www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

ANP: Perplexitatea ca strategie de resurse

200Daca este sa vorbim despre resursele umane din penitenciare (cu cele materiale sau cu dotarile, ne-am lamurit), simtim cu furie prezentul si ne uitam cu groaza in viitor. Si nu in viitorul indepartat. Macar noi ne uitam. Nu stim exact ce plan are ANP dar am reusit sa obtinem cateva date care nu ne linistesc deloc ci indica doar o strategie de asteptare sora cu perplexitatea. Se apropie 2016 cu pasi repezi si vedem cum isi cam fac ordine pe la locul de munca multi dintre colegii nostri mai in varsta, care indeplinesc criteriile pentru o pensie militara de stat in noile conditii prevazute de Legea nr. 223/2015. 

Daca luam in considerare numarul posturilor vacante, in procent de 25% din total, precum si impactul posibil al noii legii a pensiilor militare, apoi raportam totul la ritmul in care ANP reuseste sa ocupe posturi vacante exclusiv prin repartitie din scoli, fara sa omitem linia constanta a efectivelor de salariati din ultimii 10 ani in conditiile unei dinamici de personal monotone, fara iesiri spectaculoase din decor, putem sa avem imaginea unui dezechilibru major care se va produce in scurt timp.

Prin urmare, am intrebat ANP inca din luna august a anului curent ce estimari exista privind pensionarile care urmeaza in 2016. Stim toti ce inseamna ca dintr-un schimb operativ care lucreaza cel mult cu o rezerva sa plece la pensie 2-3 oameni si sa nu ai de unde sa suplinesti. Totul se blocheaza sau cei ramasi trebuie sa renunte la timpul liber din abnegatie pentru un sistem plin de ingrijorare pentru soarta lor. Raspunsul ANP poate parea oarecum optimist dar in realitate este doar putin pervers. Suntem informati ca la data de 01.01.2016 indeplinesc criteriile de pensionare "doar" 428 de salariati. Chiar daca acesta ar fi impactul total, corect calculat, noi tot spunem ca va fi un mic dezastru si ca breșa creata va destabiliza un sistem tinut cu greu in echilibru prin compromisuri si abuzuri.

Pentru ca abuz se cheama impunerea de a presta munca suplimentara fara acordul salariatului, tot abuz este si depasirea plafonului de 180 de ore anual fara acordul sindicatelor sau chiar depasirea plafonului maximal de 360 de ore suplimentare pe an; tot abuz este si emiterea de decizii prin care agentii exercita atributii de ofiteri (pe alocuri, cu functii de conducere), sau exercita prin fise de post indesate cu anexe, atributii ale unor posturi din alte sectoare de activitate. Dar toate acestea au devenit rutina iar oamenii s-au obisnuit sa inghita galusca cu "nu avem ce face, bugetul este prea mic iar misiunile trebuie efectuate".

Insa dincolo de caracterul relativ optimist al estimarilor ANP sa privim mai atent raspunsul. Impactul estimat este doar pentru prima zi din an si doar pentru salariatii care indeplinesc conditiile pentru o pensie integrala. Nu stim ce se va intampla in zilele urmatoare ale anului si nici cati dintre ceilalti salariati care nu se regasesc in impact vor solicita inca din primele zile ale lui 2016 pensie de serviciu anticipata. Sa presupunem ca intr-un scenariu moderat vom avea prin luna martie 2016 cam 1500 de salariati mai putin si vom ajunge cu efectivele la nivelul anului 2000, respectiv 11.000 de salariati, cand se lucra in trei schimburi si se presta munca in cuantum de 240 de ore lunar.

Ce plan a pregatit ANP pentru acest scenariu? Pai vedeti la finalul raspunsului: ANP monitorizeaza. Si daca va observa niscai probleme va monitoriza si mai intens. Adica se va holba si mai perplexa la pierderile de personal. Tot din raspuns deducem ca daca ramanem fara oameni, vom creste cifra de scolarizare si asteptam viitoarele repartitii. Daca mai crestem putin numarul de studenti din academie, in scurt timp dispar complet posturile vacante de ofiteri si punem punct definitiv si la cariera agentilor care nu vor mai avea pe ce concura. Abia daca nici asa nu merge, poate ne gandim la angajari din exterior.

