www.snlp.ro Web analytics

Pensii militare de stat: cadrul legislativ integral > ultimele norme publicate > modificari in curs de adoptare

 88466707 thinkstockphotos 484286684In prezent pensiile militare de stat se afla intr-un proces legislativ dinamic fiind aprobate printr-o lege in 2015 si apoi modificate printr-o ordonanta de urgenta. Ulterior avem in plin proces legislativ o alta lege prin care ordonanta de urgenta va fi si ea modificata.

Baza de calcul a pensiei prevazuta in Legea 223/2015 a fost restransa prin OUG 57/2015 si apoi a fost din nou modificata. In orice caz nu se justifica o actiune in masa de solicitare a pensionarii pe motiv ca trebuie prinse conditiile mai favorabile actuale, intrucat modificarile care se preconizeaza vor opera si asupra pensiilor deja calculate conform Legii 223/2015, conform unei prevederi introduse de Senat. Plecand de la o pensie calculata ipotetic conform Legii 223/2015, pentru maximum de vechime, prin OUG 57/2015 aceasta a fost diminuata cu 28% iar prin forma adoptata in prezent de Senat se mai dimineaza cu inca 2% maximul. 

Tot conform proiectului de lege pentru aprobarea OUG 57/2015, cu amendamentele aprobate in Senat, fiecare an prestat in plus peste vechimea cumulata de 25 de ani este penalizat cu câte 1% din pensia suplimentara si din sporul pentru Insemnul Onorific. La 46 ani vechime cumulata, aceste drepturi se pierd complet, chiar daca pentru pensia suplimentara s-a platit contributie. Prin aceasta prevedere se intentioneaza pensionarea cat mai rapida din structura de aparare. Nu numai ca pensia nu va creste odata cu vechimea dar de la un moment dat va incepe sa scada. Vedem cu ce idei mai vin si deputatii, in saptamanile urmatoare, pana la transmiterea legii spre promulgare.

Cadrul legislativ:

  • 27.07.2015 a fost publicata Legea 223/2015.
  • 01.01.2016 a intrat in vigoare OUG 57/2015 care aduce modificari Legii 223/2015.
  • 19.02.2016 – a fost publicat Ordinul comun MApN/MAI/SRI cu numerele M24>15.01.2016/30>12.02.2016/8147>12.02.2016 pentru aprobarea Metodologiei de întocmire a dosarului de pensionare.
  • 15.03.2016 a fost publicata HG 146/2016 privind aprobarea normelor pentru aplicarea prevederilor art. 121 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.
  • 16.03.2016 a fost publicata HG 144/2016 privind atribuţiile, organizarea şi funcţionarea caselor de pensii sectoriale din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii.

Modificari

  • 11.12.2015 proiectul de lege pentru aprobarea OUG 57/2015 este inregistrat la Senat. 
  • 11.03.2016 proiectul este adoptat de Senat (cu amendamente) si transmis catre Camera deputatilor; procesul legislativ continua in procedura de urgenta proiectul fiind prioritate pentru guvern; posibil in maximum 3 saptamani legea va fi trimisa spre promulgare.

 

26 COMMENTS

  1. Decizi o primesti dupa 45 de zile de la Casa de Pensi a MAI .Problema e …cand iti trimite dosarul cei de la penitenciar dupa ce face turul si la ANP…cei de la Aiud am primit pensia dupa 5 luni de la data iesiri in pensie…sper sa nu o ,,patesi,, si tu ,,gerge,,s-au Cristian Tudorache.

  2. M-am pensionat pe data de 15 IUNIE 2016]cand primesc prima pensie imi spuneti si mie

  3. ce se intampla cu aceste pensionRI IN MASA, ESTE CEVA CE NU STIM DOMNULE TEOROC

  4. Daca tot se doreste sange tanar in sistem ar trebui sa dea o lege ca la 25 de ani vechie se pensioneaza cu pensie nepenalizata si drept de munca si nu cred ca va mai ramane cineva in sistem! Probema este ca un nou venit in sistem se formeaza cu adevarat in 2-5 ani, depinde de interesul personal si de disponibilitatea veteranilor de a–l forma pe noul venit si nu doar de a se distra pe seama naivitatii sale?! Deci tot cred ca ar fi util sa ii lasam pe pensionabili sa lucreze pana la primirea deciziei de pensie, lucrezi pana la 31 martie si esti pensionar din 1 aprilie, primesti in 10 aprilie salarul pt martie si pe 15 aprilie pensia pt aprilie.

