www.snlp.ro Web analytics

Quo vadis? Stam rau, dar ce modele de „mai bine” sa alegem?

76db6a10d66d7648f72f9684910ec1763407e28f31cd03d99a6d7e99b56aa269Atat in cadrul proiectului derulat de SNLP pe parcursul ultimilor doi ani, cat si studiind situatii si statistici europene, sau chiar sentinte, am putut sa ne dam seama ca nu exista un model perfect, fie el european sau mondial, in domeniul nostru. Nicio tara nu sta pe roze.

Mergand la extreme, mentionam din start Norvegia, o tara despre care daca spunem ca nu se confrunta cu probleme economice, nu spunem mai nimic. Norvegia are un fond de pensii private previzionat la aproape 700 miliarde dolari pentru 2015 (fostul Fond Guvernamental al Petrolului creat in 1990 si schimbat in 2006 in Fondul Guvernamental pentru Pensii). Acestia sunt bani din petrol stransi pentru viitorul Norvegiei. Din acest fond dat ca model pe tot mapamondul, doar 4% merge la bugetul de stat.

Desi cu un buget exploziv (doar excedentul fiind de 45 mld euro), Norvegia anunta taieri bugetare in 2015 si are o coada de 1300 de condamnati care isi asteapta randul la incarcerare. Pentru ca nu mai are locuri de cazare in sistemul propriu, inchiriaza penitenciarele ramase goale in Olanda, aceasta in contextul in care sistemul probational chiar functioneaza in Norvegia.

In Franta si teritoriile ei, o alta tara cu care SNLP a contruit un parteneriat puternic, exista 191 de unitati, aproximativ 70.000 detinuti si 36.000 salariati echipati intr-o tinuta croita de detinuti (deloc spectaculoasa ca sa nu ma exprim altfel). Aparent, sistemul francez este unul pe care il putem dori ca model avand in vedere compatibilitatile generale, materializate istoric (limba, legislatie etc), precum si nivelul sistemului francez. Insa, un astfel de sistem vine si cu un revers pe masura. Nu putem sa culegem doar aspecte pozitive.

Vorbind despre conditii de detentie si implicit de munca, fotografia atasata este un exemplu (click pe foto – link). Franta pierde procese pe aceasta linie si este periodic condamnata pentru conditii. Cel putin situatia din teritoriile franceze poate fi socanta chiar si pentru salariatii din Romania. Este drept ca exista si unitati ca Fleury-Merogis (cea mai mare unitate din Europa) de langa Paris, o unitate care cazeaza aproape 8.000 de detinuti in camere de maxim doua persoane, avand la dispozitie logistica, dotarile si in general resursele necesare. Dar trebuie retinut ca in Franta, anul trecut s-au produs 4000 de atacuri asupra personalului si 20 de sechestrari sau luari de ostatici. 

Tot vorbind despre Franta poate ca este relevant sa mentionam ca una dintre cele mai celebre evadari din lume s-a produs dintr-o unitate franceza de top (Fresnes, nr 2 in Franta), extractia detinutului Antonio Ferrara pe data de 12 martie 2003 fiind realizata de un comando care a mitraliat posturile de paza si a dinamitat zidurile. Prin urmare, un sistem performant este adaptat la detinuti pe masura si nu stiu daca este dezirabil un astfel de viitor pentru Romania.

Nu in ultimul rand, mai mentionam inca un sistem care a generat un partener al SNLP, respectiv Belgia, recent condamnata pentru condtiile de detentie reclamate de… un detinut roman:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți Belgia la despăgubirea cu 10.000 de euro a unui fost deținut român cu titlu de daune morale și a recomandat statului belgian să ia măsuri pentru a ameliora condițiile de detenție în închisorile sale, relatează AFP.

 

„Problemele care decurg din suprapopularea carcerală a Belgiei, precum și problemele de igienă și vechimea unităților sale penitenciare țin de un caracter structural” și privesc „nu doar” situația personală a reclamantului, a precizat CEDO în textul verdictului.

Anumite acuzații ale reclamantului au fost găsite „mai mult decât plauzibile” de către instanță, care menționează în verdict că există cazuri similare în Belgia care au fost denunțate de observatorii naționali și internaționali „de mai mulți ani”.

Reclamantul, Marin Vasilescu, un cetățean român născut în 1970, care a petrecut peste un an în închisoare în Belgia între 2011 și 2012, s-a plâns că a trebuit să doarmă pe o saltea așezată direct pe sol timp de mai multe săptămâni, că nu a avut mereu acces la apă și la toalete și respectiv că a avut un spațiu individual foarte redus în celulă, de mai puțin de 4 mp, timp de mai multe săptămâni.

Considerând că faptele încalcă articolul 3 al Convenției Europene a Drepturilor Omului care interzice „tratamentele inumane sau degradante”, CEDO a condamnat statul belgian să-i plătească lui Marin Vasilescu suma de 10.000 de euro drept „daune morale”.

 

AGERPRES/(AS — autor: Florin Ștefan, editor: Gabriela Ionescu)

In concluzie, nu putem trage nicio concluzie…  Ne consideram incepatori in uniune si ne uitam catre cei cu state vechi, insa ce vedem nu este chiar luminita de la capatul tunelului. Nu numai in cele 3 sisteme susmentionate, dar in toate cele existente, salariatii revendica conditii de munca improprii, drepturi salariale precare, iar detinutii sunt de asemenea nemultumiti si castiga procese. Cum spuneam in titlu, ramane intrebarea quo vadis? (unde mergi?) pe care sistemul penitenciar din Romania trebuie sa si-o adreseze, raspunsul fiind propria strategie la care SNLP intentioneaza sa propuna cateva amendamente esentiale, cum am anuntat si cu ocazia Conferintei INTERACT 2014, recent incheiate.

