www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Start 2015! Calea

descărcareLa intrarea in al doilea "cincinal" de criza care nu da inca semne de sfarsit, ne lasam greu suprinsi de problemele din plan bugetar si invatam sa ne adaptam, sa cautam o cale. Majoritatea sesizarilor primite de SNLP si in anul care a trecut, a vizat acordarea unor drepturi, decontarea unor cheltuieli, precum si erori sau abuzuri ale angajatorilor, in acest plan.

Obisnuirea cu un buget distrofic, subdimensionat, pe care managerii isi intemeiaza in mod uzual respingerea unor solicitari din partea salariatilor, reprezinta un simptom riscant al alunecarii greu reversibile pe panta alunecoasa a degradarii unor drepturi care mor incet dar sigur fiind foarte greu de resuscitat prin interventii sindicale reactive, spontane si sporadice.

Mult mai util este comportamentul proactiv bazat pe acel spirit colectiv, de masa, responsabil si asumat chiar daca sub coordonare sau cu orientare sindicala. Nu asteptam sa pierdem ci actionam preventiv asigurand temelia unui viitor mai bun. Altfel, ne obisnum cu lipsurile sau cu absenta unor prevederi bugetare si ne pierdem reactiile, apoi realizam prejudiciul si ne strigam naduful inspre sindicate insa poate fi prea tarziu sau prea dificil de reparat.

In mod invariabil bugetul se construieste pe baza executiei din anul anterior. Aproape liniar, bugetul anual al ANP in ultimii ani este de 1 mld de RON. Fluctuatiile sunt infime. Din bugetul total, aproape 70% reprezinta salarii. Pentru imbunatatirea conditiilor de munca se aloca, socotind cu generozitate tot felul de cheltuieli, sub 1%. Daca in bugetul anului trecut sunt identificate anumite categorii de cheltuieli sau necesitati materializate in solicitari neonorate, atunci sunt sanse ca anul urmator sa fie prevazute fondurile corespunzatoare in mod corect.

De aceea trebuie sa cerem! Chiar daca stim ca nu sunt bani! Resemnarea sau pasivitatea nu sunt bune. Drepturile trebuie mai intai cunoscute si apoi solicitate in mod liber, asumat, permanent. Aceasta presiune democratica, statutara si crescanda venind din partea salariatilor reprezentati prin structuri sindicale puternice reprezinta un instrument perfect pentru acordarea, garantarea unor drepturi existente si chiar activarea unor drepturi noi.

Toate drepturile si decontarile trebuie cerute insistent, nu verbal si nu multumindu-ne cu prima respingere. Managerii trebuie sa isi asume refuzul dar totodata si demersurile pentru corectarea situatiei. Daca nu exista o situatie incadrata astfel, nu exista nici raspundere manageriala si nici rezolvari. In articolele urmatoare vom reaminti o serie de drepturi care trebuie consolidate sau activate prin astfel de demersuri. Aceasta este calea! Actiunile sindicale organizate vin ca solutii supreme in cazurile fara speranta, in situatiile in care dialogul a fost ingropat. Demersurile sindicale sunt puternic alimentate de aceasta atitudine colectiva care trebuie incurajata si transformata intr-o relatie normala angajat-angajator.

Comentarii  

0 #39 Ștefan Teoroc 11-01-2015 16:28
Mama lor de prevederi, greu or fi de citit. Am obosit sa raspund la asta si sa poatez extrase din norme. Doar in licatiile noastre.
Citat
0 #38 generatia anonima 10-01-2015 18:48
Citez pe saghi:
Referitor la biletele de odihna...Tot nu sunt lamurit daca putem sa mergem si in alte locatii decat cele ale M.j.? Multumesc.

