www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Despre interviu - "luati" atitudine!

imagine interviu

 

Concursurile din sursa externa pentru ocuparea posturilor vacante din sistemul administratiei penitenciare au dat nastere la o serie intreaga de neclaritati sau chiar acuze, vizibile in comentariile postate pe site dar si pe retelele de socializare.

La multe dintre nelamuriri raspundem pe baza legislatiei, a consultarii specialistilor din ANP si a unor interpretari proprii, sub rezerva ca aceste raspunsuri nu sunt oficiale. Suntem structură sindicala care, intr-un demers-suport ofera explicatii candidatilor, cu privire la probele de concurs.

Urmand ciclitatea desfasurarii probelor de concurs, interviul devine prioritatea numarul 1 pentru candidatii care au trecut de etapele testarii psihologice, a intocmirii fisei medicale si verificarii dosarelor de concurs. In vederea pregatirii acestui interviu, candidatii trebuie sa acorde atentie Anexei nr. 12 privind Metodologia desfasurarii probei (click pe imagine):

Metodologie interviu

Insusirea metodologiei privind desfasurarea interviului este un pas important spre a intelege si a parcurge cu bine aceasta proba de concurs insa relevante sunt si alte aspecte care pot influenta decizia comisiei responsabile de stabilirea avizului "admis" sau "respins", in afara de stapanirea temeinica a bibliografiei. Un astfel de aspect acela al tinutei si gesturilor care pot influenta avizul. Intr-un cuvant, a atitudinii pe care o au candidatii.

Ca vor fi sau nu luate in considerare sau ca unii vor considera recomandarile noatre copilaresti, ne facem datoria si le propunem candidatilor sa aiba in vedere cateva sfaturi care pot face diferenta:

 • tinuta decenta - desi temperaturile sunt ridicate, evitati pe cat posibil obiectele de imbracaminte care expun o mare parte a corpului gen maieu, bluza scurta peste buric, pantalon scurt sau fusta foarte scurta. De asemenea, evitati pe cat posibil incaltamintea de plaja (papuci etc);
 • aspect ingrijit - tuns, pieptanat, barbierit (in cazul in care sunteti purtatori de barba, aceasta sa fie tunsa si cu contur definit), un machiaj decent care sa se armonizeze cu tinuta (evident pentru femei);
 • focus pe subiect - raspunsurile la intrebari nu trebuie sa fie insotite de priviri in lateral sau in pamant. Daca va confruntati cu dificultati in a privi in ochi persoana care va adreseaza intrebari, fixati un alt punct de pe fata acestuia cat mai aproape de ochi! De asemenea, raspunsurile sa vizeze strict intrebarile adresate (de alte detalieri va puteti folositi la solicitarea expresa a intervievatorului). In eventualitatea in care cel care adreseaza intreabri nu va fixeaza si cu privirea, nu incercati sa va uitati in directia in care se uita acesta;
 • precizari privin temeiul - in abordarea raspunsului la intrebarile tip spete, pe cat posibil, sa se invoce si temeiul legal. Aici, spiritul de orientare suprapus pe o buna cunoastere a materiei, joaca un rol esential.

De asemenea, orice alte nelamuriri pe subiect le putem trata prin intermediul comentariilor la acest articol. Pe viitor vom aborda si problema comentariilor acide sau chiar acuzatoare ale candidatilor respinsi care tind sa plaseze in derizoriu intreaga procedura de concurs

Cristian Tudorache

Comentarii  

0 #13 Ova 15-09-2017 09:48
Proba interviului ar trebui sa o scoata , este o proba unde nimic nu depinde de tine ,si nu se poate face CONTESTATIE atat timp cat esti apt la psihlogic ce mai trebuie interviul ....aaa ca sa poata ei sa le fac loc la PCR , ori sa le placa fata ta sau sa fie ei intr o dispozitie mai buna o PROSTIE .. asa a fost si la pompieri acum cativa anii dar ca sa nu mai fie speculatii s a scos proba cel mai simplu sau sa fie FILMAT sa o poti conesta
.
Citat
+3 #12 Marian 26-07-2017 13:39
Dl Negru, fără sa facă nota discordanta cu genul de colegi pe care ii blamează folosind expresii din zona rurala, sare la gatul candidaților nemulțumiți fără sa conștientizeze ca, nu un candidat respins, ci o societate întreaga știe ce fel de interese servește cu astfel de comentarii.
Citat
0 #11 Marian 26-07-2017 13:30
Citez pe negru:
Citez pe Candidat:
Participi la un post pt contabil, iar majoritatea întrebărilor sunt din sectorul operativ pentru care ești instruit abia după ce ești admis în cadrul penitenciarului. Se așteaptă să le oferi răspunsuri de parcă lucrezi de când lumea în sistem, ținând cont că membrii acelei comisii în viață de zi cu zi d-abia știu să lege 3 cuvinte, iar unii, saracii, de-abia știu să citească.