69 COMMENTS

  1. Pentru Gyani:
    1. Egalizarea salariilor, ale politie Locale cu cele ale agentilor de penitenciare nu va fi posibila niciodata avand in vedere ca sistemul nostru este organizat si functioneaza ca parte a sistemului de aparare. Politia locala functioneaza ca parte a unei administratii locale care, daca la un moment dat va impune desfiintarea ei prin Consiliul local, nu va existe nicio bresa in sistemul de aparare.

    2. Salariile nu au crescut si nici noi nu ne impacat cu ideea de a lasa lucrurile la voia intamplarii. Dupa cum s-a observat se incearca dezamorsarea unor drepturi, ca de exemplu dreptul de a beneficia o data-n cariera de un ajutor la construirea unei case sau cumpararea acesteia. Poate multora li se pare imposibil insa avem experienta platii zilelor de sarbatoare legala. Orice dezamorsare a unor drepturi care se reflecta in drepturi de natura baneasca va deveni un deziderat pentru SNLP.

    3. Cand multi au pierdut, noi am castigat ! Sa retinem ca am reusit pastrarea a doua sporuri: fidelitatea si confidentialitatea, in conditiile in care toti in jurul nostru le-au pierdut.
    Nu afirm ca in contul pastrarii acestor sporuri in continuare se vor depune armele, insa nici nu ne putem hazarda cu promisiuni sau actiuni care ne-ar putea periclita conditia actuala. In ansamblu, conjunctura politica si sociala ne tine intr-o oarecare expectativa. Eu zic ca s-a demonstrat ca atunci cand trebuie sa actionam, o facem cu dinamism si fermitate. Asa cred ca ne-am castigat si respectul administratiei si nu numai.

  2. Domnilor care reprezentati angajatii din penitenciare, am si eu o intrebare : Salariile cand ne mai cresc si noua?? Minimul pe economie va fi de 1050 de lei, politia locala vor avea salariile ca ale noastre, au acelasi risc ca si noi? Chiar nu stim sa punem problema cum trebuie si sa obtinem o marire de salariu? Va multumesc !!

  3. Nea Gicule,
    Filozof nu sunt pentru ca nu sunt un iubitor de intuneric. Poate un filosof, iubitor al intelepciunii. Proverbul tau este expirat in conditiile in care sunt si un iubitor al exprimarii unor opinii. Si nu numai pe net , cum o faci tu.

    Ca un iubitor al exprimarii punctului de vedere si nu ca filosof, intreb: Cati dintre voi, astia care cereti aproape patologic inscriptionarea acelor inscrisuri pe tinuta, ati intervenit prin presa atunci cand ati fost numiti paznici sau gardieni la puscarie ? Cati dintre voi ati facut un mic lobby catre societatea civila prin intermediul caruia sa schimbati un pic lucrurile ? In schimb cereti, doar cereti ! Hai ca va dau eu o matrita cu „Politia penitenciara”.

  4. draga Somfy, daca taceai filozof ramaneai, vezi ca nimeni nu este de acord cu tine….
    Cu stima

  5. A.N …….P..ii .De ce nu debiteaza ei o denumire prescurtata,insriptionata pe spatele tinutei,gen: a.n.p;m.j;pnt;prms;sass;e.o;e.o.s;f.p.s.s ptr. p.p.l(toate inscriptionate pe spate),ar da bine ptr.europa..zimbabuwe si ptr. cine mai vor ei…..ba ar,mai putea trece si un egal la titulatura….sa nu deruteze opinia publica..gardian singur pe sectie cu vreo 300 de banditi nevinovati in toate recidivele,cu aparT central de (editat) …salariul inghetat pana in20.. …..nu vrem noi politie penitenciara,ca ce????……A.N.P..Ii

  6. Dl Presedinte nu sintem nici cal nici magar sintem paznici la hoti dar cel putin plateste aceasta munca decent conform drepturilor conferite de lege ,iar privitor la ce spune Somfy dureaza foarte mult cu schimbarea dupa ture cu salopeta Nato iar orele facute la institutie se maresc.Pentru cei cu program de 8h este parfum,lumea ne cunoaste pe strada ca sintem caralii si nu policeman asa ca poate sa scrie si Rebu dar sintem si regulati si cu drepturi alterati .Cu tot respectul.ps Vezi ca in piept merg comisarii cei foarte multi din sistem crescuti ca ciupercile si nu pirlitii de agenti .

  7. IN MOMENTUL IN CARE ESCORTEZI DETINUTI LA INSTANTA SAU LA SPITAL SAU LA PUNCT DE LUCRU ETC, TREBUIE SA TE DEPLASEZI IN AFARA PENITENCIARULUI DECI LUMEA DIN JUR TREBUIE SA STIE CU CINE ARE DE-A FACE NU SA SE HOLBEZE DERUTATA. 😮

  8. Pe toate canalele tv se trambiteaza faptul ca, in anul ce va veni, veniturile noastre raman iarasi inghetate. D-le presedinte, oare nu ar fi momentul oportun sa le „uram” ceva melodios „alesilor”?

