www.snlp.ro Web analytics

Cu banii pierduti la CEDO construiam o puscarie

cedo1Preluare: www.luju.ro

CEDO NE-A PEDEPSIT PE MERIT – Romania a fost condamnata intr-o singura cauza la plata a 164.150 euro daune morale pentru incalcarea articolului 3 din Conventie, privind interzicerea torturii. Intr-o singura zi, CEDO a statuat ca 18 penitenciare si 3 centre de detentie preventiva din Romania nu corespund normelor europene de incarcerare. Avocatul Alexandru Chiciu: „CEDO va acorda despagubiri de mii de euro fiecarui om care va contesta conditiile din penitenciar” (Hotararea)

Vedetele politicii plimbate prin arestul central al Politiei Capitalei sau prin penitenciarele patriei, care au reclamat de dimineata pana seara ca sunt incarcerate in conditii inumane care depasesc orice inchipuire, au fost razbunate. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a obligat statul roman, la 18 iunie 2015, la plata a 164.150 euro cu titlu de daune morale si cheltuieli de judecata pentru incalcarea articolului 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului – interzicea torturii – care prevede ca „nimeni nu poarte fi supus torturii, nici pedepselor ori tratamentelor inumane ori degradante„. Suma acordata cu titlu de despagubiri printr-o singura hotarare este fara precedent, dat fiind ca in anul 2014, CEDO a acordat despagubiri in cele 33 de cauze care au vizat incalcarea articolului 3 din Conventie in suma totala de 243.683,92 euro. De altfel, cea mai mare parte a condamnarilor suferite de Romania la CEDO sunt ca urmare a conditiilor precare din sistemul penitenciar. In cauza „Oprea si altii vs. Romania”, CEDO a stabilit ca 18 penitenciare si 3 centre de detentie preventiva din Romania nu indeplinesc conditiile impuse de Standardele CTP, privind prevenirea torturii si a tratamentelor inumane ori degradante.

20 de romani s-au plans la CEDO de conditiile din penitenciare

Astfel, in hotararea pronuntata in data de 18 iunie 2015, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca statul roman trebuie sa acorde cu titlu de daune morale nu mai putin de 161.700 euro, dar si 2.450 euro reprezentand costuri si cheltuieli, mai multor persoane care au contestat conditiile inumane si degradante de detentie din penitenciarele din Romania.

In cauza „Oprea si altii vs. Romania”, Curtea de la Strasbourg a reunit nu mai putin de 20 de plangeri indreptate impotriva statului roman, in care se reclama incalcarea art. 3 din Conventie.

Printre cei 20 de reclamanti din cauza „Oprea si altii vs. Romania” se regaseste si numele unui politician cunoscut. Este vorba despre fostul deputat PDL Mihail Boldea (foto), tinut in arest preventiv 1 an si 8 luni dupa ce a fost acuzat de DIICOT de presupuse fapte de inselaciune si constituire de grup infractional organizat.

In actiunea indreptata impotriva Romaniei, in luna noiembrie 2012, Mihail Boldea a reclamat ca in celulele nr. 6, 10 si 11 din Arestul Central al Politiei Galati a fost expus constant fumului de tigara provenit de la colegii de camera, in conditiile in care el este nefumator, a fost privat de aerul curat  si de lumina naturala si obligat sa stea in conditii neigienice care au favorizat patrunderea sobolanilor, refuzandu-i-se permanent accesul la librarie sau in oricare alt loc din afara celulei.

In fata acestor acuzatii, Guvernul Romaniei a fost notificat sa transmita judecatorilor CEDO informatii cu privire la dimenisunile celulelor, numarul de celule si numarul detinutilor din celule, in perioada in care Mihail Boldea a fost arestat preventiv, facilitatile la care aveau acces detinutii, precum si modalitatea in care se facea separarea intre detinutii fumatori si cei nefumatori.

Hotararea din 18 iunie 2015 vine sa confirme faptul ca acuzatiile lui Mihail Boldea erau reale si intemeiate, astfel ca CEDO a decis sa ii acorde despagubiri in cuantum de 4.200 euro pentru conditiile degradante la care a fost supus in perioada 27.03-26.10.2012 la Arestul Central al Politiei Galati si in perioada 31.10.2012-23.11.2013 in Penitenciarul din Galati.

