www.snlp.ro Web analytics

Tendinte actuale – neconstitutional pe linie

www.fslg .ro CCR articol din codul muncii neconstitutional
 
Judecatorii de la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) au decis joi 5 mai 2016, ca dispozitiile art. 52 alin.(1) lit.a) din Codul muncii, care prevad ca un contract individual de munca poate fi suspendat, din initiativa angajatorului, pe durata cercetarii disciplinare prealabile, sunt neconstitutionale, potrivit Agerpres.

Decizia devine relevanta si pentru sistemul penitenciar avand in vedere modul actual de functionare al comisiilor de disciplina, conform legislatiei muncii, mod care genereaza posibile efecte in planul relatiilor de munca pe timpul cercetarii. Se retinea riscul suspendarii raporturilor de serviciu din motive disciplinare.

Plenul Curtii Constitutionale a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.52 alin.(1) lit.a) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, cu urmatorul continut: ‘(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii: a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii’.In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.52 alin.(1) lit.a) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii sunt neconstitutionale.

Curtea a constatat ca masura suspendarii contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, pe durata cercetarii disciplinare prealabile, constituie o restrangere disproportionata a dreptului la munca, ocrotit de art.41 alin.(1) din Constitutie, se arata in decizia judecatorilor constitutionali.Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala – Tribunalul Braila – Sectia I civila. Sursa

 

1 COMMENTS

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)