mai relevant.

Printre efectele toxice ale unei reveniri la un sistem chiar partial militar identificam: dezechilibrarea personalului prin aplicarea unor reguli distincte, reducerea mobilitatii salariatilor si rigidizarea in sens negativ a misiunilor luand in considerare cresterea numarului de detinuti si numarul mare de posturi vacante ca indicatori care obliga deseori administratia sa identifice solutii de moment, precum si plasarea sistemului penitenciar romanesc in categoria infima a sistemelor care nu reusesc sa urmeze un model consacrat in plan european si gasesc solutia in involutie ori masuri retrograde.

Prin urmare pozitia ferma a SNLP este de deschidere catre dezbateri privind externalizarea unor misiuni fara afectarea personalului angajat si al numarului de posturi din sistem si totodata de opozitie clara la intentiile de fragmentare si/sau militarizare a personalului, opozitie care se va manifesta activ si public.

Cu deosebita consideratie

Stefan Teoroc
Presedinte SNLP

Document atasat

28 COMMENTS

 1. Stati bine la Galati, la Botosani se sta intr-un singur foisor si cand vine cate o femeie se face cica supraveghere pe o sectie de barbati 🙂 – traim in romania si asta ne prosteste cu totul !!!

 2. Oare mai exista membrii PCR in sistemul penitenciar romanesc? Oare mai exista nostalgici ai vechiului regim care doresc militarizarea? Duceti-va in munti si bociti!

 3. Domnule Teoroc,supraveghetoarele de la penitenciarul Galati va roaga sa le lamuriti daca se mai joaca in continuare alba-neagra cu pontajele lor.Este o situatie fara precedent,in conditiile in care pina in luna august ,doua supraveghetoare au fost pontate cu 13 ore la tura de noapte si doua cu 12 ore.Acum cateva zile am aflat ca si celelalte doua vor fi pontate tot 12 ore.Avand in vedere ca supraveghetorii sunt pontati 13 ore,sa intelegem ca noi fiind femei suntem pontate dupa alte reguli?Care este logica acestui rationament nu am aflat nici pana acum,pentru ca de fapt in ce ne priveste nu exista nicio logica.Avand in vedere ca sectia de femei mai numara aproximativ 20 de femei,ni se spune ca trebuie sa tacem pentru ca si asa nu facem nimic.Este de neacceptat asemenea afirmatie avand in vedere ca nu este vina noastra pentru reorganizarea care a avut loc anul trecut.Asteptam un raspuns de la dumneavoastra

 4. Cred ca d-l Teoroc va gestiona bine aceasta ‘criza’ si in niciun caz nu poate fi vorba de o remilitarizare.Avind in vedere bugetul redus al ANP,cineva cauta solutii,dar din pacate nu le gaseste pe cele bune.Una din ele a fost a d-lui Dr si a d-lui CP cind s-a cerut cresterea nr de ppl care obtin venituri prin munca prestata.Se pare ca iar nu se are in vedere nr redus de cadre si scaderea sigurantei LD,fapt dovedit la Colibasi…Dar de… lumea e intr-o continua cautare…

 5. PENTRU EI ACEASTA ESTE SOLUTIA CEA MAI IEFTINA.SE VOR LUA BANI DE LA CADRE SI VOR FI DATI LA P.P.L .AU NEVOIE DE NEGRII PE PLANTATIE.SPUN CA ACEASTA ESTE O REFORMARE A SISTEMULUI ,HABAR NU AU CU CE MANANCA PUSCARIA DIN BIROU ESTE FOARTE SIMPLU .EU AM LUCRAT IN 3 SCHIMBURI SI NU MAI STIAM CE ZI A SAPTAMANII ESTE.CUM VOR REZOLVA PROBLEMA NAVETISTILOR?VOR SA NE FACA ROBOTEI SA NU MAI AVEM VIATA SOCIALA ,VIATA DE FAMILIE,VOR UN SISTEM AL DIVORTATILOR SI AL BOLNAVILOR.SA SE MAI GANDEASCA VREM CONDITII DE MUNCA UMANE NU VREM SA MUNCIM PANA LA EPUIZARE NU VREM SA FIM EXPLOATATI DOAR DE DRAGUL DE A FACE ECONOMIE LA BUGET.