  9. Va rog sa-mi comunicati daca in anul 2015 se preconizeaza sa se organizeze examen pentru ocuparea functiilor de conducere. Multumesc.

  10. BAI somfi sa te schimbi tu inainte de a intra in serviciu si nu mai fa pe interesantu.NU E DE AJUNS CA STAM PESTE PROGRAM LA SERVICIU FARA A NI SE PLATI ORELE SUPLIMENTARE?E NORMAL SA ITI DORESTI SA AI SEMNUL DE ARMA PE UNIFORMA CA DOAR NU LUCREZI LA C.A.P-URILE COMUNIOSTE

  11. Lucrurile nu se vor schimba peste noapte, ai dreptate, un timp vom fi considerati tot paznici si gardieni dar totul are un inceput iar exemplul cel mai concludent sunt fostii gardieni publici actuali politisti locali fata de care societatea si-a schimbat opinia in scurt timp. In ce priveste inscriptionarea tinutei nu este musai sa se aplice doar echipamentului de serviciu poate usor fi aplicat si pe tinuta de serviciu

  12. SUNTEM SINGURII DIN SISTEMUL DE APARARE CARE NE AVEM INSCRIPTIONATA O TITULATURA PE ECHIPAMENTUL DE SERVICI. POLITISTII AU INSCRIPTIONAT POLITIA,JANDARMII AU JANDARMERIA, POLITIA LOCALA ARE POLITIA LOCALA, POMPIERII AU POMPIERI IGSU SMURD,POLITIA DE FRONTIERA, POLITIA RUTIERA, ETC.

  13. Nea Gicule,
    Eu as propune urmatoarea chestiune: iti inscriptionez pe spate ce vrei tu legat de felul in care vrei sa fii recunoscut insa tinand cont de faptul ca e o tinuta de serviciu, ti-as impune sa o folosesti strict la serviciu, nu si pe strada. Sa vii civil la munca si sa te schimbi in tinuta de serviciu inainte de a intra in acest serviciu. Ce zici ?

    Mai oameni buni, inteleg aviditatea de a fi recunoscuti si de a ne mandri cu meseria noastra, insa lucrurile nu se schimba pur si simplu peste noapte. Societatea civila deja ne stigmatizeaza, deja ne atribuie niste termeni, gen „gardian” sau „paznic”. Credeti ca e atat de simplu sa schimbam mentalitatea colectiva vis-a-vis de noi? Considerati ca o simpla modificare de nume va schimba lucrurile in ce ne priveste ?

    Stiu ca multora le place sa umfle pieptul pe strada atunci cand pe spatele lor ar scrie „politia penitenciara”. Unii vor asta doar pentru a atrage priviri. Oare e deajuns ? E deajuns sa ma incante un chip frumos pana la afisarea un zambet fara dinti ?

  14. Alex: bravo – uite o propunere concreta; ma intrebam cand o va formula cineva. Dincolo de deranjuri intotdeauna se gaseste o iesire. Sigur ca ne-am gandit si noi la solutii de acest tip. Sunt convins ca vom gasi o sintagma menita sa ajute la identificarea corecta a profesiei. Poate fi o tema pentru perioada imediat urmatoare.

    Saghi: este foarte bine sa-ti exprimi parerea; rugamintea a fost sa nu prezumi rele intentii acolo unde nu sunt.

  15. 1) Multumesc pt. explicatiile date, referitor la decontarea biletelor de odihna.
    2) Imi cer scuze, chiar nu urmaresc ceva ascuns.Eu incerc sa inteleg anumite aspecte despre drepturile noastre. Am crezut ca pentru, o buna comunicare este mai bine sa imi exprim parerea mea, sincera. Un raspuns simpu si la obiect, ar fi mult mai bun pentru mine: ” Referitor la….. nu ai (sau ai) dreptate deoarece….”.
    Va multumesc.

  16. Domnule presedinte au dreptate colegi, de ce sa nu fie scris politia penitenciara pe tinuta, atunci suntem ca si inainte, gardieni de puscarie, de ce nu vrea anp sa-si schimbe denumirea ? cred ca v-ati batut degeaba , fac tot cum vor ei nu cum vor angajati, cred ca nici nu mai trebuie trimis in parlament….

  17. daca pe tinuta nu scrie, din componenta gradelor lipseste, pe legitimatie nu, atunci cu ce ma ajuta ca ma numesc politist de penitenciare? daca pe tinuta nu poate fi scris politia penitenciara (ca nu se schimba institutia ok?) dar politist de penitenciare poate fi scris?

  18. George: am mai spus, sunt de aceeasi parere si am cerut asta insistent initiatorilor proiectului, insa initiativa de schimbare a institutiei este un demers care presupune un impact bugetar mare si ar genera automat respingerea proiectului. Putem obtine acest deziderat in 2 timpi. Este important ca acest proiect sa se materializeze cel tarziu in ian-feb 2015 altfel totul este in van. Dupa schimbarea ocupatiei si modificarea corespunzatoare a COR
    (http://www.rubinian.com/cor_6_ocupatia_detalii.php?id=541301 ) sa putem porni la un nou drum. Daca vrem totul din prima avem toate sansele sa nu obtinem nimic si sa ramanem gardieni. Daca aceste lucruri nu sunt intelese exact iar demersurile sindicale sunt aruncate in derizoriu, ma intreb la ce bun mai facem toate astea!?

