www.snlp.ro Web analytics

TBC – sporul care doare.

protest-la-spitalul-floresti-prahova-doctorii-in-greva-tbcNr. 134/SNLP/09.09.2012
Catre
Directorul General al ANP
Domnul comisar sef Marian Stancovici
 
Stimate dle director general
 
Prin prezenta va punem la dispozitie pozitia SNLP fata de initiativa de elaborare/adoptare a proiectului de ordin MJ privind acordarea sporului pentru conditii deosebit de periculoase.

1. In primul rand, luam act de reluarea acestui demers inainte de data de 1 ianuarie 2013, ulterior celor convenite deja intre administratie si sindicate, in conformitate cu care, inainte de data mentionata nu pot fi aprobate astfel de norme (art. 21 din Legea nr 283/2011). Proiectul initiat anterior a fost anulat exact din acest motiv care pare acum ignorat fara sa existe argumente noi in sustinerea reluarii initiativei.

2. In continuare, citim cu stupoare in Referatul de aprobare a proiectului despre faptul ca acesta a fost elaborat impreuna cu sindicatele si deducem ca aceasta afirmatie hazardata, dar atent evidentiata in text, este considerata formala, fiind utila pentru parcurgerea unei etape obligatorii prin lege, anterior solicitarii avizului MMFPS. Insa afirmatia este neconforma cu realitatea, cat timp sindicatele au solicitat anterior anularea proiectului, cel putin din motivul mentionat la pct 1.


3. O alta observatie pe care o facem are legatura cu temeiul legal al proiectului. Cu toate ca se ignora deliberat art. 21 al Legii nr 283/2011, in Referatul de aprobare este invocat un alt articol din acelasi act normativ, respectiv art. 13, un articol a carei interpretare este deosebit de sensibila si care face referire la dispozitii aplicabile personalului din sistemul penitenciar aflat in situatii similare cu personalul din alte domenii de activitate ale sectorului bugetar. Prin urmare, ANP constata ca personalul din familia ocupationala „sanatate” beneficiaza de sporuri mai mici pentru riscul imbolnavirii cu TBC si decide ca propriul personal sa „beneficieze” si acesta de compensatii diminuate. 


Acest al 3-lea aspect are doua laturi principale:


In primul rand similaritatea susmentionata este relativa si trebuie stabilita in concret. Ramane de asumat afirmatia ca un salariat care lucreaza intr-un penitenciar-spital se afla in conditii similare cu un salariat dintr-un spital tipic, luand in considerare cel putin faptul ca pacientii din reteaua proprie a sistemului penitenciar sunt arestati preventiv sau condamnati pentru savarsire de infractiuni si prezinta deseori un grad de risc. Tratamentul distinct si proportional cu riscurile, al acestor unitati, precum si al salariatilor, este acceptat chiar de catre Ministrul Sanatatii care, in OMS nr. 1793/2011 stabileste o serie de exceptii pentru aceste unitati iin domeniul schimbarii categoriei de clasificare.

 

In al doilea rand, trebuie observat spiritul normei care se axeaza pe principiul remuneratiei egale pentru munca egala. In acord cu acest lucru, daca se doreste aplicarea art. 13 al Legii nr. 283/2011, atunci prevederea trebuie aplicata complet si nu discriminatoriu. Evidentiem riscul discriminarii prin aplicarea abuziva a unei dispozitii restrictive, personalul din penitenciarele-spital fiind privat de o serie intreaga de drepturi (sporuri, indemnizatii si alte drepturi de natura salariala) de care beneficiaza salariatii care lucreaza in spitalele din reteaua MS.

 

4. In continuarea formularii pozitiei SNLP ne exprimam dezacordul fata de coroborarea ilogica a motivelor pentru care se considera necesara adoptarea acestui ordin.  Pentru prima data pana in prezent, in domeniul drepturilor de natura salariala ale personalului din sistemul penitenciar, este invocat un ordin emis de Ministrul Sanatatii, respectiv OMS nr. 547/2010 care este coroborat cu dispozitiile prin care Legea nr. 284/2010 impune emiterea de norme, norme pe care SNLP le solicita inutil de 2 ani. Prin urmare proiectul in discutie apare in mod artificial, ca o armonizare a cadrului aplicabil.
 