 6. Domnule Stefan mocneste oare o revolta in randul „supusilor” sau e doar de fatada ??!
  Revolta indreptata inspre MJ/ANP, nu impotriva dumneavoastra desigur….

 7. Ma bucur sa constat ca domnul Barbu citeste acest site si comentariile aferente. Realitatea lucrurilor, in multe cazuri, si-o poate insusi fara probleme de aici. In plus, este extrem de ineficient sa conduci un sistem din concluziile si scenariile provocate de cei care-si doresc eternitatea lenii si a lipsei de atitudine.

  Domnule Barbu, aici sunt oamenii cu care se poate dialoga intr-un cadru deschis si extrem de sincer, cu cartile pe masa. Parerea noastra conteaza ! De 8 ani de la demilitarizare acest sistem a performat chiar daca inca sunt multe minusuri.

 8. Radule, este prima data cand aud vorba asta, „ca viermii in untura” si sincer mi se pare putin exagerata abordarea. Ca sa fiu explicit, pana in prezent nu exista niciun document oficial asumat si niciun proiect in care sa fie mentionat cuvantul militarizare. Nu am sustinut acest lucru. A fost o discutie la Codlea, unde a fost exprimata si ideea sau intentia. Ca reatie la articolul comentat aici, dl Barbu a infirmat prin modalitati informale, existenta vreunui demers privind militarizarea chiar si partiala, urmand sa primim si un raspuns oficial sau un comunicat. Asteptam pozitia asumata a MJ precum si proiectele mult-trompetite, ca sa decidem ce revendicari avem si pe ce tema.

 9. Atit timp cit stam ca viermii in untura,este normal sa ne considere cobaii sistemului,se poate face ce vreau cei care conduc sistemul penitenciar romanesc.
  In loc sa ne lase profesionistii din sistem sa-si faca treaba,ne introduc magistrati pe salarii colosale.
  Pentru acestia din urma fatul ca nu-si ia chiria la timp nu este o problema dar ptr. un amarit de agent cu rate la banca este o mare problema.
  Dar daca suntem elevi cuminti si nu ne mobilizam la timp este ok pentru mogulii sistemului.
  Are paznicul de pe perimetru rabdare,dar pina cind.
  Directorii de penitenciare sa se aplece asupra problemelor cadrelor si nu doar a ppl-ilor.
  Teama vine din partea celor care stau dupa gratii,sa nu se razvrateasca,lucratorii sunt baieti cuminti stau si cite14 ore in perimetru sau pe sectie,daca vorbesc il rezolva comisia de disciplina.
  Va dati seama daca ne pun cirpele pe umar,in ce hal isi vor bate joc de noi.
  Sa vezi atunci ce comportament vor avea baietii cu ochii albastri,pina si comandantul va tremura in
  fata lor.
  NU IESE FUM FARA FOC,tatoneaza terenul,noi facem nani,apoi te trezesti pina si cu diagonala si cizme pina la genunchi.
  Astia sunt in stare de orice,ca sa ne inchida gura.

 10. Domnul magistrat Barbu cum va permiteti dumneavoastra ca la Codlea sa afirmati ” ca personsalul sa ia lucrurile asa cum sunt”.
  Domnul subsecretar general suntem cumva pe mosia dumneavoastra si noi nu stim?
  Ce pozitie vreti sa luam pentru a fi voi multumiti de noi?
  Va ganditi cumva ca prin masurile luate sa restrictionati si ceva din drepturile detinutilor, scuze ppl.?
  Nu faceti asta pentru ca va tremura nadragii de frica ONG-urilor.
  De noi nu va e frica?
  O sa va fie cat de curand, vin alegerile si veti urma partidul portocaliu la lada de gunoi a istoriei, o veti simti pe pielea voastra!
  Abia astept momentul sa primiti rasplata, totul pe lumea asta se plateste.