  19. Saghi:
    1. decontarea biletelor inca nu are norme; acum normele sunt in faza de proiect urmand o decizie de DG ANP in acest sens. Proiectul deciziei este la un click distanta, putand fi vizualizat pe site ANP.
    https://anp.gov.ro/documents/26704/1770912/Proiect+decizie+bilete/41743484-62e0-43d2-8e08-2692e28db6c0
    2. nu am inteles exact problema repausului insa este cert ca nu se pot acorda sporuri, fiind suspendate prin lege. Se pot acorda majorari in limita bugetului, pana la 31 dec 2014 urmand ca in 2015 sa avem alta legislatie, speram mai clara.

    O ultima rugaminte: evita tonul tendentios sau acuzator; este suficient sa intrebi si ma voi stradui sa ajut cu explicatii; nu suntem rau intentionati si nu avem nimic de ascuns; suspiciunile sau acuzele sunt fara rost; este adevarat ca sistemul asta dezvolta latura agresiva a personalitatii insa stapanirea de sine si tonul controlat sunt dovezi de inteligenta si maturitate.

  20. Pentru Saghi:
    Amice, esti aici ? Hello ! Amice !
    Amice, esti fpss ? Tu lucrezi sub Contract Colectiv sau Acord Colectiv ? Ce vrei sa spui mah frate ! Doamne fereasca-ma D-zeu !

  21. Toata lumea isi doreste inscriptionarea tinutei sa nu mai aratam ca niste zidari si cred ca Politia Penitenciara este cea mai potrivita inscriptionare.

  22. Nu am inteles exact – se doreste modificarea institutiei sau inscriptionarea tinutei cu Politie penitenciara, chiar daca se schimba categoria profesionala si nu institutia?

    Daca se doreste inscriptionarea tinutei, cum se doreste asta? In prezent exista doar o platca transparenta ascunsa pe umerii gecii, care in prezent se afla in magazii.

    Ar trebui mentionat ca proiectul statutului postat si transmis in repetate randuri, este finalizat! El nu mai poate suferi modificari de fond

  23. bine punctat, la armata cei din paza au inscriptionat pe tinuta POLITIA MILITARA cu toate ca nu asa se cheama institutia in schimb la noi nu se poate, AR TREBUI sa aprofundati un pic problema, nu?

  24. 1) Observ ca nu vreti sa dati o explicatie concreta referitor la decontarea biletelor de odihna ( nu doresc textul legii )
    2) Referitor la repausul saptamanal, nu stiu cat timp o sa mai fim…textul legii ( codul muncii ) fiind foarte clar:
    Art.137
    (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
    (2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin
    CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA APLICABIL SAU PRIN REGULAMENT INTERN.
    (3) IN SITUATIA PREVAZUTA LA ALIN. (2) SALARIATII VOR BENEFICIA DE UN SPOR LA SALARIU STABILIT PRIN CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA SAU , DUPA CAZ , PRIN CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA.

    Dupa consultarea cu mai multe persoane ( calificate ; cu studii in domeniu ) eu personal am ajuns la conluzia:cerintele alin.2 sunt realizate , dar cele ale alin.3 nu.
    De ce? Fiindca nu ati negociat in contractul colectiv de munca sporul cuvenit celor care lucreaza ( pe ture ), sambata si duminica.
    In final, vreau sa reamintesc faptul ca ordinele sau dispozitiile date de M.J. sau A.N.P. nu pot modifica o lege organica, in speta Legea nr.53/2003 ( Codul muncii, actualiza).

  25. Se zvoneste ca Bonta a ramas cu ceva bani la buget si se vor da banii pe haine integral,pe anul acesta…. adevarat?

  26. Subofiterii de la MAPN care sint la paza au inscris pe uniforma Politia Militara cu toate ca nu exista institutia de politie si nu sint politisti.

  27. D-le Teoroc spuneti-mi va rog care-i diferenta intre „personal contractual” si fpss,ca-mi scapa! 😉

  28. Deci sa inteleg ca daca imi procur un bilet la mare, pentru familia mea, acesta va fi decontat de catre unitate?

  29. Saghi: tichetele, de fapt voucherele, vizeaza personalul contractual; desi textul este putin ambiguu, cam aceasta este interpretarea data de toti cei pe care i-am intrebat oficial sau neoficial.

    Pentru politistii de penitenciare – raman biletele de odihna si tratament conform L293 – drept activat recent

    [i]Nu am inteles ghilimelele[/i]

  30. As vrea sa-mi „spuneti” , cu tichetele de vacanta cum a ramas ? Le primim sau nu ( chiar daca exista O.G. in acest sens) ?