ANP apreciaza , insa, in mod eronat ca OMJ nr. 399/2007 isi inceteaza activitatea in domeniul sporului pentru conditii deosebit de periculoase, odata cu emiterea OMS nr. 547/2010, afirmatie dealtfel riscanta daca este sa luam in considerare fondurile cheltuite in acest interval, cu un temei presupus gresit. Chiar directiile de specialitate cu competente in materie, din cadrul MJ, au argumentat pe larg principiul ultraactivitatii OMJ nr. 399/2007 incepand cu data de 1 ianuarie 2012, in raspunsul inregistrat la ANP cu nr. 52175/02.07.2012 (atasat).
 
In realitate, OMS 547/2010 a fost emis in baza Legii nr. 330/2009 care este abrogata, fiind inlocuita cu Legea nr. 284/2010. Coroborarea OMS nr. 547/2010 cu Legea nr. 284/2010 este, prin urmare, absurda(!). Ulterior adoptarii Legii nr. 284/2010, MS nu a mai emis norme pentru acordarea sporurilor in spitale, insa ANP se grabeste sa o faca dupa un model pe care nici MS nu il mai urmeaza.
 
***
 

In concluzie, SNLP nu isi exprima acordul pentru inaintarea in vederea adoptarii a proiectului transmis spre informare. Totodata, solicitam ANP sa puna la dispozitia organizatiei noastre detalii privind situatia reala si actualizata din punct de vedere bugetar al penitenciarelor-spital, estimarile concrete ale evolutiei in acest plan pana la finele anului in curs, precum si impactul diminuarii sporului TBC asupra acestei situatii.

 

In final, apreciem situatia de fata ca fiind una deosebit de importanta din punct de vedere al efectelor posibile asupra personalului din penitenciarele-spital si va solicitam sa luati in considerare necesitatea unei informari directe a personalului privind situatia pe care o traverseaza aceste unitati. Nu trebuie ignorat un indicator esential si anume migratia personalului medical spre alte structuri ori in alte state, indicator care va fi in mod cert influentat de masuri care pot afecta drastic drepturile salariale.

 
***

 

Cu deosebita consideratie,

 

Stefan Teoroc

Presedinte SNLP

 
Documente atasate

26 COMMENTS

 1. Pentru Cove
  Spor se da doar daca exista un buletin de determinare pe fiecare loc de munca in care poate exista contact. Este nevoie de initiativa din partea conducerii si a sindicatului. Se constituie o comisia stabilita prin ordin, etc.

 2. Cui va adresati?Vinul meu e in fierbere…asa ca beau tot bere.Pai daca stiti dvs,inseamna ca sint al doilea care afla!

 3. Treci pe vin ca dai in melancolie. De azi Silviu Barbu nu mai ccoordoneaza ANP. Na, esti primul care afla.

 4. Cred ca sistemul(m-am saturat de cuvintul asta)penitenciar e cel mai „ermetic” si neinteresant.La politie am mai auzit de sefi de IPJ schimbati,anchetati..etc la pirnaie e ..locul unde nu s-a intimplat nimic..totul e..curat.Mai cade cite un”rechin” cu telefoane,2 grame de droage..si.. atit.Ce lume buna e la inchisori! Atent selectionata,educata si….imaculata. Sint mindru de „noi”.

 5. N-as zice ca am fost noi cei mai aruncati. Vezi ce s-a intamplat la Politie. In ultimele luni de zile, ca niciodata sa intensifficat insa presiunea politica. In perioada urmatoare vom vedea mutari, numiri si miscari din ce in ce ai multe si din ce in ce mai politice. Profesionalismul, experienta si abilitatile devin neimportante. Si nu este vorba doar despre sistemul nostru.