Eu am întrebat decând au fost publicate pe site dar nu se răspunde clar și concis.
Citat
0 #37 Ștefan Teoroc 09-01-2015 18:04
Anonim: asta ai intrebat in caz ca ai uitat
Citat:
Sa inteleg ca a fost modificata Legea 293 ,din 2004, sau ca examenele sustinute de catre A.N.P. au fost organizate cu incalcarea dispozitiilor legale, iar examenul privind testarea cunostintelor de calculator a fost realizata cu incalcarea dispozitiilor legale? Va rog sa-mi comunicati daca in anul 2015 sunt organizate examene pentru ocuparea functiilor de conducere, atat timp cat sunt alocati bani de la bugetul statului ( plata imputernicitilo r).
Raspunsul a fost
Citat:
Anonim 19,46: L293 nu a fost modif din 2009. Dupa aceasta data au fost doar republicari. Se vor organiza concursuri. Inca nu sunt finalizate detaliile. Suntem in a 4a zi din an.
Controleaza-ti limbajul
Citat
0 #36 Ștefan Teoroc 09-01-2015 18:02
Anonim - nu stiu, intreaba-l pe Cazanciuc; eu evit
Minerul - se va aplica; in 2015 se vor acorda majorari; nu stiu ce spune concurenta; s-au acordat si in 2014; sincer, nici nu ma intereseaza ce face MAI; legea e clara!
Agent optimist - cu placere
Citat
0 #35 Anonim 09-01-2015 17:55
Domnule Stefan TEOROC, intrebarea mea a fost foarte simpla, de ce Ministerul Justitiei organizeaza examen de promovare in functie de conducere fara sa sustine si examenul privind testarea cunostintelor de calculator. Va rog sa incercati sa nu mai evitati raspunsul.
Citat
0 #34 minerul 09-01-2015 16:25
D-le presedinte, pe site-ul concurentei se spune ca,( la nivel de zvon) , legea lui Oprea nu se va aplica la schimburi. Dvs ce spuneti? In alta ordine de idei, am tot incercat de-a lungul anilor sa va inteleg argumentatia referitoare la stabilirea repausului saptamanal, pentru turele rusesti( 12/24-12/48) , dar, spre rusinea mea nu inteleg pozitia si compromisul pe care l-ati facut. Nu se poate sau nu se vrea sa intram in tipicul probat in alte sisteme?! Sa dea Dumnezeu ca acest deziderat sa fie rezolvat cat mai curand posibil, si sa se elimine odata cu acest repaus saptamanal ciudat. Cu respect va saluta un membru de sindicat, (inca)!
Citat
0 #33 agent optimist 09-01-2015 15:56
Va multumesc pentru raspuns. Cu stima si respect.
Citat
0 #32 saghi 09-01-2015 13:38
Referitor la biletele de odihna...Tot nu sunt lamurit daca putem sa mergem si in alte locatii decat cele ale M.j.? Multumesc.
Citat
0 #31 Ștefan Teoroc 09-01-2015 10:27
Stim proiectul, stim din timp si modificarile aparute in legislatie. Ne ocupam. A fost postat de toate sindicatele din Politie. Este un proiect de ordin al internelor aflat in dezbatere publica. A avut loc si o intalnire de varf zilele astea in structura de aparare pe subiect. E de bine. Inca putina rabdare. Vom inlocui si noi ordinul nostru emis anul trecut, in baza caruia au fost platite deja majorari.
Citat
0 #30 agent optimist 09-01-2015 09:55
Buna ziua. Desi nu sunt membru de sindicat SNLP va rog domnule Toroc sa va spuneti parerea despre proiectul de ordin privind plata simbetelor si duminicilor publicat pe site-ul SNPPC. Incerc sa il pun aici daca nu reusesc va rog sa il postati dumneavoastra. Poate va ajuta in negocierile cu ANP. Cu stima si deosebit respect.
Citat
0 #29 Ștefan Teoroc 09-01-2015 00:24
Anonim 19,46: L293 nu a fost modif din 2009. Dupa aceasta data au fost doar republicari. Se vor organiza concursuri. Inca nu sunt finalizate detaliile. Suntem in a 4a zi din an.

Asclepios: s-au platit in toate unitatile in care s-au calculat si solicitat sume, celor care au lucrat pe 15 aug 2014 si nu au compensat cu timp liber.

Sandu Adrian: exact

Dan: nu stiu cine din ANP a spus dar noi recomandam solicitarea inca de cand a fost supendat. De la an la an se schimba situatia. Anul asta se asteapta vouchere de vacanta pentru contractuali. Intentionam sa cerem si noi prime pentru tratament egal.