Intre timp ANP a scos artileria grea: se fac concursuri interne pentru functii de conducere (care vor mari numarul posturilor vacante de agenti/ofiteri de executie) si se pregateste marea lovitura secreta, respectiv ocuparea unui numar de 100 de posturi "de nisa" din sursa interna/externa. Primul astfel de concurs de dupa izbucnirea crizei economice. Recunostinta ne copleseste.

Din motive de confidentialitate nu putem publica noi inaintea ANP lista celor 100 de posturi. SNLP spre deosebire de ANP isi respecta angajamentele. Vom preciza un singur lucru si anume ca in respectiva lista nu se regaseste nici macar un singur post din operativ dar sunt foarte multe posturi de... preot. In mod cert, noii colegi ne vor scoate din criza sutelor de mii de ore suplimentare necompensate si vor compensa si cele peste 1000 de pensionari sigure care se vor produce la inceput de 2016. Deci putem sta linistiti, n-avem nicio nadejde. Gaura de personal este ca si produsa dar monitorizam din ce in ce mai intens si marim efectivele clericale... Sa fie preotii cheia strategiei ANP?

 

Comentarii  

0 #61 Florin 15-12-2015 17:43
Citez pe Ocnasu:
Domnule Teoroc,oamenii sunt nemultumiti,sindicalistii sunt nemultumiti de proasta coordonare si defectuoasa gestionare a situatiilor din anul 2015,situatii referitoare la drepturile angajatilor pe care le-am pierdut din anumite motive,sau nu le-am dobandit niciodata. Acest an era ideal prin prisma faptului ca 2016 este an electoral si am fi putut obtine cu usurinta mult mai multe drepturi decat plata orelor lucrate sambata si duminica si de sarbatori.Pt. ca acei 200 de lei de la norma de hrana si cei 10% marire...sa fim seriosi,nu sindicatul nostru le-a obtinut,ci ele au fost doar de conjunctura!Asadar,parerea mea este ca liderii sindicatului SNLP au gresit grav anul acesta,ne-asumandu-si responsabilitatea de a pune presiune cu adevarat pe ANP,MJ,Guvern,prin actiuni sindicale de strada,proteste majore in unitati,mergand pana la actiuni sindicale mai dure.Numai asa le-am fi fortat mana organelor decizionale,ANP,MJ,Guvern si cu siguranta am fi obtinut conditii decente de lucru,mai mult personal in unitati pe paza si alte drepturi banesti de care am fost ingraditi ani la randul!Insa asa domnule Teoroc,vom mai inghiti inca 4-5 ani pana la urmatoarele alegeri parlamentare si prezidentiale,cand guvernantii isi vor aduce iar aminte de noi.Personal sunt extrem de nemultumit de felul in care ati gestionat aceste aspecte in acest an.In afara de acel miting vai mama lui,cu 3-400 de oameni...nimic concret care sa-i determine pe cei in masura sa ne bage in seama.Eu sunt extrem de nemultumit asa cum am mai spus!


Si cum spuneai ... ,,membrii sunt suparati pentru proasta gestionare”.... dar atunci cand noi cei 300-400 de sindicalisti eram in strada pe o temperatura de 20-25 grade ei unde erau ???.... stateau acasa , ca sa vezi .
Citat
0 #60 Ștefan Teoroc 03-12-2015 23:44
saghi - vezi raspuns la ultimul articol
Citat
0 #59 gavril 03-12-2015 19:13
Citez pe saghi:
Pentru gavril
Problema nu este daca sunt sau nu membru de sindicat .
Ceea ce am intrebat este o problema. Intrbarea nu a fost pusa aiurea ci pe surse...