 11. Mai jackpiratul tu esti tare smecher daca postezi asa anonim?Ce sti tu despre sistemul asta militarizt?
  Eu sunt de la Jilava si vreasu sa-ti povestesc viteazule cum era prin anii *90, stii ceva despre munca militarilor din puscarii de atunci?
  Sti ca se lucrau peste 240 de ore? Sti ca cei de la escorte lucrau in fiecare sambata”circulau'” asa spuneau ofiterii de atunci? Cunosti faptul ca circa 70 de subofiteri(UN PLUTON) stateau ca niste „caraghiosi” sub un nuc pana venea ultimul punct de lucru si acest lucru se intampla pe la orele 18-19?
  Sti cat de usor luai 5 sau 10 zile de aret si stateai pe niste paturi soioase si pe cearsafuri neschimbate toata perioada?
  Habar nu ai, iti spun eu.
  Stiai tu(daca erai in sistem) de salariu de merit, prima de 50% si alte prime?
  Doar smecherii le primeau.
  Cumva vrei sa ne intoarcem la acele vremuri?
  Are dreptate Booghie, eu unul ma voi opune cu orice mijloc revenirii la acele vremuri, le-am trait si nu-mi doresc militarizarea.
  Domnule Barbu veniti din alt sistem si-mi permit sa va dau un sfat:coborati cu picioarele pe pamant, luati pulsul adevarat si nu faceti ce credeti dumneavoastra ca ar fi bine pentru sistem ci ce trebuie.
  Am trecut prin atatea experimente incat pe acesta nu va permit sa-l puneti in practica si ca mine pot sa va spun ca vor fac marea majoritate.
  DIN PACATE NU NE REPREZENTATI CU CINSTE.
  Cu foarte mult respect si atasament fata de sistem, noi cei multi care nu suntem trecatori prin sistem ca altii, solicitam ca in anul 2012 e obigatoriu sa tineti seama de parerea noastra.
  Intr-o situatie de criza va doriti tensiuni sau liniste?
  Hotarati, noi asteptam cu interes decizia dumneavoastra.

 12. Pai cine sa propuna ? Un individ a carei creativitate in materie de management lasa de dorit, mai exact, un incompetent. In general astia nasc idei cretinoide pentru a scapa de povara gandirii unor modalitati eficiente de organizare a personalului. Tocmai de aceea acestia cer militarizarea, pentru a se zbate in voie in neputinta lor…

 13. din procesul-verbal reiese ca singurul profesionist prezent acolo din partea anepeului a fost stancovici. insa m-a dezamagit pentru ca i-a trecut prin cap o asemenea idee de 2 lei: militarizarea noastra! tocmai el care nu prea s-a impacat niciodata cu regulamentele…si mai e ceva: partea aceea cu „s-a agreat ideea ca la Colibasi sa fie 3 schimburi”…ar fi interesant de aflat cine a propus…

 14. Am inteles Piratule !
  In fapt tu te consideri un mare patriot si tocmai de aceea vrei sa fii militar. Consideri ca ti-ai intari pozitia de mare patriot. :))) Ei uite ca spre marea ta uimire, patriotii se gasesc si se manifesta si sub alte forme decat militaria. In incultura mea crasa consider ca marii patrioti sunt acei oameni care fac lucruri mari din acest punct de vedere. Tu ca mic militian ce te doresti a fi mare patriot, nu stiu ce lucruri mari ai demonstrat. Poate ca acea cazarma in care visezi sa lucrezi te-ar desavarsi intru totul insa raman sa conteze si parerile adevaratilor oameni, acei oameni care au coloana vertebrala si gandesc ca postura actuala este una determinanta in actul profesionalizarii continue.
  (editat) si pasul de defilare le lasam pentru cei ca tine insa sa ti le insusesti acasa si in niciun caz intr-un penitenciar.

  Ca fapt divers, pe unde mi-a calcat mie piciorul ca militar, tie nici prin visurile cele mai negre nu-ti trece. Asa ca las-o moale cu „gaseala” asta face to face ca nu stiu daca ai putea sa ridici nasul din pamant !

  Personal consider ca preluarea unor prerogative de catre alte institutii ale statului in speta paza perimetrului, nu ar fi un lucru chiar foarte rau. Numai ca ar trebui organizat intr-un mod extrem de eficient fara a se intercala cu misiunile specifice unui penitenciar. Si mai mult de atat, personalul actual care exercita aceasta misiune sa fie absorbit in angrenajul misiunilor de penitenciar.