 6. [quote name=”Stefan Teoroc”]Tare imi doresc ca totul sa fie asa cum apare publicului larg. Haideti sa mai asteptam un pic. SNLP nu doarme dar nici nu se arunca intr-o directie pentru ca apoi sa fie nevoit sa retracteze. Situatia este departe de a se fi stabilizat. Nu se opreste aici[/quote]
  multumesc ,domnul meu , dar spre intelegerea noastra toata , de prea mult timp toata lumea , si aici cand spun toata lumea intelegeti de a la z pe toti, ne taraste cu presul si ne ne arunca la voia sortii incepand de la 1 pana la 1 infinit

 7. Tare imi doresc ca totul sa fie asa cum apare publicului larg. Haideti sa mai asteptam un pic. SNLP nu doarme dar nici nu se arunca intr-o directie pentru ca apoi sa fie nevoit sa retracteze. Situatia este departe de a se fi stabilizat. Nu se opreste aici

 8. Noul ministru al justitiei ar trebui sa manifeste multa atentie asupra acestor numiri la virful anp-ului.
  Stim cu totii ca in anii din urma,o anumita doamna ministru nu cunostea faptul ca are in subordine si sistemul penitenciar.
  Trebuie de aceasta data sa-i dau dreptate domnului Dumitrascu ca este o nebunie totala in actualul context economico-financiar pe care-l traverseaza tara.
  Am spus de nenumarate ori ca atit anp-ul cit si unitatile din sistem trebuie sa fie conduse de oameni din sistem,care au habar de arma penitenciare si au plecat de la munca de jos. Personal apreciez in mod egal atit pe domnul Stancovici cit si pe domnul Dobrica,ramine ca timpul sa ne demonstreze ca pun mult suflet in ceea ce fac.

 9. Pt generatie de sacrificiu,
  Tu vrei sa moara si capra vecinului daca a murit a ta nastere?
  Asta e telul si principiului sindicalismului sa taie sau sa acorde drepturi?
  Pacat ca in acest mileniu mai sunt oameni care gandesc asa!
  Nu a fost corect ca nu ai primit acel spor de care spui tu, dar e corect sa militezi pentru taiere?
  Noi cand iesim in strada cerem taiere salariului unui anumit sector de activitate si acordarea unor drepturi altor categorii socio-profesionale?
  Te rog nu cadea in plasa intinsa de directorii de unitati si de guvernele care ne-au condus sau ne conduc!
  Tu postai comentarii ok, ce ai patit?

 10. Pe domnul Stancovici l-am vazut o singura data,pe domnul domnul Dobrica doar din auzite ca este director de penitenciar.
  Problema se pune ca acest joc de ping-pong,se reflecta si asupra lucratorilor din sistem.
  Avind ceva anisori vechime,efectiv nu stiu la cine sa merg in audienta peste 2 saptamini,caci s-ar putea sa intervina o alta schimbare.
  Daca la virful anp-ului se petrec astfel de permutari,va dati seama ce se intimpla in unitati-pe la diferite compartimente.
  Aceasta instabilitate va genera serioase probleme sistemului.
  Nici femeile de servici de la diferite institutii nu sunt schimbate asa.

 11. Bai amaresteanuleeeee,
  Cum iti e numele asa si sufletul.
  Si daca ar fi o prietenie intre cei doi care-i problema?
  Oamenii nu mai pot fi prieteni pe lumea asta?
  Tu il cunosti pe Stancovici, dar pe Teoroc?
  Sti ce caractere au cei doi? Habar nu ai, arunci cu piatra in balta ca ala….. si 12000 de destepti n-o mai pot scoate din lac.
  Tine-ti pentru tine refularile si rabufnirile de sindicalist fsanpist.
  Dle amarasetean vezi ca si in unitati abia azi a aparut adresa cu schimbarea DG.

 12. Mai Amarastene !

  Sa cred ca amarasteana iti este si capacitatea de a rationa corect ? Prietenie sau neprietenie, SNLP a reactionat prin liderii sai indiferent de cine a condus ANP. In acest fel se va reactiona si lucra si sub noul DG si sub oricare ar conduce ANP.
  Si, pe de alta parte, o relatie mai amiabila si de bun simt cu un DG ar periclita actiunile sindicale ? Din contra, masa negocierii si a rezolvarii problemelor ar fi mai accesibila.

  Sunt convins ca esti dintr-o alta sorginte sindicala de prin sistem si ai reactionat efectiv fara a face dovada existentei si a unui creier, de aceea te inteleg si iti iertam iesirea melteneasca.