Pentru saghi. Pai SNLP ce este stimabile?! ....,e cumva informatii CFR?!..., pai bine ti-am spus, daca ai lider de sindicat in unitate iti poate comunica ce te intereseaza, noi comunicam pe un forum sindical..., asa ca are importanta daca esti ori nu membru de sindicat din sistem..., ori poate esti din afara sistemului, numai bine.
Citat
0 #58 saghi 02-12-2015 19:38
Ai dreptate Che Gargara.
O gluma proasta. Dar sa vezi dupa micsorarea coeficientilor ce gluma.
Citat
0 #57 saghi 02-12-2015 17:03
Pentru gavril
Problema nu este daca sunt sau nu membru de sindicat .
Ceea ce am intrebat este o problema. Intrbarea nu a fost pusa aiurea ci pe surse...
Citat
0 #56 gavril 01-12-2015 22:06
Citez pe saghi:
Dl. Stefan am pus si eu o intrebare despre coeficientii celor cu functii de paza.
Si tacerea este un raspuns. Traiasca sindicatul !!!

Daca e membru de sindicat..., are si lider de sindicat, dar sigur nu este membru de sindicat..., in concluzie nu merita atentia.
Citat
0 #55 Ocnasu 01-12-2015 20:13
Domnule Teoroc,oamenii sunt nemultumiti,sin dicalistii sunt nemultumiti de proasta coordonare si defectuoasa gestionare a situatiilor din anul 2015,situatii referitoare la drepturile angajatilor pe care le-am pierdut din anumite motive,sau nu le-am dobandit niciodata. Acest an era ideal prin prisma faptului ca 2016 este an electoral si am fi putut obtine cu usurinta mult mai multe drepturi decat plata orelor lucrate sambata si duminica si de sarbatori.Pt. ca acei 200 de lei de la norma de hrana si cei 10% marire...sa fim seriosi,nu sindicatul nostru le-a obtinut,ci ele au fost doar de conjunctura!Asa dar,parerea mea este ca liderii sindicatului SNLP au gresit grav anul acesta,ne-asuma ndu-si responsabilitat ea de a pune presiune cu adevarat pe ANP,MJ,Guvern,p rin actiuni sindicale de strada,proteste majore in unitati,mergand pana la actiuni sindicale mai dure.Numai asa le-am fi fortat mana organelor decizionale,ANP ,MJ,Guvern si cu siguranta am fi obtinut conditii decente de lucru,mai mult personal in unitati pe paza si alte drepturi banesti de care am fost ingraditi ani la randul!Insa asa domnule Teoroc,vom mai inghiti inca 4-5 ani pana la urmatoarele alegeri parlamentare si prezidentiale,c and guvernantii isi vor aduce iar aminte de noi.Personal sunt extrem de nemultumit de felul in care ati gestionat aceste aspecte in acest an.In afara de acel miting vai mama lui,cu 3-400 de oameni...nimic concret care sa-i determine pe cei in masura sa ne bage in seama.Eu sunt extrem de nemultumit asa cum am mai spus!
Citat
0 #54 saghi 01-12-2015 15:02
Atunci cand pun o intrebare si nu primesc raspuns sau primesc unul evaziv imi permit libertatea de a deveni ironic.

Este adevarat ca se vor diminua coeficientii de salarizare celor cu functii de paza?
Citat
0 #53 Ștefan Teoroc 01-12-2015 13:57
Repeta intrebarea, probabil mi-a scapat. Din urarea ironica deduc ca nu esti membru?!
Citat
0 #52 saghi 01-12-2015 08:39
Dl. Stefan am pus si eu o intrebare despre coeficientii celor cu functii de paza.
Si tacerea este un raspuns. Traiasca sindicatul !!!
Citat
0 #51 gardian. 28-11-2015 07:46
La Tg Mures nu sa dat norma 12b marita.Andrei unde lucrezi de ati primit norma 12b marita
Citat
0 #50 Anonimus Tg. Mures 27-11-2015 23:15
La tg mures nu se mai afiseaza lista cu cei care au primit 50% e chiar asa secret?eu zic ca cei care au la activ ,,lucrari exceptionale" ar trebui sa fie cunoscuti de restul ,,muritorilor de rand"... rusine conducerii si rusine fata de modul in care au acordat aceste recompense...ja le
Citat
0 #49 Andrei 27-11-2015 22:31
Citez pe gardian.:
Pt.Dl.Andrei Cum spui ca 12b sa marit de la 2 la 5 lei cind pt.168de ore lucrate efectiv in luna octombrie am primit la salariul din 10 noembrie 42de lei.