Avocatul Alexandru Chiciu: „CEDO va mai acorda despagubiri de ordinul miilor de euro fiecarui om care va contesta conditiile improprii in care a stat in penitenciar”

Contactat de Lumeajustitiei.ro, avocatul Alexandru Chiciu, care l-a reprezentat in toate instantele pe Mihail Boldea, ne-a declarat ca hotararea pronuntata de CEDO releva fara putinta de tagada faptul ca sistemul penitenciar din Romania este neadecvat si necesita imbunatatiri majore. Din nefericire insa, arata avocatul Chiciu, starea penitenciarelor nu a reprezentat o prioritate pentru niciun ministru al Justitiei, ceea ce va atrage in viitor, cu siguranta, alte zeci de condamnari ale Statului Roman la CEDO.

Iata ce ne-a declarat avocatul Alexandru Chiciu:

Toti avocatii penalisti au reclamat intr-o forma sau alta conditiile din penitenciare si locurile de detentie. Este unul dintre multele cazuri in care am demonstrat la CEDO precaritatea sistemului penitenciar romanesc. Cu toate acestea, niciun ministru al Justitiei nu a manifestat minime preocupari pentru remedierea situatiilor. Sa fim bine intelesi! Vina nu apartine angajatilor din penitenciare, ci unei administratii subfinantate, cu angajati prost platiti si desconsiderati. Se impune interventia urgenta a Executivului pe acest palier, in asa fel incat Romania sa nu mai sufere condamnari la CEDO pentru conditiile precare de detentie. Sunt realist, insa, si imi exprim convingerea ca CEDO va mai acorda despagubiri de ordinul miilor de euro fiecarui om care va contesta conditiile improprii in care a stat in penitenciar„.

Penitenciarele care obliga Romania la despagubiri de ordinul sutelor de mii de euro

In Hotararea CEDO din data de 18 iunie 2015 este evidentiat un numar impresionant de penitenciare din Romania pentru care judecatorii europeni de la Strasbourg au stabilit ca nu indeplinesc conditiile umane de detentie.

Astfel, pe lista rusinii se regasesc Penitenciarul Timisoara, Penitenciarul Oradea, Arestul Central al Politiei din Galati, Penitenciarul Galati, Penitenciarul Ploiesti, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul Jilava, Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, Penitenciarul Codlea, Penitenciarul Bacau, Penitenciarul Vaslui, Penitenciarul Focsani, Arestul Central al Politiei din Iasi, Penitenciarul Miercurea Ciuc, Penitenciarul Satu Mare, Penitenciarul Aiud, Penitenciarul Rahova, Penitenciarul Giurgiu, Inspectoratul de Politie din Bacau, Penitenciarul Slobozia si Penitenciarul Tulcea.

In ceea ce priveste motivele pentru care cei 20 de reclamanti au chemat statul roman in judecata pentru incalcarea articolului 3 din Coventia EDO, acestea sunt variate. In majoritatea cazurilor s-au reclamat supraglomerarea, lipsa caldurii, a apei calde, a luminii naturale, a spatiilor de recreere sau prezenta gandacilor, a plosnitelor ori a altor insectelor.

Prezentam in continuare motivele pentru care CEDO a decis la 18 iunie 2015 acordarea unor despagubiri cu titlu de daune morale in suma totala de 161.700 euro celor 20 de reclamanti care s-au plans de conditiile mizerabile de detentie din cele 21 de unitati de detentie:

-supraaglomerare (Penitenciarul Timisoara, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul Oradea, Centrul de Detentie al Politiei Galati, Penitenciarul Galati, Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, Penitenciarul Codlea, Penitenciarul Bacau, Penitenciarul Vaslui, Penitenciarul Focsani, Penitenciarul Miercurea Ciuc, Penitenciarul Satu Mare, Penitenciarul Aiud, Penitenciarul Giurgiu, Inspectoratul de Politie Bacau)

-conditii precare de igiena (Penitenciarul Timisoara, Centrul de Detentie al Politiei Galati, Penitenciarul Galati, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul Jilava, Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, Penitenciarul Vaslui, Penitenciarul Focsani, Penitenciarul Giurgiu, Penitenciarul Rahova, Inspectoratul de Politie Bacau, Penitenciarul Bacau)

-lipsa unui sistem de incalzire adecvat (Penitenciarul Satu Mare, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul Jilava, Penitenciarul Drobeta Turnu Severin

-calitatea precara a hranei (Penitenciarul Satu Mare, Penitenciarul Galati, Penitenciarul Oradea, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul Jilava, Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, Penitenciarul Bacau, Penitenciarul Vaslui, Penitenciarul Satu Mare, Penitenciarul Giurgiu, Penitenciarul Rahova

-saltele uzate (Penitenciarul Codlea, Penitenciarul Vaslui)

-saltele uzate infestate cu plosnite (Penitenciarul Bacau)

