www.snlp.ro Web analytics

INTERACT 2014 – moment istoric, momentul adevarului

Captura de ecran din 2014.11.16 la 19.49.45

La implinirea unui deceniu de activitate, SNLP aniverseaza anuntand prin intermediul paginii de Internet restilizate, organizarea unui eveniment unic in istoria sistemului penitenciar, care nu a mai avut loc in trecut si care probabil nu se va mai produce in viitor avand in vedere probabilitatea foarte mica de suprapunere a parametrilor care au creat acest context. 

***

Proiectul Itinerariul Dialog a apărut ca o necesitate în contextul provocărilor economice și sociale ale ultimilor ani. Criza financiară mondială și măsurile economice adoptate, schimbările legislative majore în zona relațiilor industriale  (2011 – anul modificării Codului Muncii și apariția Legii Dialogului Social) au avut un impact deosebit în zona dialogului social. Modificările operate prin lege, la 22 de ani de la schimbarea regimului totalitar în România și doar la 7 ani de la demilitarizarea și apariția mișcării sindicale în sistemul penitenciar  au impus o nouă abordare. 

În cadrul acestei noi abordări, SNLP si-a asumat rolul de partener de dialog social, și s-a constituit într-un promotor al acestuia, pornind întotdeauna de la premisa ca o comunicare corecta, fără prejudecați si resentimente poate genera soluții acceptate de toate părțile implicate. Demersul SNLP a vizat o abordare integrată, cu accent pe membrii de sindicat, dezvoltarea competențelor și îmbunătățirea procesului de dialog social, pornind de la modelul nordic, folosind exemple oferite de modelul portughez și francez dar adaptat la contextul național, în sistemul penitenciar din România.

După implicarea în activități a peste 800 de membri SNLP, a reprezentanților organizațiilor sindicale din domeniul penitenciar din 14 țări europene, a actorilor instituționali relevanți din România (Ministerul Justiției, Ministrul Delegat pentru Dialog Social, ANP, BNS, PUBLISIND) finanțarea proiectului se apropie de sfârșit. În luna Octombrie, la București, cu participarea partenerilor norvegieni și a colegilor sindicaliști din Franța și Portugalia a fost organizată conferința de încheiere a proiectului. Conferința de încheiere a reprezentat un prilej de trecere în revistă a rezultatelor proiectului (îndeplinite 100%) și mai ales de planificare a unor demersuri viitoare.

Succesul proiectului Itinerariul Dialog a fost confirmat de către finanțator încă din perioada de implementare când, după evaluări suplimentare, ni s-a oferit șansa dezvoltării demersurilor noastre pe plan internațional (dezvoltare colaborare cu sindicatele din Franța și Portugalia) și pe plan național (derulare întâlniri regionale și organizarea primei întâlniri naționale a partenerilor de dialog social în cadrul sistemului penitenciar românesc).

Astfel, în perioada 17 – 18 Noiembrie 2014, la Brașov, se organizează,  pentru prima dată în istoria sindicalismului penitenciar, Conferința INTERACT 2014 unde, Consiliul Național al SNLP (Birou Executiv și președinții filialelor SNLP) și președinții sindicatelor din penitenciare afiliate PUBLISIND se vor întâlni cu conducerea sistemului penitenciar românesc (top management ANP și directorii tuturor unităților penitenciare). Subiectele aflate pe ordinea de zi reprezintă rezultate din cadrul proiectului Itinerariul Dialog și vizează: Buget și condiții de muncă, Practici ale dialogului social și Clasificarea unităților.  La sesiunea plenară a Conferinței INTERACT 2014 sunt  invitați să participe Ministrul Justiției – dl Robert Marius Cazanciuc, Ministrul delegat pentru Dialog Social – dna Aurelia Cristea, președintele Blocului Național Sindical – dl Doru Costin și reprezentanți ai finanțatorului – Innovation Norway.  

Adrian Neagoe – vicepresedinte SNLP

21 COMMENTS

  1. Pe blogul concurentei cenzura este la rang de arta,daca nu-i lauzi ci doar spui lucrurilor pe nume frumos si elevat,nu publica..rusinica dle D,nu asa se face,pana la urma lumea va afla. 🙂

  2. Fiecare sindicat are strategia lui-doar ca trebuie sa nu ne mai jignim intre noi,caci toti muncim ptr o bucata de pita care are aceiasi culoare.
    O reuniune ca cea de la Brasov,nu stiu daca va mai putea avea loc in urmatorii ani.
    Vrem sau nu vrem trebuie sa recunoastem ca este fara precedent.
    Sa arunci cu noroi in ceea ce s-a petrecut la Brasov este de neacceptat ptr. un lucrator cu coloana vertebrala.
    Din pacate se mai petrec si astfel de momente,pe care trebuie sa le acceptam/dar ca peste tot in viata-URMA ALEGE.

  3. AdiP,
    Nu-ti face mari problme cu ceilalti. Cei de genul IL sau talentatul ala de R, pentru asta au fost proiectati: sa vorbeasca fara a avea nimic in spate care sa le sustina cele ce graiesc. Oamenii astia nu fac nimic concret pentru sistem. Invrajbesc, denatureaza si folosesc atacul la persoana ca lingura intr-o ciorba buna. Parerea mea? Lipsa de educatie si atat !