Norma 12 b se acorda pe zi...unde ai lucrat cel putin 12 ore..nu are treaba cu numarul total de ore..eu pe flururasul de pe luna 10...pentru 15 ture a cate 12 ore cel putin..am primit 114 lei...deci nu 5 lei ci 7.6 lei..intreaba pe la financiar ce si cum...
Citat
0 #48 Jhon 27-11-2015 17:57
Conform adresei anp din 26.11.2015 contravaloare banilor pe echipament pentru anul 2016 este de 1993,24 lei pentru agenti. Nu se regasesc cei 400-450 lei pe suplimentare tinuta conform dicutiilor anp fsanp. Pe anul 2015 valoarea a fost de 2008,24 lei. Care este de fapt situatia ? In loc sa fie valuarea de aprox. 2400 ron ea este mai mica ca in 2015.
Citat
0 #47 Un coleg 27-11-2015 15:00
Domnule Stefan, in unele institutii se acorda sporul de continuitate pentru ca sunt la dispozitie 24h din 24, va rog sa verificati acest lucru si poate faceti ceva demersuri sa il primim si noi.Ar mai fi sporul de stres neuropsihic , pentru care ar trebui facute demersuri pentru a se acorda si la noi in sistem, nu numai la judecatori si alte categorii.Pai daca la noi nu este stres, atunci nu mai e la nimeni. Afirmatia mea este sustinuta de rezultatele analizelor medicale anuale cu medicina muncii. 70% din angajati au probleme de sanatate din cauza sarcinilor multiple care li se pun in carca,lipsa personalului,or e multe peste programul normal de lucru,mediul in care lucram-stresul specific muncii cu ppl si stresul sitemului (ex.diabet,tens iune,etc).Ati sesizat aceste aspecte ? Va propun sa faceti demersuri,chiar saptamana viitoare la compartimentul juridic si resurse umane din ANP cu privire la acordarea sporului de studii superioare si doctorat, tinand cont de faptul ca foarte multi colegi au solicitat si vor solicita acordarea sporului de studii superioare datorita legii 71/2015, pentru ca situatiile prezentate de colegi privind modalitatea si interpretarea OMJ-ului 399/2007 de catre compartimentele juridic si resurse ale unitatilor cu privire la acordarea sporului de studii superioare, sa se faca intr-o interpretare cat mai larga. Tinand cont ca OMJ-ul este abrogat si neactualizat, sa nu se mai intample situatii in care o multime de colegi care sunt supracalificati prin licentele dobandite in domeniul de activitate in care sunt incadrati, sa nu beneficieze de acordarea sporului,in timp ce foarte multi colegi din acelasi compartiment il primesc cu studii care chiar nu sunt pe domeniul de activitate in care sunt incadrati.Se poate ajunge la un acord cu conducerea anp si compartimentele mentionate pentru a nu se mai ajunge la o gramada de procese pe aceasta speta si oamenii sa fie pusi pe drumuri,sa lipseasca de la serviciu pentru a se prezenta in instanta la termenele pana la finalizarea proceselor.Din ceea ce am discutat cu mai multi colegi, acestia sunt hotarati mai tare ca niciodata , sa isi ceara drepturile in instanta si au spus ca o sa solicite pe langa acordarea retro a acestui spor si daune morale pentru ca le-a fost refuzata acordarea sporului , desi sunt calificati in domeniul incadrarii iar cei care refuza acordarea sporului sa isi asume in scris,motivul pentru care nu il acorda, ca sa si raspunda daca se va constata ca a fost vina lor. Fiecare coleg care are studii superioare in domeniul in care sunt incadrati, sa solicite in scris acordarea sporului si sa mentioneze ca in cazul refuzului de a i se acorda sporul faptul ca doreste sa primeasca raspuns in scris, cu motivul pentru care i se refuza acordarea sporului . Cred ca si din partea filialelor sindicale ar trebui sa se faca pentru acestia o solicitare, ca acest spor de studii sa fie acordat tuturor celor cu studii in domeniu chiar daca nu sunt denumite exact ca in ordin dar sunt din acelasi domeniul cu specializarile pentru care se acorda sporul. Ce parere aveti ?
Citat
0 #46 gardian. 27-11-2015 14:41
Pt.Dl.Andrei Cum spui ca 12b sa marit de la 2 la 5 lei cind pt.168de ore lucrate efectiv in luna octombrie am primit la salariul din 10 noembrie 42de lei.
Citat
0 #45 Che Gargara 27-11-2015 12:02
Citez pe Ștefan Teoroc:
Che Gargara - stai usor / inca nu sunt configurate perspectivele / asta cu 10% e cea mai mica grija / stai sa vedem daca se mentin majorarile de 75 si 50% si la anul, daca se vor emite norme de aplicare a legii pensiilor militare etc / inca nu rasufla nimic despre salarizarea pentru 2016 / sau omitem cumva ca L293 care genereaza majorari modifica doar OUG 83 care e valabila pe 2015 !? Stai sa se configureze cat de cat clar viitoru ca sa stimp pt ce luptam. Nu frigul va fi problema!