 15. Sakalule,intai invata sa vorbesti cuviincios,cine esti tu ma,(editat),sa spui ca dai???Esti un incult,un obedient al sistemelor,un (editat);cand ai fost militar(daca ai fost vreodata),nu comentai in front!Acum esti tare (editat) !In al doilea rand,daca ANP-ul vrea sa faca ceva,va face si fara istericalele tale,ma,goguta!D-astia ca tine am fumat demult,nu ma sperii,daca esti smecher,da-ti numele si hai sa vedem cum e cu militaria asta!De aia nu mai sunt patrioti in tara asta,din cauza unuia ca tine!Aa,am uitat,lucrezi la Puscaria SRL si,in nici un caz pe schimb!Du-teeee,Carlos!

 16. Remilitarizarea sistemului ar insemna un pas inapoi enorm. Calea urmata de sistem din 2004 a fost una menita sa creeze performanta in sistem, de reasezare a conceptiilor si initiativelor in contextul actual al cerintelor europene si nu numai. Orice individ observa ca schimbarea a adus numai beneficii in planul imaginii si calitatii profesionale a lucratorilor. Numai cei care nu au reusit sa depaseasca o mentalitate caracteristica obedientilor si sclavilor in cel mai pur mod de a o spune, au ramas melancolici dupa acel sistem militar. Pe langa acesti indivizi, raman bineinteles de partea militarizarii si acei ofiteri depasiti, acei ofiteri cu creierele incetosate de o falsa putere desi ei in realitate nu sunt decat niste incompetenti.

  Deocamdata nu am ce face si tot la jackpiratul asta imi este gandul. Mai Piratule, cum ar fi sa vii la munca si sa-ti spuna un incompetent ca trebuie sa stai la munca 16-18 ore pentru ca ASA VREA EL ! Ca de ! Doar e militarie, nu ? La cine te-ai rasti, la cine te-ai plange, cui i-ar pasa de tine ? Bai prietene, cum ar fi sa te intalnesti pe alee cu un incompetent si ulterior sa stai consemnat pe la puscarie vreo 2-3 zile pentru ca nu i-a placut cum ai salutat sau ca pur si simplu nu-i place de fata ta ? Piratule, cum ar fi sa-ti creasca copilul si sa nu te recunoasca ca tata din lipsa timpului pe care nu ai fost in stare sa i-l acorzi ? Ca de ! Datoria de militar te cheama la puscarie non-stop, 12/24, eventual in intervalul in care l-ai sta acasa sa mai vii si pe la puscarie pentru ca asa i s-a sculat incompetentului pentru vreo perchezitie sau alarma data la misto sa vada cum te misti in front ?

  Stefan, oricat de mare ar fi batalia, multi te vom sustine ! Vom iesi in strada si vom sta acolo pana isi vor reveni cretinii ! Cu orice risc ! Demnitatea noastra valoreaza mai mult decat o restanta la banca pe o luna ! Pentru mentinerea respectului de sine si plus valorii in sistem se merita sa mergem PANA LA CAPAT !!!!

 17. In loc sa intram in dispute inutile intre noi, mai bine ne-am gandi putin ce ar aduce bun si cui, acest demers.

 18. Ba deloc. Personal, am perspectiva sistemului militar ca ofiter, absolvent de academie, arma penitenciare. Obedienta si abuzul erau caracteristici principale ale relatiilor ierarhice si profesionale in general. Jack uita probabil ca lucra minim 240 de ore lunar fara posibilitatea de sopti macar vreunui sef ca este nedrept sa nu beneficieze de compensari. Cand ai auzit pentru prima data, Jack, termenul munca suplimentara?
  Bine, de ce ma mir? Si Ceasusescu este regretat…

 19. Pentru jackpiratul:
  Nu mai bine te duci tu putin la culcare, oate iti revii ? Se pare ca habar nu ai ce inseamna „militarizat”…
  Piratule, tu ai habar ce presupune asta ? De la micile pedepse date la cheremul unora pana la umilirea ta ca individ. De 8 ani se lupta sistemul asta sa scoata ce-i mai bun din oameni, fie ei agenti sau ofiteri, si acum tu achiesezi la imensa asta prostie. Sa inteleg ca nu valorezi nimic, nu ? Pentru tine, cel mai imporatant sunt acele drepturi de care ai amintit, nu ? Personal ti-as da o tinuta militareasca noua si te-as f… cateva luni cu culcaturi si tarasuri, poate in felul asta rasare in tine si dramul ala de demnitate daca exista.

