www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Nota de protest. Motive actiuni sindicale. Revendicari

NOTA DE PROTEST 

(Transmisa pe data de 20 februarie 2015, prin fax si e-mail de catre toate structurile centrale si teritoriale SNLP-FSANP catre: ANP, Ministerul Justitiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Muncii, Secretariatul General al Guvernului) 

Sistemul penitenciar din Romania trebuie prin lege subordonat si nu subminat de Ministerul Justitiei. 

12400 de functionari publici cu statut special ignorati de societate si descrisi drept „gardieni” demonstreaza ca a face parte din structura de aparare nationala, siguranta nationala si ordine publica reprezinta un privilegiu si o onoare care impun deopotriva raspundere pentru salariati dar si obligatia ordonatorului principal de credite de a compensa legal riscurile deosebite la care acestia sunt expusi in exercitarea atributiilor. 

*** 

10.000 de sindicalisti din penitenciare afiliati la Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP - membra Federatia PUBLISIND si Blocul National Sindical) si Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP – membra Cartel ALFA) initiaza proteste la nivelul intregului sistem penitenciar.  

Prezentul mesaj constituie un anunt prealabil si va fi urmat de un Comunicat de presa comun, emis de SNLP si FSANP. In cazul in care revendicarile nu primesc raspuns sau solutii in termen de 5 zile de la emiterea comunicatului de presa si a notificarilor catre autoritati, vor fi declansate proteste pe baza unui calendar de actiuni care va fi facut public.

Motivatia actiunilor de protest (revendicari)

 1. Efectuarea orelor suplimentare de munca in sistemul penitenciar fara acordul salariatilor in conformitate cu prevederile in vigoare ale Codului muncii.
 2. Depasirea plafonului legal anual de 120 de ore suplimentare prevazut de Legea nr. 293/2004 si a plafonului anual de 180 de ore suplimentare prevazut de Acordul colectiv la nivelul grupului de unitati ANP precum si de Legea nr. 284/2010, art. 18, fara solicitarea acordului organizatiilor sindicale reprezentative.
 3. Depasirea plafonului legal maximal de 360 de ore suplimentare de munca pe an, prevazut de Legea nr. 293/2014, de Legea nr. 284/2010 si de Acordul colectiv la nivelul grupului de unitati ANP.
 4. Necompensarea in termenul legal, a muncii suplimentare, a muncii prestate in zile de sarbatori legale, in repaus saptamanal sau in alte zile libere.
 5. Refuzul Ministerului Justitiei de a emite ordinul pentru plata muncii prestate de salariatii din sistemul administratiei penitenciare in zilele de sambata, duminica, sarbatori legale si in alte zile libere, drept prevazut de OUG nr. 83/2014 si de Legea nr. 183/2014.
 6. Periclitarea de catre Ministerului Justitiei a modului de acordare a dreptului prevazut in revendicarea de la pct. 5 la nivelul intregii structuri de aparare nationala, siguranta nationala si ordine publica, prin tratamentul discriminatoriu aplicat personalului din penitenciare in raport cu salariatii celorlalte institutii publice din structura.
 7. Incapacitatea Ministerului Justitiei in calitate de ordonator principal de credite de a emite norme de aplicare a legii prin interpretarea cadrului legal precum si coordonarea deficitara a activitatii propriilor directii de specialitate care se pronunta autonom, suprapus si divergent cu privire la proiectele de acte normative, ignorand specificul atributiilor stabilite prin normele de organizare si functionare a ministerului si generand tergiversari sau blocaje ireversibile in parcursul normativ.
 8. Refuzul Ministerului Justitiei de a emite ordinul privind plata majorarii salariale pentru misiuni speciale si lucrari de exceptie, drept prevazut de OUG nr. 83/2014 si a Legii nr. 284/2010.
 9. Refuzul Ministerului Justitiei de a acorda majorarea salariala de 100 lei salariatilor din sistemul penitenciar care se incadreaza in criteriile OUG nr. 70/2014: penitenciare-spital etc (sistemul public sanitar si de asistenta sociala).
 10. Refuzul Ministerului Justitiei de a emite ordinul privind acordarea dreptului la asistenta medicala salariatilor din sistemul administratiei penitenciare (drept suspendat in anul 2013 si modificat prin HG nr. 846/09.10.2014).
 11. Nerespectarea de catre Ministerul Justitiei a art. din Legea nr. 293/2004 (Statutul special al functionarilor publici din sistemul penitenciar), art. 87 (drepturi egale pentru salariatii din structura de aparare nationala, siguranta nationala si ordine publica, aflati in situatii similare).
 12. Tergiversarea de peste un an de zile a modificarilor statutului special al personalului din penitenciare, respectiv modificarea denumirii din functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare in politist de penitenciare.
 13. Nerespectarea prevederilor Acordului colectiv la nivelul grupului de unitati ANP privind alocarea unui procent de 15% din bugetul ANP pentru imbunatatirea conditiilor de munca (in anul 2014 a fost alocat un procent de 0,5%).
 14. Vulnerabilizarea personalului prin lipsa de dotari si resurse (financiare/materiale/umane) precum si prin supraincarcarea cu sarcini a personalului existent (multiple cazuri de agenti care exercita, neremunerati, atributii de ofiteri inclusiv cu functie de conducere).
 15. Blocarea de aproape un deceniu a celor 3000 de posturi vacante din sistemul penitenciar prin respingerea sistematica a solicitarilor de finantare fundamentate pe argumente de maxima urgenta.