-celule infestate cu plosnite si gandaci de bucatarie (Penitenciarul Timisoara)

-celule infestate cu plosnite (Penitenciarul Codlea)

-celule infestate cu insecte (Penitenciarul Satu Mare)

-fumat pasiv (Centrul de Detentie al Politiei Galati, Penitenciarul Aiud)

-lipsa sistemului de incalzire pe timpul iernii (Penitenciarul Codlea)

-paturi suprapuse nesigure (Penitenciarul Satu Mare)

-acces limitat la apa calda in zona dusurilor (Centrul de Detentie al Politiei Galati)

-acces limitat la apa calda (Penitenciarul Codlea, Spitalul Penitenciar Rahova, Spitalul Penitenciar Jilava)

-acces limitat la apa (Penitenciarul Vaslui)

-lipsa accesului la apa potabila (Penitenciarul Iasi)

-acces limitat la dusuri (Penitenciarul Oradea, Penitenciarul Satu Mare, Penitenciarul Oradea

-lipsa spatiilor suficiente pentru servirea mesei si depozitarea obiectelor personale (Penitenciarul Timisoara, Penitenciarul Oradea, Penitenciarul Codlea)

-insuficent timp alocat recreerii/ plimbarii (Penitenciarul Satu Mare)

-spatii de recreere inadecvate (Penitenciarul Satu Mare)

-acces limitat la spatiile de recreere/ plimbare in afara celulelor (Centrul de Detentie al Politiei Galati)

-instalatii sanitare inadecvate (Penitenciarul Giurgiu, Penitenciarul Rahova, Penitenciarul Jilava)

-ventilatie, lumina naturala si lumina artificiala inadecvate (Centrul de Detentie al Politiei Galati)

-lipsa iluminatului adecvat (Penitenciarul Giurgiu, Penitenciarul Rahova, Penitenciarul Jilava)

-lipsa spatiilor adecvate pentru depozitarea obiectelor personale si a hranei (Penitenciarul Galati, Penitenciarul Oradea)

-toalete improprii (Penitenciarul Oradea)

-lipsa sistemului de aerisire in toalete (Penitenciarul Oradea)

-lipsa iluminatului adecvat si a ventilatii adecvate (Penitenciarul Oradea, Penitenciarul Satu Mare, Penitenciarul Aiud)

-lipsa spatiilor suficiente pentru uscarea rufelor (Penitenciarul Oradea)

-lipsa produselor destinate igienei (Penitenciarul Codlea)

-produse destinate igienei insuficiente (Penitenciarul Vaslui)

-lipsa facilitatilor sanitare adecvate (Penitenciarul Codlea)

-spatii prea mici pentru activitatile de recreere/ plimbare (Penitenciarul Codlea, Penitenciarul Satu Mare)

-instalatii sanitare insuficiente (Penitenciarul Bacau)

-acces limitat la baia comuna pe timpul zilei (Penitenciarul Iasi)

-lipsa instalatiilor sanitare adecvate in celule (Penitenciarul Iasi)

22 COMMENTS

  1. Țin să vă anunț că firma care ne’a livrat echipamentul a fost cumpărată de binecunoscutul creator de modă Karl Lagerfeld,ăla că următorul sezon de toamnă /iarnă va fi unul destul de răcoros.

  2. [quote name=”giani”]sant vorbe ca firma care a facut tinuta, nu mai e de gasit sau a intrat in faliment.
    stiti ceva ?[/quote]
    Sar putea sa dea faliment deoarece sunt firme fantoma

  3. sant vorbe ca firma care a facut tinuta, nu mai e de gasit sau a intrat in faliment.
    stiti ceva ?

  4. Trebuiesc luate masuri urgente pe toate planurile si financiare si administrative .trebuie angajat personal salarile aduse la un nivel decent modernizate penitenciarelesi sa vedeti atunci ca nu o sa mai fie probleme o sa se poata face serviciu exact cum scrie in regulament.In conditile in care ne aflam acuma nu se poate sa ti se ceara sa faci serviciu de unul singur sa respecti si regulamentul cand in locul respectiv ar trebui sa fie 3 agenti si daca mai si gresesti te baga si in comisia de disciplina euconsider ca in momentul de fata cineva isi bate joc de noi rau de tot .Ca si cu echipamentul ,restantele cei 75% pai noi in momentul de fata inca nu avem salarile ce le-am avut in 2020 deja sa ajuns cutitul la os.Numai promisiuni sunt din partea la toata lumea va dam va facem va dregem si la final se scuza ca nu sunt fonduri fonduri sunt dar nu sunt pentru noi sunt pentru altii pentru hoti care fura tara asta.Daca la salarul din luna august nu ni si vor da toate restantele care le avem si nu se va iesi in strada pentru rezolvarea problemelor noastre inseamna ca exista o problema si la sindicat aceasta este parerea mea .Sper sa nu am dreptate .Va multumesc.