  31. Eu am pus alta intrebare, dar raspunsul este cel pe care il asteptam…….: „conform…si nu putem sa facem ceva”.

  32. Pentru Saghi:
    Penbtru lucratorii la 8 ore, repasusul saptamanal este sambata si duminica.
    Pentru cei care presteaza la schimburi, repausul este definit de Decizia 569.
    Avem o problema cu stabilirea repausului lucratorilor care presteaza in alte tipuri de program decat schimburile operative.
    Plecam de la premisa ca fiecare unitate penitenciara jongleaza cu tipurile de program asa cum o taie capul. Nu se poate emite decizii de director general sau regulamente interioare in fiecare saptamana functie de cum isi imagineaza unul si altul ca s epoate lucra.
    Din punctul meu de vedere , lucrurile sunt foare clare: pentru a reusi sa definim un repaus saptamanal la schimburi, este necesar alinierea unui program unitar de lucru: 12/24 x 4 ture cu 72 de ore liber, singura varianta in care ne-am putea plia cumva pe Codul Muncii si reglementarile in domeniu. Au existat discutii nenumarate si stiu ca unii vor virgula din lege, insa eu ii intreb pe acestia: legea respecta si a avut in vedere toate variantele ? In sensul asta, suntem nevoiti ca noi sa inventam aceste variante. E ca si acordarea compensarilor cu timp liber chiar daca efectuarea orelor suplimentare ce sunt compensate au fost efectuate cu mai mutl , cu mult mai mult de 60 de zile in urma.

    Deci, parerea mea este urmatoarea: fiecare filiala SNLP, la nivelul fiecarei unitati trebuie sa impuna ca in ROI sa fie reglementat repausul saptamanal, asa cum il defineste Decizia 569 pe de o parte si cum se concluzioneaza ca poate fi acordat si pentru celelalte categorii de personal care presteaza in alte tipuri de program.

  33. Pentru Vasilica:
    Sarbatoarea legala se recupereaza la 30 de zile dupa ce a fost lucrata insa eu vad lucrurile in felul urmator: daca lucratorul are ore suplimentare care au iesit din perioada a 60 de zile in care puteau fi compensate, le acord cu prioritate pe acestea chiar daca intre timp ma inregistrez si cu munca in sarbatoare legala.

    Si ma folosesc de urmatorul considerent: de ce sarbatoarea legala sa o recuperez in timp legal si celelate ore nu ? Din contra, e mai important de recuperat TS de care sunt agatate si sporurile aferente ce trebuiesc platite, entru ca omului sa nu-i fie tergiversata aceasta plata prin neacordarea timpului liber corespunzator. Si in iudeea in care a inceput sa se plateasca TSL, foarte bine. Pentru acestea primesc bani, pe celelalte incerc sa le recuperez cu prioritate. Niciun director nu se poate opune unei astfel de situatii. Daca nu s-ar depasi cele 60 de zile in care as putea recupera TS…corect, pot acorda cu prioritate CSL, altfel raportez ca prioritate recuperarea orelor care au sarit pragul legal de compensare.

  34. 1. Politia a promovat majorarile dar se acorda in penitenciare. De ce ar protesta penitenciarele? Poate ca sa se acorde si la politie compensari duble pentru sarbatori, sa se plateasca sporul de confidentialitate sau cel de fidelitate ca la noi sau pentru rezolvarea multor alte neajunsuri constatate la politie. Structura care a protestat a fost membra PUBLISIND pana acum 2 ani iar la protest SNLP a ajutat cu materiale. Parteneriatul SNLP – SNAP este unul consacrat si puternic in cadrul BNS. Cand va veni cu adevarat vremea strigaturilor sub geamul MJ, va asteptam pe toti acolo. Insa imi amintesc de un 2010 in care strangeam cu greu randuri de activisti care sa stea niste ore in strada. Am fost la un pas de proteste cand am fost anuntati ca nu vom vedea transa 2 din restanta la echipament pe 2013. Ne-am mobilizat si am obtinut banii in 2 zile. Daca nu s-ar fi acordat ar fi fost proteste. Insa nu ne jucam de-a protestul dupa cum sufla vantul. Este asul nostru din maneca si nu-l vom arunca in derizoriu.
    2. Cei 140 de lei sunt PE ANUL IN CURS si este pentru prima data in ultimul deceniu cand luam bani pe anul in curs, chiar si asa putini. Asta dupa ce am ajuns la zi cu ultimul leu din 2013 conform ritmului anual si am mai primit si buget pentru 5000 de tinute pentru anul in curs. Poate mai bine nu erau deloc si atunci nu ar fi fost comentarii ca e putin. Vorbim de niste bani ramasi necheltuiti care se impart tot in sistem. Anul acesta sumele pentru echipament au fost cu 50% mai mari decat in 2013!!! Poate la anul vom reusi echiparea integrala a sistemului cu noua tinuta si avem in intentie sa obtinem si bani pentru anul in curs, pe viitor.
    3. Proiectul de modificare a statutului este pe site-uri de jumatate de an. De ce abia acum se pun intrebarile legate de denumire, cand mai e un pas pana la Parlament? Vrem sa fim politisti de penitenciare – vom fi. Acum ne doare de denumirea ANP???

  35. De ce sindicatul noastru nu ia atitudine si nu organizeaza nici un protest pentru ca in prag de sarbatori ne-am saturat sa bata frigul si vantul prin buzunarele noastre si sa ajungem sa ne bucuram ca primim ca milogii in plus la salariu 140 RON din drepturile noastre sau plata a doar catorva ore suplimentare .Din cate se pare D-l general Oprea ne coace una nasoala rau si anume faptul ca vrea sa mareasca varsta de iesire la pensie cu 5 ani.V-as sugera sa solicitati informatii despre situatia starii de sanatate a colegilor din toata tara si o sa va speriati rau de tot, ca tot a fost de curand medicina muncii prin institutii lunile acestea.Cum sa maresti varsta de iesire la pensie cand o multime de colegi tineri au fost depistati cu diferite afectiuni medicale gen – preinfarcte,diabet,tensiune arteriala, de la stres si ore suplimentare cu carul ?D-l general Oprea daca ar cunoaste aceste aspecte cu siguranta nu ar mai pomenii de asemenea initiative nenorocite si care nu au nimic cu realitatea ci doar cu politica lor de doi bani.Va rog sa ne explicati concret in ce fel aceasta propunere ne afecteaza si pe noi cei din penitenciare?Cu siguranta colegii asteapta ca si sindicatele noastre din penitenciare sa isi de-a mana cu cele din politie si sa iesiti in presa,mai exact in acea presa unde sigur vor fi auzite si doleantele noastre.