  Piratule, tu ai fost respectat cand ai fost militar ? Sa inteleg ca acceptai scuipatii cu zambetul pe buze in virtutea hainei militare ? Cine draq te duce cu presul acum ? Astea sunt timpurile si dupa cum observi, daca ai ochi bineinteles si nu niste gauri sumbre in orbite, faptul ca ai fost reprezentat de niste sindicate, in acelasi timp ti-a fost protejata si demnitatea umana.

  Piratule, de ce nu ai dreptul sa porti armanent non-stop ? Ai fost amenintat, batjocorit sau supus la „perversiuni” din partea infractorilor si nu ti s-a dat dreptul sa-ti aperi ntegritatea de orice fel ? Vorbesti in punga, amice !

  Piratule, cumva nu ai primit drepturile aferente echipamentului ? Iar vorbesti in punga, amice.

  Piratule, suferi dupa Politie ? Da-ti demisia si incadreaza-te la ei. lasa fpss-ii stia cu ale lor. Suferi in fata vecinilor cand iti spun ca esti gardian ? Iar vorbesti in punga, ca oricum vecinii stiu cu totii ca muncesti la puscarie si ca esti un gardian indiferent de cum te-ai numi tu….

  Si, nu in ultimul rand, de te-as avea in fata, tare ti-as mai expedia ceva vascos si urat mirositor. Ufff, m-am cam enervat, ti-am dat de treaba Stefan !!!

 20. Oare se doreste ca prin militarizare sa se elimine drepturile la greva,sindicalizare,compensarea orelor suplimentare…si in final restucturari (somaj)? Ce vor spune cei din MAI?

 21. Personal consider ca un astfel de demers poate fi o perdea de fum provocata de un nestiutor sau mai exact, de un neinformat. E bine ca s-a recurs la demersul prompt al SNLP in ce priveste prostia asta si sunt convins ca, asa cum s-a nascut aceasta idee asa va si muri.

  Pe de alta parte, poate domnul Barbu nu intelege ca rata sindicalizarii in sistem este de aprox. 90 % asadar un procent cu care nu se poate juca privind unele actiuni care ar putea crea reale probleme prin „coabitarea” acestui procent.

 22. Daca vor sa isi dea foc la valiza..pai in papuci,la 4 schimburi ai 1 week-end pe luna liber si acela partial din cauza faptului ca prima zi dupa tura de noapte trebuie sa dorm pana la pranz.Daca cumva vor veni cu idea asta,v-a fi unul dintre aspectele care o sa imi scoata toata frustrarea acumulata in anii de munca, la suprafata!!!Atentie domnilor sefi ANP,nu ne vom mai intoare NICIODATA la conditiile de lucru in 3 schimburi!!!!

 23. Cu cine vrea ANP sa realizeze paza locurilor de detinere? Dar escortarea?Ce se va intimpla cu serviciile medical ,seap ,dea?

 24. Poate ca e vorba de structurarea preogramului in 3perioade, 8 ore, 12 ore ziua si 12 ore noaptea.

 25. Politie Penitenciara-nu,Statut pentru protectia cadrelor si dreptul acestora de a purta armament permanent-nu,drepturi,uniforma-nu…pai,atunci nu e mai bine sa ne militarizeze,macar stim o treaba!Catusi de putin,ca militari am fost respectati,nu dusi cu presul ca acum!… :-*

 26. Iar noi aveam tupeul sa ne gandim ca al 5-lea schimb va fi de natura sa rezolve problema orelor suplimentare necompensate, al concediilor neacordate si lipsei rezervelor.

  Cred ca ne intoarcem la momente mai radicale ale istoriei nostre recente.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)