    Timpul ne-a demonstrat ca cei care fac sindicat cu adevarat sunt aici, in SNLP. Probabil directorii de unitati, cu ocazia INTERACT 2014, se asteptau sa fie bombardati cu invective, atacuri la persoana sau mai stiu eu ce mizerii. Probabil asta ii linistea si pe alde R sau IL. Nu a fost asa. A fost cum trebuia, a fost asa cum ne-a obisnuit SNLP: s-au tratat prbleme la modul concret cu dialog si propunerile noastre pentru ameliorarea acestora.

    Probabil din cauza a a ce s-a intamplat la Brasov zilele trecute, alde L se vor imbolnavi de icter. Nu vor realiza niciodata ceea ce SNLP a reusit: un moment istoric al sindicalismului din penitenciare !

  4. Eu respect dreptul colegilor de asociere in orice alta organizatie,dar va rog sincer nu propagati dezinformarile privind modul democratic si liber de constituire,cred ca stiti foarte bine la ce ma refer,nu in toate cazurile din 23 cati aveti acolo pe procesul verbal,dar in majoritate nu a fost chiar democratic si liber.Adevarul este ca se afla pe cale de constituire,aveti termen la instanta mai trebuiesc depuse documente privind sediul ,etc.Sunt curios ce probleme o sa rezolvati la Severin,sporul de izolare-ati incercat fara succes,asa cum am incercat si eu de multi ani siunitatea de mai multe ori,CAR cu bani multi si gratis,ajutoare de inmormantare si boala nelimitate ??Ramane de vazut,eu unul sunt foarte curios ce lider o sa fie dl Barbulescu Mihai,care a afirmat ca s-a schimbat,insa in sedinta acum aproximativ o luna de zile a cerut reducerea pontajelor la schimburi,atunci mi-am dat seama ca nu s-a schimbat dar cum spera putinii colegi sper si eu pt binele tuturor.
    Succese !!!
    Cred ca in mod democratic si respectuos o sa publicati acest articol dle D? 😉 In cazul in care nu se publica dincolo.

  5. Minerul: legea 284 nu poate fi aplicata din cauza impactului bugetar mare; prin urmare, sunt 2 variante – fie emiterea unei legi noi (stim ca s-a discutat acest aspect insa nu a iesit la iveala niciun proiect) sau o nou atranzitorie (mai probabil). Din punctul meu de vedere 2015 nu apare ca un an mai bun. Maximul de bunastare se percepe in perioadele electorale. Insa vom vedea

  6. O reuniune fara precedent ptr. sindicalismul din sistemul penitenciar romanesc.
    Sa respectam munca celor care au strabatut tara in lung si in lat,pentru a lua contact cu problemele din sistem de la fata locului.
    Totul a decurs impecabil/rezultatele nu pot aparea peste noapte/este nevoie de timp.
    Circotasi au fost si vor fi mereu/dar si opinia lor trebuie respectata.
    Nu pot trece peste afirmatia unui domn director,care afirma cu tarie,ca la unitatea inca patronata de dinsul-EU SUNT SINDICATUL.
    Vom vedea domnule director daca lucrurile stau asa.
    Va pot spune insa,ca cineva m-a sfatuit odata sa am rabdare,caci lucrurile se vor rezolva/la o problema pe care o semnalasem/dar este nevoie de timp.
    A avut dreptate domnul respectiv/am avut rabdare cum a spus dinsul si problema ridicata a avut finalitate.

  7. D-le presedinte, in 2015 salarizarea se va realiza tot pe lege tranzitorie, sau se va aplica legea salarizarii unitare? Nu ne spuneti nimic referitor la demersurile legate de salarizare, de reactualizarea valorii de referinta, de reactualizarea valorii normei de hrana, de revenirea la drepturile pierdute in 2010? Avem vreo sansa ca la anul sa o ducem mai bine? Cu respect!

  8. Rca – contacteaza brokerii indicati pe site
    Gabor – e cam gata, dar avem de clarificat pe sporuri pt munca chiar daca nu se acorda fiind suspendatr. Usoare divergente

  9. Beneficiem de vreo oferta la RCA ? Cele vechi pe avatanjae publisind nu mai sunt actualizate. Merci.

  10. Pt Vicele: simpatica afirmatia cu respingerea tendentioasa a unor comentarii 🙂
    Ideea este ca ai postat niste afirmatii care includeau numele unor colegi si acuze privind savarsirea de infractiuni.
    Obligatia mea de moderator este sa respect anumite norme si exact asta incerc sa fac.
    Usureaza-mi sarcina si nu va fi respinsa nicio litera.

  11. Si poate, cu fata asta restilizata, se vor posta si comentariile negative la adresa directorilor din diverse unitati sclavagiste, nu doar selectiv si tendentios 😉

  12. Este un progres fantastic si putem spune cu tarie ca s-au realizat foarte multe lucruri bune de catre sindicatul nostru!
    Tineti-o tot asa!
    Felicitari!!

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)