 

 

Comentarii  

0 #76 Ștefan Teoroc 02-03-2015 13:27
Che - ok
Valu... - Am incercat si cu discriminarea. Nu a tinut. Click pe linkuri si citeste.
www.snlp.ro/.../788-spor-la-discriminare.html
allsoldotorg.files.wordpress.com/.../...
Citat
0 #75 Che Gargara 02-03-2015 11:33
Stefane, te rugam, sa ne tii la curent cu demersul acesta al confederatiei privitor la recuperarea banilor taiati abuziv de regimul mafiot basist!
Citat
0 #74 valu...lui iohanis 02-03-2015 07:17
Citez pe Stefan Teoroc:
La fel mi s-ar parea si mie corect si chiar am cerut confederatiei sa initieze un demers in acest sens. Cei care au castigat au castigat prin sentinte nu prin legi. Daca exista suficienta vointa si justete in tara asta, politicienii ar adopta un act normativ pentru echilibrare cum au facut cu primele de vacanta prin 2006

La fel, mi s-ar parea corect si pt.sporul de studii superioare..... tot discriminare este....aceeasi situatie.
Citat
0 #73 Ștefan Teoroc 01-03-2015 13:17
La fel mi s-ar parea si mie corect si chiar am cerut confederatiei sa initieze un demers in acest sens. Cei care au castigat au castigat prin sentinte nu prin legi. Daca exista suficienta vointa si justete in tara asta, politicienii ar adopta un act normativ pentru echilibrare cum au facut cu primele de vacanta prin 2006
Citat
0 #72 ion 01-03-2015 11:55
Dl Teoroc, aveti ceva noutati in legatura cu salariile taiate cu 25%? se svoneste ca ar primi banii inapoi toti bugetarii..nu doar cei care au castigat in instanta. Profesorii cum au castigat? oare nu se aplica aceleasi legi la toata lumea?
Citat
0 #71 Ștefan Teoroc 01-03-2015 11:37
Aveti mai jos textul. Decizia este de amanare a mitingului cu o saptamana nu de suspendare. Dar am repetat asta de cateva ori deja. Postam astazi documentul comun SNLP-FSANP. Pentru noi atat textul cat si intentia celui care l-a emis sunt clare. Atentie la alin 3: se prevede clar ca munca prestata in respectivele zile se plateste cu majorare dar se calculeaza si ca munca suplimentara!!! Pentru acei juristi si manageri care inteleg mai greu si le place sa filozofeze vom cere clarificari care se pot produce prin Decizie de DG ANP. Actuala decizie, nr 569 trebuie modificata profund. Vom posta si interpretarea clara si completa a materiei.