Anonim 16,09: nu exista aceasta secretomanie; comunicarea insa ramane o provocare pentru multi

Andrei: speram ca da

Florin: vezi art 12 din OUG 83/2014. In fiecare an incepand cu 2010 au fost emise acte anuale tranzitorii de salarizare cu astfel de prevederi. Click mai jos
allsoldotorg.files.wordpress.com/.../...
Citat
0 #28 Anonim 08-01-2015 19:46
Buna ziua,
Va rog sa-mi comunicati daca Legea 293, din 2004, privind Statutul functionarilor publici cu statut special din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor a fost modificata. Pe site-ul Ministerului Justitiei a fost postat un anunt privind organizarea unui concurs privind avansare in functie a functionarilor publici cu statut special, respectiv a functiei de sef serviciu I, financiar - contabilitate. La probele de concurs, sunt prevazute:
1. interviul:
2. proba scrisa pentru examinarea cunostintelor teoretice.
Sa inteleg ca a fost modificata Legea 293 ,din 2004, sau ca examenele sustinute de catre A.N.P. au fost organizate cu incalcarea dispozitiilor legale, iar examenul privind testarea cunostintelor de calculator a fost realizata cu incalcarea dispozitiilor legale? Va rog sa-mi comunicati daca in anul 2015 sunt organizate examene pentru ocuparea functiilor de conducere, atat timp cat sunt alocati bani de la bugetul statului ( plata imputernicitilo r). Multumesc.
Citat
0 #27 Asclepios 08-01-2015 18:15
Citez pe Stefan Teoroc:
Asclepios
O foarte mare parte a problemelor de care ma ocup si a timpului meu este dedicata salariatilor care lucreaza in ture.
Te poti interesa - suntem singura institutie din Romania care in 2014 a spart gheata platind majorari pentru ore lucrate de sarbatori legale. Nu a fost timp de prea multe divergente si negocieri pentru ca pierdeam banii. Normal ca am vrut si am cerut mai mult.
La Politie nu s-a platit un leu desi initiativa vine dinspre ei.
IN 2015 speram sa mai facem inca un pas spre normalitate. Nu abandonam lupta si nu ne resemnam.
Sunt cateva semne bune despre care vom mai vorbi. Abia a inceput anul si treaba iar lista de probleme deja e lunga.