  5. Domnule Teoroc, scuzati insistentele, dar va rog daca se poate, sa ne comunicati o data mai exacta cand se va tine sedinta pentru discutarea rapoartelor.
    Credeti-ma ca am pus raportul din luna ianuarie si m-am saturat sa tot astept un raspuns care parca nu mai vine.

    Cu stima !

  6. [quote name=”Mihai”]Domnilor,
    Lipsa masurilor de coercitie si adevarul ca detinutii nu pot fi constransi sa respecte regulamentele de ordine interioara duc la degradarea conditiilor de detentie in mod flagrant.

    Am ajuns ca in unele penitenciare sa nu mai aiba cine sa dea cu o matura prin curte, pe holurile sectiilor, sa nu mai spunem ca in camere este deyastru. Iar daca intocmesti un raport e incident te alegi cu o gaura in el prin care isi exerseaya detinutul fanteyiile erotice.

    [b]NORMELE DE IGIENA TREBUIESC SA DEVINA OBLIGATORII NU NUMAI PE HARTIE ! [/b]

    Cat timp nerespectarea normelor de igiena reprezinta o abatere usoara fara prea mari implicatii pentru detinut, ne vom confrunta cu situatii la care nu putem asista decat cu mainile in san.

    Suntem o tara ieftina !

    O alta abordare pe care ar trebui sa o aiba sistemul judiciar din Romania ar fi aceea de a urmari toata viata dupa detentie pe acei detinuti care aduc pagube masive (distrugeri) in timpul detinerii. Cu prima ocazie cand declara un venit, sa se recue[ereze instant paguba produsa.

    Este adevarat ca lipsa fondurilor ne aduc in asemenea situatii. Insa este tot atat de adevarat ca PENITENCIARELE REFLECTA STAREA DE FAPT A INTREGII ROMANII.
    Si tot in sensul asta, un om de valoare spunea ca [b]”Daca vrei sa constati nivelul de civilizatie al unei tari, viziteaza-i puscariile”[/b]

    Ne amagim cu reguli UE. Insa niciodata nu am pus piciorul in prag sa gandim o strategie care sa se plieze pe profilul infractoului roman detinut. Am tot cautat si cautam modele prin Europa. Cheltuim cu zecile de milioane de euro pe proiecte fara un pic de aplicabilitate pe sistemul romanesc de detentie. Oare o fi bine ? Oare o fi bine sa ignoram total NECESITATILE REALE ALE ROMANIEI ?[/quote]
    PE LANGA IMPUTARE SE POATE SOLICITA SI SCHIMBARE DE REGIM. PENTRU RECUPERAREA PAGUBEI DUPA CE A FOST PUS IN LIBERTATE MAI PUTIN PROBABIL DACA NU ESTE INREGISTRAT CU VENITURI

  7. Nu uitati dnelor si dlor! Regulamentul ala neschimbat macar la 4 anisori(poate face 7), zice ca trebuie un ag/100-150 ppl. Ma oameni buni,una e 100 si alta e 150!Daca iei ” baza” 100…pai ,pana la 150 ai o crestere de 50%. Pai, ce toleranta e aia de 50%! 😆 Oricine mai accepta o eroare de cantar de 0,1….1….2%, da’… 50%? 😆 Daca iei baza 150, ce rost mai are 100?Hai sa ne lamurim: e 100 sau 150?”A fi sau a nu fi?”‘ asta e intrebarea.”Ceva e putred” la Regulament. Asta de lege lata!

  8. Uitati, ma gandeam asa,ca vara,cand seninul cerului fara nori te indeamna la meditatie,daca tot sunt supraveghetori care au ca obiect al muncii activitati cu peste 150 ppl……practic realizeaza un cumul de functii. Mai exact ei desfasoara munca a 2 sau 3 agenti. Sa fie platiti la cumul de functii 😉 . E ca si cum contabilul de la auto e contabil si la cazarmare!Curat -murdar coane Fanica! 😆

  9. Eu zic sa-l angajati pe dl Al Chiciu ca avocat.Totusi, am putea incerca la Curtea Europeana de Justitie. Intrebare: care este diferenta dintre cele doua(CEDO si CEJ),in ceea ce priveste cauzele deduse judecatii?