Și cam cum ai vrea tu să fie interviul ? Comisia de concurs pt posturile de contabil este formată din economiști care se pricep la munca operativă cam ca și tine, așa că e greu de crezut că ți-au pus ție întrebări referitoare la ”operativ”.
Pe ce te bazezi câns spui că membrii comisiei nu știu să citească ? Este o trăsătură caracteristică contabililor (din rândul cărora faci parte probabil și tu) sau vrei să jignești, să-ți exhibi frustrările pentru că ai picat proba ?
Criteriile care trebuie evindențiate sunt, printre altele, asumarea răspunderii, inițiativă, creativitate, integritate. Evident că membrii comisiei nu o să te întrebe direct dacă nu cumva ești predispus la acte sau fapte de corupție, dar dacă tu intepretezi întrebarea/întrebările ca fiind ”din sectorul operativ” cred că e mai bine că nu ai intrat în sistem. De-alde tine mai avem.
Citat
+3 #10 Candidat 26-07-2017 13:05
Domnule "negru",

Când afirm că membrii comisiei nu știu să citeasca înseamnă că exista o problema. Cum numiți dvs. persoanele care citesc pe silabe la vârsta de peste 40 ani si se bâlbâie...emoti vi?! Știm foarte bine că există și astfel de persoane în sistemul public. Nu sunt membri ai Academiei Române, dar macar să citească coerent din moment ce sunt membri ai unei comisii ce îți adreseaza întrebările la care trebuie sa raspunzi. Nu sunt frustrat, spun doar un adevăr crud, iar la proba interviului am fost admis. Nu doresc sa jignesc pe nimeni, doar că acest adevăr doare când este expus. Când afirm că sunt întrebări adresate din sectorul operativ știu ce spun, nu sunt venit cu pluta pe Dunare. Să înțeleg că dumneavoastră vă apărați colegii?! Vă simțiți jignit prin afirmațiile pe care le-am expus mai jos?! Este pur și simplu părerea unui fost candidat, iar dreptul la libera exprimare este un drept oferit prin Constituție. De asemenea, nu cred că am avut ocazia de a ne cunoaște pt a ne permite sa ne adresam cu "tu"/"tine". Oameni ca dvs., tupeiști și fără bun simt, se găsesc pe toate drumurile. Mulțumesc frumos, domnule "negru" pentru părerea dvs. pe care nu am cerut-o, insa ați simțit nevoia sa o exprimați in a va apara pe dvs. și pe colegii dvs.!
Citat
-4 #9 negru 25-07-2017 12:21
Citez pe Candidat:
Participi la un post pt contabil, iar majoritatea întrebărilor sunt din sectorul operativ pentru care ești instruit abia după ce ești admis în cadrul penitenciarului. Se așteaptă să le oferi răspunsuri de parcă lucrezi de când lumea în sistem, ținând cont că membrii acelei comisii în viață de zi cu zi d-abia știu să lege 3 cuvinte, iar unii, saracii, de-abia știu să citească.