S-au platit bani in 2014 pentru orele lucrate in sarbatori legale in penitenciarele romanesti?!Unde ?!La Arad sigur nu s-a platit nici un leu!!!!
Citat
0 #26 Sandu Adrian 08-01-2015 16:59
''Așadar, toți polițiștii, militarii, dar și celelalte categorii de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne care vor munci în zilele respective vor primi în plus un spor de 75% din solda sau salariul de bază'', a mai spus Oprea.
Citat
0 #25 dan 08-01-2015 16:47
am citit la panoul sindicatului nostru ca pe 2015 sa cerem prima de vacanta.a fost o intilnire lideri snlp &anp.unde cica un boss din anp ar fi recomandat aceasta.ce parere aveti d-nul.teoroc?
Citat
0 #24 Anonim 08-01-2015 16:09
Secretomania liderilor de sindicat ne face să nu mai avem încredere în sindicat.pt proces castigat,gen VASLUI când vom primi banii? Ponta zicea la final de 2014 că plătește tot ce fusese câștigat în instanta.
Citat
0 #23 andrei 08-01-2015 15:36
la 1 februarie incepe sesiunea parlamentara, va ajunge si proiectul legii 293?
Citat
0 #22 florin 08-01-2015 15:31
Buna ziua, am si eu o nelamurire,,exi sta o dispozitie ANP sau cva de genul asta in care se prevede ca idemnizatia de chirie se acorda dupa criteriul salarial din iulie 2011,,,mai exact dupa scaderea a 25% din salariul net actual si adaugarea apoi a doar 15%...?
Citat
0 #21 Ștefan Teoroc 08-01-2015 00:02
Alex: urmeaza intalnire cu ANP pe subiect
Citat
0 #20 Ștefan Teoroc 08-01-2015 00:00
Marius:
Confirm ca ai dreptate, asa ar trebui facut.
La problema sambetelor si duminicilor pentru ture va fi de lucru. Ne vom intalni in scurt timp cu ANP pe subiect.
Citat
0 #19 Ștefan Teoroc 07-01-2015 23:58
Asclepios
O foarte mare parte a problemelor de care ma ocup si a timpului meu este dedicata salariatilor care lucreaza in ture.
Te poti interesa - suntem singura institutie din Romania care in 2014 a spart gheata platind majorari pentru ore lucrate de sarbatori legale. Nu a fost timp de prea multe divergente si negocieri pentru ca pierdeam banii. Normal ca am vrut si am cerut mai mult.
La Politie nu s-a platit un leu desi initiativa vine dinspre ei.
IN 2015 speram sa mai facem inca un pas spre normalitate. Nu abandonam lupta si nu ne resemnam.
Sunt cateva semne bune despre care vom mai vorbi. Abia a inceput anul si treaba iar lista de probleme deja e lunga.
Citat
0 #18 Ștefan Teoroc 07-01-2015 23:53
Mihai 17,56
1. Adresa SNLP
www.snlp.ro/.../788-spor-la-discriminare.html
2. Raspuns CNCD
allsoldotorg.files.wordpress.com/.../...
3. Procesul pierdut este la severin
Citat
0 #17 mihai 07-01-2015 17:56
calin&stefan
De ce nu ne informeaza liderii din unitati cu privire la stadiul acestor asa zise procese. Sau nu s-au initiat deloc?
Ce ni se ascunde?Aratati -ne procesul pierdut, unde, de cine,cand?La fel si corespondenta cu CNCD!
Citat
0 #16 Asclepios 07-01-2015 16:34
Marturisesc ca niciodata nu am inteles de ce in conditiile unei legi codul Muncii unice in Romania, in unele sectoare (CFR, Sistem sanitar) se platesc cu un spor de 100% orele de serviciu efectuate intre sambata ora 0-dumineca ora 24 chiar si atunci cand acestea intra in norma lunara de 160/168/176 sau 184 de ore si la noi s-au pierdut in instanta procese pe acesta tema?!Aceasta filozofie a dreptului imi depaseste capacitatea mea de intelegere, este pentru mine dincolo de orice logica!!!Astept cu nerabdare noile metodologii sa vad cum ne vor da sefii nostri, inca o data m...e celor din schimburi, cei aproape 20 de ani de serviciu in slujba penitenciarelor mi-au invins optimismul meu nativ si nu mai pot spera ca se va plati munca mea din week-end sau sarbatori nici chiar cu un spor de 75% (inconditiile in care codul muncii soune "un spor nu mai mic de 100%)?!
Citat
0 #15 Asclepios 07-01-2015 16:27
Citez pe Stefan Teoroc:
:-) nu fii rau. Stiu ca multi din operativ nu isi doresc program de 8 ore. Asa-i?

Nu este corect din partea dumneavoastra domnule Teoroc, sigur ca multi dintre noi am ales, din motive pe care ne trebuie sa le dezvaluim nici medicului sau preotului la spovedanie, programul de lucru in ture.Aceasta nu justifica continua nedreptatire a noastra in ceea ce priveste drepturile noastre, la birocrati s-a acceptat sa-si ia concediu intrerupt 22-24 dec si 29-31 dec, noi schimburile nu am fi putut sa luam 14 zile libere cu doar 6 zile de concediu?!
Citat

Google Translate

Cauta in site

 • E4 12.12.2017 08:25
  La noi o sa fie contre ca anp-ul lucreaza la privat si au bonus pentru ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 12.12.2017 07:19
  In opionia mea, si am mai spus-o, este o norma care se poate acorda ...

  Read more...

   
 • Agent 12.12.2017 06:39
  La un program atitpic, de luni pana vineri,o zi 8 ore,urmatoarea zi ...

  Read more...

   
 • nick 12.12.2017 06:03
  Cu vreo18 ani in urma aceasta norma de hrana era specifica doar ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 11.12.2017 23:22
  modifica L153/2017 dar nu include ceva relevant in ceea ce ne priveste

  Read more...

Google AdS