Majorarea de 10 % e asta cea mai palpabila si cea mai mica din tot sistemul de aparare.Cat despre 50% am vazut ca nu se califica toata prostimea,tot pe la bisericutele agreate de sefime se acorda,sau din cate am vazut, la cei care fac praf cate ceva important.Despr e vouchere de vacanta iar nu se mai vorbeste.Dotari le de sfarsit de an ,cand trebuie cheltuiti banii, ajung doar la unii.Surprinzat or,tot la Biserica celor 50%.Cine configureaza perspectivele?T ehnocratii celor frumosi si tineri?Astia stau un an,pina la alegeri.Or sa o dea cotita pina la alegeri cand iar se schimba schimbarea si iar asteptam ceva configurari.Si uite asa o sa o dam din primavara-n toamna si inapoi in primavara pina iesim la pensie.Lipsa de reactie si de presiune genereaza deja cunoscutul slogan " Mai da-i in mama lor,le mai aruncam un milion ca si asa nu sunt in stare de nimic"
Asculta-ma pe mine,pe astia trebuie sa-i tratezi precum grecii pe politicienii lor,stil Ultras! Nu asculta decat de bici si de puscarie.
Citat
0 #44 Anonim 27-11-2015 11:28
Domnule Stefan TEOROC, va rog sa-mi comunicati care este baza legala privind contestatia interviului. Am candidat pentru functia de sef serviciu si am constatat foarte multe incalcari ale legii. Doresc sa fac sesizare la institutiile statului.
Citat
0 #43 stefann 27-11-2015 11:23
Pentru "Sabau Ioan"
Psihologul are o atitudine normala, fireasca pentru un evaluator. Ce ai vrea, sa te ia in brate? Atitudinea distanta a psihologului evaluator nu inseamna aroganta, ci este atitudinea examinatorului fata de examinat. Si chiar arogant de ar fi, trebuie sa faci fata situatiei! Te ajuta in activitate. Referitor la intrebarile din "ordine interne", despre care nu ar avea habar, se pune intrebarea cat habar au ceilalti despre munca psihologilor?
Citat
0 #42 Ștefan Teoroc 27-11-2015 09:43
Che Gargara - stai usor / inca nu sunt configurate perspectivele / asta cu 10% e cea mai mica grija / stai sa vedem daca se mentin majorarile de 75 si 50% si la anul, daca se vor emite norme de aplicare a legii pensiilor militare etc / inca nu rasufla nimic despre salarizarea pentru 2016 / sau omitem cumva ca L293 care genereaza majorari modifica doar OUG 83 care e valabila pe 2015 !? Stai sa se configureze cat de cat clar viitoru ca sa stimp pt ce luptam. Nu frigul va fi problema!
Citat
0 #41 Ștefan Teoroc 27-11-2015 09:40
sabau - intr-adevar in zona de testari sunt probleme / procentul de promovare este foarte mic / cred ca suntem campioni la capitolul asta in zona publica / vom interveni in mod cert / daca peste jumatate din candidati sunt respindi la testul psiho inseamna ca avem o grava problema de sistem sau de calibrare a testelor la sistemul nostru
Rezultate
anp.gov.ro/.../...
Citat
0 #40 sabau ioan 27-11-2015 09:02
In legatura cu examenele psiho. De ce pe lucrare este obligatoriu sa se treaca gradul concurentului ?, De ce psihologul nu se prezinta si afiseaza o pozitie aroganta? De ce la interviu pune intrebari profesionale din ordine interne de care habar nu are? Contestatiile facute ca urmare a abuzurilor psihologilor de catre cine sunt solutionate , cumva tot de catre psihologi? Da domnule agent( de la 26 11 2015 21,33) chiar cred ca si o femeie poate sa faca fata functiilor scoase la concurs, insa pacat ca acest lucru nu il crede nici D-ul Bejan care de la inceput s-a amestecat in treaba psihologilor. Aveti cunostinta D-lor sefi din ANP ca examenele psiho sunt manipulate si ca se fac interventii pentru F. multi pe langa subordonati? DE ce nu ati mentionat de la inceput ca femeile nu pot participa la concurs ? DE ce, de ce , dece? De ce nu se inregistreaza interviurile? Cum se pot apara cei cazuti in cazul contestatiilor?
Citat
0 #39 Che Gargara 27-11-2015 08:43
Praf in ochi,la asta se reduce majorarea cu 10 %.Chiar atat de prosti suntem? Chiar nu putem sa facem presiuni? Suntem ultima roata la caruta? A venit vremea urata si am sistat protestele?105 lei in plus pe luna? Ce gluma proasta!
Citat
0 #38 Andrei 27-11-2015 00:26
Citez pe gardian.:
Despre norma 12b stie cineva ceva.Sa marit sau nu.La jandarmi sa dat marita.