Și cam cum ai vrea tu să fie interviul ? Comisia de concurs pt posturile de contabil este formată din economiști care se pricep la munca operativă cam ca și tine, așa că e greu de crezut că ți-au pus ție întrebări referitoare la ”operativ”.
Pe ce te bazezi câns spui că membrii comisiei nu știu să citească ? Este o trăsătură caracteristică contabililor (din rândul cărora faci parte probabil și tu) sau vrei să jignești, să-ți exhibi frustrările pentru că ai picat proba ?
Criteriile care trebuie evindențiate sunt, printre altele, asumarea răspunderii, inițiativă, creativitate, integritate. Evident că membrii comisiei nu o să te întrebe direct dacă nu cumva ești predispus la acte sau fapte de corupție, dar dacă tu intepretezi întrebarea/într ebările ca fiind ”din sectorul operativ” cred că e mai bine că nu ai intrat în sistem. De-alde tine mai avem.
Citat
+2 #8 Cristian Tudorache 25-07-2017 08:57
Din pacate, in unele cazuri, sunt si comisii mai catolice decat Papa. Eu am expus mai jos cum ar sta lucrurile din punctul meu de vedere. Ca s-a intamplat intocmai cum ai aratat in comentariu, macar prin mesaj privat sa-mi transmiti la ce penitenciar s-ar fi derulat un astfel de interviu. Astept pe mail snlp.tichilesti@gmail.com.
Citat
+2 #7 Candidat 25-07-2017 05:53
Buna ziua, Îmi pare rău să vă spun, insa senzația pe care o trăiești în momentul în care ajungi in fata unei comisii este aceea a unei oi aflată între lupi. Participi la un post pt contabil, iar majoritatea întrebărilor sunt din sectorul operativ pentru care ești instruit abia după ce ești admis în cadrul penitenciarului . Se așteaptă să le oferi răspunsuri de parcă lucrezi de când lumea în sistem, ținând cont că membrii acelei comisii în viață de zi cu zi d-abia știu să lege 3 cuvinte, iar unii, saracii, de-abia știu să citească. Ți se adresează niste întrebări la care stai să te gândești daca a vrut sa fie întrebare sau doar o relatare.. Dezamăgitor! Participi pt post de agent și ei te întreabă dacă ai fi ofițer ce ai face... Josnic! Mă întreb, daca n-ai relații și nu ești tupeist, n-ai nicio șansă?! Măcar în anexa fisei de înscriere la concurs acesta sa fie un criteriu bine stabilit: tupeu, relații, nesimtire. Păcat! De aceea sistemul este bolnav, din cauza lor!
Citat
+1 #6 Cristian Tudorache 16-07-2017 13:39
La ce fel de posturi de ofiter faci referire ? Nu exista un standar al intrebarilor. Pentru fiecare concurs, comisia stabileste un set de intrebari functie de natura functiei pentru care se organizeaza concurs, stabileste niste itemi pe care intervievatul va trebui sa-i atinga in cea mai mare parte.
Este evident ca nu-ti pot fi adresate intrebari de la un interviu pentru fct de sef sectie la un interviu pentru ofiter economist sau psiholog desi, exsta sanse ca unele sa fie incidente.
Incearca sa adopti o tinuta cat mai vetticala, sa fii atent si concis in a raspunde fix la ce esti intrebat. Cu cat te afunzi in explicatii si detalii cu atat te pierzi pe drum. Atentie si la aspectul fizic. Presupun ca ai in vedere faptul ca trebuie sa te prezinti intr-o tinuta decenta.
Citat
0 #5 Geo 15-07-2017 18:30
Buna ziua. Aveti ceva exemple de interviuri pt posturile de ofiter. Intrebarile sunt la fel pt toti candidatii? Multunesc frumos!
Citat
+2 #4 razvan 26-07-2016 16:59
RUSINE la Focsani,,,,,can didat cu parinti in sistem nu a putut face 15 flotari si a trecut proba,,,,chiar numai DNA trebuie sa faca dreptate,,????? ?
Citat
+4 #3 candidat 19-07-2016 21:46
Ba se testeaza si cunostintele, la intrebarile tip spete!
Citat
-1 #2 mihai 19-07-2016 11:34
Buna ziua,proba interviului a fost un dezastru pentru penitenciarul Galati,cu o rata a promovabilitati i de doar 40%,cea mai scazuta din tara,,,ori concurentii au fost cei mai slabi ,ori comisia a fost cea mai ,,performanta,, desi in componenta ei se aflau si domni care nu au trecut testul psihologic dat ptr o functie superioara.
Si la proba scrisa iar unicat pe tara,,,,au ajuns 10 pe 13 locuri si au fost admisi doar,,6,deci inca 7 locuri vacante.As fi curios daca aceasta comisie fantastica au facut angajarile si agentilor care in 2010 au batut un detinut pana la moarte,,,,
Citat
+21 #1 Agent 09-07-2016 23:04
Buna seara. O observație daca se poate. La interviu nu se testateaza cunostintele. Pt asta este proba scrisa. Cam asa sunt indicatiile.
Citat

Google Translate

Cauta in site

 • Legislatorul 15.12.2017 01:28
  Stai linistit ca in urma noilor dispozitii ale legii de 3xecutare si a ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 14.12.2017 23:28
  ministrul e absent pana marti / il capturam cand revine / noi zicem ca ...

  Read more...

   
 • eu 14.12.2017 22:59
  ok,e in regula cuposturile,dar cu plata orelor suplimentare pana la ...

  Read more...

   
 • Snlp Dej 14.12.2017 22:24
  Stefan te rog sa îi amintești domnului director general sa nu uite ca si ...

  Read more...

   
 • Un simplu agent 14.12.2017 22:04
  In primul rand felicitări pentru informațiile furnizate în timp util, care ...

  Read more...

Google AdS