  36. Domnule Teoroc, poate ca cea mai buna denumire ar putea fi POLITIA FOISOREANA, ca sa fie multumiti si mai marii din ANP si cei si de care ne-am saturat de 25 de ani si pana astazi .Gasesc o gramada de motive sa ne tot duca cu pluta si nu mai tine cu vrajeala .Concret de ce nu agreaza ANP-ul sa isi schimbe denumirea in POLITIE PENITENCIARA?Ce interese se ascund in spatele faptului ca din moment ce in magazii se gasesc materiale inscriptionate cu Politia Penitenciara si nu se vor folosii niciodata, cine a dat comanda sa fie fabricate aceste materiale si din banii cui s-au achizitionat acestea?Cine si-a asumat aceasta care au interese comanda si cine va raspunde de acest lucru, daca este cazul.Am vazut ca la protv in acesta seara s-a anuntat ca se vor acorda al treisprezecelea salariu la anumite categorii de angajati.La noi cand va fi cazul?De ce conducerea sindicatelor noastre nu ia atitudine la fel ca si.(http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/protestul-politistilor-in-lanturi-in-fata-ministerului-de-finante-sute-de-agenti-si-au-cerut-salariile-taiate-in-2009.html).FELICITARI ACESTORA cea a Politistilor care acum doua zile au avut sange in instalatie si au luat atitudine iesind in strada pe lapovita si ger, fata de taierile salariale de pe vremea lui Boc si au cerut sa le fie achitate din 2009 si pana astazi ,al treisprezecelea salariu,banii de tinuta,plata orelor suplimentare si prima de concediu!!!De ce nu am dat si noi in judecata pentru aceste taieri si drepturi ca cei din invatamant, grefieri,judecatori etc.?De ce platim cotizatie ?Nu pentru a sustine printre altele si astfel de demersuri?

  37. Domnule Stefan Teoroc, in opinia dumneavoastra,zilele de repaus saptamanal care sunt?

  38. Dl Stefan politica de acordare a timpului liber este de japca in asa fel ca paznicul sa nu aiba h la plata lucrate in sarbatori legale chiar daca exista in spate alte zeci de h.neacordate.Nu se procedeaza la fel cu toata lumea,la unii se baga la plata iar la altii nu.deoarece cine face pontajele nu este cel care trebuie .Cu multa consideratie

  39. as vrea sa ne lamuriti daca la noi in sistem exista sentinte executorii pt drepturi neacordate sau pierdute si daca sunt care sunt acelea

  40. Atentie – toate platile mentionate mai devreme se pot face daca MJ aproba solicitarile inaintate de ANP-MJ in acest sens !!!

    O alta problema care apare este ca in unele unitati munca in sarbatoare a fost compensata cu prioritate, cu timp liber si acum nu se mai pot acorda majorari, intrucat majorarile nu vizeaza munca suplimentara ci doar munca in sarbatori si repaus.

  41. In ordine:
    – indiferent daca se aproba sau nu statutul nou, elementele de tinuta cu politia penitenciara nu vor fi utilizate; aceasta institutie nu exista nici in faza de proiect; inlocuirea ar fi inutila si dupa aprobarea statutului pentru nu se poate scrie politist de penitenciare pe tinuta iar ANP este deja in insemne;
    – momentul adoptarii statutului este incert; singurul aspect previzibil este depunerea proiectului la Parlament; cel mai probabil la inceputul anului urmator; nu este finalizat la capitolele care vizeaza sporuri pentru munca suplimentara in sarbatoare si in repaus; in paralel se negociaza Acordul si avem divergenta daca aceste sporuri se prind in lege sau se negociaza; putem accepta prinderea in lege daca se respecta procentele corecte; noi am cerut 150% pt sarbatoare si repaus, MJ-ANP vor 100%.
    – din banii necheltuiti pe 2014 (cheltuieli de personal) se vor da pentru echipament 140 lei saptamana viitoare catre tot personalul si 1000 lei pentru nou-incadrati (prima echipare – diferenta);
    – totodata, ca aspect unic in structura de aparare si in ultimii 5 ani, din aceleasi fonduri ramase pe final de an se vor plati majorari pentru munca in sarbatoare legala in anumite limite; se va lua in calcul munca prestata in aceste zile ulterior modificarilor legislative care au generat acest drept nou (nu este un spor ci o majorare / diferenta este doar de incadrare)
    – in plus, in unitatile in care exista sentinte executorii pentru drepturi, care se platesc in transe, transa pentru anul 2015 se va acorda integral luna aceasta.