Daca te ai uita pe un fluturas ai vedea ca este marita si la noi norma 12b ;)
Citat
0 #37 IRONIE 26-11-2015 23:27
EXISTA OARE VREO POSIBILITATE SA SE POATA FACE TRANSFERUL DIN SISTEMUL PENITENCIAR IN MINISTERUL DE INTERNE FARA ALTE EXAMENE?:)). SE PARE CA EI SINT MAI BINE REPREZENTATI LA TOATE NIVELURILE ,INITEAZA DEMERSURI SI MAI AU SI CISTIG DE CAUZA IN MULTE DIN CERERILE REVENDICATE. DE CE NU PUTETI SI DUMNEAVOASTRA APAREA DE EXEMPLU PE LA EMISIUNI ASA CUM APAR LIDERI LOR SA ISI EXPUNA PROBLEMELE?(nu neg faptul ca nu sa facut nimic si la noi ,dar in raport cu alti inaintam "in pas de melc".De noi se aude numai cind se intimpla ceva de rau si atunci ni se da peste nas si ni se spune "vedeti de ce nu meritati?..pent ru ca sinteti oaia neagra a sistemului de justitie")
Citat

Google Translate

Cauta in site

 • E4 12.12.2017 08:25
  La noi o sa fie contre ca anp-ul lucreaza la privat si au bonus pentru ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 12.12.2017 07:19
  In opionia mea, si am mai spus-o, este o norma care se poate acorda ...

  Read more...

   
 • Agent 12.12.2017 06:39
  La un program atitpic, de luni pana vineri,o zi 8 ore,urmatoarea zi ...

  Read more...

   
 • nick 12.12.2017 06:03
  Cu vreo18 ani in urma aceasta norma de hrana era specifica doar ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 11.12.2017 23:22
  modifica L153/2017 dar nu include ceva relevant in ceea ce ne priveste

  Read more...

Google AdS