Extras din ordinul aprobat, primit de la MJ/ANP (dupa publicare vom transmite forma completa):

Art. 3 - (1) Majorarea se acordă pentru personalul prevăzut la art. 2, inclusiv pentru cei care lucrează în ture, care desfăşoară activităţi în zilele de repaus săptămânal, respectiv sâmbăta și duminica, precum şi în zilele de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, cu respectarea obligatorie a planificărilor de prezență întocmite de unitate.
(2) Baza de calcul a majorării o reprezintă salariul de bază prevăzut de legislaţia în vigoare la data de 31 decembrie 2009.
(3) Majorarea se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat în zilele respective, indiferent dacă acest interval de timp reprezintă concomitent şi muncă suplimentară, determinându-se pe baza raportului dintre baza de calcul şi durata normală a timpului de lucru din luna în care s-au desfăşurat activităţile.
(4) Majorarea se plăteşte prin adăugare la drepturile salariale cuvenite în luna pentru care se efectuează plata.
Citat
0 #70 SEF TURA 01-03-2015 09:18
Ce atata interpretare domnilor? Scrie clar in lege ca marirea se acorda pentru activitatea care se desfășoară în cadrul programului normal de lucru, inclusiv în ture sau schimburi. Am vorbit cu colegi pompieri si jandarmi care lucreaza la ture de 12 ore si au luat banul.
Citat
0 #69 Joe 01-03-2015 08:46
Eu cred ca decizia de a amamana protestul este odecizie nefondata atata timp cat nu se cunoaste forma in care a fost semnat ordinul (daca sunt inclusi la plata si cei din ture). Zvonul ca o.m.J-ul a fost semnat cu cateva zile inainte de protest nu face decat sa ne dezorganizeze si decredibilizeze in fata membrilor de sindicat
Sper sa nu fie cum zic eu.
SPER SA POSTATI COMENTARIUL MEU .
Citat
0 #68 MARGINENI 01-03-2015 07:10
daca nu se spune clar sambata si duminica(zile de repaus) se va interpreta si noi cei care lucram in ture ne vom alege cu nimic nimic nimic
Citat
0 #67 Moartea din Carpati 01-03-2015 04:42
Nu cred ca Dasdrp de la Galati ar fi trimis oamenii la Parchet fără aprobarea domnului D. Toata lumea l-a lăudat pe D la venire. Wooowww... A venit D cu dreptatea. Concluzie tragica. La sfarsitul lui 2013 erau 700 zile de concediu neacordate, iar in 2014 doar 2400. Asta spune tot despre ce a putut D sa facă. La final de mandat doar cifrele vorbesc.
Citat
0 #66 Ștefan Teoroc 01-03-2015 00:33
Nu vom permite acest lucru. Ordinul vizeaza si turele in mod specific. Expresia este "repaus saptamanal, respectiv sambata si duminica". Ne vom asigura ca toate unitatile interpreteaza corect. Sau reluam actiunile de protest care sunt doar amanate o saptamana.
Citat
0 #65 Daniel din Giurgiu 28-02-2015 20:48
Dacă sintagma folosită este repaus săptămânal nu vad deosebirea intre acest ordin si vechea reglemntare.Tea ma îmi este că va fi un real balon de săpun și turele, adică cei care lucrează în mod frecvent sâmbăta și duminica, nu vor beneficia de sporul salarial. Dacă va fi folosit acest ordin doar pentru cei care ocazional lucrează sâmbăta și duminica, în opinia mea nu este niciun câștig real.
Citat
0 #64 PLUTON MAN 28-02-2015 19:41
hai ca asta e tare :D . deci s-a semnat dar nu se da pentru plutoane,deci fix puma. CIRC.
Citat
0 #63 Ștefan Teoroc 28-02-2015 19:22
L183 formuleaza "repaus sapatamanal" iar acesta este de regula sambata si duminica. Pentru evitarea interpretarilor noi am cerut sa inlocuim sintagma aceasta direct cu sambata si duminica insa MJ a vrut sa formuleze exact cum e in lege. Cu greu au acceptat formularea despre care v-am spus. Noi spunem ca este clar la care repaus saptamanal se refera textul, respectiv la singurul repaus in care legea precizeaza explicit cele 2 zile de weekend. In realitate problema o constituie turele, dar cu acceptul vostru nu vom reintra chiar acum in aceasta filozofie. Marti se produce o intalnire la Anp iar in scurt timp vom posta si documentul comun de pozitie SNLP-FSANP pe aceasta tema.