  10. Domnule Teoroc cand are loc mai exact cea de-a doua comisie de analizare a rapoartelor de mutare?va multumesc

  11. Deci,e clar,nu se da nimic pana in 29 iunie-nici macar jumatate din banii de haine[Pacat,detinutii vor avea masa festiva ,noi suntem tratati cu indiferenta si dispret[

  12. De-ar fi asa simplu
    SNLP are mai multe procese escaladate la CEDO dupa epuizarea cailor de atac din Romania, pe revendicarea unor drepturi însă nu ne-am intersectat si cu vreo sentința favorabilă.

  13. Credeti ca unii fpss au castig de cauza la CEDO?
    eu zic ca se pot castiga procese avand ca obiect „lipsa de personal”. 😆

  14. Dl Teoroc despre legea pensilor militare ce ne puteti spune am inteles ca a fost aprobata de presedinte este adevarat? Va multumesc.,

  15. Pai daca domni ppl dau in judecata puscariile si mai si castiga procesele de ce nu am da si noi in judecata deoarece si noi tot in puscarie lucram si noi facem servici tot in acele conditi.

  16. D-le Presedinte,observ la o lectura rapida(in ce priveste neajunsurile….) ca sunt anumite penitenciare unde e surplus de…lipsuri! Oare echipele manageriale din acele penitenciare ce fac? Cine le verifica (in)competenta?

  17. Lucruri reale,sesizate de Deținuți,iar instantele supreme europene ii despagubesc,acum cum rămâne cu drepturile noastre?conditii de munca inumane in permanenta in lumina artificiala,lipsa spațiilor,faptul ca niste supraveghetori inhaleaza fumul de Țigară si mirosurile precare decate ori cand se deschide o viZeta,orele suplimentare executate si nerecuperate,munca in condiție de vulnerabilitate (1 agent la 200 de ppl,la regim închis),bolile profesionale provocate de stres si oboseala excesiva….si as putea continua încă 500 de rânduri.pentru noi nu exista decat modesta remunerație materială undeva pe data De 10 a fiecărei luni,mult sub limita mediei europene.inchei prin a comenta afirmatiile dlui BEjan:in SUA sunt nu stiu cate atacuri zilnice asupra personalului.va rog sa va documentați dle director general ce salariu au acești angajați ,de ce protecție socială beneficiază,dupa că-ți ani ies la pensie …..bizara afirmatie

  18. Domnilor,
    Lipsa masurilor de coercitie si adevarul ca detinutii nu pot fi constransi sa respecte regulamentele de ordine interioara duc la degradarea conditiilor de detentie in mod flagrant.

    Am ajuns ca in unele penitenciare sa nu mai aiba cine sa dea cu o matura prin curte, pe holurile sectiilor, sa nu mai spunem ca in camere este deyastru. Iar daca intocmesti un raport e incident te alegi cu o gaura in el prin care isi exerseaya detinutul fanteyiile erotice.

    [b]NORMELE DE IGIENA TREBUIESC SA DEVINA OBLIGATORII NU NUMAI PE HARTIE ! [/b]

    Cat timp nerespectarea normelor de igiena reprezinta o abatere usoara fara prea mari implicatii pentru detinut, ne vom confrunta cu situatii la care nu putem asista decat cu mainile in san.

    Suntem o tara ieftina !

    O alta abordare pe care ar trebui sa o aiba sistemul judiciar din Romania ar fi aceea de a urmari toata viata dupa detentie pe acei detinuti care aduc pagube masive (distrugeri) in timpul detinerii. Cu prima ocazie cand declara un venit, sa se recue[ereze instant paguba produsa.

    Este adevarat ca lipsa fondurilor ne aduc in asemenea situatii. Insa este tot atat de adevarat ca PENITENCIARELE REFLECTA STAREA DE FAPT A INTREGII ROMANII.
    Si tot in sensul asta, un om de valoare spunea ca [b]”Daca vrei sa constati nivelul de civilizatie al unei tari, viziteaza-i puscariile”[/b]

    Ne amagim cu reguli UE. Insa niciodata nu am pus piciorul in prag sa gandim o strategie care sa se plieze pe profilul infractoului roman detinut. Am tot cautat si cautam modele prin Europa. Cheltuim cu zecile de milioane de euro pe proiecte fara un pic de aplicabilitate pe sistemul romanesc de detentie. Oare o fi bine ? Oare o fi bine sa ignoram total NECESITATILE REALE ALE ROMANIEI ?

  19. Buna ziua. Puteti sa-mi comunicati cand se preconizeaza sa fie scoase la concurs functiile de sef serviciu?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)