  5. Aberant!!!! In conditiile in care in intreaga lume se freste varsta de pensionare, se creste numarul anilor cotizati care constituie ceea ce se considera ” vechime completa” noi vrem sa-i PENALIZAM pe cei care lucreaza mai mult !!!! Nebunie curata! Personal cred ca ar fi util sa-i lase pe cei care isi depun cereri de pensionare sa lucreze pana la primirea deciziei de pensionare, chiar si pana la primirea rezultatului contestatiei daca acestia contesta, am trece iun pic mai usor peste periada de concedii, nu s-ar acumula asa de multe ore suplimentare pana la sfarsitul anului si la angajarea efectiva a acestor 1005 posturi finantate.

  6. Domnule TEOROC pentru noi care ne-am chinuit prin scoli militare; program riguros ,privatiuni ,timp pierdut, bani cheltuiti, deportati prin toata TARA fara familii, solicitam SPOR SCOALA MILITARA cel putin la nivelul unui absolvent de spiru haret x/0.Rog inaintati doleantele noastre mai sus

  7. nu stiu / aveti rabdare / se va publica / va ajuta daca puneti zilnic de mai multe ori aceeasi intrebare? evident ca informam daca era o data stabilita

  8. Buna ziua. Puteti sa imi spuneti si mie cand are loc saptamana aceasta sedinta anp cu privire la mutari.Multumesc

  9. Ambele probleme sunt in diferite stadii si le vom prezenta in articole care urmeaza / nimic nu se omite / insa nu pot merge toate suprapus si in acelasi ritm / anumite prioritati iau prim-planul periodic

  10. O alta problema care a căzut în lista de prioritati: majorarea normei de echipament în ce stadiu se afla? Îmi cer scuze ca sunt off-topic.

  11. Domnule Președinte, va admir stoicismul cu care postați informații pentru viitorii colegi dar, nu mă pot abține sa nu va întreb în ce stadiu se afla demersul referitor la plata sporurilor permanente pe timpul concediilor de odihna?

  12. cu locuintele de serviciu vom informa / asteptam prima serva de la anp / trebuie sa defineasca termenii si apoi ne reintalnim pt dezbateri / se prefigureaza o linie

  13. Ce A BERATII…!!
    DACA LUCREZI PESTE 25 de ani te penalizeaza???
    Extraordinar
    In ce tara traim….

  14. eu stau pana la 80 de ani poate pana atunci se va adauga in pensie si 1la suta pentru fiecare an ce depasesta 25 de ani.si pensia suplimentara precum si O.M.M.-ul.iar dupa varsta de 80 de ani pensia o va calcula SF. PETRICA.BRAVO STIMATI ALESI AM INTELES CA ,CU CAT ACUMULAM MAI MULTA VECHIME CU ATAT PENSIA SCADE.

  15. Este incorecta abordarea factorilor decizionali. De inteles ca vor sa aduca ,,sange proaspat,, in structura de aparare si ordine publica, dar daca tot incepi sa penalizazi omul care depaseste 25 de ani de vechime cumulata, atunci de de nu creezi o prevedere legislativa care la implinirea celor 25 de ani, indiferent de varsta pe care o ai sa poti iesi la pensie ? Adresez intrebarea aceasta, deoarece sunt colegi care au 25 de ani de vechime si ar dori sa se pensioneze in schimb nu le permite varsta. Pai de de sa fie penalizat un astfel de om, pentru ca a muncit de o varsta prea frageda, sau care-i motivul ? Sa li se creeze posibilitatea celor care au 25 de ani de vechime si o varsta de 45 de ani impliniti sa se pesioneze daca vor, astfel incat sa nu fie penalizati din cauza varstei pe care o inplinesc abia peste 2,3 sau 4 ani.

  16. Știu ca nu corespunde articolului dar ce s a hotărât pe 16 Martie cu sprijinirea in Achiziția unei locuințe??

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)