Citat
0 #62 Nicu 28-02-2015 18:52
RESPECTÍV, -Ă adj. care privește împrejurarea, persoana, obiectul despre care este vorba; care este legat de fiecare în parte în mod particular. ♢ corespunzător. ♢ (adv.) pentru cealaltă situație (parte); pentru al doilea caz; adică, va să zică, cu alte cuvinte. (< fr. respectif)
Citat
0 #61 Agentul X 28-02-2015 18:24
Am inteles ca s-a aprobat aceasta majorare de 75% a orelor suplimentare (conform FSANP.ro).
Stiti cumva de cand va intra in plata aceasta majorare?
Citat
0 #60 minerul 28-02-2015 16:44
D-le presedinte, aseara cand am citit comentariul dvs m-a luat un fior pe sira spinarii. Am incercat sa scriu un comment , dar, fiind surescitat mi-am dat seama ca am fost prea acid in a-mi expune nedumerirea fata de spusele dvs. Empatizez si totodata subscriu cu cele spuse de ,, un agent", si cu respect va solicit un punct de vedere referitor la paranteza buclucasa din comentariul dvs ,,(sarbatorile sunt clare)". Cu respect va saluta un agent care lucreaza in ture!
Citat
0 #59 alex 28-02-2015 16:39
felicitari cordiale.....ne puteti de cand sa pune pune in aplicare???...m ultumim.....
Citat
0 #58 Ștefan Teoroc 28-02-2015 16:32
este transmis in unitati pentru observatii, de aprox 10 zile
Citat
0 #57 ady 28-02-2015 15:09
statutul politistului de penitenciare a mai ajuns in parlament? ce spune ministrul justitiei in legatura cu acest subiect?
Citat
0 #56 cris 28-02-2015 10:02
daca la semnat la si publicat in monitoru oficial atunci intra in vigoare puteti sami spuneti multumesc.
Citat
0 #55 Timi Andrei 27-02-2015 23:26
Ptr marcel din giurgiu
O sa vorbesc cu domnul Oprica si o sa va trimit adresa primta de la ANP prin care se dispune decontarea transportului cu ocazia plecarii in concediu ...... o data pe an.......fara a fi conditionat sa-ti ei zile de c.o. pe anul in curs.....
Sa stii ca la Galati este si mai rau.......detin utii ne injura.....love sc cadrele ........sar la bataie la mascati........ ..si DASDRP -ul face sesizari la parchet impotriva cadrelor.....
Citat
0 #54 Un agent 27-02-2015 22:58
Si dupa pasarea motanului in gradina infamului A.N.P. care a indraznit sa emita un proiect de O.M.J. care sa recunoasca drepturile salariatilor, ce ramane de facut, daca vrem totusi sa primim acest drept ??? Modificarea in regim de maxima urgenta a Deciziei 569 a DG, si stabilirea repausului saptamanal ca fiind in zilele de sambata si duminica pentru toate categoriile de personal. Reusim sa modificam 569 in timp util pentru a primi sumele de bani cuvenite muncii in week-end (inainte de a iesi la pensie) ??? To be or not to be.
Citat
0 #53 agent de politie penete 27-02-2015 22:57
D-le Teoroc,si statutul?Ramane tot in sertarul MJ?Plecam pe doi ani (modificarea fpss) si nu se mai misca nimic-presa ne face in toate felurile!...
Citat
0 #52 Just The Truth! 27-02-2015 22:34
Citez: ”Ministrul Justiție, Robert CAZANCIUC a semnat OMJ privind majorarea de 75% pentru zile de sâmbătă și duminică, precum și în zilele de sărbatori legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează.”
Citat

Google Translate

Cauta in site

 • E4 12.12.2017 08:25
  La noi o sa fie contre ca anp-ul lucreaza la privat si au bonus pentru ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 12.12.2017 07:19
  In opionia mea, si am mai spus-o, este o norma care se poate acorda ...

  Read more...

   
 • Agent 12.12.2017 06:39
  La un program atitpic, de luni pana vineri,o zi 8 ore,urmatoarea zi ...

  Read more...

   
 • nick 12.12.2017 06:03
  Cu vreo18 ani in urma aceasta norma de hrana era specifica doar ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 11.12.2017 23:22
  modifica L153/2017 dar nu include ceva relevant in ceea ce ne priveste

  Read more...

Google AdS