  42. atunci fii un pic mai clar, daca se aproba proiectul de statut in forma actuala va scrie pe tinuta POLITIA PENITENCIARA? si a doua intrebare pana la sfarsitul anului vom avea un proiect final trimis in parlament? sau e sfarsit de an, apoi inceput de an, etc si mai trec cativa ani, va salut!

  43. Domnule presedinte, intradevar acele elemente de tinuta pe care scie politia penitenciara au fost pastrate in magazii, si daca nu se aproba legea cum vor fi inlocuite? va scrie altceva?
    Cu stima..

  44. Exista cv despre bani pe echipament acum la salariu sau totul este un vis al paznicului din Mj

  45. Paza galateana a identificat un lucrator/H(editat) se numeste,care are calitati iesite din comun.
    De astazi este sssd si ssar/desemnat de catre DAP-I(editat).
    Domnul H(editat),are trasaturi de alpinist,se catara prin copaci si executa pinde pe timp de noapte,sa vada ce fac agentii in posturile de paza.
    Domnule P(editat),stim ca este copilul de suflet al dumneavoastra,dar cred ca presiunea a fost mare si nu aveti incotro.
    Vine domnul H(editat) la sala la programul de pregatire al escortei si graieste ca nu are incredere in acest compartiment.
    Problema este ca noi nu avem incredere in dumneavoastra/te vei convinge ulterior.
    Au ajuns copii sa conduca doua servicii in cadrul unui penitenciar dificil si de maxima siguranta.
    Are secretar ptr. prepararea cafelei/dar agentul nu este vinovat/doar aduce la cunostinta.
    Toti ofiterii sunt nemultumiti,aspect care ar trebui sa dea de gindit,fac rapoarte sa plece de la paza.
    Domnule H(editat),sunteti cu 5 clase mai slab ca cel pe care nu-l agreeaza domnul M(editat).
    Domnule I(editat) aveti grija-ESTE DOAR UN MIC AVERTISMENT.

  46. Pe spatele gecii iesea ca o protectie exterioara pe care scria Politia Penitenciara in mod gresit si cumva din exces de anticipare. Acele elemente de tinuta au fost pastrate in magazii si vor fi probabil inlocuite in functie de modul in care se aproba legea. Sper ca am fost explicit

  47. agent de politie – mai clar decat am fost nu pot fi. Nu stiu ce ti se poate parea ambiguu din ce am explicat eu. Personal am cerut lucrul acesta insa nici MJ si nici ANP nu au fost de acord. ANP ramane, fpss se schimba in politist de penitenciare. Pe tinuta scrie ceva ce inca nu exista, este o sintagma in faza de proiect. Daca proiectul nu se va aproba in forma propusa, nu va exista nici politistul de penitenciare. Parlamentul va decide

  48. [quote name=”Stefan Teoroc”]Ion, daca asta este tot ce ai inteles tu, iti respectam punctul de vedere.[/quote]
    Adică nu are o vedere largă ?

  49. Pe noua scurta scrie”Politia Penitenciara”-nu va mai inteleg ambiguitatile!

  50. Gabor – niciodata. nu vom deveni politie penitenciara ci politisti de penitenciare in cadrul ANP. Institutia nu se schimba. Nu sunt sigur daca acest lucru s-a inteles corect. Schimbarea se va produce atunci cand MJ va transmite proiectul noului statut la Parlament. Inclusiv astazi m-am interesat de proiect si am cerut o noua intalnire la MJ. In perioada asta, toti ministeriabilii au avut alte prioritati.

  51. mai marea rusine la parada de 1 dec cand din multime lumea intreba cine sunt aia cu galben de nu scrie nimic pe ei, sunt paznicii de la puscarie veni raspunsul din multime, cand mama dracului devenim si noi politie penitenciara ca atunci cand au trecut ploitia locala nu au spus ca trec gardieii publici, cand fratilor cand?

  52. Cred ca acest articol seamana cu propaganda lui Boc inainte de taierea salariala. Ce rau o duc cei din Norvegia,Franta etc.Asa ca noi sa fim multumiti cu ce conditii si ce salarii avem insistemul penitenciar

  53. Coane, fa odata difrenta aia intre cenzura si moderarea OBLIGATORIE a unor obscenitati, ineptii sau inutilitati, pe care moderatorul le individualizeaza ca atare si nimeni altcineva! Sau crezi ca e vreun spatiu public unde ai abonament pe persoana fizica sa postezi orice emanatie de moment?

  54. „Pe aici nu se trece!” Scuze,reformulez:Pe aici nu se cenzureaza!Numai dincolo! 😆

  55. Alecule, pe scurt: dincolo de insensibilitatea ta istorica care nu ne produce nici noua vreo emotie 🙂 , am furnizat niste date si o perspectiva. Nu am emis o lege. In perioada 2006-2011, cat am avut dreptul la greva, am declansat practic de 2 ori acest tip de actiune.