 13. Pt un amarestean
  De obicei nu informam pe zvonuri. OMJ privind modificarea conducerii ANP a fost primit ieri dupa-amiaza si transmis in toate filialele SNLP. Ce ar fi de informat? Pot posta ordinul, insa nu mi se pare suficient. Cand SNLP isi va consolida si semna pozitia publica fata de lucrurile din ultimul timp, aceasta va fi vizibila. Cu Stancovici am fost coleg de academie dar nu vad legatura. Pot sa-ti fac o lista cu multi colegi de prin sistemul nostru. Si noul director general are o lista intreaga de colegi de promotie, chiar in posturi inalte din ANP. Sa presupunem ca ii va favoriza, sau ce? Probabil sugerezi ca plang dupa Stancovici pentru cine stie ce partipriuri aveam? Te inseli profund. Atat SNLP cat si FSANP cu al carei presedinte am discutat ieri suntem deranjati de modul in care sistemul nostru este tratat de la nivelul ordonatorului principal de credite. Nu numai ca nu se respecta HG 1848/2004 conform careia ministrul justitiei coordoneaza direct ANP, dar nu mai suntem coordonati nici secretarii de stat de prin 2007. In plus, poate tie ti se pare normal ca numirea unui nou DG sa se faca fara INFORMAREA DG-lui in exercitiu sau a coordonatorului ministerial al ANP, insa mie nu mi se pare. In fapt, Stancovici semna mape dar el nu mai era DG de o zi. Este clar cata importanta i se confera acestui sistem de la nivel MJ. Nu am absolut nicio problema cu dl Dobrica, de altfel nici nu il cunosc decat din auzite, insa ceea ce se intampla acum la nivel de varf, cu balbaieli care duc la schimbarea DG-ul de 3 ori in 2 saptamani, ma fac sa prevad vremuri triste pentru ANP, care se vor agrava in scurt timp.

 14. Cove !

  Faptul ca nu ti se acorda spor pentru ca lucrezi cu cei contaminati cu HIV este cat se poate de legal. Putina informare si ti-ai da seama ca virusul HIV „se ia” pe anumite cai si mijloace.
  Probabil ai sa-mi spui ca risti sa arunce vreun detinut bolnav cu sange pe tine si te poti imbolnavi ! Ei, afla ca intr-o asemenea situatie nu te-ai expune niciunui pericol. Odata ce „si-a dat drumul la sange” detinutul respectiv, prin contactul cu aerul, contaminarea nu poate interveni.

  Intr-o alta ordine de idei, cumva detinutul contaminat cu HIV este separat de colectiv ? In niciun caz ! Ca atare, cum poate fi considerat contagios ?

  Exista intr-adevar si boli contagioase diverse dar ma tem ca in asemenea cazuri detinutul este transportat intr-un spital de specialitate dupa ce in prealalbil a fost izolat de colectiv. Sa nu picam totusi in penibil. Sunt lucruri pertinente pentru care trebuie sa ne batem si unele ce pot sta intr-un stand-by pana la rezolvarea celor importante.

 15. Dle.Teoroc de ce nu informati cu privire la numirea noului DG? Va deranjeaza aceasta numire pt. ca nu mai este prietenul Stancovici?

 16. Din cate stiu S.I.D.A. este o boala contagioasa si foarte periculoasa, de ce oare nu se da lucratorilor care intra in contact sau care lucreaza direct cu bolnavii respectivi sporul pt. boli contagioase ?? La Iasi asa se procedeaza, ca justificare sustin ca unitatea nu este spital, dar noi cei care lucram nu mai stim ce sa credem, cum putem sa intram in legalitate ??? va rog un sfat. 😐

 17. Pensionarii au primit cele 10mil.lei de la spor TBC,ca eu pensionar Rahova nu i-am primit?

 18. Nu se gasesc bani ptr. sporul tbc,dar fostul director general bala are in dotarea unitatii MERCEDES VITO.
  Sa spuna lucratorii din toate unitatile daca au in dotare o asemenea masina.
  Masina se afla acum la complexul FLAMINGO s-
  au deplasat cei din Timisoara la cursuri.
  Unitatea noastra are in dotare ptr. grupa de interventie un aro care mai are putin si se dezintegreaza.
  Este clar ca beneficiarii a ceea ce este mai performant in materie de interventie se duc la unitatile care au avut oameni in conducerea anp-ului.
  Si mai vorbim de pontaj unitar. etc,etc.