    Prima actiune a fost suspendata pentru ca dupa mitingul din 2009, MJ a semnat toate solicitarile noastre. Asa a aparut Acordul privind transparenta decizionala (singurul de acest tip din sistemul public)
    http://www.ziare.com/articole/greva+penitenciare+amanata
    http://anp.gov.ro/documents/10180/96908/Acord+transparent%C4%83%202014.pdf/16a4a221-dc32-41fe-b221-62287f8d75de
    Insa cea mai relevanta actiune grevista cu declansare si finalizare a fost in 2010 cand a fost initiat conflictul de munca pentru o serie de revendicari printre care la loc de cinste conditiile de munca si banii pe echipamentul restant pt 2009 (incasati la acel moment in procent de 5% fara alte perspective de completare a sumei).
    http://www.snlp.ro/stiri-si-noutati/articole-publicate/31-greva-generala-in-sistemul-penitenciar-pe-31-mai-2010.html
    In 2010 greva s-a declansat la propriu si a fost subliniata prin actiuni mediatizate in fata unui numar mare de peniteniciare (la Jilava a fost cel mai activ protest). Suspendarea grevei s-a produs ca urmare a faptului ca MJ a semnat pentru alocarea unui procent de 15% din bugetul total pentru conditii de munca si pentru ca banii de haine au fost platiti integral!

    Apoi s-a produs manevra de interdictie a grevei prin L 62/2011. Greva din 2010 a fost practic singura actiune grevista organizata in structura de aparare din Romania vreodata.

    Si inca ceva – greva nu este o rutina zilnica ci un as in maneca, care nu se scoate decat cand cutitul a ajuns la os. Insa cei care pun presiune, cand stiu de aceasta arma, se gandesc de 2 ori. Fara greva este mai greu sa faci sindicat. Dar ne straduim

  56. Cred ca aici este o prkoblema….cautarea modelului…cred ca nu model ne trebuie pentru ca vom incerca sa.l pliem pe problemele noastre si o sa vedem ori ca e prea mic ori ca da pe dinafara. Lipsa banilor si faptul ca romanul angajat al sistemului sau romanul detinut , ambii au alt temperament comparativ cu cei din alte state, duc la nepotrivirea niciunui model. Noi avem legi proaste sau legi bune dar care nu se aplica dar nu acestea sunt raul cel mai mare .Faptul ca in continuare cautam sa inlaturam efectele fara sa ne atingem de cauza o sa duca la probarea multor modele. Stimatii nostri conducatori ai sistemului vor sti sa gaseasca solutii atunci cand vor munci efectiv in conditiile impuse de ei . Noi inca mai asteptam ,poate vor deschide ochii.

  57. Trebuie sa recunosc, cu sinceritate, ca nu sunt emotionat deloc!D-le ,referitor la dreptul la greva,si cand il aveam,cate greve au fost si cat de eficiente s-au dovedit? Eu as vrea ca Romania sa” exporte”detinuti,ptr ca conditiile de munca sa fie mai bune! Cand se va realiza? De ce exporta Norvegia detinti ?Ca e mai ieftin decat sa-i intretii! Nu vreau sa fac o recenzie asupra articolului ! Problema este alta-cati angajati lucreaza in sectorul administrativ si cati lucreaza direct cu detinutul in tarile aduse in discutie? Ce leafa si care este norma de munca(nr ppl/nr angajati care lucra direct cu ei) comparativ cu noi?De ce nu exporta norvegienii genii in Olanda?Care este nr de detinuti la mia de loc in aceste tari? Adica e mai mare infractionalitatea in Norway ca in Roumania? Dincolo de aceste intrebari care nu vor primi raspuns problema e alta-ofera statul roman conditii de trai cetatenilor sai, care nu sunt condamnati, similare cu cele din tarile Uniunii? De ce nu este condamnata Romania la CEDO ptr asta? Ori nu exista o Conventie europeana a drepturilor oamenilor necondamnati si liberi inca?
    Stefane,eu propun ca Romania sa nu mai fie in cautarea modelului,ci,Romania sa fie „model”!

  58. Sensul articolului este gasirea modelului. Din pacate asta este foarte dificil. Polonezii, ungurii si altii sunt militari, francezii si englezii nu au dreptul la greva, alte sisteme sunt mult mai aglomerate decat cel romanesc, norvegia exporta detinuti, olanda desfiinteaza puscarii, altii inlocuiesc oamenii cu mijloace automatizate si fac disponibilizari… Cautand modele, constatam ca majoritatea au probleme. Asta nu ne face sa le ignoram pe ale noastre, dimpotriva. Am preluat de la francezi cateva metode de calcul pentru a afla necesarul de personal si vom continua seria noastra oferind detalii despre planul de redresare propus de SNLP la Conferinta INTERACT. Un lucru este evident – nu putem diminua orele suplimentare decat prin doua metode – plata sporului sau incadrari, ori sporul este suspendat iar majorarea lui Oprea este activa doar anul acesta. Ce ramane? Sa recunoastem lipsurile, sa le asumam, sa nu le mai mascam prin decizii zilnice pe unitate sau fise ale postului cu 10 anexe, sa stabilim necesarul real de personal pe unitati si sectoare si sa fundamentam corect la nivel de guvern, un demers serios. Altfel vom bate pasul pe loc mult timp.

  59. in sfarsit suntem egalii salariatilor din cele trei sisteme penitenciar susmentionate …adica revendicam si noi incepatorii cam ce revendica franta si compania ….poate nu asta a vrut sa zica fraza cu pricina dar daca eu cu mintea mea proasta am inteles altceva , atunci donez amaratul de liber pe luna decembrie , cele peste 100 de ore necompensate , cele peste 25 de zile de concediu pe 2014 …le donez amaratilor de francezi…dar sa le ia frate si cu conditiile de munca din romania si atunci sa vedem daca mai zice cineva ,indiferent cu ce litera ii incepe numele, bancul ala cu soarecele si elefantul …adica….tropaim , amice, tropaim….

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)