 19. Am citit articolul de pe site-ul nostru si am ramas inmarmurit.
  Cum s-a intors BOC?
  Ce am sa spun eu familiei luna viitoare cand nu voi mai primi acest spor?
  Ca guvernul Ponta taie salariile?
  Ca Ministerul Justitiei taie salariile?
  Ca ANP-ul taie salariile?
  De ce nu se taie sau reduce sporul de 30% acordat colegilor nostrii din MJ si ANP?
  Cand vad acestia la fata un detinut, cand lucreaza ei cu detinutul?
  Birourile au devenit neincapatoare domunl Teoroc in ANP.
  Nimeni nu constientizeaza faptul ca intr-o buna zi ne vom deplasa acolo si vom pune si noi cateva intrebari?
  Ca le vom solicita acestora sa scrie tot ce au facut timp de o zi nu de o luna asa cum am facut noi acum ceva timp?
  Si pentru ce am facut acel efort?
  Sincer sa va spun noi nu am vrut acest lucru dar liderii nostri de sindicat, pe care-i respectam, la fel si pe dumneavoastra ne-au convins sa punem pe hartie toata activitatea noastra.
  Pentru ce?
  Mai bine stam cu burta la soare la Doi Chiloti.
  Imi e lehamite de acest sistem iar daca as mai avea 30 de ani as pleca din cloaca asta fara sa ma mai uit inapoi, n-as regreta nimic, doar pe colegii mei.
  As dori in mod special sa-mi publicati integral comentariul si va multumesc.

 20. Este normal sa fim tratati in fiecare zi cum vor cei din anp,adica cantitati neglijabile.
  Atit timp cit reactiile noastre sunt fragile sau mai bine zis,lipsesc cu desavirsire,vor juca sah cu noi ani de zile.
  Toti ne limitam in a comenta,dar ne este teama sa spunem presei, televiziunii cum suntem tratati,cum muncim,riscurile la care suntem expusi atit noi cit si familiile noastre.
  Daca toti isi bat joc de noi haideti sa le trintim pe masa 10.000 de rapoarte de demisie,sa vedem pe unde scot camasa.
  Vor scoate un tap ispasitor serviciile bine platite,dar daca suntem uniti nu au ce face.
  Am rugamintea sa reactionati la acest domino al conducatorior.
  Daca nu o facm acum,atunci cind mama dracului o 752sa fim si noi auziti.

 21. Haideți sa va spun o realitate.
  Eu lucram acum câțiva ani la un punct de lucru situat la aproximativ 15 metri de gardul unui spital penitenciar unde sunt si p.p.l. cu TBC ,COLEGII DE LA SPITAL primeau spor TBC EU NU CA DOAR NU SAREA MICROBU GARDU ,DOAR ERA ÎNCHIS ÎN PENITENCIAR DE MAXIMA SIGURANȚA.
  Colegii mei trageți CONCLUZIILE.

 22. Domnule Presedinte,
  Va rog ,puteti sa publicati pe site omj 399 si 547 sau nu e voie? Dar ca un „rezumat”?Pe mine ma intereseaza cine face pontajele?

 23. Lipsa de bani se pare ca se inrudeste indeaproape cu lipsa de solutii. Si atunci apar revelatiile… Cu este si cea ca 547 bate 399. Este surprinzator ca ANP isi asuma aceasta pozitie.

 24. Domnul Stefan sa inteleg ca anp considera ca omj 399 nu mai poate fi aplivat dar oms 547 poate?
  Pai cand e vorba de taiat bani orice e bun, cand e de dat nu avem legislatie.
  Dragi colegi haideti in strada ca doar asta ne mai salveaza.
  Cineva spunea ca doar inca o revolutie salveaza spun eu acum anp-ul.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)